Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Dziwny efekt...

szmiciu - |5 Cze 2006|, 2006 21:21
Temat postu: Dziwny efekt...
Witam

Przed chwilą wyszedłem sobie na sekundkę z pracy, żeby sprawdzić stan płynów w swoim wielorybie, poziomy olejów etc. :) Po tych krótkich oględzinach odpaliłem silnik i w tym momencie nieco się zdziwiłem. Chodzi o to, że w momencie uruchomienia silnika na desce rozdzielczej dosc dlugo nie gasła lampka poduszek powietrznych, po czym w jednej chwili wskazówki WSZYSTKICH zegarów momentalnie uderzyły w górną granicę po czy opadły... Dodatkowo zresetował się dzienny przebieg. Zgasiłem silnik, uruchomiłem ponownie – wszystko było już dobrze (poza skasowanym dziennym przebiegiem). W zasadzie można powiedzieć, że nic się nie stało, ale ciekawi mnie co to może być:) Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Dla jasności klemy na akumulatorze nie są luźne, wiązka przewodów też jest sucha (podobnie akumulator).

Pozdrawiam, Michał

Adam_2000 - |5 Cze 2006|, 2006 21:26

Normalka... słaba bateria, albo skrzynka się kłania :706:
Marcin - |5 Cze 2006|, 2006 21:28

jak wskazówki lecą do góry to pewnie aku się kończy, poobserwuj jeszcze to zjawisko...
Rafał A.(antek) - |5 Cze 2006|, 2006 23:47

albo wtyczka zasilania zle wpieta w zegary od tylu
szmiciu - |6 Cze 2006|, 2006 12:45

hmm, akumulator mam niby 3-letni, ale jest to Varta (niemiecka) i w zasadzie do 5 latek powinna chyba chodzić... No nic, czekam czy to się powtórzy. Możliwe, że poruszyłem coś gdy grzebałem chwilę pod maską. Tak sie pocieszam... :D A swoją drogą to czy interfejs diagnostyczny wykryłby "niestabilny" akumulator? Rozważam zakup tego cudeńka, więc jestem ciekawy:)

Pozdrawiam

irek - |6 Cze 2006|, 2006 12:52

hmm interfejs nie wiele się zda akurat na aku - tak mi się wydaje

a co do starości aku to nie ma znaczenia, poprostu może byc młody a siada niestety każda rzecz może się zepsuć

monter - |7 Cze 2006|, 2006 00:26

szmiciu napisał/a:
hmm, akumulator mam niby 3-letni, ale jest to Varta (niemiecka) i w zasadzie do 5 latek powinna chyba chodzić...

Kiepska wizja. U mnie w salonie stoi okolo 25 samochodow - kazdy nowy z nowym akumulatorem i codziennie po pracy jakis z nich jest na noc podpinany do ladowania. Nie patrzylbym na to ze 5 lat musi pociagnac.