Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Silnik szyberdachu od wieloryba. Schemat.

Michal2110 - |2 Kwi 2006|, 2006 22:59
Temat postu: Silnik szyberdachu od wieloryba. Schemat.
Witam!

Bardzo potrzebna mi rozpiska wtyczki od silnika szybra z wieloryba. Zakladam to wlasnie u mnie, a nigdy elektrycznego nie mialem. Po prostu nie moge silnika uruchomic, bo do niego idzie 5 kabli zamiast oczywistych 2. Prosze kogos, kto moze o rozpisanie kolor-funkcja, bo nie chce od razu rzezbic tego na krotko i nie chce tez spalic ukladu przy silniczku. Pomozcie, bo robi sie coraz cieplej, a szyber lezy....
Dzieki z gory

Adam_2000 - |2 Kwi 2006|, 2006 23:20

Speedo napisał/a:
jak masz caly zestaw z krancowka, przekaznikiem i pstryczkiem to ida 2,

Prawda :)
A tutaj masz schemacik :

Rafał A.(antek) - |3 Kwi 2006|, 2006 00:29

Cytat:
Prawda
A tutaj masz schemacik :

nie prawda, on kupił od wieloryba, gdzie idzie 5 przecie napisał. W wielorybie masz mase, + zasilania(30A) + sterowania(7A) i 2 kable sterujace domykaniem i otwieraniem sterowane z power central closing czyli z systemu domykania szyb i szybra przy zamykaniu auta

Masz adam schemat przed nosem i piszesz głupoty.
Przełacznik realizuje tylko kierunek czy ma otwierac czy zamykac.
No i schemat wkleiles wlasnie przełacznika a nie wtyczki silnika

cały schenat tu

zdajesz sobieoczywiscie sprawe ze zębatka silniczka szyberdachu od wieloryba jest inna niż w przejsciówce i MK1?

W wielorybowym całosc jest zintegrowana w silniku, czyli musial bys miec calosc z przyciskiem :) no a samo podłaczenie zasilania, to nic do spalenia, 1 kabel to masa, 2 grube to zasilanko (jedno sterowaniem), 2 cienkie sterowanie domykaniem/otwieraniem

Szuler - |3 Kwi 2006|, 2006 14:40

Michal2110 - jakby się okazało, że nie możesz użyć tego silnika do siebie to ja chętnie się nim "zaopiekuje" :) . Przynajmniej odzyskasz nieco kasy :)

Pozdrawiam
Szuler

Michal2110 - |3 Kwi 2006|, 2006 15:03

Rafał A.(antek) napisał/a:
zdajesz sobieoczywiscie sprawe ze zębatka silniczka szyberdachu od wieloryba jest inna niż w przejsciówce i MK1?

Tak, tak. Moj ma metalowa, szeroka zebatke, a Wieloryb plastikowa i o wiele wezsza.
Ja wlasnie koncze dzis to przerabiac..... :)

Szuler napisał/a:
Michal2110 - jakby się okazało, że nie możesz użyć tego silnika do siebie to ja chętnie się nim "zaopiekuje" . Przynajmniej odzyskasz nieco kasy

Obawiam sie, ze jednak uda mi sie go zamontowac. Poza tym Ty potrzebujesz ze SPRAWNA zebatka, a ja.... Jak to powiedziec wlasnie Nieodwracalnie przerobilem swoja.... Przykro mi ale chyba Ci by sie nie przydal ten silnik....

Szuler - |3 Kwi 2006|, 2006 17:14

No trudno :) . Będę szukał dalej :) . A co do zębatki to sądze, że Ty przerobiłeś tą zębatkę zewnętrzną, a mi się starła ta co jest w środku...

Pozdrawiam
Szuler

Rafał A.(antek) - |3 Kwi 2006|, 2006 19:29

nie wiem jak wy przerobiliscie tą zębatke... i po co rzeźbić jak mozna kupic oryginał :)

szuler a wiela jestes w stanie dac za silnik?

Szuler - |3 Kwi 2006|, 2006 20:44

Po tym co tu napialiście już wiem dlaczego nie działa mi domykanie z pilota. Po prostu do szybra są doprowadzone tylko 3 kable, a te 2 od domykania gdzieś umknęły chyba :) .

Antek - a ile proponujesz, nawet nie wiem jaki jest przedział cenowy za takie coś

Pozdrawiam
Szuler

Rafał A.(antek) - |3 Kwi 2006|, 2006 23:55

no ja proponuje wiela, ale nie wiem jak ty niewiela chcesz dac.
przedział cenowy >>>>> www.allegro.pl

Michal2110 - |4 Kwi 2006|, 2006 01:52

nie wiem jak wy przerobiliscie tą zębatke... i po co rzeźbić jak mozna kupic oryginał

Przerobilem to tak, ze podgrzalem metalowa zebatke do Wysokiej Temperatury i wsadzilem w ta plastikowa od silnika szybra i w ten sposob wyszla mi Idealna zembatka w silniczku.... :)

Rzezbilem dlatego, ze: silniczki od MK-1 to albo trupy albo nie chca sprzedac, MK-2 krzycza po 100-120 zl, a ja swoj dostalem od kolesia w "rozliczniu" przyslugi, wiec wolalem wyrzezbic.... Roboty Naprawde nie tak duzo. Wlasnie skonczylem. Dzieki Tobie Rafał A.(antek), podlaczylem elektryke, zebatka pasi, a rozstawy srub sa idealne. Nawet plastikowa oslona od wieloryba z nowa - Twoja zreszta lampka pasi Idealnie. Jutro foto dla zainteresowanych.....

no ja proponuje wiela, ale nie wiem jak ty niewiela chcesz dac.
przedział cenowy

Jak nic nie znajdziecie, to srednio chodzily od 140 w gore za kompletny silnor MK-3.... Wiem, bo Dlugo polowalem :690:

Jason - |4 Kwi 2006|, 2006 16:09

Kurna, a ja kupiłem za 150 od jemsika, chyba przepłaciłem :688:
BC_Leszcz - |4 Kwi 2006|, 2006 18:56

Temat z zębatkami jest powszechnie znany - szyberki od MK1/MK2 są miodzio a w wielorybach nagminnie pada ta plastikowa zębatka a nie silnik.

Poza kilkoma kabelkami, czyli sterowaniem napędy szyberka są zamienne i każdemu w wielorybie doradzam wykorzystać napęd z MK1/MK2 zamiast kupować kolejny plastik z innego wieloryba. Jak zajrzałem do szyberka w moim nowym cossim to się wielce rozczarowałem - ot kolejny przykład gdzie nowe = tandeta. Przez lata robili bezawaryjne szyberdachy i nagle k**wa przyoszczędzili na jednej zębatce wstawiając plastikowe gówno!!!

Michal2110 - |4 Kwi 2006|, 2006 19:03

Jason napisał/a:
Kurna, a ja kupiłem za 150 od jemsika, chyba przepłaciłem

Wierz mi, ze nie przeplaciles :) To normalna cena za Mk-3..... Chyba, ze piszesz o swoim poprzednim Scorpio.... Bo Ultima to w sumie chyba miala silnior w serii.....

BC_Leszcz napisał/a:
Poza kilkoma kabelkami, czyli sterowaniem napędy szyberka są zamienne

I zebatka, Pamietaj BC_Leszcz, o zebatkach. Kroko maja Metalowe o Zupelnie innej srednicy i rozstawie zebow. Wielorybki mata plastiki....coz.... :)

Manual, jak spasowac plastik z metalowa zebatka jest wyzej. Zalecam jednak Duzo wyczucia, bo to manewr Jednorazowy i Nieodwracalny :)

BC_Leszcz - |4 Kwi 2006|, 2006 19:13

Rzecz w tym że kompletny szyber do MK1 jest tańszy niż luzem silniczek do wieloryba a uwzględniwszy te zębatki to naprwdę lepiej sobie przerobić w wielorybie na taki jak był w MK1/MK2
Michal2110 - |4 Kwi 2006|, 2006 19:17

BC_Leszcz napisał/a:
to naprwdę lepiej sobie przerobić w wielorybie na taki jak był w MK1/MK2

Moim zdaniem to prawda. Metal to Metal... Plastik to jest dobry na blotniki do Clio :690:

zztop2 - |4 Kwi 2006|, 2006 19:20

Michal2110 napisał/a:
BC_Leszcz napisał/a:
to naprwdę lepiej sobie przerobić w wielorybie na taki jak był w MK1/MK2

Moim zdaniem to prawda. Metal to Metal... Plastik to jest dobry na blotniki do Clio :690:

świeta racja dzisiaj wyciagałem szyber dla maca maca ale sie nomordowałem tak zebataka sie zapiekla ze nie szło go wciagnac, WD 40 kilka razy psikane i poszło,

Jason - |4 Kwi 2006|, 2006 19:37

Michal2110 napisał/a:
Wierz mi, ze nie przeplaciles
Ja zartuje oczywiscie. Kupilem ten silnik ze 3 miesiace temu i dalej lezy na polce, bo ciagle pada i nie ma sensu montowac...
Rafał A.(antek) - |4 Kwi 2006|, 2006 21:48

BC_Leszcz napisał/a:
doradzam wykorzystać napęd z MK1/MK2

ale to sie wiaze z wybebeszeniem zamka i przerobka trzpienia.