| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Nie odpala po wymianie akumulatora
szmigier - |1 Mar 2006|, 2006 13:36 Temat postu: Nie odpala po wymianie akumulatora Witam. Mam problem dość nietypowy (nigdzie nie znalazłem czegoś podobnego):
Padł mi aku(60Ah 600A) więc zdobyłem nowy(78Ah 680A) - po wymianie auto nie odpala, tzn. kręci jak szalony ale odpali tylko z gazem jakby padł regulator wolnych obrotów (bo ich nie ma). Po odpaleniu muszę trzymać nogę na gazie inaczej gaśnie. Wróciłem po podładowaniu do starego aku i... odpalił i są wolne obroty. Proszę o pomysły bo już brak mi sił. Reg. woln. obr. napewno dobry sprawdzany i czyszczony, przepustnica czyszczona. Na tym nowym aku na siłę zrobiłem około 20km oczywiście na benzynie bo miałem pomysł że komputer musi się dostosować do nowej (innej) dawki energii - nic to nie dało. Teraz to ja padłem i nie wiem co jest.
szmigier - |1 Mar 2006|, 2006 14:30
No tak, tyle że wcześniej na starym aku kilkakrotnie go odłączałem i faktycznie trzeba było troche pojeździć zeby wrócił do dobrych ustawień, ale zawsze normalnie odpalał i nie gasł. A tutaj teraz problem tkwi ewidentnie w tym nowym aku bo jeszcze wspomnę 2 razy wracałem do tego złego i za każdym razem odpalał normalnie-czyli z wolnymi obrotami. Problem w tym, żeby jakiekolwiek wolne przywrócić. Pytanie jak to zrobić i co się dzieje...
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 15:08
Nie uwierze, że wkładasz nowy akumulator i znikają wolne obroty !
Musisz przy okazji coś jeszcze zbrzydzić
Może czegoś nie podłączyłeś... klemy masz płaskie ?
szmigier - |1 Mar 2006|, 2006 15:21
Adam naprawdę uwierz, 2x robiłem to samo przekładanie aku i nie ma wolnych na tym nowym. Nowy ma okrągłe bolce na klemy i odwrotnie plus-minus - więc się trochę namęczyłem żeby go zainstalować - ale dałem radę i napewno wszystko podłączyłem. Sprawa dość dziwna jak pisałem...ale może coś pomożecie.
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 15:25
To sprawdź, czy po podłączeniu nowego aku, na wtyczce do bypassa jest +12V !
szmigier - |1 Mar 2006|, 2006 15:32
Sprawdze i jutro dam znać.
Struna - |1 Mar 2006|, 2006 18:30
może ten nowy ma jakąś celę walniętą.
_Mu. - |1 Mar 2006|, 2006 20:55
Albo masz w nim za dużo prądu, który wycieka przez izolację kabli, która sobie radzi jeszce z mniejszymi potencjałami... (;
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 21:09
| _Mu. napisał/a: | | Albo masz w nim za dużo prądu, który wycieka przez izolację kabli, która sobie radzi jeszce z mniejszymi potencjałami... (; |
Oooo !!! - słusznie !
grzechu913 - |2 Mar 2006|, 2006 09:04
najpierw to sprawdz ten nowy woltomierzem jakie ma napiecie nastepnie podłacz odbiornik ok 100W i tez zmierz U zobaczysz czy wtedy napewno aku jest sprawne U 12-12.5V bez Zarówki ok 12.8V jezeli luzem jest mniejsze to moze byc cela padnieta ok 10.5-11V oczywiscie mówimy gdy aku był naładowany zakładasz i wtedy sprawdzasz czy wszystko ok.Jezeli nie chce nadal palic to załoz stary zapal go niech sie komp nauczy gasisz silnik podpinasz jakis zasilacz na 12V wczesniej wszystkomusisz miec wyłaczone zadnych lampek w srodku itp. odkrecasz zaciski od starego aku które sa cały czas podpiete do zasilacza (komp sie nie zresetuje) i zakładasz nowy aku skrecasz wszystko i odłaczasz zasilacz i zapalasz silnik.Moze tez byc altek za słaby i dusi poprostu silnik za duzy prad ładowania w momencie zapalenia albo faktycznie czegos nie podpiołes
szmigier - |3 Mar 2006|, 2006 12:40
Sprawa wygląda tak: Ze wzgledu na braki sprzetowe i czasowe nie mam mozliwosci sprawdzenia voltomierzem,amperomierzem itp. Sprawdona została jednak probówką kostka do bypassu i okazało sie ze plus jest ale brak minusa. w miedzyczasie wymieniony zostal regulator napiecia bo byl chwilowo głównym podejrzanym - niestety nic to nie dalo. Kazdy rozkłada rece... Podpowiedzcie co sprawdzac
Adam_2000 - |3 Mar 2006|, 2006 12:46
| szmigier napisał/a: | | Sprawdona została jednak probówką kostka do bypassu i okazało sie ze plus jest ale brak minusa. |
Minus to jest właśnie sterowany z ECU, więc nie będzie czystego przejścia do masy !
fructon - |3 Mar 2006|, 2006 20:17
normalnie jakies cuda moze mu sie nie podoba ten nowy akumulator
Struna - |6 Mar 2006|, 2006 09:55
| fructon napisał/a: | | moze mu sie nie podoba ten nowy akumulator |
pewnie tak, bo odwrotnie plus z minusem ma
maca_maca - |9 Mar 2006|, 2006 08:20
| szmigier napisał/a: | | regulator napiecia |
ciekawe nei wypowiadam się jako znawca ale czy nic by nie dało gdyby odłączyć regulator obrotów i spróbować odpalić i przy okazji TPS odłączyć ?:) czy to nie powinno jakoś przynajmniej pomóc na tyle żeby odpalił ?
Marcin
Pozdro to all
[ Dodano: 2006-03-09, 08:21 ]
jak swojego kupiłem to miałem właśnie poodpinane TPS i regulator i jakoś zawsze odpalał
Struna - |9 Mar 2006|, 2006 18:38
ale szmigier napisał o regulatorze napięcia a nie obrotów
szmigier - |24 Mar 2006|, 2006 14:56
Dla zainteresowanych:
Problem częściowo został rozwiązany - jakieś wtyczki zwisające w okolicy rozrusznika byly dosc usyfione i chyba nie bylo przejscia prądu. Częsciowo jednak bo nadal brak tzw. ssania rano. Czy ktos przerabial cos w temacie ssania? Swiece nowe, kable ok., reg.b.j. tez nowy(uzywany), komputer tez byl wymieniany... a i TPS tez byl podmieniany.
Moze cos jeszcze komus sie nasunie?
Adam_2000 - |24 Mar 2006|, 2006 15:01
No to jeszcze sprawdź IATS - czujnik temperatury powietrza zasysanego.
W DOHC-u jest on wkręcony w kolektor ssący.
|
|