Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Tarcz asprzegła do 2,9 12v

marcys - |4 Cze 2007|, 2007 22:03
Temat postu: Tarcz asprzegła do 2,9 12v
poniewaz moją tarcze spotkał brutalny los, a byla dokladnie taka jak ta:

http://www.allegro.pl/ite...io_granada.html

pamietam ze kiedys struna wspomimał ze lepsza taka z szescioma sprezynami (zamiast taka jak na pierwszym zdjeciu z podowjnym tłumikiem drgan z malymi sprezynkami ktore raczyly sie posypac)

http://www.allegro.pl/ite...ierra_2_3d.html

czy ten drugi faktycznie lepszy?

oto moja tarcza:

Struna - |5 Cze 2007|, 2007 09:32

Speedo napisał/a:
no ta "lepsza" to chyba od tranzola 2,5d pochodzi,
też, ale fabryczna do V6 też ma 6 sprężyn, owszem sa jakieś tanizny co mają trzy no ale to się rozpada, ja w starym 2.9 miałem taką z 6-cioma ale byłą inna niż tą co marcys, pokazujesz w drugim linku, teraz mam nówkę sachs-a i też ma 6 sprężyn, jak chcesz to Ci mogę fotkę pyknąć jak to ma wyglądać.
marcys - |5 Cze 2007|, 2007 09:53

Struna, dawaj tą fotke nie bardzo wiem jak powinna fabryczna wygladać a musze pokazac ojcu co ma kupić. mozesz ja wkleic dzisiaj?

z opisu i z pomiaru tarczy wyjetej z auta wyglada ze ta z tranzola podejdzie (zrezta tak VIK wskazuje)

Struna - |5 Cze 2007|, 2007 09:55

no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem.
marcys - |5 Cze 2007|, 2007 10:00

Struna napisał/a:
no pasuje od tranzita ale tego starego, natomiast ta na drugim linku poprostu wizualnie jest inna od tych jakie ja miałem. a czy fotki dzisiaj, może być ale raczej wieczorem.

ta pierwsza byla od grandzi a jezdzila w moim. ta druga sadze ze tez powinna pasic. ale podklej prosze ta fotke zebym wiecdzial o co chodzi.

[ Dodano: 2007-06-06, 08:29 ]
edit:

kupilem tarcze - kurcze sam nie wiem czy dobrze zrobilem - regenerowaną i wzmacnianą do tranzola 2,5 TD z 6cioma sprezynami duzymi. www.yazda.pl . mam roczna gwarancje. rzuce fotke ale cos dziwnie do sachsa podobna. (wyglada dokladnie tak jak te na zdjeciach z 6 sprezynami)

Struna - |6 Cze 2007|, 2007 12:00

u mnie to wygląda tak

marcys - |6 Cze 2007|, 2007 12:36

Struna, dzieki wielke za fotke.! w kazdym razie prawie dokladnie mi taka sama rozwalilo...powiem Ci ze ta blaszka trzymajaca male sprezynki (patrz moaj fotka) gonila luzem a te male sprezynki poharataly calą tarcze, (dziwne ze docisk przezyl i wyglad jak nowy) a ta blaszka gonila i dzwonila na walku sprzegłowym. Moze jednak zmienisz tarcze?
Struna - |6 Cze 2007|, 2007 12:38

marcys napisał/a:
Moze jednak zmienisz tarcze?
raczej nie, taką samą miałem w starym 2.9 a on nie był oszczędzany (sporo drifftu itd ) Jak zdejmowałem z niego skrzynię to cały ten mechanizm ze sprężynkami był ok tylko okładzina już była cienka :)

Jeżeli miałbym zmieniać to już tylko na spieki.

marcys - |6 Cze 2007|, 2007 12:45

sluchaj jak dzisiaj rano kupowałem to mialem sie spytac o spieki- co to daje??

a co do tarczy - pewnie moja byla kiepawa i juz. albu luzy na skrzyni ja dobily. niewazne nowa tarcza i nowa skrzynia. musi byc dobrze

Struna - |6 Cze 2007|, 2007 12:50

marcys napisał/a:
spieki- co to daje??
w zasadzie tarczę masz wtedy lifetime :) może nieco szarpać ( zależy jakie i ile sprężyn ) ale generalnie coś takiego jak ślizganie sprzęgła nie powinno nigdy wystąpić, oczywiście dobrze też wzmocnić docisk do takiej tarczy. Ogólnie rozwiązanie heavy-duty do mocno obciążanych aut ( drifft, 1/4 mili itp )
marcys - |6 Cze 2007|, 2007 12:53

ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem ;) jak docisk ma taką trwalosc jak tarcza w komplecie to chyba pozostane przy zwyklej ;) a... charakterystyka pracy taka sama?

dobra ja sie dowiem jaka cena bo za zwykla tarcze do tranzola byla baaardzo atrakcyjna

Struna - |6 Cze 2007|, 2007 12:56

marcys napisał/a:
ta czyli do zwyklego docisku troche sie mija z celem ;)
no niekoniecznie, w końcu raczej nie będziesz go tak katował :)
marcys napisał/a:
a... charakterystyka pracy taka sama?
no nieco inna, jak wspomniałem może nieco szarpać przy ruszaniu ( choć też nie jest to regułą )

jeśli by to miało być profi zrobione to trzeba wzmocnić docisk, sprężyny w tarczy musza też być mocniejsze i nie wiem czy czasem zamachu też nie trzeba utwardzić powierzchniowo.

marcys - |6 Cze 2007|, 2007 13:06

czyli nie warto bo docisk prawie nowka. dzieki za info. cene ze spiekami podam tutaj moze kiedys ktos skorzytsta :one:
Struna - |6 Cze 2007|, 2007 13:12

raczej drogie to bywa :) coś się orientowałem kiedyś w temacie to raczej bez tauzena nie ma co podchodzić.
marcys - |6 Cze 2007|, 2007 13:28

Ford Scorpio/Transit srednica 242/23 otwory, nr kat. FR242FS, na specjalne zamówienie ze spiekami cena 300 :one:
Struna - |6 Cze 2007|, 2007 13:34

marcys napisał/a:
na specjalne zamówienie ze spiekami cena 300 :one:
ale to sama tarcza :) ja o całości mówiłem :)
marcys - |6 Cze 2007|, 2007 13:51

ta a skad mam wiedziec ;) tam robią tylko tarcze :) ale przyznacz ze za samą tarcze cena atrakcyjna. dowiem sie tez czy sa w stanie wzmocnic docisk
Struna - |6 Cze 2007|, 2007 13:53

gdzieś na forum byłą już dyskusja o spiekach i jakies fajne linki do poczytania były.
marcys - |6 Cze 2007|, 2007 14:11

w kazdym razie ja zostaje przy zwyklej tarczy za 120 zł :one:

[ Dodano: 2007-06-06, 20:38 ]
edit:

fotka tarczy:

[ Dodano: 2007-06-11, 09:41 ]
edit nr 2:

Sprzegło chodzi tak komfortowo i precyzyjnie ze sie zdziwiłem! zadnych szarpniec nic po prostu...zero slizgania po prostu ideolo, jakby zostało zrobione pod duzo wieksze obciazenia. pedał chodzi duzo lzej niz na poprzedniej tarczy. Polecam :one: