| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Luzy na przegubie kulistym drążka kierowniczego
Wkmita - |13 Cze 2006|, 2006 21:09 Temat postu: Luzy na przegubie kulistym drążka kierowniczego Witam, Mam scorpio 92 ze wspomaganiem. Od pewnego czasu pojawiały się coraz wieksze drgania kierownicy. Okazało się iż przyczyną są luzy na przegubie kulistym na drążku kierowniczym łączącym się z maglownicą. Czy ktoś wie w jaki sposób mogę wybrać luzy na tym przegubie i w ogóle jak się to rozkręca. Drążek zakończony kulką wchodzi w tuleję i nie widać tam żadnych śrób, nakrętek itp. Pozdrawiam, Wojtek
Struna - |14 Cze 2006|, 2006 09:45
| Cytat: | | Czy ktoś wie w jaki sposób mogę wybrać luzy na tym przegubie i w ogóle jak się to rozkręca. Drążek zakończony kulką wchodzi w tuleję i nie widać tam żadnych śrób, nakrętek itp. Pozdrawiam, Wojtek | wymieniasz cały drążek i po herbacie - to tanie jest.
mmmk - |14 Cze 2006|, 2006 11:09
a warsztaty braly za wymiane odemnie chyba po 20 czy 25 zl wiec robilem to nawet 2 razy. no dobra musialem tylo potem dochodzi jeszcze zbieznosc do "korekcji"
pozdrawiam
maciek
p.s. czas roboty w warsztacie to okolo 10 min no moze 15 ale to bym maly warsztat u mnie i na umowiona godzine wjechalem podniesli kolo i zrobili
Struna - |14 Cze 2006|, 2006 11:44
to prosta robota - samemu można zrobić ( nie dotyczy mmmk )
Marcin - |14 Cze 2006|, 2006 11:56
warto wspomnieć, że jeszcze sufmiarka się przyda, żeby jakotako ustawić sobie zbieżnośc i dojechać jakoś normalnie do warsztatu na ustawienie
Struna - |14 Cze 2006|, 2006 12:13
ja taki klucz zaciskowy ( mała żabka ) użyłem - poszo spoko. A co do suwmiarki - to w sumie wystarczy policzyć ilość obrotów gałki przy odkręcaniu i tyle samo potem wkręćić - z grubsza będzie oki.
megalith - |14 Cze 2006|, 2006 12:20
| Speedo napisał/a: | moj ojciec kiedys jeszcze pamietam rure dospawywal i odkrecal |
Wystarczy z buta temu dać a potem to już palcami wychodzi.
|
|