| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - POMOCY POMOCY brak R i N przez olej lub awaria mech.
andys - |1 Mar 2009|, 2009 20:33 Temat postu: POMOCY POMOCY brak R i N przez olej lub awaria mech. mój problem zaczął się gdy biegi do przodu 1,2,D znikały po10 km jak się nagrzał. kolega poradził mi żebym zmienił olejów ASB nic nie dotykałem tylko ściągnąłem olej przez bagnet jakieś 3l. wlałem nowy hmmm LOTOS i na tym skoczyłem WYJECHAŁEM Z GARAŻU R i wrzuciłem D pojeździłem trochę i wtedy KATASTROFA na P silnik się dusi tylko 2000 obr/min. na R to samo jak na P i nawet z góry nie zjedzie do tylu.......... teraz N go też nie ma bo juz od N auto jedzie do przodu D,2,1 są bez zarzutu POMOCY POMOCY CO ROBIĆ. CZY ZMIANA FILTRA I CAŁEGO OLEJU POMORZE. I JAKI OLEJ TO MA BYĆ????????????????? POMÓŻCIE:-d Z GÓRY DZIĘKI[/b]
kondzio508 - |1 Mar 2009|, 2009 23:05
| andys napisał/a: | | hmmm LOTOS |
Przepraszam bardzo czego ??????
lotos to dobry jest do ciągnika
Dexstrona sie leje do ASB .
automat pewnie sie przegrzał na tym lotosie
grand funk - |1 Mar 2009|, 2009 23:18
andys,
co tam dokładnie wlales?
qantan - |2 Mar 2009|, 2009 01:43
| kondzio508 napisał/a: | | andys napisał/a: | | hmmm LOTOS |
Przepraszam bardzo czego ??????
lotos to dobry jest do ciągnika
Dexstrona sie leje do ASB .
automat pewnie sie przegrzał na tym lotosie |
a ja powiem tak :na castrol-u w moim 2,9 klawiatura grała mi jak organy w kościele na bp połowa ucichła a na lotosie mam cisze.wszystkie oleje to półsyntetyki,tagrze ja niepowiem złego słowa na oleje lotos-a,zwłaszcza termal kontrol.a do asb to chyba niewiesz że jest kilka rodzajów oleju.podejrzewam że kolega zmieszał syntetyk z mineralnym i ztąd te kłopoty.napisz dokładnie co żeś tam wlał.pozd.
Boni - |2 Mar 2009|, 2009 06:49
Chopie, mowa o oleju do skrzyni automatycznej, a nie do jakichś wyrąbanych lifterków w zajeżdżonych silnikach, gdzie to co najważniejsze, to żeby ucichło. Do ASB jest owszem, wiele rodzajów olejów, ale mineralnego oleju do ASB to nie ma od lat 20 albo i 30, więc może nie bierz się za "porady" w temacie, co?
Andys, marsz po butelkę i pisz co dokładnie wlałeś.
1Bodzio - |2 Mar 2009|, 2009 07:15
Trzeba szukac innej, sprawnej skrzyni, bo remont tej będzie już bardzo kosztowny.
gufer-posepny - |2 Mar 2009|, 2009 08:23
Primo sprawdzić poziom oleju trzeba było . Po drugie może ... może usunięcie tego oleju i zalanie DEXTRON III ( Mobil ATF 330 bodajże ) i nowy filtr uratuje ją . Dużo nie przejechałeś to jeszce jest szansa nieduża . Inaczej zakup i wymiana na inną sprawna używkę .Problem w tym że wyciagniecie całego oleju jest bardzo trudne a wręcz niemożliwe .
Boni - |2 Mar 2009|, 2009 08:32
Bez przesady, jak nie będzie jeździł i przepłuka ze trzy razy, to może wyjdzie bez remontu... Tyle że przepłukanie 3x to jest chyba około ceny używki skrzyni
ford2fast - |2 Mar 2009|, 2009 08:40
Przy wymianie skrzyni , warto zainteresować się stanem wiązki skrzyni biegów
Struna - |2 Mar 2009|, 2009 09:42
| ford2fast napisał/a: | | warto zainteresować się stanem wiązki skrzyni biegów | i to bardzo warto.
andys - |4 Mar 2009|, 2009 21:12
koledzy dopiero odczytalem posty dzieki bardzo szybko wpisze jaki to olej wymienie filtr i olej. a co z ta wiazka gdzie ona jest i jak wyglada. i co sprawdzic...???????????????????
kondzio508 - |4 Mar 2009|, 2009 21:14
andys, wez wydytuj to na małe litery .... i przeczytaj regulamin .
Jankes - |4 Mar 2009|, 2009 21:15
może pierw to popraw to na małe litery, bo pisząc wielkimi to tak jakbyś na nas krzyczał.
ford2fast - |4 Mar 2009|, 2009 22:34
| andys napisał/a: | | A CO Z TA WIAZKA GDZIE ONA JEST I CO SPRAWDZIC |
To takie druty , które są z jednej strony przyczepione różnymi wtyczkami do skrzyni
Sprawdź czy jest na nich izolacja , a jeżeli jest , to czy nie pęka
andys - |8 Mar 2009|, 2009 17:05
lotos który wlałem to ATF II odpowiada Dextronowi II filtr zamówiłem jeszcze nie doszedł. przepraszam za te litery pomyliłem się ja się pomyliłem przepraszam
simonsamit - |9 Mar 2009|, 2009 02:31
a nielepiej jak jest okazja zmienić odrazu na manułala??oszczedność na paliwie i koniec niekończacych się problemów z asb
grand funk - |9 Mar 2009|, 2009 02:51
gadka szmatka. jak asb uchowane to służy. mimo, ze mam manuale to chce w końcu mieć coś z asb... oszczędność na paliwie tez pozorna co do manuali. ja tam wole mieć jednak reke wolna
Boni - |9 Mar 2009|, 2009 08:43
Andys, zły olej wlałeś, raz, że Lotos , dwa - co najmniej powinien być Dexron III, a najlepiej zgodnie ze specyfikacją, fordowski ESP-M2C166-H. Czy opłaci się PŁUKANIE (czyli wymiana oleju minimum 2 razy) skrzyni z tego szajsu co wlałeś, skoro już wcześniej niedomagała, to se sam policz, jak znajdziesz ceny właściwego oleju i skrzyń...
Problemy z ASB mają ci, którzy mają problemy
simonsamit - |10 Mar 2009|, 2009 17:09
| grand funk napisał/a: | Wysłany: Wczoraj 2:51
gadka szmatka. jak asb uchowane to służy. mimo, ze mam manuale to chce w końcu mieć coś z asb... oszczędność na paliwie tez pozorna co do manuali. ja tam wole mieć jednak reke wolna |
ja kiedy miałem oczatego w asb motorek 2.0 to palił po 12 =13 litrów na setke a kiedy zmieniłem na manułala to w 8,7 litra na setke po mieście sie mieściłem wiec widze oszczendniśći jeszcze nietrzeba tak dbać jak o asb dlamnie sprawa prosta .
Boni - |10 Mar 2009|, 2009 21:49
..powiedział właściciel walenia z cossie z ASB to się rozdwojenie jaźni nazywa
simonsamit - |11 Mar 2009|, 2009 01:58
to muj 4 oczaty i wszystkie zawsze cos psociły jak nie skrzynia to hydrozawory w ropniaku,ale taki urok skorpio
[ Dodano: |11 Mar 2009|, o 01:59 ]
a teraz ekonomie mam gdzieś i w kuchenke auta nie zamienie
Boni - |11 Mar 2009|, 2009 02:12
Oczy mi pękły od twoich literek, dlatego nie jestem w stanie nawiązać dyskusji o tym, dlaczego najpierw marudzisz na problemy i paliwożerność ASB, a za chwilę stać cię nie tylko na cossie z ASB ale jeszcze hohoho.
simonsamit - |11 Mar 2009|, 2009 12:25
boni bo teraz to poprostu żadnych rat nie płace wiec cała kasa w kieszeni,a dlaczego na ekonomie patrze bo ktoś kto kupuje skorpio w 2.0 wolał by auto paliło mu 8-9litrów na 100km niż 14 lub wiecej to chyba logiczne,zreszta tez wolał bym żeby mi skorupa mniej paliwa pochłaniała ale niemożna mieć wszystkiego
|
|