| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - wyrwana swieca zarowa z glowicy
mistrzuniu26 - |27 Lis 2008|, 2008 18:25 Temat postu: wyrwana swieca zarowa z glowicy Witam mam zaslepiane gnizado od swiecy zarowej na trzecim cylindrze bo wczesniei wyrwalo mi swiece i jak bylo cieplej to palil bez zadnego klopotu a teraz jak przyszly mrozy to nie moge odpalic! Moze to byc przyczyna ze nie ma tej swiecy??? czy glowice sa juz zajechane?? Kompresja byla miezona jest ok a swiece zarowe byly kupywane rok temu.
dajmispokoj - |27 Lis 2008|, 2008 18:42
bez tej swieczki z tego co wiem - ni hu hu szefie
gufer-posepny - |27 Lis 2008|, 2008 21:06
Na 3 to mi jeszcze cytryna paliła . ja bym jakoś wkleił świecę
Waldi_L_N - |28 Lis 2008|, 2008 13:16
http://ford-scorpio.pl/fo...er=asc&start=15
W jednym z moich postów w tym temacie masz propozycję co zrobić z wyrwanym gwintem, jest tam też link z dokładniejszym wyjaśnieniem techniki naprawy.
mistrzuniu26 - |29 Lis 2008|, 2008 12:14
Będę musiał wyjąć głowice i zobaczyć może da rade zrobić jakaś redukcje a jak nie to będzie trzeba kupić druga a to jakieś 400zl
Mysza - |29 Lis 2008|, 2008 15:31
| gufer-posepny napisał/a: | | ja bym jakoś wkleił świecę | taa, chyba na wosk od tej świecy.... Toz to trzeba redukcję wstawić!
gufer-posepny - |29 Lis 2008|, 2008 18:31
| Mysza napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | ja bym jakoś wkleił świecę | taa, chyba na wosk od tej świecy.... Toz to trzeba redukcję wstawić! |
jeju to tak na szybko , hehe ,
adamf - |29 Lis 2008|, 2008 19:46
popytaj w sklepie mogą mieć świece z grubszym gwintem tylko dopasuj długość parametry będą zbliżone powodzenia adamf/////////////////////////////
Waldi_L_N - |30 Lis 2008|, 2008 09:08
Ło Matko Huto! Ta propozycja, którą przedstawiłem to jakieś 30-50 PLN. I jest to zrobione godnie ze sztuką a nie jakieś krauterstwo.
| Mysza napisał/a: | | Toz to trzeba redukcję wstawić! | Tak, właśnie piszę o gwincie heli-coli
mistrzuniu26 - |1 Gru 2008|, 2008 18:40
Dziś napisałem do tego gościa co się zajmuje tym HELICOIL i czekam na dopowiedz czy można coś na to poradzić.
Waldi_L_N - |2 Gru 2008|, 2008 07:45
Po prostu poszukaj w swojej okolicy w google firmy z usługą "regeneracja gwintów"
mistrzuniu26 - |2 Gru 2008|, 2008 20:05
Z regeneracja glowicy nie ma problemu tylko ja chcialem zrobic cos by nie sciagac glowicy bo jak juz jedna sciagne to wtedy musze nastepne i calosc dac do regeneracji. Ale czuje ze inaczej sie nie obedzie i tak bede musial zrobic.
Waldi_L_N - |2 Gru 2008|, 2008 23:03
Jeżeli będzie dojście (nie pamiętam jak to wygląda) to da się to zrobić bez ściągania głowicy. Opiłki można wydmuchać lub odessać i tyle. Nie wszyscy chcą tak załatwiać ten temat, ale są i tacy, którzy tak robią
k0al4 - |3 Gru 2008|, 2008 00:13
a moge dowiedziec sie jak została urwana swieca?
Waldi_L_N - |3 Gru 2008|, 2008 08:24
| k0al4 napisał/a: | | a moge dowiedziec sie jak została urwana swieca? |
Technika "urwania świecy" właściwie nazywa się techniką "zerwania gwintu", która polega na przekroczeniu dopuszczalnego momentu obrotowego wyrażonego w jednostkach [Nm] dla danego połączenia gwintowego. W klasycznym połączeniu gwintowym mamy do czynienia ze śrubą (w tym przypadku świecą) i nakrętką (w tym przypadku korpus głowicy). Dla danego połączenia jest opracowana technologia, mówiąca z jakim momentem obrotowym należy to połączenie wykonać. Te dane są niezbędne w celu uzyskania odpowiedniego, prawidłowego połączenia elementów i zabezpieczają przed samoczynnym rozłączeniem poprzez wykręcenie lub zerwanie gwintu.
I wszystko jasne.
Struna - |3 Gru 2008|, 2008 11:06
| Waldi_L_N napisał/a: | | Technika "urwania świecy" właściwie nazywa się techniką "zerwania gwintu", która polega na przekroczeniu dopuszczalnego momentu obrotowego wyrażonego w jednostkach [Nm] dla danego połączenia gwintowego. W klasycznym połączeniu gwintowym mamy do czynienia ze śrubą (w tym przypadku świecą) i nakrętką (w tym przypadku korpus głowicy). Dla danego połączenia jest opracowana technologia, mówiąca z jakim momentem obrotowym należy to połączenie wykonać. Te dane są niezbędne w celu uzyskania odpowiedniego, prawidłowego połączenia elementów i zabezpieczają przed samoczynnym rozłączeniem poprzez wykręcenie lub zerwanie gwintu. | świetny tekst brawo Waldi_L_N,
adamf - |3 Gru 2008|, 2008 15:25
ja napisałem co zrobić tanio szybko i bez żadnego rozkręcanja np.fiat dukato 5 lat jeżdzi umnie w zakładzie z taką kombinacją świecą .WALDI L-N śmieje się z tego to jest jego punkt widzenia ,,,,,,,,,,
Waldi_L_N - |4 Gru 2008|, 2008 10:31
| adamf napisał/a: | | ja napisałem co zrobić tanio szybko i bez żadnego rozkręcanja np.fiat dukato 5 lat jeżdzi umnie w zakładzie z taką kombinacją świecą |
W ten sposób zamiast coś zrobić PORZĄDNIE znowu dołączamy do złotej polskiej myśli technicznej "Przecież można to prowizorką".
Jak zwykle można zastąpić na stałe bezpiecznik spinaczem, dziury w progach zastąpić pianką budowlaną i szpachlą (stary sprawdzony beton jest kłopotliwszy w użyciu), a za złamany fotel kierowcy wstawiamy skrzynkę po butelkach browaru bo wtedy oparcie się "nie gibie". Kleje do gwintów stosuje się jako zabezpieczenie przed samoodkręcaniem a nie jako środek montażowy. A po co kupować drogi klej, przecież można wystrugać i wbić kliny z zapałek - będzie jeszcze taniej. Proszę zwrócić uwagę, że wskazałem tanie i niezawodne rozwiązanie w miarę niekłopotliwe w użyciu. Nawet zasugerowałem, że są tacy, którzy poradzą sobie z tym problemem bez zwalania głowicy.
| Cytat: | | WALDI L-N śmieje się z tego to jest jego punkt widzenia ,,,,,,,,, |
Ja się nie śmieję, mnie to przeraża.
Gaiger - |4 Gru 2008|, 2008 12:09
Mnie przeraża że potem trzeba takie "wynalazki" poprawiać po naszych polskich "złotych rączkach".
Zajmuje to zdecydowanie więcej czasu niż gdyby to zrobić od razu porządnie...... że o kosztach nie wspomnę.
adamf - |6 Gru 2008|, 2008 19:07
mierzyłeś grubość ściany czy jest tam miejsce na redukcje te głowice nie lubią uszczuplania materiału ;kolego WALDI L-N DOSTRZEGAM W TOBIE TALENT DO PISANIA ,,WIERSZY'' któregoś dnia wykręcisz świecę żar.wraz z redukcją nie wszędzie można je stosować .ZAPRASZAM WAS OBU DO MOJEGO WARSZTATU -Gaiger-WALDI L-N.piwa tam nie zabraknie .......
Gaiger - |6 Gru 2008|, 2008 22:01
Adamf ja raczej to miałem na myśli
| gufer-posepny napisał/a: | ja bym jakoś wkleił świecę |
Akurat założenie świecy z grubszym gwintem to prawie tak jakby helicoil dać.
Waldi_L_N - |7 Gru 2008|, 2008 00:31
| adamf napisał/a: | | któregoś dnia wykręcisz świecę żar.wraz z redukcją nie wszędzie można je stosować |
Oczywiście, że są granice rozsądku, ale tu akurat miejsca jest dość, a gwint głowica - helicoli można potraktować "zielonym" Loctite do połączeń gwintowanych trwałych (sorki nie podam z głowy numeru kleju - może 620 ale może to być niebieski - demontowalny).
|
|