| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - pomozcie!
orodreth - |15 Lut 2005|, 2005 19:49 Temat postu: pomozcie! witajcie!
dwa tygodnie temu odebralem prawo jazdy. pare dni wczesniej przyjechal z niemiec moj pierwszy samochod. i przez tydzien jezdzilo mi sie super. ale poniewaz skonczyla mi sie waznosc niemieckich tablic, a mialem i dalej mam straszliwe problemy z zarejestrowaniem (klopoty z brakiem numeru silnika, itp) postanowilem odstawic auto do ASO forda, zeby zrobili dokladny przeglad na dobry poczatek.
i sie zaczelo.
sam przeglad bedzie kosztowal ok 1000, plus chlodnica 1300, plus pompa wspomagania kierownicy cos ok 1500 (dokladnie nie wiem, bo auto jeszcze jest w ASO). to jeszcze przelknalem.
ale goscie chca wymienic tablice wskaznikow za 1600 i cos co nazwali modulem sterownika ABS, za 4200.
wydaje mi sie to lekkim przegieciem. co prawda faktem jest, ze bez ABS i TCS trudno jezdzic (wystarczy troche mocniej dodac gazu i rzuca tylem, to to ma silnik 2.9), ale za komfort posiadania dzialajacego wskaznika poziomu paliwa chyba nie ma sensu placic takiej kasy?
jestem bardzo poczatkujacym kierowca, nie mam wiekszego pojacia o wnetrznosciach samochodu, wiec prosze o pomoc, zwlaszcza, ze m.in. za sprawa Waszego forum zdecydowalem sie na scorpio (nadal uwazam, ze byla to genialna decyzja!)
moje pytania: czy znacie moze jakies firmy importujace czesci do scorpio? a moze bardziej oplaca sie kupic ten nieszczesny modul ABS przez internet za granica, nie wiem w USA, Niemczech czy chocby w Albanii ? czy moze podjac ryzyko i kupic tzw. uzywana czesc? jesli tak to gdzie?
Wasz
Orodreth
Marcin - |15 Lut 2005|, 2005 21:28
przedewszystkim nie naprawiaj samochodu w ASO, bo tam tylko wymieniają części a nie naprawiają i ździerają kupe kasy.
a tak pozatym to byłeś przy tym przeglądzie?
a świciła Ci się kontrolka o ABSu, działał ABS jak jeździłeś?
co do reszty to nie mam pomyslów
ale następnym razem to jak będziesz zawozić auto na przegląd to patrz mechanikowi na ręce, inaczej będa gadac jak bedziesz przy przeglądzie, a inaczej jak pojedziesz sobie do domu
misio_23 - |16 Lut 2005|, 2005 00:07
Trzymaj się od serwisu na kilometr.Zedrą kasę,wymienią co nie trzeba a uto i tak nie będzie chodziło.
Szukasz daleko a ................ masz bardzo blisko , szukaj VIK -a !
Jego poproś o pomoc i radę.
_Mu. - |16 Lut 2005|, 2005 00:07
Zobaczyli jelenia to go kroją, póki nie uciekł...
Odpuść sobie wszystkie naprawy. Zapłać za przegląd - coś tam przy okazji Ci powymieniają - paski, żarówki, płyny i inne duperele - zdaje się, ze tez i klocki - a resztę zrób gdzie indziej.
A co do numerów silnika - to zdaje się, że nie obowiązują, hę? Teraz silnik to tylko część zamienna, jak akumulator czy pompa paliwa...
Rafał A.(antek) - |16 Lut 2005|, 2005 03:37
Zabieraj samochod z ASO poki jeździ i póki nie wymontowali ci połowy dobrych części!!! Pozatym nie zostawia sie nigdy samochodu SAMOPAS. Ceny z kosmosu, za tyle kasy to ja ci 2 scorpio przywioze z niemiec! Jedz do VIKA - niech on obejzy.
orodreth - |16 Lut 2005|, 2005 18:22
| Cytat: | Szukasz daleko a ................ masz bardzo blisko , szukaj VIK -a !
Jego poproś o pomoc i radę. |
dzieki wszystkim za zainteresowanie i rady!
co lub kto to jest VIK???
Marcin - |16 Lut 2005|, 2005 18:33
| Cytat: | | co lub kto to jest VIK??? |
VIK to jest spec od scorpiaków, poszuakj pierwszego lepszego jego postu, w podpisie umieśił namiary na siebie
misio_23 - |16 Lut 2005|, 2005 18:47
Masz go pod nosem bo w Krakau ! / to nie jest reklama /
"KRABRAM-VIK" -SIERRA/SCORPIO<1994r- serwis DOHC i OHC-mechanika silników, podwozi, dostęp do części, oględziny i ocena stanu technicznego;
pon.-pt. 8.00-16.00. Faktury VAT. Ceny konkurencyjne, gg:4118432, tel.: 0-502-894-108
Ma na imię Witek.
Powodzenia.
Andy.b - |16 Lut 2005|, 2005 22:35
Powiem ci że dla przykłady za moduł zapłaciłem na allegro 4 stówki ito z pompą a nioe 4 tysiaczki. mi w aso też tak krzyknęli więc pożegnałem się ozięble i wyszedłem. Nie daj się kroić. pozdrawiam.
Aneta - |16 Lut 2005|, 2005 23:07
Uciekaj z serwisu. Wymienią Ci moduł za 4200, a okaże się, że przewód był przetarty, albo czujnik zabrudzony. Zrób to, co Ci radzą moi przedmówcy. Po to jest forum, żeby nie płacić dziesiątek tysięcy za pseudo naprawy.
orodreth - |17 Lut 2005|, 2005 20:19
| Aneta napisał/a: | | Uciekaj z serwisu. Wymienią Ci moduł za 4200, a okaże się, że przewód był przetarty, albo czujnik zabrudzony. Zrób to, co Ci radzą moi przedmówcy. Po to jest forum, żeby nie płacić dziesiątek tysięcy za pseudo naprawy. |
tak zrobie!!! co prawda VIK nie robi wielorybow (ale to zabawnie brzmi ), ale dal namiary na inny warsztat.
ale w aso stalo sie cos jeszcze gorszego, dzis zadzwonili i powiedzieli, ze mozna odebrac auto (po zaplaceniu
rachunku...), ale ze stalo na parkingu i jakiemus panu posliznelo sie jego auto i polamalo mi zderzak...
zaczynam miec dosc.
pozdrawiam!
Rafał A.(antek) - |18 Lut 2005|, 2005 04:01
Jak rozimiem za straty odpowiadaja oni/właściciel tamtego pojazdu?
Przemko - |18 Lut 2005|, 2005 07:20
O ku.. ale jadą w tych serwisach na nieświadomych uzytkowinikach! Ja bym chyba nerwowo nie wyrobił i kogoś udusił jak by mi jeszcze na parkingu auto skasowali. Zabieraj fure z tego "serwisu" bo kompletnie ci auto zniszczą.
Niedawno znajomy wymienił komplet wkładek w zamkach w fiescie w ASO policzyli 1500 zł za wszystko. Zwyczajne złodziejstwo.
Nie daj się!
Przemko
Aneta - |18 Lut 2005|, 2005 09:34
Nie wyjeżdżaj od nich dopóki nie będziesz miał namiarów gościa, który stuknął. Bierz odszkodowanie z jego OC. Jeśli serwis nie ma danych faceta, wezwij policję. To jakieś cholerne kpiny.
Aro - |18 Lut 2005|, 2005 09:48
Zaraz mi się przypomina, jak kumpla ojciec nie szczędząc grosza na swoje maleństwo, wstawił na wymiane klocków chyba polówkę lub kadeta do renomowanego warsztatu w Olsztynie (+rajdowiec+). Też do niego zadzwonili, że muszą robić również tył, bo im się samochód spierniczył z podnośnika kolumnowego. Nie ma to jak fachowcy.
Waski - |18 Lut 2005|, 2005 22:45
Witam
Moja rada - za nic oprocz przegladu nie plac
Przeciez nic im nie kazales robic
Zreszta mozesz ich kulturalnie i grzecznie ale stanowczo poprosic o wykaz wykonanych napraw a jak bedziesz mial to zasugerowac ze zawsze mozna to sprawdzic czy zostalo to wykonane. A jak juz sobie sprawdzic to zapytac dlaczego to zrobili skoro Ty nie wydales takiego polecenia. Mozesz spytac o stare czesci.
A na koniec powiedziec ze skoro Ty nie kazales im robic zadnych wymian poza przegladami to nie bedziesz za to placil.
No i ladnie sie z nimi pozegnac.
Pozdrawiam
Nie daj sie im i nie badz frajerem.
Skoro masz namiary na jakis warsztat od Vika to znaczy ze jest to dobry i godny zaufania warsztat.
mar1975 - |19 Lut 2005|, 2005 20:43
Wiecie co, to są normalne jaja, jak się czyta, to się wierzyć nie chce. Orodreth napisz dla przestrogi co to za aso. I posłuchaj wcześniejszych rad.
Struna - |21 Lut 2005|, 2005 15:39
Fructon w krakowie też robi Scorpio i wieloryby zdaje się też. poza tym na przewozie 38 są kolesi eod fordów i na piastowskiej - ceny maja OK i nie wymieniają co popadnie.
orodreth - |21 Lut 2005|, 2005 23:40
| mar1975 napisał/a: | | Wiecie co, to są normalne jaja, jak się czyta, to się wierzyć nie chce. Orodreth napisz dla przestrogi co to za aso. I posłuchaj wcześniejszych rad. |
Partner na Jasnogorskiej 60 w Krakowie.
Mimo wszystko nie jest tak zle, zderzaki (bo, jak sie okazalo w czasie wizyty u nich, poszedl i przedni i tylny...) zaloza mi nowe, koszty pokryje PZU. Wydaja sie calkiem w porzadku, tylko ceny maja kosmiczne.
Swoja droga szukalem modulu (kontrolera) abs w sklepach w Warszawie i Krakowie i ceny byly wyzsze niz aso (~4700, aso 4200). Za to na stronie http://www.bba-reman.com/ ok 1700 zl.
Jak mi zrobia zderzaki, pojade do Martinez Service, tak radzil VIK... Moze wystarczy przeczyscic czujniki, jesli nie, to katastrofa.
Z frustracji kupilem sobie ksiazke pt. Sam naprawiam samochod Ford Scorpio... ):)
pozdrawiam
Orodreth
Struna - |22 Lut 2005|, 2005 00:11
I oczywiście nic ciekawego tam nie znalazłeś
|
|