| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Do czego służy przekaźnik zamontowany w schowku dla pasażera
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 10:08 Temat postu: Do czego służy przekaźnik zamontowany w schowku dla pasażera Znalazłem przekaźnik, który był wpięty w schowku u pasażera, wisiał on na swoim uchwycie a kabel do niego mający iść był zmostkowany czerwonym kablem. Wypiąłem kabel i włożyłem ten przekaźnik w jego miejsce tam gdzie powinien być. Nie zauważyłem żadnej zmiany w pracy silnika i elektryki. Proszę o pomoc bo nie wiem do czego służy a nie chcę spalić czegoś z elektryki. Mój mail: [email protected], GG: 5683897, Tel: 506 134 868
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 10:10
Ktory przekaznik bo jest tam chyba 4 czy 5, ktory od prawej i jaki kolor?
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 10:18 Temat postu: Przekaźnik W schowku u pasażera z przodu jest dodatkowy schowek w którym znajduje sie u mnie jeden przekaźnik. Wystaje do niego też tylko jedna wtyczka więc więcej nie mam. Jest on koloru czarnego.
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 10:25
U mnie jest więcej przekaźników. Według opisu nie ma czarnego przekaźnika ale może to być przekaźnik od tempomatu, klimatyzacji, silnik dmuchawy, spryskiwacz reflektorów (takie przekaźniki występują w schowku pasażera)
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 10:43 Temat postu: Przekaźnik Mam w aucie klime strefową,tempomat,podgrzewane siedzenia,oryginalne radio ze zmianiarka CD,4 el. szyby, el. lusterka i pełno innych rzeczy, należałoby teraz chyba wyłącać przekażnik i sprawdzać co nie działa. Chyba tak zrobie. Dziękuję za podpowiedź.Dzisiaj sprawdzę jakiego dokładnie koloru jest ten przekaźnik bo nie wiem czy nie jest żółty.
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 10:47
Zobacz dokładnie, bo musisz mieć więcej tych przekaźników one są mocowane na zatrzaski może ten co mówisz po prostu wisi na kablach a reszta jest tam głębiej schowana. Zobaczę dzisiaj u siebie jak to wygląda.
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 10:53
Ten przekaźnik wisi bez żadnego uchwytu. Ma on w sobie wbudowany metalowy uchwyt ale wtyczka którą podłączyłem do niego wisi bez żadnego mocowania. Wieczorem napiszę jaki to kolor i czy mam inne tam zamontowane.
[ Dodano: 2006-05-06, 10:56 ]
Mam jeszcze jeden problem z elektryką, rzaży mi się lampka od oleju na desce roździelczej i migają mi poduszki powietrzne. Stało się to jak jechałem po niemczech i była wielka ulewa. Nie wiem czy coś zamokło i gdzie szukać tego. Jak kupiłem auto to tego nie było. Jeżdzę nim dopiero koło dwóch tygodni. Jestem zadowolony z auta boto mała limuzyna ale musze jeszcze pogrzebać i doprowadzić go do stanu idealnego.Mmoże wiecie gdzie sprawdzić te poduszki i rzażącą się lampke oleju?
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 11:07
Jak po ulewie to może być problem ze skrzynka bezpieczników pod maską. Zobacz jak migają poduchy tzn. przerwa i ile mignięć ? Kontrolka oleju sprawdź instalacje na silniku przy samym czujniku izolacja na kablach lubi się kruszyć.
ściągnij sobie instrukcje obsługi pl jak nie masz :
instrukcja_pl.rar
A temat skrzynki bezpiecznikowej : http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1566
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 11:14
Są 4 mignięcia i przerwa i ta w w kółko. Co do bezpieczników to sprawdzałem pod maską puszkę z bezpiecznikami i jest sucha alepodejrzewam że auto zamokło bo jak go kupowałem to była tam woda ale już ją wysuszyłem. Gdzieś jest zwarcie bo jak mam akumulator naładowany i postawie auto po ulewie do garażu to nieraz jest wyczerpany do tego momentu że nie działa nawet centralny zamek ale nie zawsze. Będę szukał przerwy w elektryce bo w mieście w którym mieszkam elektrycy nie wiedzą co to jest.
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 11:21
Na 99% skrzynka bezpieczników : http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1566.
Cztery mignięcia poduch uszkodzony napinacz pasów. Ale sprawdź najpierw skrzynkę bezp.
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 11:56
Pasy działają bez problemu, nie wiem czy są one podłączone do poduch ale z tego co piszesz to są. Nie wiem jak się dobrać do skrzynki i do której. Mam dwie skrzynki pod maską i ten przekaźnik w schowku u pasażera.Którą skrzynkę mam czyścić?Wszyskie czy tylko jakąś wybraną?
ORION - |6 Maj 2006|, 2006 12:00
Zacznij od tej po stronie kierowcy. W tym temacie co Ci podałem jest wszystko opisane jak demontować i czyścić.
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 20:21
Sprawdziłem dzisiaj ten przekaźnik i jest koloru żółtego i wisi sobie swobodnie nie mając żadnego uchwytu. Nie mam więcej bezpieczników i przekaźników w schowku pasażera. Mam jeszcze bezpieczniki pod maską od strony kierowcy i pod maską od strony pasażera. Chyba jutro wezmę się za tą skrzynkę od strony kierowcy bo zauważyłem jak dzisiaj umyłem auto że na moment zgasła lampka poduszek, zdjąłem osłonę z bezpieczników i sprawdziłem czynie ma w niej wody. Okazało się że nie ma i założyłem ją spowrotem. Zauważyłem że poniżej skrzynki jest mokro bo woda spływała po przedniej szybie i później w róg między błotnik i maskę. Zebrało się tam troszkę wody. Poszedłem do auta i włączyłem silnik. Okazało się, że znów lampka poduszek zaczęła migać tym samym kodem.Biorę się w poniedzałek za jego bebechy żeby auto było zdrowe. Nie wiem jak to rozebrać bo nigdy tego nie robiłem ale popóbuję i jak się z tym nie uporam to będę pisał.
[ Dodano: 2006-05-06, 20:25 ]
Włączałem i wyłączałem ten bezpiecznik podczas pracy silnika i nie zmieniało to nic.
darek mikinka - |6 Maj 2006|, 2006 20:35
To jest przekaznik pompy ABSu
[ Dodano: 2006-05-06, 20:37 ]
A propos skrzynki i wody.Pod skrzynką jest otwór na odpływ wody zobacz czy jest drozny.
Karasewicz0 - |6 Maj 2006|, 2006 22:31 Temat postu: Odp Ale przekaźnik pompy ABS'u to nie może być. Przy odłączonym przekaźniku ABs dzialłał i przy włączonym również.
Rafał A.(antek) - |6 Maj 2006|, 2006 22:53
migamnie kontrolki poduszki pokazuje kod bledu co jest walniete.
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2006|, 2006 01:12
przekaznik -silnik dmuchawy nagrzewnicy, wiec pewnie to lub sprezarka powietrza jak masz
darek mikinka - |7 Maj 2006|, 2006 07:50
Skąd wiesz że działał jechałeś samochodem bez przekaznika????????
Karasewicz0 - |7 Maj 2006|, 2006 08:58 Temat postu: Przekaźnik Nie wiem czy działa ten przekaźnik. Jeździłem z nim i bez niego ale nie odczułem żadnej różnicy w silniku więc pewnie jest od czegoś elektrycznego. Musze sprawdzić co nie będzie działać jak go wyciągnę.
ORION - |7 Maj 2006|, 2006 10:30
| darek mikinka napisał/a: | | To jest przekaznik pompy ABSu |
Jaki przekaznik ABSu gdzie to wyczytales ??? Nie ma tam zadnego przekaznika ABSu a powiem Ci wiecej ze w wielorybie ten system nie ma przekaznikow wszystko jest sterowane z modulu.
[ Dodano: 2006-05-07, 10:33 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | migamnie kontrolki poduszki pokazuje kod bledu co jest walniete. |
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | przekaznik -silnik dmuchawy nagrzewnicy, wiec pewnie to lub sprezarka powietrza jak masz |
Antek czasami sie zastanawiam czy Ty czytasz posty bo na poczatku bylo wszystko opisane
darek mikinka - |7 Maj 2006|, 2006 16:11
Orion przekaznik układu ABSu w/g książki H.R.Etzolda znajduje się w przedziale pasażerskim pod tablicą przyrządów,więc niemów mi więcej tylko treściwiej.Za abs odpowiadają jeszcze w głównej skrzynce bezp nr 27 i w dodatkowej 46 i 47.
Adam_2000 - |7 Maj 2006|, 2006 17:22
Darek, w oczatych nie ma żadnego przekaźnika ABS-u !
Wszystko jest sterowane bezpośrednio z modułu, jak już wspomniał Orion.
ORION - |7 Maj 2006|, 2006 19:36
Sprawdziłem dzisiaj przekaźniki u siebie i wygląda to tak:
przekaźniki w schowku pasażera od lewej :
żółty - otwieranie klapy bagażnika
zielony - tempomat
niebieski - spryskiwacze reflektorów
żółty - klimatyzacja
Prawdopodobnie u Ciebie jest to przekaźnik klimy od razu mówię że jak się go wyciągnie to kontrolka na klimatroniku będzie się włączać i wyłączać przyciskiem A/C ale sprężarka klimy nie działa bez tego przekaźnika.
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2006|, 2006 23:28
| ORION napisał/a: | | Antek czasami sie zastanawiam czy Ty czytasz posty |
czytam czytam, o kodzie blyskow przeoczylem, bo ty upierasz sie na skrzynke bezpiecznikow nie doczytalem ze podales cooznacza kod, ja bym spojzal na wtyczke od napinacza, moze sie wyczepila.
A co do przekaznikow zawezilem koledze mozliwosci, bo jak zolty to nie od spryskow anie nie od tempomatu.
Co ciekawe ja nie mam zadnego zoltego w tamtym miejscu, w zadnym scorpio
ORION - |8 Maj 2006|, 2006 07:24
| Karasewicz0 napisał/a: | | Stało się to jak jechałem po niemczech i była wielka ulewa. Nie wiem czy coś zamokło i gdzie szukać tego |
| Karasewicz0 napisał/a: | | alepodejrzewam że auto zamokło bo jak go kupowałem to była tam woda ale już ją wysuszyłem. Gdzieś jest zwarcie bo jak mam akumulator naładowany i postawie auto po ulewie do garażu to nieraz jest wyczerpany do tego momentu że nie działa nawet centralny zamek ale nie zawsze |
[ Dodano: 2006-05-08, 07:26 ]
| Karasewicz0 napisał/a: | | Chyba jutro wezmę się za tą skrzynkę od strony kierowcy bo zauważyłem jak dzisiaj umyłem auto że na moment zgasła lampka poduszek, zdjąłem osłonę z bezpieczników i sprawdziłem czynie ma w niej wody. Okazało się że nie ma i założyłem ją spowrotem. Zauważyłem że poniżej skrzynki jest mokro bo woda spływała po przedniej szybie i później w róg między błotnik i maskę. Zebrało się tam troszkę wody. Poszedłem do auta i włączyłem silnik. Okazało się, że znów lampka poduszek zaczęła migać tym samym kodem |
Antek nie upieram sie tylko czytajac objawy to czyszczenie skrzynek jest wskazane.
Jimbo - |8 Maj 2006|, 2006 08:37
| Karasewicz0 napisał/a: | | ....Chyba jutro wezmę się za tą skrzynkę od strony kierowcy bo zauważyłem jak dzisiaj umyłem auto że na moment zgasła lampka poduszek, zdjąłem osłonę z bezpieczników i sprawdziłem czynie ma w niej wody. Okazało się że nie ma i założyłem ją spowrotem. Zauważyłem że poniżej skrzynki jest mokro bo woda spływała po przedniej szybie i później w róg między błotnik i maskę. Zebrało się tam troszkę wody. |
To że pod pokrywą skrzynki bezpiecznikowej nie ma wody, to wcale nie oznacza że nie masz z nią problemu - Orion może mieć rację i warto wziąść jego opinię pod uwagę. W skrzynce zwarcia robi woda/wilgoć, która dostaje się pomiędzy poszczególne styki/płytki. Zawilgoce skrzynki są standardowym problemem, aczkolwiek w Twoim przypadku nie wyklucza to braku styku przy napinaczu - tak jak podejrzewa to Antek. Jeżeli zabierzesz się za skrzynkę to po jej rozebraniu dopiero stwierdzisz czy jest tam wilgoć i ile zdążyła już złego narobić. Wystarczy, że miałeś źle domkniętą pokrywę skrzynki lub w istniejącym uszczelnieniu skrzynki powstały nieszczelności i masz początek problemu, tym bardziej, że jak piszesz masz/miałeś wokół niej trochę wody. W trakcie naprawy skrzynki warto ją zakonserwować, używając do tego wazeliny technicznej czy też specjalnej pasty silikonowej (np. Silpasta E - http://www.silikonypolski..._silpasta.htm), co pozwala zapomnieć o problemach ze skrzynką.
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 09:57
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | czytam czytam | taaa - na akord
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 13:45
| ORION napisał/a: | | Antek nie upieram sie |
chlopak piszo o miganiu 1 kontrolki, przy skrzynce raczej mial by choinke, szczegolnie ze akurat poduchy to ida troche zupelnie inna elektryka, majac niewiele wspolnego ze skrzynka. Dodatkowo skrzynak wqariuje zazwyczaj naukladach przekaznikowych.
taa jak i ty.
Moze nie na akord ale szybko napewno
Matth - |8 Maj 2006|, 2006 19:00
| Rafał A.(antek) napisał/a: |
taa jak i ty.
Moze nie na akord ale szybko napewno |
to fast too furious
|
|