| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - dziwne wskazania termometru
maup - |3 Maj 2006|, 2006 15:21 Temat postu: dziwne wskazania termometru Mam wersję wypasioną jak cholera i ona ma termometr, ta wersja.
Termometr działa jak najbardziej tylko trochę dziwnie.
Na postoju, przy włączonym zapłonie pokazuje prawdę (albo blisko prawdy).
Jak się odpali silnik i zacznie jeździć, wskazania termometru spadają, spadają i lądują w okolicy jakieś 10-12°C niższej niż ta teoretycznie prawdziwa (wczoraj mnie nastraszył, bo noc, autostrada, mgła, mokro a tu nagle gwiazdki panie i to czerwoną nawet zaświecił drań).
Podpowiedzcie, co może być grane bo ja nawet (wstyd się przyznac) nie jestem pewien czy wiem gdzie w MkII jest czujka tegoż zacnego urządzenia pomiarowego...
megalith - |3 Maj 2006|, 2006 16:34
Podejrzewam że czujka daje lewe info - na postoju pokazuje Ci dobrze, bo od rozgrzanego silnika odbiera ciepło - i normalna podnosi temperaturę o 10 stopni, a Twoja prawie te dziesięc co jej brakuje.
Poszukaj jej pod zderzakiem po lewej stronie, przymocowana do ramy jest a nie do zderzaka (tak jest w MK1, wątpię żeby to zmienili). Zobacz jak tam styki (tudzież brud), ewentualnie wymień na inną.
maup - |3 Maj 2006|, 2006 17:18
| megalith napisał/a: | | Podejrzewam że czujka daje lewe info - na postoju pokazuje Ci dobrze, bo od rozgrzanego silnika odbiera ciepło - i normalna podnosi temperaturę o 10 stopni, a Twoja prawie te dziesięc co jej brakuje |
A guziczek - pomiar zbliżony do prawdziwego był na postoju na ZIMNYM silniku, potem w czasie jazdy zaczęło spadać - tak jakby motor chłodził tę czujkę.
Pod zderzakiem faktycznie MkI miał ale RafAntek coś o grodzi kiedyś napomykał więc wolę się spytać
grzechu913 - |3 Maj 2006|, 2006 20:59
u mnie jest pod pasem przednim blizej zderzaka i w tym miejscu dobrze pokazuje a u Ciebie musi go wprowadzac w bład ped opływajacego powietrza trzeba zmienic miejsce jego mocowania styki w wtyczce tez lepiej wyczyscic i posmarowac wazelina techn
|
|