| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - Remont
brontozaur - |22 Paź 2007|, 2007 08:58 Temat postu: Remont Kiedy dostałem w spadku swoją skorupkę bardzo się ucieszyłem, bo zawsze lubiłem nią jeździć. Dzisiaj Skorupka idzie do doktora by się troszkę odmłodzić i tak:
1. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymienione sprzęgło (stare jeszcze całkiem dobrze ciągnie .
2. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie sprawdzona turbina
3.Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymieniony łącznik przegubu wału
4. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanią wymienione poduszki pod silnikiem
5. Trzeba troszkę poprawić lewy przedni błotnik, ponieważ pewien pan na parkingu stwierdził że mam za ładny i mi go zepsuł.
6. Zostanie zrobiona lekka wpyłka lakiernicza błotnika i polerka całego samochodu.
O wynikach opiszę po zakończeniu.
Waldi_L_N - |22 Paź 2007|, 2007 09:12
Powodzenia . Wymieniasz profilaktycznie, czy się posypało?
brontozaur - |22 Paź 2007|, 2007 10:16
| Waldi_L_N napisał/a: | Powodzenia . Wymieniasz profilaktycznie, czy się posypało? |
Profilaktyka, auto nadal świetnie jeździ, ale ostatnio dużo jeżdżę więc chucha na zimne. Pewnie bez wymiany pojeździł bym jeszcze długo ale...
A tak w ogóle to mam zamiar doprowadzić skorupę do stanu idealnego, mam trochę kasy na to i mam sentyment do niej.
Waldi_L_N - |22 Paź 2007|, 2007 17:36
| brontozaur napisał/a: | | A tak w ogóle to mam zamiar doprowadzić skorupę do stanu idealnego, mam trochę kasy na to i mam sentyment do niej. |
Zaraz jeden z naszych kolegów gazowników wpisze swój stały tekst "Bogatemu wolno..."
Stefen - |22 Paź 2007|, 2007 17:38
| Waldi_L_N napisał/a: | Zaraz jeden z naszych kolegów gazowników wpisze swój stały tekst "Bogatemu wolno..." |
Nie to było tak "A kto bogatemu zabroni"
brontozaur - |22 Paź 2007|, 2007 19:17
| Waldi_L_N napisał/a: |
Zaraz jeden z naszych kolegów gazowników wpisze swój stały tekst "Bogatemu wolno..." |
Co do "Bogatego" to miałem kupić jakieś auto do 15kPLN ale dostałem Scorpio z 91 roku. Więc koszt remontu zamknie się w 1200-1500 PLN. Trochę chęci i rozumu i naprawdę można fajnie autko zrobić.
Stefen - |22 Paź 2007|, 2007 19:19 Temat postu: Re: Remont
| brontozaur napisał/a: | Kiedy dostałem w spadku swoją skorupkę bardzo się ucieszyłem, bo zawsze lubiłem nią jeździć. Dzisiaj Skorupka idzie do doktora by się troszkę odmłodzić i tak:
1. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymienione sprzęgło (stare jeszcze całkiem dobrze ciągnie .
2. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie sprawdzona turbina
3.Po raz pierwszy od 360 kkm zostanie wymieniony łącznik przegubu wału
4. Po raz pierwszy od 360 kkm zostanią wymienione poduszki pod silnikiem
5. Trzeba troszkę poprawić lewy przedni błotnik, ponieważ pewien pan na parkingu stwierdził że mam za ładny i mi go zepsuł.
6. Zostanie zrobiona lekka wpyłka lakiernicza błotnika i polerka całego samochodu.
O wynikach opiszę po zakończeniu. |
no to życzę powodzenia jak myślisz ze w 1500zł sie zmieścisz
robert sadowski - |22 Paź 2007|, 2007 19:24
a co chłopakowi żałujesz niech pomarzy a jak ma chody u mechaników i lakiernika to niech nas zaanonsuje za tą kasę będą chętni
brontozaur - |23 Paź 2007|, 2007 07:57 Temat postu: Re: Remont
| Stefen napisał/a: |
no to życzę powodzenia jak myślisz ze w 1500zł sie zmieścisz |
Napiszę krótko:
Sprzęgło kompletne NOWE sachs - 510 PLN
Test turbiny - 40 zł
Łącznik przegubu wału - 160 PLN
Poduszki okazały się OK - 0 PLN
Błotnik używka - 50 zł
Malowanie błotnika - ???????
Polerka - gratis
Część mechaniczną robię sobie sam więc koszt to ok piątkowy wieczór i cała sobota, miałem zawieść to do mechanika bo nie mam za bardzo czasu ale, udało mi się z sobotą. Robota koło takiego samochodu to czysta przyjemność dla inżyniera po kierunku budowa maszyn i pojazdów, a że nie jestem teoretykiem to sobie poradzę. Więc co do 1500 zł to chyba się zmieszczę.
Napisze pewnie ktoś że turbina będzie mnie dużo kosztować - TAK jeśli była by zepsuta a ona będzie czyszczona i sprawdzona ile pompuje.
Ceny części - pracowałem będąc na studiach w dużej hurtowni motoryzacyjnej i zniżki zostały, niekiedy mechanicy nie mają takich jak ja.
Zgodzę się że jak bym zostawił autko u mechanika i policzył by mi za części normalnie plus robocizna plus jakieś wciskanie kitu (laikom) to koszty były by znacznie większe. Przypuszczam że Stefan zapłacił by za samo sprzęgło w granicach 700 zł, to tłumaczy jego niedowierzanie.
Mam nadzieję że skończę w ciągu 2 tygodni i opiszę rzeczywiste koszty.
Pozdrawiam
Stefen - |23 Paź 2007|, 2007 09:47
A no to jak robisz sam to moze sie zmiescisz, ale pewnie jak rozbierzesz to okaze sie ze cos jeszcz i cos jeszcze jest do wymiany
robert sadowski - |23 Paź 2007|, 2007 09:51
malowanie błotnika 200-300 zł jeśli będziesz cieniował drzwi aby nie było widocznej różnicy to + 150 zł
czasami materiały są wcenie malowania a czasami nie ale tego dowiesz się w trakcie
slawektg - |23 Paź 2007|, 2007 22:51
| brontozaur napisał/a: | | TAK jeśli była by zepsuta a ona będzie czyszczona i sprawdzona ile pompuje. | A co to za czary??to diagnoza w czasie pracy nie wystarcza?a co tam czyscic?mało sie błyszczy?wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac?
brontozaur - |24 Paź 2007|, 2007 08:30
| slawektg napisał/a: | | A co to za czary??to diagnoza w czasie pracy nie wystarcza?a co tam czyscic?mało sie błyszczy?wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac? |
To nie czary, osobiście widziałem kilka turbin które pracowały podczas jazdy "dobrze" ale jak się sprawdziło ciśnienie to dawały poniżej poziomu. Każda turbina puszcza olej bo takie jest tam uszczelnieni (labiryntowe) które dział w 100% tylko podczas pracy. Może nieprecyzyjnie napisałem o zepsuciu, chodziło mi o to że jak będzie zepsuta to się ją zregeneruje, wyczyści i ustawi. Co do diagnozy to jeszcze ważnymi elementami są uszczelnienia pomiędzy wylotem a dolotem do sprężarki z kolektorami.
Uważam że skoro mam autko na kanale to warto zerknąć na wszystko co jest możliwe, nawet sprawdzenie luzów na turbinie (zaraz ktoś napisze że turbiny mają luz jak nie pracują i nie sprawdzę go). Skoro uważasz Slawektg że "po co ruszać" to twoja sprawa, ale jak ci padnie coś co mogłeś sprawdzić profilaktycznie gdzieś w trasie i daleko od domu to zobaczysz ile kosztują lawety, mechanicy robiący coś od razu, profilaktyka jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ale dzięki za zainteresowanie się tematem, miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej.
Pozdrawiam
robert sadowski - |24 Paź 2007|, 2007 08:41
widzę że temat zaczyna się rozwijać nie w tym kierunku człowiek przyszedł po radę a zaczynają się pretensje po co remontuje ,po co sprawdza , po co to a tamto .
co złego jest w tym że chce zadbać o scorupkę i ma przeznaczone na to środki jakie są takie są ale jego więc niech wydaje na co mu się podoba
Stefan - |24 Paź 2007|, 2007 08:44
Witam! | brontozaur napisał/a: | | miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej. | -Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. Pozdrawiam.Stefan.
marcys - |24 Paź 2007|, 2007 11:40
sprzełgo kompletne razem z tym nieszczesnym lozyskiem zabudowanym na stałe w wysprzegliku? samo to kosztuje z tego kojarze wiecej niz komplet.
brontozaur - |24 Paź 2007|, 2007 12:55
| Stefan napisał/a: | Witam! | brontozaur napisał/a: | | miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej. | -Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. Pozdrawiam.Stefan. |
Drodzy koledzy nikt się nie obraża "porozmawiać" specjalnie zaznaczone bo to chyba nie rozmowa lecz wymiana poglądów na odległość przy użyciu klawiatury. Uważam że to i inne fora to kopalnia wiedzy praktycznej. Jak skończę to opiszę dokładnie co i jak mi wyszło.
I pojawił się kolejny problem, okazało się że autko miało kiedyś ABS a teraz nie działa, muszę chyba kupić jakąś mądrą książkę o scorpio i poczytać o czujnikach itd. Chyba że ktoś z was może mi pomóc.
Pozdrawiam
Kevin Xy - |24 Paź 2007|, 2007 12:56
wlasnie czytasz ta madra ksiazke
k0al4 - |24 Paź 2007|, 2007 17:01
| brontozaur napisał/a: | | Stefan napisał/a: | Witam! | brontozaur napisał/a: | | miło "porozmawiać" z kimś kto wie że turbina się błyszczy i że jak pada to bierze olej. | -Forum sluzy wymianie pogladow i doswiadczen.Kolega nie powinien sie obrazac o to ze komus brakuje wiedzy.Dobrze by bylo zrobic jakies fotki,opis i umiescic w odpowiednim dziale. Pozdrawiam.Stefan. |
Drodzy koledzy nikt się nie obraża "porozmawiać" specjalnie zaznaczone bo to chyba nie rozmowa lecz wymiana poglądów na odległość przy użyciu klawiatury. Uważam że to i inne fora to kopalnia wiedzy praktycznej. Jak skończę to opiszę dokładnie co i jak mi wyszło.
I pojawił się kolejny problem, okazało się że autko miało kiedyś ABS a teraz nie działa, muszę chyba kupić jakąś mądrą książkę o scorpio i poczytać o czujnikach itd. Chyba że ktoś z was może mi pomóc.
Pozdrawiam |
każdy mądry ale więcej tu krzykaczy
szukaj znajdziesz na pewno jak nie to pytaj
http://www.ford-scorpio.p...opic.php?t=9410
pozdrawiam
slawektg - |24 Paź 2007|, 2007 22:34
| robert sadowski napisał/a: | w tym kierunku człowiek przyszedł po radę a zaczynają się pretensje po co remontuje ,po co sprawdza , po co to a tamto .
co złego jest w tym że chce zadbać o scorupkę i ma przeznaczone na to środki jakie są takie są ale jego więc niech wydaje na co mu się podoba | oczywiscie,ze nic zlego.kto komu zabrania sprawdzac,w jakim stanie sa podzespoly.mozna rozebrac skrzynie biegow,sprawdzic luzy miedzyzebne,stan synchronizatorow i przesuwek,bo moze za miesiac zaczna mi biegi zle wchodzic,mozna zdjac glowice,zeby sprawdzic jak wygladaja zawory i czy kanaly sie nie zakleily,bo wtedy na nic sprawnosc turbiny,bo duzy procent wychamuja zwezone kanaly ssace.mozna tak dalej.jezeli ktos uznal moja uwage za ignorancką,to przepraszam,ale wiele jest osób,ktore robia pewne rzeczy,bo ktos im powiedzial,ze sie je robi.co do kol.Stefana:niech Stefan sprobuje umieszczac nicki osob,do ktorych sie odnosi,bo to "kolegowanie"staje sie meczace.co do komentarza o braku wiedzy....hmm nie bede komentowal.
Stefan - |24 Paź 2007|, 2007 22:42
Witam! | slawektg napisał/a: | | wyznacznikiem zuzycia turbiny jest zuzycie oleju,a to mozna samemu ustalic...jesli nie puszcza oleju,to po co ruszac? | -aaaaa......to ja nie wiedzialem!To jak mnie uczyli to mowili tylko ze cisnienie odpowiednie ma dawac a jak juz olej puszcza to zlom! Pozdrawiam.Stefan.
slawektg - |25 Paź 2007|, 2007 22:09
Oczywiscie.turbosprezarka jest po to,zeby nie puszczac oleju.sprezanie powietrza,to skutek uboczny.
brontozaur - |26 Paź 2007|, 2007 09:57
Widzę Koledzy że zrobiło się gorąco. ochłońmy troszkę, każdy robi to na co ma pieniądze i chęci, jak ktoś będzie chciał sprawdzić z jakim momentem ma dokręcone korbowody do wału to niech sprawdza i nie krytykujcie tego. Ja wymieniłem sprzęgło i okazało się że muzę wymienić poduchy po silnikiem co będzie dale to się zobaczy. Pozdrawiam i opiekujcie się swoimi skorupkami bo to bardzo niedoceniane autka (niestety)
czechu88 - |11 Lut 2008|, 2008 09:38
Witam panowie. Potrzebuje dość pilnie materiałów dotyczących naprawy silnika 2,5 TDI VM, coś w rodzaju "sam naprawiam" itp. Proszę o przysyłanie żródeł, każde sie przyda z góry dziekuje.
k0al4 - |11 Lut 2008|, 2008 15:40
a co sie popsuło?
znalazłem tylko instrukcje obsługi
http://rapidshare.com/fil...p_by_dunaj2.rar
czechu88 - |11 Lut 2008|, 2008 22:07
remoncik i trza to jakoś dobrze poskładać ale dzieki i za to napewno sie przyda
[ Dodano: 2008-02-13, 08:32 ]
znalazłem świetną stronke na temat scorpiaków, właśnie to czego szukałem. Jest wszystko jak zdemontować każdą śrubke
http://www.fordscorpio.co.uk/servicingguide.htm strona główna
http://www.fordscorpio.co.uk/engmanuals.htm kompedium wiedzy o montażu i demontażu silników
[ Dodano: 2008-02-13, 08:39 ]
za darmo można ściągnąć wszystkie informacje w pdf, wszystko jest też po angielsku ale obrazki są tak dokładne i przejrzyste że każdy da rade.
Tomek Z - |16 Lut 2008|, 2008 18:13
| czechu88 napisał/a: | | za darmo można ściągnąć wszystkie informacje w pdf, wszystko jest też po angielsku ale obrazki są tak dokładne i przejrzyste że każdy da rade. |
i to jest przykład że jak się chce to można wszystko znaleźć. Powodzenia, dasz radę!!
czechu88 - |19 Lut 2008|, 2008 20:53
Remonik udany. Moj staruszek spisał sie na medal, mrrruczy jak wściekły
zrezygnowałem z turbiny, koszty naprawy są za duze a pozatym trzeba umieć jeżdzić z dmuchawką. Zrezygnowałem również z klimy za duże koszta instalacji i montażu. Niby samochod przystosowany i wszystko ma by to działalo, tyle że musiał bym kupić nowe przewody, zregenerować cala prądnice i wszelkie płyny za dużo $$ moze kiedyś, jak narazie pociesze sie oknem .
Teraz moja kolej, trza sie zająć piedołami, coś nie chce mi działać dmuchawa, zero reakcji na przekręcanie biegów. Jakieś propozycje??
Wymiana przedniej szyby. Byłem na szrocie pod Wa-wa próbowalismy wyjąć z ojcem szyby z MKI, nom cuż trzasły odrazu. Metody na struny itp nie polecam. Chcesz a wyjąć w całośći lepiej zapłać komuś niech to zrobi, w całości będzie z niej większy pożytek.
Musze wymienić lampki w zegarach bo ledwo widać cokolwiek, regeneracja halogenów w zderzaku no i na koniec coś nie moge zaprogramować pilota. Przekręcam kluczyk 4x do poz I jest sygnal jeden i drugi ale... ale nie działa nie pogardze pomysłami...??
Nom także jak to u nas sie mawia "rodacy do pracy", lato sie zbliża . Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z podobnymi problemami prosze o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
[ Dodano: 2008-02-19, 20:57 ]
Dodam że próbowaliśmy wyjąć szybki z dwóch aut. Kolo stwierdził że możemy wyjąć je sobie na własną odpowiedzialność za 50zł/ sztuke więc warto spróbować, a jeśli sie nie uda to trudno nie policzy, nie zależało mu. Pewnie i tak poszły by do pieca...
Kevin Xy - |19 Lut 2008|, 2008 21:00
po szybe jedz do Myszy, masz w miare blisko a on ma wycieta i to z grzaniem po taniosci- o ile jeszcze ma
halogeny !! wstaw odblysniki z nowych innych, cos dopasuj
kluczykiem nie zaprogramujesz- inna epoka
Stefen - |19 Lut 2008|, 2008 21:07
a pilot w ogole jest sprawny??
ale jak tak to przekręcasz 4 razy do I pozycji usłyszysz gong potem naciskasz otwieranie na pilocie gong i cofasz gon i juz i musi sie zaprogramować
czechu88 - |19 Lut 2008|, 2008 21:18
nom piloty mam dwa, i chyba wymagają czyszczenia albo cos w tym rodzaju. Kupiłem dziś świeże baterie po 10zeta 2x i kurcze zdenerwuje sie jak nie zadziała. Czytałem o różnych sposobach programowania:
* 4x do poz I sygnał, przycisnąć open, sygnał, gotowe
* 1x do poz I sygnał, przycisnąć open, sygnał, gotowe
* nacisnąć open i w ciagu 10 sekund przekręcić kluczyk w zamku do otwarcia ( ten sposób troszke mnie zaskoczył)
jak narazie kombinowałem z 1#, ale zaczne od czyszczenia gumek w pilocie.
" po szybe jedz do Myszy, masz w miare blisko a on ma wycieta i to z grzaniem po taniosci- o ile jeszcze ma "
Co co szyb dalem WP do Myszy zobaczymy czy jeszcze aktualne, ale dzieki za cynk
Stefen - |19 Lut 2008|, 2008 21:33
tak sie programuje:
4razy kluczyk do pozycji I gong, potem otwarcie na pilocie gong, cofasz kluczyk do zera gong i tyle muszą być trzy gongi
czechu88 - |19 Lut 2008|, 2008 21:51
aaa no właśnie pytajcie a błądzić nie będziecie tego mi brakowało dzieki wielkie
brontozaur - |27 Maj 2008|, 2008 13:16
Wreszcie zrobiłem blacharkę. Lewy przedni błotnik i drzwi oraz nowy zderzak wszystko pomalowane i całe autko wypolerowane, wygląda bajecznie, lakier perła robi wrażenie, rzadko takie rzeczy piszę ale polecam kolesia z Krakowa na ulicy Królowej Marysieńki, lakier położył pierwsza klasa (super tanio), nie ma baranka ani innych lakierniczych fuszerek. Teraz zbieram kasę na pomalowanie maski bo mam kilka odprysków i na wypolerowanej powierzchni troszkę je widać.
Pozdrawiam
Struna - |27 Maj 2008|, 2008 13:24
| brontozaur napisał/a: | | polecam kolesia z Krakowa na ulicy Królowej Marysieńki, lakier położył pierwsza klasa (super tanio), nie ma baranka ani innych lakierniczych fuszerek. | ile policzył ?
brontozaur - |27 Maj 2008|, 2008 18:57
Policzył mi za błotnik lewy (wyklepanie + malowanie), lewe drzwi (malowanie + całkowita przekładka), przedni zderzak (wymiana na nowy + malowanie), 2xłyżwa i atrapa pomiędzy światłami (malowanie), polerka całego auta = 900 PLN
Wydaje mi się że to tanio
Struna - |28 Maj 2008|, 2008 11:50
no w sumie jak liczyć średnią cenę za element 300 zeta ( tyle mniej więcej liczą ) to wychodzi, że dość tanio to masz zrobione, a jeśli efekt Cie zadowala to jak najbardziej.
olcha20 - |28 Maj 2008|, 2008 12:02
Cena normalna, jakby było bez polerki całego przy okazji, a w komplecie z polerka to uważam ze tanio.
Za malowanie obu zderzaków u kumpla (jeden troszkę przy okazji klejony) zapłaciłem jakoś pińcet pln
a za samą polerkę całości chciał 250pln
marcys - |28 Maj 2008|, 2008 12:21
to nie bede wam mowil ile place za polakierowanie calego auta z przygotowaniem (polowablach surowa)
Struna - |28 Maj 2008|, 2008 12:46
| marcys napisał/a: | to nie bede wam mowil ile place za polakierowanie calego auta z przygotowaniem (polowablach surowa) | wałkiem to zawsze tanio idzie
Waldi_L_N - |28 Maj 2008|, 2008 13:34
| Struna napisał/a: | wałkiem to zawsze tanio idzie |
Tylko trzeba jeszcze kogoś zatrudnić do odganiania muszek
marcys - |28 Maj 2008|, 2008 13:44
e i tak was zazdrosc zezre jak wrzuce foty "po"
Struna - |28 Maj 2008|, 2008 13:46
będzie kiblowa biel z czasów PGR-ów ?
marcys - |28 Maj 2008|, 2008 15:07
zwane takze oficjalnie koscią słoniowa pierwsze elementy po polerce zapowiadają swietny efekt koncowy. Akryl jeszcze starego typu zadne wodne siki
Kevin Xy - |28 Maj 2008|, 2008 17:14
| marcys napisał/a: | | pierwsze elementy po polerce zapowiadają swietny efekt koncowy |
to zrywasz te meszki ??
|
|