Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Lock-up - jak to jest

adwes - |2 Lip 2007|, 2007 23:45
Temat postu: Lock-up - jak to jest
ze cos takiego jest , dowiedzialem sie dopiero , tutaj na forum , jak to dziala tez juz wiem , ale mam pytanie , jak rozpedzam sie normalnie , to czuje kiedy sie to zalacza , ale jak jade juz na 4-ce i dodam gazu , ale tak spokojnie , do polowy skoku pedalu gazu , to jest redukcja na 3-ke i po pewnym czasie jest przelaczenie na 4-ke i czekam kiedy sie zalaczy ten Lock-up i nic , chociaz czasami czuc , tak jakby dwa razy , raz wchodzi 4-ka i po chwili zalacza sie chyba ten Lock-up , ale w wiekszosci jest odczuwalne tylko jedno przelaczenie , wiec jak to jest , czy przy takim dodaniu gazu , redukuje na 4-ke , czy tylko rozlancza ten Lock-up

[ Dodano: 2007-07-02, 23:48 ]
mialo byc " redukuje na 3-ke , czy tylko rozlancza ten Lock-up "

Adam_2000 - |3 Lip 2007|, 2007 08:20

Tego nie da się jednoznacznie określić. Wszystko zależy od kilku czynników - % otwarcia przepustnicy, obciążenia, prędkości...
W większości przypadków jednak najpierw wyłącza LOC, a potem dopiero redukuje.

fiebik - |3 Lip 2007|, 2007 09:12

adwes napisał/a:
i po pewnym czasie jest przelaczenie na 4-ke i czekam kiedy sie zalaczy ten Lock-up i nic ,
Adam_2000 napisał/a:
Wszystko zależy od kilku czynników - % otwarcia przepustnicy, obciążenia, prędkości...
dokładnie. przy sprzyjających ku temu warukach zapiecie lock-upa może być niezauważalne.
adwes napisał/a:
wiec jak to jest , czy przy takim dodaniu gazu , redukuje na 4-ke , czy tylko rozlancza ten Lock-up
[ Dodano: 2007-07-02, 23:48 ]
mialo byc " redukuje na 3-ke , czy tylko rozlancza ten Lock-up "
jak jesteś na 4 i bardzo delikatnie naciskasz gaz - to będzie ciągnął na 4 na zapiętym LOC-u, kiedy przekroczysz pewną granicę w naciskaniu gazu LOC zostanie rozpięty, jeżeli nadal będziesz przyciskał gaz - zredukuje. oczywiście znopwu wraca sprawa warunków np pochyłości drogi, obciążeń, a nawet wiatru, itd.
pewne jest to, że zmiany biegów nastepują po uprzednim rozpięciu LOC-a.

bigdaaddy - |3 Lip 2007|, 2007 12:16

adwes, w Twoje skrzynii ciezko wyczuc kiedy sie zalacza, gdyz czesto rownoczesnie z 4 sie zapina.

fiebik napisał/a:
pewne jest to, że zmiany biegów nastepują po uprzednim rozpięciu LOC-a.
Chyba raczej nie, przynajmniej w moich skrzyniach.
Kevin Xy - |3 Lip 2007|, 2007 12:20

czyli mozliwa redukcja z 4 na 3 bez rozpinania ??
fiebik - |3 Lip 2007|, 2007 12:38

Kevin Xy napisał/a:
czyli mozliwa redukcja z 4 na 3 bez rozpinania ??
no właśnie, pierwsze słyszę.
bigdaaddy - |3 Lip 2007|, 2007 15:26

Nie pisalem ze redukcja. Zmiana z 3 na 4 nastepuje przy zalaczonym lockup. A redukcja z 4 na 3 przy delikatnym zwalnianiu takze nie rozlacza sprzegla. To drugie dotyczy mk3
Struna - |5 Lip 2007|, 2007 12:49

bigdaaddy napisał/a:
Zmiana z 3 na 4 nastepuje przy zalaczonym lockup
a co to za teoria skoro na 3 jako tako nie ma lock-up, dopiero po chwili sie zapina no i wtedy oczywiście na 4 już wchodzi z zapiętym, czasem tylko bywa, że jedzie na 3 i wrzuca jakby jednocześnie lock-up i 4 ( albo robi to tak szybko że nie czuć )
fiebik - |5 Lip 2007|, 2007 15:02

myślę, że można by podłączyć się przez miernik pod kabel EZ lock-upa i się przejechać i poobserwować kiedy się loc zapina, a kiedy nie. i wtedy widomo by było na 100%. jednak wybaczcie, ja nie mam czasu i z resztą jakoś nie czuję palącej potrzeby tego robić, bo tak naprawdę co to zmienia? :P
bigdaaddy - |5 Lip 2007|, 2007 15:23

Struna napisał/a:
na 3 jako tako nie ma lock-up

W mk3 jest inaczej, a w DOHC mk3 to lockup zalacza sie juz po 2.

fiebik napisał/a:
ja nie mam czasu i z resztą jakoś nie czuję palącej potrzeby tego robić, bo tak naprawdę co to zmienia?

O wlasnie, jestem tego samego zdania. :one:

Boni - |5 Lip 2007|, 2007 20:45

fiebik napisał/a:
myślę, że można by podłączyć się przez miernik pod kabel EZ lock-upa i się przejechać i poobserwować kiedy się loc zapina, a kiedy nie. i wtedy widomo by było na 100%. jednak wybaczcie, ja nie mam czasu i z resztą jakoś nie czuję palącej potrzeby tego robić, bo tak naprawdę co to zmienia? :P

To ja też wyrażę swoje zdanie na temat lockupa - mam silne wrażenie, że nawet jakby pojeździć z tydzień jak wyżej, to wcale niekoniecznie by się rozjaśniło, reverse engineering tego kawałka może być raczej trudny. Płyta i sterowanie skrzyni to jest dość pokręcony zespół regulatorów, a sterowanie lockupu jest najbardziej pokręconym kawałkiem (na drugim miejscu jest kickdown ;) ), kiedyś strasznie usiłowałem rozgryźć lockup z dokumentacji, i wyszło mi że a) głowa mnie rozbolała b) takie rzeczy rozgryzam jak mi za to dobrze zapłacą ;) c) nawet w lekko zużytej ASB to i sam konstruktor nie dojdzie kiedy ten lockup łapie i puszcza d) a po co to komu wiedzieć :D

adwes - |5 Lip 2007|, 2007 23:47

chodzilo mi tylko o teorie , dlaczego przy normalnej jezdzie czuje jak sie zalacza , a po redukcji z 4-ki na 3-ke i po przelaczeniu spowrotem na 4-ke w wiekszosci tego nie czuc , myslalem , ze cos jest nie tak , ale po tych postach w sumie sie uspokoilem , aczkolwiek temat dzialania automatu dosyc mnie coraz bardziej interesuje , czy sa jakies materialy , gdzie mozna troche o tym oczytac , szukalem w internecie jakichs ksiazek o automatach , ale raczej nie do zdobycia , a na " automat. pl " jest to tosyc po lebkach opisane
ale bardzo dziekuije za odpowiedzi , jakby cos , to temat otwarty do wymiany pogladöw
pozdrawiam
Adam

fiebik - |6 Lip 2007|, 2007 02:19

adwes napisał/a:
myslalem , ze cos jest nie tak , ale po tych postach w sumie sie uspokoilem ,
i niech tak pozostanie :one:
Rafał A.(antek) - |6 Lip 2007|, 2007 07:12

bigdaaddy napisał/a:
W mk3 jest inaczej, a w DOHC mk3 to lockup zalacza sie juz po 2.
a w zyciu :P u mnie zapina po 3 i basta, i prawde mowiac niespotkalem takiego co zapina po 2 !
adwes - |7 Lip 2007|, 2007 21:52

W sumie , chyba to jest po to , zeby wykozystac moc i zaoszczedzic paliwo, wiec moze przy dluzszej jezdzie na 2-ce tez sie zalacza , albo np. jak dzwignia jest na 2-ce , nie wiem , czy to ma zwiazek z obrotami ?
tak tylko gdybam :)

Boni - |7 Lip 2007|, 2007 23:28

Jest po to żeby zaoszczędzić paliwo i skrzynię, co do wykorzystania mocy to nie ma wielkiego znaczenia (lockup przy ostrym przyspieszaniu nie działa).
Idea jest taka, że jak skrzynia jest w warunkach równej pracy (silnik ma stabilne waruny i obroty, prędkość na kołach jest stabilna i odpowiednio wysoka, czyli skrzynia ani się nie rozpędza, ani nie hamuje) to w konwerterze łapie sprzęgło wielkości sprzęgła motorynki, i spina na sztywno konwerter, likwidując jego poślizg. Co daje mniejsze straty mocy, mniejsze mieszanie i temperaturę oleju, równa się mniej spalonego paliwa w warunkach równej jazdy. Ale z drugiej strony, ponieważ sprzęgło lockupa jest śmiesznie małe, to przy jakichkolwiek większych momentach przenoszonych przez skrzynię, musi ono zostać rozpięte, i całą robotę odwala konwerter. I dlatego układ sterowania lockupem jest dość chory bo uwzględnia i silnik i skrzynię, i elektrykę i hydraulikę. Np. samo badanie kiedy EZ lockupa jest zasterowany, to niewiele da, bo EZ jest tylko w zasadzie blokadą od strony EEC i silnika, i wcale nie jaest tak, że jak EZ zasterowany to lockup łapie; tak naprawdę o załącz/wyłącz lockupu decyduje hydraulika skrzyni, i to przeważnie dość zużyta ;) . Z tego to tylko ból głowy, pane....

marcys - |11 Lip 2007|, 2007 12:46

mne juz boli :one: