Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Poblem jak na razie do jazdy ale co dalej

mizaj - |15 Cze 2006|, 2006 13:31
Temat postu: Poblem jak na razie do jazdy ale co dalej
Witam !
Bujam się już ponad rok moją scorupą( 2,5 td96 r ) stopniowo doprowadzam ją do ideału.niestety ostatnio zauważyłem coś niepokojącego.Wymieniłem uwalony czujnik temp. na wskżnik i znowu po jakiś 10000km szlag o trafił.Poprostu czasem wskazuje delikatnie nad niebieskie pole a czasem na środu pola normalnie jak bozia przykazała, ale to najmniejszy problem
---Ostatnio wracając z pracy pod domm podniosłem maskę i zauważyłem że z korka od zbiornika wyrównawczego bucha para( ktoś zrobił w nim delikatną dziurkę ( jeżdze już tak ponad 30000 tys.)Nie mam żadnych objawów uszczelki temperatura w normie ,olej w normie spaliny z rury standard żadnych obłoków pary.Kurde nie wiem co jest. Po tym jak się troche uspokoił dolałem gdzieś +- 1,5 litra wody ale powie szczerze dawno tam nie zagłądałem .
Mechanik powiedział że ta dziura to nie normalne a jak wygląda u was . Co to może być .Po dolaniu wody przejechałem jakieś 4 km. Otwarłem klape i tym razem prze dziurkę fontanna .troche uciekło i spoko już normalnie ale płyn na min.

Pytanie na 30 tys km ubyło mi +- 1,5 litra więc trochę to mało jak na uszczelkę.

Mam jeszcze jeden problem ale to w osobnym poście.

creeping - |16 Cze 2006|, 2006 20:09

Plyn w ukladzie chlodzenia jest pod cisnieniem i jezeli jest dziura w korku to nic dziwnego ze fontanna- spada ilosc plynu to i spada cisnienie i sikac przestaje woda (no wlasnie proponowalbym plyn :) a jak juz ostatecznie to wode destylowana-to jedynie zapobiegnie odkladaniu sie kamienia ale temperatura zamarzania plynu przy rozcieczaniu wzrasta i w zimie moze byc lipa ). Nie wiem ile miesci sie w ukladzie chlodzenia w dieslu plynu ale poltora litra ubytku to chyba sporo.
ARTi - |16 Cze 2006|, 2006 20:34

Naturalne że przez dziure w korku bedzie płyn uciekał. Każdy korek standardowo ma odpowietrzacz regulujący ciśnienie w układzie chłodzenia i nic nie wolno kombinować z takim korkiem. Najczęściej spotykane korki puszczają przy 1,2 bar - jest to oznaczone na korku cyferką 120. Nie wiem jaki u Ciebie ma być korek ale lepiej zaklej tą dziure albo najlepiej spraw sobie nowy korek ;)
A ciśnienie w układzie jest po to żeby zmniejszyć temperature wrzenia płynu.