| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Spinki gumowe listwy progowej, jakie?
kamilm - |8 Lut 2009|, 2009 20:55 Temat postu: Spinki gumowe listwy progowej, jakie? Witam wszystkich.
Mam pytanie, czy ktos z Was wie jakie spinki pasuja do zamontowania gumowej listwy na progu. Szukalem pare dni i nie moglem znalesc podobnej do oryginalu.
Moze ktos z was ja montowal i pasuja jakies innego typu?
Zdemontowalem jedna i zaraz podesle zdjecie, jak znajde jak wkleic.
Pozdrawiam i prosze o podpowiedzi.
Tu zamiescilem zdjecie. Listwa jest zamontowana na takich spinkach nazatrzask.
http://rapidshare.com/files/195676936/DSC09751.JPG
ford2fast - |8 Lut 2009|, 2009 21:47
Kołki do zamontowania tej listwy powinny być dostępne w ASO
Można też zamontować ją na specjalnej samochodowej taśmie dwustronnej
Gwelezemba - |8 Lut 2009|, 2009 22:04
a tak przy okazji to takie listwy były sprzedawane na Alledrogo
specjalnie do Scorpio, co prawda rozmiar brany chyba z Fiesty
ale w opisie mocowanie również była wymieniona dwustronna samochodowa taśma klejąca
Bardzo fajna rzecz, choć nie tak tania jak się spodziewałem ale bardzo dobrze trzyma.
A takie kołeczki to chyba w lepszym samochodowym można kupić?
ford2fast - |8 Lut 2009|, 2009 22:07
| Gwelezemba napisał/a: | w opisie mocowanie również była wymieniona dwustronna samochodowa taśma klejąca
Bardzo fajna rzecz, choć nie tak tania jak się spodziewałem ale bardzo dobrze trzyma. |
Taką taśmę kupisz w każdym sklepie specjalistycznym z lakierami samochodowymi
Koszt to raptem kilkanaście złotych za kilka metrów
YGH - |9 Lut 2009|, 2009 08:54
Też szukałem tych spinek lecz nigdzie nie znalazłem, musiałem delikatnie stare powyciągać i udało mi sie odzyskać 18. O ile pamiętam to trzeba 20 spinek (po 10 na jedną stronę) pisałem do serwisu to wołali ok 3zł za sztukę.
Struna - |9 Lut 2009|, 2009 11:20
popatrz tutaj http://www.romix.pl
może znajdziesz coś odpowiedniego, nie tylko do listew ale i do wszystkiego
kamilm - |9 Lut 2009|, 2009 12:10
Dzieki za podpowiedzi.
Mam takie odczucie ze tasma dwustronna na listwie progowej za dlugo nie wytrzyma.
Moze jezeli ktos ma to mi podpowie jak to sie trzyma.
W moim drugim samochodzie listwa boczna drzwi jest tak zamontowana i juz widze szpary, wiec moze jepiej zainwestowac w spinki w ASO?
Adam73 - |9 Lut 2009|, 2009 12:19
| kamilm napisał/a: | | Mam takie odczucie ze tasma dwustronna na listwie progowej za dlugo nie wytrzyma | wszystko zależy od taśmy i tego jak dokładnie odtłuścisz miejsce jej przyklejenia.
PS. Ja mam np. taką którą przyklejają lustra do szaf z drzwiami suwanymi.Tasma nie do odklejenia.
Struna - |9 Lut 2009|, 2009 12:33
kamilm, zawsze możesz na boll-u przykleić, odlezie potem razem z blachą
Adam73 - |9 Lut 2009|, 2009 12:39
Ja przykładowo w "dziadku" miałem na take aluminiowe spinki założone, nazywają sie chyba nity
kamilm - |9 Lut 2009|, 2009 14:41
Boll to taki klej do montowania szyb jak zrozumialem?
Jezeli tak to odtluszcze i skleje na wieki bo zostalo mi jeszcze cale opakowanie po
montazu szyby.
Struna - |9 Lut 2009|, 2009 15:06
| kamilm napisał/a: | | Boll to taki klej do montowania szyb jak zrozumialem? | znaczy się boll to ogólnie robi mnóstwo różnych produktów, ale miałem własnie na myśli ten do wklejania szyb.
YGH - |9 Lut 2009|, 2009 16:23
mi też posyłałeś tego linka ale nie mają tam
ja wyratowałem stare i się elegancko trzyma na starych, a na kleju bym nie polecał, przy wysiadaniu czy wsiadanu zachaczy się nogą i zaraz się zerwie. A co do taśmy to jak się rozglądałem za takimi co miałyby solidnie trzymać to cena wychodziła taka sama co za oryginalne spinki z ASO.
Struna - |9 Lut 2009|, 2009 16:25
| YGH napisał/a: | | a na kleju bym nie polecał | boll do szyb zachowuje sprężystość do końca swego żywota, to nie jakieś superglue
Kevin Xy - |9 Lut 2009|, 2009 16:29
mam tasme dwustronna Bolla
polecam ta bestie
YGH - |9 Lut 2009|, 2009 16:37
| Struna napisał/a: | | boll do szyb zachowuje sprężystość do końca swego żywota |
czyli ok 3 lat. We wrześniu zrywaliśmy szyby w Iveco (przeobiony na busa w KM) bo klej się odrywał. właśnie boll. I to nie żeby źle klejony bo elegancko na primerze tylko nie wytrzymywał naprężeń od szyb i tańcującego nadwozia.
W sumie do tych listew może i się nada ale to zajeżdża fuszerą
kamilm - |9 Lut 2009|, 2009 20:50
No wiem ze zajezdza fuszerką ale myslalem ze jak fuszerka na wieki i dobrze zrobina czli niezaciapana to warto. Ale moze jednak warto zainwestowac w oryginaly bo cena za 20 szt
tak jak u mnie, nie jest cena zaporowa.
Zadzwonie jutro do ASO i sie dowiem ile teraz sobie za nie zycza.
Moze ktos z Was ma numer fordowski do tego cuda?
Struna - |10 Lut 2009|, 2009 01:13
YGH, nie wiem kto i czym to kleił. Listwy boczne w autach często sa właśnie n akleju do szyb mocowane i toto lata się trzyma niezawodnie. Znajomy ospojlerowania tym również wspomaga i trzyma że hej - kwestia przygotowania podłoża.
YGH - |10 Lut 2009|, 2009 18:42
Struna, podłoże idealnie przygotowane (profeska) ale szyba ciężka (wodą podchodziło, ludzie się opierali) i nadwozie przerobione (tańcowało na boki bo blacharz za słabe słupki zrobił). Listwy owszem, trzymają się, spojlery też (też przyklejałem na tym) ale nie wiem czy to wytrzyma jak cały czas chaczy się o to butem.
Struna - |10 Lut 2009|, 2009 19:13
| YGH napisał/a: | | nie wiem czy to wytrzyma jak cały czas chaczy się o to butem. | a czemu się haczy ? ja tam tego może z raz czy dwa razy butem dotknąłem No ale mniejsza, można zrobić wedle własnego uznania.
Zysio - |11 Lut 2009|, 2009 07:51
No właśnie ja nie wiem, u mnie się toto trzyma bez zarzutów, jakoś nie przypominam sobie żeby butem próbować to oderwać, ale w rakach nie chodzę na codzień, może dlatego mi się nie udało
ford2fast - |12 Lut 2009|, 2009 09:34
| kamilm napisał/a: | | Mam takie odczucie ze tasma dwustronna na listwie progowej za dlugo nie wytrzyma. |
Twoje odczucie jest mylne
W niektórych Scorpio listwy te były FABRYCZNIE montowane na taśmę dwustronną
Inna sprawa , że trzeba to zrobić porządnie i na dobrej taśmie
YGH - |12 Lut 2009|, 2009 18:32
| ford2fast napisał/a: | | na dobrej taśmie |
tylko dobra taśma kosztuje tyle samo albo i więcej niż spinki w ASO (jak pisałem wyżej) , a chyba lepiej zrobić orginalnie.
gufer-posepny - |12 Lut 2009|, 2009 18:42
mam taśmę BOLL taką zieloną . Dobrze trzyma chromowe listwy na zderzaku . Te gumowe na progu też powinna nieźle trzymać .
YGH - |12 Lut 2009|, 2009 18:51
ooo Gufer trzymaj tą taśme dla mnie Jak kiedy sie umówimy to wpadne po taśme, aku itp. Bo taśme potrzebuje do przyklejenia tych listew na progi z napisem SCORPIO
gufer-posepny - |12 Lut 2009|, 2009 18:57
nawet mega drogie nie jest toto a zostało mi jeszcze . a też będę miałc chromowe progi .
|
|