| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Wizjer do baku
Gwelezemba - |17 Cze 2006|, 2006 22:57 Temat postu: Wizjer do baku A ja mam pytanie w związku z bakiem.
Miałem małe awarie z przewodami a dokładnie z gumowymi łączkami przewodów paliwowych z wyjściem metalowych z baku. Chodziło o przeżarcie pierwszego, drugi był za słabo założony i nieodpowiedni, trzeci przeżarło ponownie.
Wylało mi sie na ulice łącznie ok. 200zł w związku z tym mam już nerwice na punkcie tych gumowych łączek, po za tym na razie wszystko w około śmierdzi benzyną co nasila nerwice.
Dojście do pompy jest takie że trzeba zdejmować bak, usterka jest niewielka i do naprawienia samemu gdy by nie ten ograniczony dostęp do przewodów.
Można by sie dostać do pompy, baku i przewodów od góry czyli przez bagażnik?
Podłoga nad bakiem w okolicach pompy jest z jakiegoś tworzywa plastiko podobnego
nie jestem na 100% pewien czy pod spodem jest blacha czy nie.
Moje pytanie jest takie:
Czy można by wyciąć w bagażniku otwór dostępu do łączek wychodzących z baku?
Oczywiście dziure zatykało by sie czymś.
Jako że awaria nie jest skomplikowana w naprawie a dość kosztowna bo na odcinku ok. 500m wylało mi się benzyny za jakieś 80zł a skomplikowany jest tylko dostęp do przyczyny awarii - zdejmowanie całego baku + kanał albo podnośnik i kilku ludzi, taki patent wydaje mi się bardzo dobry. Ale nie wiem czy można takie coś zrobić i troche też niewiem jak.
Rafał A.(antek) - |18 Cze 2006|, 2006 10:20
jest normalna blacha, ale moznaja normalnie przeciac, to jest tylko kawalek cienkiej blachy
Struna - |19 Cze 2006|, 2006 10:25
Gwelezemba, na czeskiej stronie nawet opisane było.
Gwelezemba - |19 Cze 2006|, 2006 11:18
jakiej czeskiej?
to czyli że ludzie już robili takie "wizjery" ?
Struna - |19 Cze 2006|, 2006 11:21
| Gwelezemba napisał/a: | | jakiej czeskiej? | no jak jakiej ? no czeskiej. ( www.fordscorpio.cz )
Rafał A.(antek) - |19 Cze 2006|, 2006 12:11
ano, jak masz bak zardzewialy, i hak to inaczej ciezko
Gwelezemba - |19 Cze 2006|, 2006 20:39
nie no haka nie mam
a bak jak i reszta samochodu najmniejszych śladów rdzy nie nosi
ee jakoś nie za bardzo rozumiem czeskiego i nie moge nic znaleźć
chyba wezme bzyka i sam wytne dziure na wolnym czasie :694:
Rafał A.(antek) - |20 Cze 2006|, 2006 00:29
jak niepordzewialy sroby to odkrecaj
Gwelezemba - |20 Cze 2006|, 2006 19:52
nie no śruby pewnie że nie pordzewiałe bo już kilka razy go odkręcałem
bak też w stanie bez rdzy
wogóle sie dziwie że ludziom rdzewieją Skorpiaki, sam też głównie kilka starszych wersji widziałem z rdzą.
U mnie na szczęście zero rdzy gdziekolwiek, z tego co oglądałem go kilka razy już to zabezpieczony, chyba już firmowo, jest jakimś gumolco plastiko tworzywem na całym podwoziu. w jednym miejscy na karoserii zdarła mi sie farba, zadrapanie przeczekało całą zime i nie ma rdzy. fajnie.
Musze tylko wymierzyć dokładnie i robimy takie coś jak jest w Polówce już firmowo zamontowana klapka dostępu do baku. do tego planuje uszczelnić i wygłuszyć np. gumową uszczelką do okien.
Wzmocnienia konstrukcyjne chyba nie będą potrzebne.
Adam73 - |20 Cze 2006|, 2006 21:44
Panowie, przedwczoraj zmieniałem pompe paliwa i ta wymiana zajeła mi wszystkiego 20 min z przerwą na browca.Więc nie wiem po co ten wizjer ( no chyba że nie masz kanału). PS.Wielkie dzięki dla Naimada za pompe działa bez zarzutu.
Gwelezemba - |21 Cze 2006|, 2006 00:24
Nie mam kanału, nawet nie mam garażu bo te co spółdzielnia wybudowała nadają sie tylko dla "piździków" ja jak wjade swoim to już nie wysiąde za bardzo nie mówiąc o tym że nie domykają sie drzwi.
Owszem na wpych wchodzi ale nie ma już miejsca na narzędzia i inne klamory które w garażu są niezbędne.
Po za tym po tych awariach jakie miałem z badziewnym wężykiem mam już nerwice wszędzie czuje benzyne i cały czas odczuwam że samochód nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa i sie dławi (miałem tak jak mi przewód padł).
Benzyne faktycznie nadal czuje i to nie tylko ja, wali niemiłosiernie, podejrzewam że tam wszystko było upaćkane w benzynie i troche zajmie zanim to wywietrzeje :692:
Adam73 - |21 Cze 2006|, 2006 06:42
| Gwelezemba napisał/a: | | Nie mam kanału, nawet nie mam garażu bo te co spółdzielnia wybudowała nadają sie tylko dla "piździków" ja jak wjade swoim to już nie wysiąde za bardzo nie mówiąc o tym że nie domykają sie drzwi. |
A to współczuje :704: też tak miałem,w takim razie wizjer faktycznie potrzebny.
Kevin Xy - |21 Cze 2006|, 2006 10:13
| adam kubiak napisał/a: | | wymiana zajeła mi wszystkiego 20 min z przerwą na browca |
z PNSem moze byc atrakcyjniej
omickal - |30 Cze 2006|, 2006 21:08
mam problem , nie mogę odpalić auta ,chyba niepodaje paliwa ,gdzie jest filtr paliwa a, może pompa paliwa
Adam73 - |30 Cze 2006|, 2006 21:24
Witam! Pompa jest w zbiorniku,a filtra szukaj po wężach .
Pozdrawiam. Adam.
tomi503 - |7 Lip 2006|, 2006 21:36
Jak chcesz wyciąć wizjer z bagarznika to zlokalizuj mniejwięcej nad pompą zaślepkę gómową (jest przylakierowana ale widać jej zarys okrągły) i ją wydłub. Przez ten otwór bedziesz widział jak mósisz ciąć abyś miał potem dostęp do pompy i przewodów. Ja ciołem to niegdyś szlifierką kątową ale trzeba uwarzać coby za głęboko nie wkładac tarczy bo potniemy zbiornik.
|
|