Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - prosze o pomoc przy ustaleniu filtra oleju

remi - |5 Lis 2007|, 2007 22:03
Temat postu: prosze o pomoc przy ustaleniu filtra oleju
witam wiem ze to juz bylo na forum ale jakos nie moge tego znalesc potrzebuje ustalic jaki to filtr oleju ma byc ten z zaworkiem z sedziszowa do 2.0 16v wiem ze z filtrona to op533
dzieki pozdrawiam

irek - |6 Lis 2007|, 2007 15:01

kup Motorcrafta EFL90
Luke - |9 Lis 2007|, 2007 19:44

Tak na marginesie to jak rozpoznac czy dany filtr ma zaworek (można wizualnie :P )
remi - |9 Lis 2007|, 2007 20:10

chyba raczej nie da sie wizualnie
grzechu913 - |9 Lis 2007|, 2007 20:13

wszystko sie da ;) :P
1Bodzio - |9 Lis 2007|, 2007 21:18

W tych mniejszych otworkach widoczna jest gumowa przesłonka. Można ją nacisnąć np. długopisem i widać wtedy czy jest.
Luke - |10 Lis 2007|, 2007 07:01

1Bodzio napisał/a:
W tych mniejszych otworkach widoczna jest gumowa przesłonka. Można ją nacisnąć np. długopisem i widać wtedy czy jest.

w jakich mniejszych otworkach

irek napisał/a:
kup Motorcrafta EFL90

kupiłem w serwisie filtr FoMoCo EFL600 i powiedzieli mi że to do niego ale czy ma ten zaworek :??

Stefan - |10 Lis 2007|, 2007 07:15

Witam!
Luke napisał/a:
kupiłem w serwisie filtr FoMoCo EFL600 i powiedzieli mi że to do niego ale czy ma ten zaworek
-oszukali Cie! Ma tylko nadmiarowy a potrzebny jest jeszcze zwrotny. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |10 Lis 2007|, 2007 07:33

Stefan napisał/a:
Ma tylko nadmiarowy

A to nie jest przypadkiem ten słynny w pompie, a nie w filtrze?

Adam73 - |10 Lis 2007|, 2007 07:38

Marcin napisał/a:
A to nie jest przypadkiem ten słynny w pompie, a nie w filtrze?

Stefan jak to Stefan,wie że gdzieś dzwonią tylko nie wie gdzie.
1Bodzio napisał/a:
I to właśnie jest ten
Stefan napisał/a:
zwrotny

Stefan - |10 Lis 2007|, 2007 07:40

Witam!
adam kubiak napisał/a:
Stefan jak to Stefan,wie że gdzieś dzwonią tylko nie wie gdzie.
1Bodzio napisał/a:
I to właśnie jest ten
Stefan napisał/a:
zwrotny
-Adam jak to Adam..... :one: Pozdrawiam.Stefan.
Zysio - |10 Lis 2007|, 2007 09:22

Luke napisał/a:

kupiłem w serwisie filtr FoMoCo EFL600 i powiedzieli mi że to do niego ale czy ma ten zaworek

a tyle razy klepane było, nie EFL 600 tylko EFL 90, nawet foto z instrukcji do przejściówki w którymś temacie wkleiłem...

Słynnego zaworka nie ma, szklanki z rana klepią jak szalone.

ehhh

mmmk - |10 Lis 2007|, 2007 09:48

ja tez kupilem tego EFL 600 to klepal a po wymianie na filtrona bylo spoko. no ale to przeciez tylko filtr zawsze mozna go wymienic i dolac 0.3 czy 0.5 litra oleju
Luke - |10 Lis 2007|, 2007 13:39

Zysio napisał/a:
a tyle razy klepane było, nie EFL 600 tylko EFL 90,

właśnie dlatego pisze bo jeszcze mogę wymienić, mam rachunek :p

irek - |10 Lis 2007|, 2007 14:29

oczywiście jak dobry silnik to nawet nie klepnie zaworami i nieważne czy będzie filtron Sędziszów Bosch Motorcraft itd...i czy ma zaworek czy nie ma zaworka
Stefan - |10 Lis 2007|, 2007 14:34

Witam!
irek napisał/a:
oczywiście jak dobry silnik to nawet nie klepnie zaworami
-postaw na miesiac to posluchasz. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |10 Lis 2007|, 2007 14:36

znajomi postawaili na 4 miesiące.... jakaś szklanka poleciała chyba w ciągu tygodnia, czy nawet kilak szklanek, ciężko mi powiedzieć. W każdym razie klepie jak sieczkobrzęk.
irek - |10 Lis 2007|, 2007 16:15

Stefan napisał/a:
postaw na miesiac to posluchasz. :one: Pozdrawiam.Stefan

a to to chyba każdy powinien wiedzieć

Struna - |12 Lis 2007|, 2007 11:02

Stefan napisał/a:
postaw na miesiac to posluchasz.
nigdy nie stawiam auto na taki długi okres :) co najwyżej na weekend :)
Michu - |15 Lis 2007|, 2007 23:13

ja miałem MANN filter, niby według katalogu do mojego dełohaca... z rana troszke dzwoniło,ale znalazłem sposób na dziada... przód auta parkwałem w dziurze, tak, żeby tył był wzgledem przodu wyżej.... pomagało :) wczoraj wymieniłem olej i założyłem motorcrafta EFL600, nic nie klepie rano, jak ręką odjął... gość w sklepie forda mi powiedział, że teraz już wszystkie fordowe maja zawór zwrotny... u mnie pomogło, jestem zadowolony... jakby zaworka nie miał, to by klepał z rana, a tu mróz mamy, dziś drugi dzień odpalił po cichemu... kontrolka oleju nawet na zimno gaśnie zamin rozrusznik sie przestanie kręcić..... [olej mam forda XR+ 10W40]... :)
Srebrny - |15 Lis 2007|, 2007 23:31

Michu napisał/a:
żeby tył był wzgledem przodu wyżej.... pomagało

u mnie pomagało, żeby prawa strona była niżej względem lewej strony (nie anglik)
:-D :-D :-D :-D :-D

Marcin - |16 Lis 2007|, 2007 07:20

Kurcze... tak gadacie o tym klepaniu z rana....

U mnie od dwóch dni pojawia się taki dziwny objaw... mianowicie kontrolka od oleju świeci się jeszcze ze 2 sekundy po uruchomieniu silnika, filtr mam z zaworem zwrotnym, zaworek na pompie zrobiony, stan oleju na połowie skali bagnetu, jakieś pomysły?

VIK - |16 Lis 2007|, 2007 07:27

Pomysły? Jeździć.
Marcin - |16 Lis 2007|, 2007 08:02

To co może nawalać, że kontrolka się pali?

[ Dodano: 2007-11-16, 08:02 ]
skoro wszystko teoretycznie na tip-top

Luke - |16 Lis 2007|, 2007 10:52

Michu napisał/a:
wczoraj wymieniłem olej i założyłem motorcrafta EFL600

może nie umiem czytać ale przecież ten filtr nie ma zaworka, tak czy nie :??

VIK - |16 Lis 2007|, 2007 15:25

Marcin napisał/a:
To co może nawalać, że kontrolka się pali?

[ Dodano: 2007-11-16, 08:02 ]
skoro wszystko teoretycznie na tip-top

2 sekundy to pryszcz :-d

mariusz_technik - |16 Lis 2007|, 2007 16:03

A jaki olej wlałeś?
Marcin - |16 Lis 2007|, 2007 21:13

10w40 castrola.
remi - |17 Lis 2007|, 2007 18:25

raczej dobry ewentualnie za dobry :-d
Luke - |18 Lis 2007|, 2007 13:59

Ja u siebie wymieniłem olej na motorcrafta 10W40 + filtr EFL90 i tak:
- silnik na tym oleju chodzi super jakby miał 10 koników więcej :) naprawde jest różnica
- jeśli chodzi o filtr to nic nie dał dalej z rana jest krótkie stukanie (zaworek na pompie zrobiony :) )

Trochę mnie to denerwuje, czy następnym krokiem jest już wymiana szklanek :??
Jeżeli tak to jaki byłby koszt kupna szklanek :(

VIK - |18 Lis 2007|, 2007 17:08

Przewrażliwieni jesteście i tyle.
Posłuchajcie jak nowe z hydrauliką potrafią zaklepać, od razu "dreszcze" mijają :-d

mmmk - |18 Lis 2007|, 2007 17:13

wedlug mnie nowe nie klepia :) przynajmniej te ktore widuje
Michu - |18 Lis 2007|, 2007 18:54

Facet ze sklepu Forda z Gdyni polecił mi jedną praktyczną rzecz. Sam ją stosował, bo też mu szklanki klekotały [transit 2.0 DOHC 8V]. Jego rada faktycznie pomogła...

Mianowicie:
Przed rozruchem zimnego silnika trzeba "cyknąć" raz rozrusznikiem, żeby silnik sie ruszył, ale tak, żeby nie zapalił. Odczekać parę sekund i przy ponownym rozruchu kontrolka oleju zgaśnie dużo szybciej.

Mój sposób jest taki, jak pisałem:
Tył auta stawiać wyżej wzgledem przodu.

Zastosowanie obu "sposobów" eliminuje klekotanie zupełnie, lub znacząco je skraca...
Przy rozruchu za pierwszym razem zimego silnika, nawet po zgaśnięciu kontrolki oleju jedna szklaneczka mi czasem popierduje... Wyłączenie silnika i ponowny rozruch eliminuje to klekotanie....

Polecam wszystkim "cyknięcie rozrusznikiem" przed uruchomieniem auta.... Nie zastanawiałem się, co się wtedy dzieje w silniku, ale powiem jedno.... TO DZIAŁA :)

Luke - |18 Lis 2007|, 2007 19:21

Michu napisał/a:
Polecam wszystkim "cyknięcie rozrusznikiem" przed uruchomieniem auta.... Nie zastanawiałem się, co się wtedy dzieje w silniku, ale powiem jedno.... TO DZIAŁA :)

na pewno działa bo ostatnio tak zrobiłem przypadkowo i już za drugim razem zapalił bez stukania :one:

remi - |18 Lis 2007|, 2007 19:59

luke a na jakim wczesniej oleju smigałes
Luke - |18 Lis 2007|, 2007 20:01

Cytat:
luke a na jakim wczesniej oleju smigałes

15W40 Mobilu, a co masz jakiś pomysł :) wszystkie sugestie mile widziane :P

Stefan - |19 Lis 2007|, 2007 02:49

Witam!
Luke napisał/a:
jeśli chodzi o filtr to nic nie dał dalej z rana jest krótkie stukanie
-a skad wiesz ze zaworek w filtrze jest szczelny?Szklanki zawsze zdazysz wymienic. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 04:58

Stefan napisał/a:
-a skad wiesz ze zaworek w filtrze jest szczelny?

a jak to spr. filtr kupowałem nowy jakieś trzy dni temu :(

Stefan - |19 Lis 2007|, 2007 05:34

Witam! Ja zawsze przed zalozeniem dokladnie ogladam.A zmiana gatunku oleju jak na to wplynela? :one: Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |19 Lis 2007|, 2007 07:15

Luke napisał/a:
a jak to spr. filtr kupowałem nowy jakieś trzy dni temu

Ja też kupowałem nowy ze sklepu, tyle, że sądząc po rudym nalocie, to leżał jakiś rok czy więcej w sklepowym magazynie. Się zastanawiam czy przypadkiem ze starości zawór zwrotny nie przestał u mnie działać. Nie wiem, może u Ciebie jest podobnie.

w kwestii stawiania auta w jakiejś dzwnej pozycji....

Uważam, to za leczenie tzw "objawowe", stawiając auto w taki sposób, szklanki owszem, nie klepią, ale to nie likwiduje problemu. To tak jakby brać bez końca tabletki na bół głowy i nie szukać przyczyny tego bólu.

Srebrny - |19 Lis 2007|, 2007 11:13

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do przestudiowania strony, co prawda jest to strona poniewieranej przez niektórych marki krajowej, ale znakomicie wyjaśnia budowę różnych typów filtra i raz na zawsze (nadzieja) rozwieje wątpliwości.Osobiście stosuję filtry Filtrona z powodzeniem od wielu lat w różnych samochodach.
http://www.wixfiltron.com...id=71&Itemid=75
O tych różnych "pozycjach" i "przerywanych" startach, zapobiegających klepaniu, pisałem chyba w lecie raczej w żartobliwym tonie ale to jest skuteczne więc czemu nie stosować :)

mariusz_technik - |19 Lis 2007|, 2007 14:09

Cenne informacje, to pokazuje jakie znaczenie ma każda pierdoła w aucie, i taki pan Kazio-mechanik, nie ma o tym pojęcia... :) zresztą przyznaję, że też się czegoś dowiedziałem. A więc warto dokładnie obejrzeć katalog przed kupnem filtra, i wtedy wiesz co masz :one:
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 17:45

No to tak trochę sobie popiszemy :P

Po wymianie oleju oraz filtra jest na razie lepiej pod względem pracy silnika szczególnie na wysokich obrotach a jeśli chodzi o sam filtr i klepanie, to jest różnica w tym, że na samym początku nie słychać już kompletu szklanek a pozostał cały czas problem z jedną szklanka a mianowicie dokładnie słychać klepanie tylko jednego zaworu (nie mam pojęcia którego)
Z tym właśnie zaworem jest teraz jakby trochę gorzej dzisiaj nawet musiałem do zgasić i ponownie zapalić żeby przestał naparzać.
Wydaje mi się że nie trzyma z jakiegoś powodu oleju a teraz przy zmianie na pół-syntetyk jest trochę gorzej. Najwyraźniej zawór w filtrze mu nic nie dał :( (z resztą szklanek jest lepiej)
Pytanie z mojej strony czy jet możliwe aby poszła tylko jedna szklanka i czy można wymienić jedną (pytam o sens)
Pytałem się dzisiaj o cenę i tak zamiennik 65zł, ASO 95zł (trochę kiepsko jak na komplet daje jakieś 520zł przy zamiennikach i 760zł przy oryginałach :( )

W niedługiej przyszłości trzeba będzie tą szklankę wymienić tylko jak rozpoznać która szklanka padła :?? Tak myślę że na zimnym silniku będzie miała chyba luz między wałkiem.
Druga sprawa czy trzeba rozbierać rozrząd kompletnie?

Tak w skrócie prośba do was o radę, może ktoś już robił taką wymianę lub miał podobny problem z jedną szklanką :((((((

Struna - |19 Lis 2007|, 2007 17:47

Luke, a masz 100% pewności że to zawór hałasuje ? zakładam że zaworek to już dawno dokręciłeś, bo jeśli nie to sorry.
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 17:48

zaworek wymieniony na nowy oraz dokręcony jakiś miesiąc temu
Struna - |19 Lis 2007|, 2007 17:50

a pierwsza część pytania ?
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 17:54

Struna napisał/a:
a pierwsza część pytania ?

wiesz 100% pewności to ja nie mam ale wyraźnie słychać pojedyncze klepanie
jakby to był łańcuch to byłoby to coś w stylu ...no nie wiem jak to napisać :P jakiegoś szybkiego tyrkotania :P

Struna - |19 Lis 2007|, 2007 17:55

panewka ?
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 17:57

Struna napisał/a:
panewka ?

tak szybko by nie ustępował hałas, to musi być coś hydraulicznego tak myślę

Struna - |19 Lis 2007|, 2007 18:02

panewki sa hydrauliką smarowane :)
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 18:06

Struna napisał/a:
panewki sa hydrauliką smarowane :)

Struna no wiem ale dlaczego nieraz by było to słychać a nieraz jest cisza a po drugie ten hałas ustępuje nagle nie stopniowo i w ogóle jaka jest szansa, że przy przebiegu 180tyś padnie panewka

Stefan - |19 Lis 2007|, 2007 18:19

Witam!
Luke napisał/a:
Wydaje mi się że nie trzyma z jakiegoś powodu oleju a teraz przy zmianie na pół-syntetyk jest trochę gorzej.
-co do tego to ostrzegalem kolege.
Luke napisał/a:
czy można wymienić jedną (pytam o sens)
-oczywiscie ze mozna o ile prawidlowo zlokalizujesz.Bywa to trudne.Wez jednak pod uwage ze sa to elementy ktore zuzywaja sie rownomiernie.Za niedlugi czas moze zaczac klepac nastepna. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 18:25

Stefan napisał/a:
-co do tego to ostrzegalem kolege

to wiem ale na poprzednim oleju było prawie identycznie a nawet powrót do 15W40 nie naprawi szklnek i tak i tak trzeba je wymienić :(

Stefan napisał/a:
-oczywiscie ze mozna o ile prawidlowo zlokalizujesz.Bywa to trudne.Wez jednak pod uwage ze sa to elementy ktore zuzywaja sie rownomiernie.Za niedlugi czas moze zaczac klepac nastepna. :one: Pozdrawiam.Stefan.

i tego się właśnie obawiałem ale i tak cały czas myślę że jakby przyszło do wymiany to kompletu.
Teraz jednak trzeba się jakoś upewnić że to szklanki i tu jest problem bo pewności nigdy nie ma ;)

Stefan - |19 Lis 2007|, 2007 18:35

Witam!
Luke napisał/a:
na poprzednim oleju było prawie identycznie
-Prawie.Zaczekaj jeszcze troszke to zobaczysz wyrazna roznice. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 19:50

Stefan napisał/a:
-Prawie.Zaczekaj jeszcze troszke to zobaczysz wyrazna roznice. :one: Pozdrawiam.Stefan.

no super ale co to ma do mojego problemu :029: na mineralnym czy pół-synt. i tak chce się zająć tymi szklankami. Na mineralnym też tak pukało tylko, że krócej ale to teraz nie ma znaczenia

Jak wyżej pisałem chcę sie przynajmniej na 90% upewnić że to szklanki tylko nie wiem jak :?? szczególnie chcę wykluczyć rozrząd jeśli się jakoś da :?

Jeżeli się okaże że to to o czym myślę to je po prostu zrobię, tylko nie stać mnie na wyrzucenie 500zł w błoto i dlatego szukam pomocy a nie rad co może się zepsuć w przyszłości.
Jeszcze raz powtarzam resztę szklanek na tym oleju chodzi super tylko ta jedna świruję (chyba szklanka :? ) Więc może ktoś miał np problem z rozrządem lub szklankami i wie jak to odróżnić ( i na tym mi najbardziej zależy :roll: )

VIK - |19 Lis 2007|, 2007 20:07

Przyjedź oglądnąć komnaty na Wawelu, osłuchamy, obadamy, postawię DOHCowi bańki i będziesz wiedział na czym stoisz :-d
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 20:13

VIK napisał/a:
Przyjedź oglądnąć komnaty na Wawelu, osłuchamy, obadamy, postawię DOHCowi bańki i będziesz wiedział na czym stoisz :-d

:-d żeby to było takie proste :):

Zysio - |19 Lis 2007|, 2007 20:57

VIK napisał/a:
postawię DOHCowi bańki

chyba szklanki :)

remi - |19 Lis 2007|, 2007 22:14

a zmien jeszcze filtr na ten orginalny bez zaworka i zobacz w tedy u mnie na tym z zaworkiem to tez dlugo grały
Zysio - |19 Lis 2007|, 2007 22:16

nie polecam, chyba że to indywidualny kaprys silnika, ja miałem EFL 600 i klekotało jak w traktorze przy rozruchu na zimnym silniku
Vaux - |19 Lis 2007|, 2007 22:49

A jak myślicie-mója fura przejechała u mnie ze 20 tysi na zielonym lotosie, nie wiem ile u Naimada bo podejrzewam że poprzedni właściciel lotosa nie lał sądząc po stanie samochodu i oryginalnych częściach...czy jest sens wracać do minerału forda albo castrola high mileage czy moze to sie skończyć zgonem?
Luke - |19 Lis 2007|, 2007 23:53

remi napisał/a:
a zmien jeszcze filtr na ten orginalny bez zaworka i zobacz w tedy u mnie na tym z zaworkiem to tez dlugo grały

ale ty masz 2.0 ale 16V i może u Ciebie ma być ten co mówisz a ja mam jeszcze starszy silnik 8V

Zysio - |20 Lis 2007|, 2007 07:07

Luke napisał/a:
ale ty masz 2.0 ale 16V i może u Ciebie ma być ten co mówisz

i znów dywagacje n/t filtra, w którymś z tematów Adam_2000 zdaje się - zacytował fragment z jakichś fordowskich informacji, sprostowań czy czegoś tam jeszcze - w każdym razie jest mowa o Filtrze EFL90 zamiast EFL600

sprawa dotyczy oczatych, w pszejściófkach instrukcja gada o EFL 90 i wsio

Srebrny - |20 Lis 2007|, 2007 09:27

Luke napisał/a:
hcę sie przynajmniej na 90% upewnić że to szklanki tylko nie wiem jak

Kij od szczotki , lub szyl od łopaty.Najprostszy sposób na lokalizację miejsca hałasu :)
jeżeli nie posiadasz stetoskopu. W ten sposób również można osprzęt osłuchać (altek, pompa wodna)
Uwaga na wirujące części :-D

Struna - |20 Lis 2007|, 2007 09:34

Srebrny napisał/a:
Kij od szczotki , lub szyl od łopaty.Najprostszy sposób na lokalizację miejsca hałasu :)
stara i dobra metoda ;)
VIK - |20 Lis 2007|, 2007 14:58

Zysio napisał/a:
VIK napisał/a:
postawię DOHCowi bańki

chyba szklanki :)

Bańki, z olejem :-d

[ Dodano: 2007-11-20, 14:58 ]
Speedo napisał/a:
Vaux napisał/a:
A jak myślicie-mója fura przejechała u mnie ze 20 tysi na zielonym lotosie, nie wiem ile u Naimada bo podejrzewam że poprzedni właściciel lotosa nie lał sądząc po stanie samochodu i oryginalnych częściach...czy jest sens wracać do minerału forda albo castrola high mileage czy moze to sie skończyć zgonem?

zmień szybko, nic go barziej nie dobije niż lotos zielony... lej forda 10w40 xr+

Aaaaa tam, gadanie.

Luke - |20 Lis 2007|, 2007 15:09

Srebrny napisał/a:
jeżeli nie posiadasz stetoskopu. W ten sposób również można osprzęt osłuchać (altek, pompa wodna)
Uwaga na wirujące części :-D

jak go osłuchałem po swojemu :P to na 99% jestem pewny, że to z pod klawiatury ale niech ktoś mi napisze czy np łańcuch może wydawać podobne dźwięki czyli po prostu wyraźne stukanie z wyraźnymi przerwami...tak dla pewności :roll:

Vaux - |20 Lis 2007|, 2007 23:23

VIK napisał/a:
Speedo napisał/a:

zmień szybko, nic go barziej nie dobije niż lotos zielony... lej forda 10w40 xr+

Aaaaa tam, gadanie.

Hmm...sugerujesz Viku że lotos silnika nie zabije? Szczerze to trochę się boję przeskakiwać teraz na półsyntetyk...

Stefan - |21 Lis 2007|, 2007 04:26

Witam! Do Lotosa to ja zaufania nie mam.Sa mineralne dobrych firm.Ja uzywam Castrola 15/40 co i w kraju(temperatura) powinno wystarczyc.Przejscie na polsyntetyk moze zakonczyc sie(przyklad kolegi Luke) zle dla silnika. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Luke - |21 Lis 2007|, 2007 17:23

Stefan napisał/a:
Przejscie na polsyntetyk moze zakonczyc sie(przyklad kolegi Luke) zle dla silnika.

Stefan ile razy mam powtarzać, że to nie dlatego szklanka mi nieraz klepie bo zmieniłem olej tylko odwrotnie to zmieniłem olej bo chciałem sprawdzić czy pomoże uratować szklanki!!!
Jeśli chodzi o samą wymianę na ten olej to bardzo polecam. Silnik dużo lepiej na nim chodzi.

Powracając do tematu szklanki (która klepała już na mineralnym)
całe ostatnie zabiegi naprawcze tzn:
*wymiana zaworka - wyciszenie pracy rozrządu
*wymiana filtra (z zaworkiem) - brak klepania kompletu szklanek rano (wcześniej przez 1-2s klepały wszystkie)
*wymiana oleju na 10W40 xr+ - polepszenie pracy silnika szczególnie na wyższych obrotach oraz minimalny spadek spalania

To świadczy o tym, że nic się nie pogorszyło tylko został problem tej 1-ej szklanki, która zachowuje się jak wcześniej, zapalałem go już trzy razy rano i za każdym razem inaczej:
raz przy dodatniej temp. - 2-3 stuki szklanki,
drugim razem przy minusowej temp. - 4-5s klepania
trzecim razem przy minusowej temp. na dwa razy (z tego pierwszy tylko do obrotu wałem) - brak stukania szklanki

Nie ma jeszcze takiej tragedii ale po tych wszystkich zabiegach rozrząd powinien chodzić idealnie :sad:

Srebrny - |21 Lis 2007|, 2007 19:00

Jak zdiagnozować zużytą szklankę?
Czynność pierwsza; zdjąć pokrywę rozrządu
czynność druga; szklanka musi być zluzowana (krzywka u góry)
czynność trzecia; naciskamy na szklankę badając wielkość luzu
Jeśli się mylę to proszę o korektę.
U mne też jedna szklanka się lekko tłucze, ale za mało żeby wyczaić tą metodą. Są inne?
Osobiście uważam że stuk przy rozruchu to nie problem wymagający interwencji. Dopiero głośna praca szklanki podczas normalnej pracy rozgrzanej jednostki wymaga sprawdzenia.

Luke - |21 Lis 2007|, 2007 21:47

Srebrny napisał/a:
Osobiście uważam że stuk przy rozruchu to nie problem wymagający interwencji. Dopiero głośna praca szklanki podczas normalnej pracy rozgrzanej jednostki wymaga sprawdzenia.

zgadzam się z tobą w 100%
dlatego na razie nic nie ruszam :)

Struna - |22 Lis 2007|, 2007 12:53

Srebrny napisał/a:
Dopiero głośna praca szklanki podczas normalnej pracy rozgrzanej jednostki wymaga sprawdzenia.
nie tyle głośna co słyszalna :)
VIK - |22 Lis 2007|, 2007 13:54

Vaux napisał/a:
VIK napisał/a:
Speedo napisał/a:

Aaaaa tam, gadanie.

Hmm...sugerujesz Viku że lotos silnika nie zabije? Szczerze to trochę się boję przeskakiwać teraz na półsyntetyk...

Ja się nie boję o lotosa, każdy niech wlewa to, czego się nie obawia i po sprawie, instgrukcja podaje jakiej jakości/lepkości, więc nie widze problemów, każdy znajdzie na półkach w sklepie coś odpowiedniego jego zdaniem.

Luke - |22 Lis 2007|, 2007 15:51

Rada Michu sprawdza się w 100% gdy dzisiaj po nocce zapaliłem autko (a stało całą noc na dworze) przy temp -5 na dwa razy szklanka nawet raz nie zastukała, zupełna cisza, aż miło było posłuchać pracy silnika :P

Dziwne jest to, że jeden obrót wału wystarcza :):

Michu - |29 Lis 2007|, 2007 20:08

witam znowu :)

przeczytałem cały wątek od ostatniej mojej wypowiedzi... nie zgodzę się z tym, że EFL600 jest zły dla silnika... jak już pisałem, wcześniej miałem MANN filter i klepało... teraz mam EFL600 i odpalam auto "na raz" bez dodatkowych kombinaji i jest cisza.....

co do opinii, że to "półśrodek" to się zgodzę, ale czemu masakrować szklanki, skoro mogą jeszcze troche pojeździć? w tym przypadku, to lepiej później niż wcześniej...a jeżeli coś pomaga na klepanie, to czemu nie stosować?

jeśli bym miał wymieniać w aucie wszystko, co jest nie tak, to już dawno bym się go pozbył... z passatem nie miałem problemów, lałem i jechałem... a z fordem ciągle coś.. myślę, że przekroczyłem już granicę opłacalności sprzedaży.....

A szklanki można rozróżnić chyba tylko wjeden sposób [oprócz osłuchiwania silnika]... wyjąć, wkręcić w imadło i w miejsce, gdzie szklanka styka się z trzonkiem zaworu podłożyć śrubę, zciskać i luzować imadło aż ze szklanki wyleci olej, tak, żeby można ją było zciskać palcami... jeśli się zdarzy, że ta membranka w szklance się wciśnie i nie będzie chciała wyjsć, to szklanka złom... nie znam innego sposobu... tak się robi po wymianie uszczelki pod głowicą... jak trzeba wyjąć szklanki z głowicy. żeby same nie wyleciały podczas planowania...

Stefan - |29 Lis 2007|, 2007 20:41

Witam!
Michu napisał/a:
nie zgodzę się z tym, że EFL600 jest zły dla silnika.
-to ja bym do Forda napisal. :-d Pozdrawiam.Stefan.
Michu - |29 Lis 2007|, 2007 20:50

dali mi EFL600 zamiast EFL90 jako zamiennik w autoryzowanym SKLEPIE FORDA, według katalogu firmowego Forda...

poza tym teraz nie klepie, to wystarczający dowód na to, że jest OK... filtr ma białą gumę zasłaniającą otwory filtra od środka...

Stefan - |29 Lis 2007|, 2007 21:57

Witam!
Michu napisał/a:
filtr ma białą gumę zasłaniającą otwory filtra od środka..
-a to ciekawe.Podobno ta guma zaworem zwrotnym sie nazywa.Pozdrawiam.Stefan.
Michu - |30 Lis 2007|, 2007 18:42

no przecie cały czas o tym mówię [piszę] i wyobraźcie sobie że ta "guma" zwana też zaworem jest w EFL600... :036: :643:
Marcin - |19 Gru 2007|, 2007 20:00

Dzisiaj zaobserowałem ciekawy objawi... mianowicie po uruchomieniu silnika chodził ładnie cichutko do czasu, aż nie zgasła kontrolka oleju, czyli jakieś 3-4sekundy. w tym czasie chodził tak cicho aż miło. Gdy kontrolka zgasła pojawiło się klikannie, które zawsze słyszałem zaraz po odpaleniu silnika. No i jak się zagrzeje do temp roboczej to znowu powraca cisza... Sam nie wiem jak do tego się odnieść i jak to interpretować, macie jakieś pomysły?
1Bodzio - |19 Gru 2007|, 2007 20:25

U mnie również występuje taki efekt. Po wymianie oleju z półsyntetyka na syntetyk, efekt ten znacznie się zmniejszył, ale całkowicie nie ustąpił. Gdy na zewnątrz jest ciepło to tego wcale nie ma. Pojawia się dopiero jak na zewnątrz jest niska temperatura i tylko po parogodzinnym postoju. Podejrzewam że może to być spowodowane zabrudzeniem kanałów olejowych prowadzących do szklanek popychaczy, a przez to opóźnione docieranie oleju do nich. Chyba że ktoś ma lepszy pomysł.
Stefan - |19 Gru 2007|, 2007 20:54

Witam! Jezeli kontrolka cisnienia oleju gasnie po 3-4 sekundach to wszystko jest mozliwe.Pozdrawiam.Stefan.
luki34 - |19 Gru 2007|, 2007 22:43

czytam ten post i tak sobie myślę jaki ja filtr 2 tyg temu zalożylem :shock:
z jakimś tam zaworkiem czy bez ?? i nie mam pojęcia.
na ostatniej wymianie założylem oryginalny motorcrafta. teraz jak kupowalem olej na hurtowni to kupiłem filtr chyba z filtrona ale dokładnie nie wiem jaki symbol. Ale pani wyczytala z katalogu że taki ma być. I muszę powiedzieć że teraz autko lepiej pali na filtronie, jakoś tak lżej i ciszej. Olej leje cały czas taki sam jak byl w niemcowni nalewany czyli mobil super s 10w40 i właśnie bylem go zapalić bo stoi jakieś 7 godzin i kontrolka oleju gaśnie po 1 sek
i jeszcze takie pytanko czy nic mu sie nie stanie jak ten filtr jest bez tego zaworka? czy lepiej go jak najszybciej zmienić?

Stefan - |19 Gru 2007|, 2007 22:51

Witam! Jezeli jest OP 533 to dobry(z zaworkiem) filtr.Pozdrawiam.Stefan.
luki34 - |19 Gru 2007|, 2007 22:54

no były tylko 2 do wyboru. jeden do starszego modelu i ten który kupilem ja
1Bodzio - |19 Gru 2007|, 2007 23:12

Stefan napisał/a:
eli kontrolka cisnienia oleju gasnie po 3-4 sekundach to wszystko jest mozliwe
U mnie zaworek zrobiony , a kontrolka gaśnie od razu.
Stefan - |19 Gru 2007|, 2007 23:18

Witam! A jakiego rodzaju to dzwiek.Szklanka czy wtryskiwacz...Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |19 Gru 2007|, 2007 23:22

Za głośny na wtryskiwacz.
Stefan - |19 Gru 2007|, 2007 23:23

Witam! Niekoniecznie.Sam sie kiedzs malo nie nabralem.Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |20 Gru 2007|, 2007 15:40

patyk do ucha i słuchamy - stary dobry sposób.
Luke - |31 Paź 2008|, 2008 18:28

Pytanie czysto hipotetyczne: czy filtr olejowy Mann-a o symbolu W 916/1 ma słynny zaworek?
Mysza - |1 Lis 2008|, 2008 08:11

Jak go masz za darmo, to wez w ręke i zobacz. A jak masz dopiero kupić, to kup se EFL600 do DOHCa i nie wnikaj...
Luke - |1 Lis 2008|, 2008 11:17

Mysza napisał/a:
to kup se EFL600 do DOHCa i nie wnikaj...

no ten na na bank ma zaworek ;) chyba chciałeś napisać EFL90 :)

po prostu mam chyba ze dwie czy trzy sztuki tych filtrów i dlatego pytam, gdzieś kiedyś ktoś mówił, że niby mają dlatego to pytanie, aby się upewnić

Speedo napisał/a:
btw myslalem ze legenda zaworka w filtrze przeminela wraz z nieodzalowanym stefanem a jednak nie :D

legenda nigdy nie umiera :P ;)

Mysza - |1 Lis 2008|, 2008 18:25

Luke napisał/a:
chyba chciałeś napisać EFL90
com napisał, napisałem :)
Zysio - |2 Lis 2008|, 2008 21:25

Cytat:
com napisał, napisałem

EFL600 do DOHCa to kupa :)

krzyhoo - |2 Lis 2008|, 2008 21:32

Zysio napisał/a:
EFL600 do DOHCa to kupa :)

no to rozwiń opinię Zysio - co polecasz w zamian?

Marcin - |2 Lis 2008|, 2008 21:35

EFL90 się daje, bo ma zawór.
Zysio - |2 Lis 2008|, 2008 21:38

Dokładnie jak Marcin pisze, powiem tak - EFL600 zapewnia symfonię graną na zaworach o poranku :) Osobiście odradzam.
krzyhoo - |2 Lis 2008|, 2008 21:47

Zysio napisał/a:
zapewnia symfonię graną na zaworach o poranku
może w 8V :P mi nic nie gra a mam już trzeci - napisałbym, że EFL90 to starszy typ a EFL600 nowszy i dedykowany do 16V więc niby dlaczego zamieniać ale przewiduję standard odpowiedź - ford obcninał koszty ;) (mimo, że EFL600 jest ciut drozszy)
Luke - |2 Lis 2008|, 2008 23:59

Zysio napisał/a:
EFL600 zapewnia symfonię graną na zaworach o poranku :)

ale trzeba być też realistami, jak szklanki są dobre to żadnego grania nie będzie, niezależnie od tego czy filtr z zaworkiem czy bez :)

krzyhoo napisał/a:
typ a EFL600 nowszy i dedykowany do 16V

nie tylko do 16-tek, według ASO do mojego też jest dedykowany już EFL600

Zysio - |3 Lis 2008|, 2008 07:43

Luke napisał/a:
nie tylko do 16-tek, według ASO do mojego też jest dedykowany już EFL600

A widzisz, u mnie instrukcja obsługi przewiduje EFL 90.

Mysza - |3 Lis 2008|, 2008 07:55

Zysio napisał/a:
instrukcja obsługi przewiduje EFL 90.
Ale jego czasem ciezko kupić, przynajmniej w ASO bo juz się go nie stosuje. Natomiast 600tki caly czas rotują, w zetecach.
fiebik - |3 Lis 2008|, 2008 09:59

u mnie zero problemu efl90 leży na półce w sklepie ;)
Mysza - |3 Lis 2008|, 2008 11:31

W sklepie lezy, a bywa ze w ASO nie lezy.
Struna - |3 Lis 2008|, 2008 11:45

Luke napisał/a:
ale trzeba być też realistami, jak szklanki są dobre to żadnego grania nie będzie, niezależnie od tego czy filtr z zaworkiem czy bez :)
sedno sprawy i legendy zaworków w filtrze.
Luke właśnie uśmierciłeś legendę :D

JareQ - |24 Lis 2010|, 2010 22:32

Nadchodzi czas wymiany oleum i filtra. Stąd moje pytanie, czy te oto oleje mają miedzy sobą jakąś znaczącą różnicę:
1) http://moto.allegro.pl/ol...1324149573.html
2) http://moto.allegro.pl/ol...1310517526.html

A kolejne to filter, wyczytałem na forum, że warto kupić Motorcrafta efl298, ale jeśli takiego nie znajdę to czy ten jest odpowiedni:
http://www.ford.ewor.pl/t...s-tr-op533.html

A może macie jakieś inne sugestie?

irek - |24 Lis 2010|, 2010 22:36

kupisz kupisz :)
http://ford.sklep.pl/pl,category,95996,filtry.html

JareQ - |24 Lis 2010|, 2010 22:40

Ale nie chce internetowo bo mam tylko jutro wolne i sam pojadę kupię to i sam wymienię. Przeglądając w poszukiwaniu filtra natknąłem się na taki oto filtr
http://motoallegro.pl/fil...1203615746.html
czy to jest też taki sam jak motorcrafta czy jakaś podróbka?

irek - |24 Lis 2010|, 2010 22:42

JareQ napisał/a:
czy jakaś podróbka?

no pewnie, że podróba ino do cossa

Mysza - |25 Lis 2010|, 2010 07:17

A oryginalny 298 tez taki krotki?
irek - |25 Lis 2010|, 2010 09:04

Mysza napisał/a:
A oryginalny 298 tez taki krotki?

w porównaniu z DOHCem to tak , one są takie jakieś bardziej plaskate :)

WieSiu - |25 Lis 2010|, 2010 09:52

ja kupilem tydzien temu w salonie oryginal ten wlasnie plaski za 31zl :) takze jak od reki,to moze w salonie :D

a jaka jest roznica miedzy tymi olejami co pare postow wczesniej ? bo kiedys pamietam byly te czarne etykiety, a teraz sa juz te XR

JareQ - |25 Lis 2010|, 2010 12:38

WieSiu, byłem dziś w dwóch autoryzowanych serwisach, w super uber serwisach (podobno). Oczywiście w żadnym nie było, ewentualnie na zamówienie. Tak więc w ostateczności kupiłem ten olej:
http://moto.allegro.pl/ol...1310517526.html
oraz ten filtr:
http://www.ford.ewor.pl/t...s-tr-op533.html
i zaraz zabieram się za wymianę.

WieSiu - |25 Lis 2010|, 2010 12:46

to wygląda na to że miałem farta że akurat u mnie był od ręki.
Mysza - |25 Lis 2010|, 2010 13:12

JareQ, WieSiu, spojrzcie 11 postow w gore ;)
WieSiu - |25 Lis 2010|, 2010 13:35

Mysza, no popatrz,piszemy to samo, tzw spam :p
Przepraszam,obiecuje poprawę :)

ford2fast - |12 Kwi 2026|, 2026 20:35

Struna napisał/a:
patyk do ucha i słuchamy - stary dobry sposób.

Patyk wbijamy ręką czy młotkiem ? :D

Struna - |13 Kwi 2026|, 2026 12:14

yyyy - TAK.
Aro - |13 Kwi 2026|, 2026 18:34

Struna, ja bym nie potwierndzał, bo jeszcze się okaże że fczfartek. Tamten czfartek :roll:
ford2fast - |15 Kwi 2026|, 2026 12:23

Struna napisał/a:
yyyy - TAK.

:D