Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Czy da sie

Ujek - |17 Sty 2006|, 2006 18:45
Temat postu: Czy da sie
Dzisiaj sobie jechalem i widzialem rozne samochody z tzw.stojaca tylnia wycieraczka(pionowo) wpadlem na pomysl czy by tak sie nie dalo zrobic w skorupce.ogladalem silnik tylniej wycieraczki jest jakas srubka regulacyjna ale chyba mi sie wydaje ze to nie do tego co chce.Czy ktos juz to robil? moze da sie to rozebrac i zamienic krancowke ktora wylacza?pozdrawiam
Matth - |17 Sty 2006|, 2006 18:47

ale co chcesz ja zrobic w pion? ma sie zatrzymywac nie takjak teraz tylko odwrotnie rozumiem.. no nie wiem czy to dobry pomysl.. taki tjunink to nie za abrdzo do tegoa uta pasuje
Ujek - |17 Sty 2006|, 2006 19:21

Tak w pionie.W zasadzie to nie chodzi mi o tjuning ale mam jeszcze kilka powodow np:swistanie przy duzych predkosciach no i jestem w strachu ze ta wycieraczka kogos zabije :P (czytac wbije sie komus w szybe :D )

btw.otwieram browarka na moj setny post :)

fructon - |17 Sty 2006|, 2006 19:33

najprosciej wylaczyc uklad powrotu do pozycji stop bedziesz wtedy sterowal przelacznikiem w ktorym miejscu ma stanac silnik wycieraczki oczywiscie ma to tez wiele minusow ale jesli ci na tym tak zalezy
maup - |17 Sty 2006|, 2006 19:38

A jak będzie pionowo to mniej zabije?? :shock:
Ujek - |17 Sty 2006|, 2006 20:34

moze i mniej ale glownie chodzi o opor powietrza i jezeli jest prostopadle do lini wiatru to jest opor wiekszy :D kto pomoze ?
bigdaaddy - |17 Sty 2006|, 2006 23:01

no tak, a jak będziesz w zakręty wchodził to będzie bardziej tył dociskać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ujek - |17 Sty 2006|, 2006 23:24

nie robmy z wycieraczki spojlera :D
fiebik - |18 Sty 2006|, 2006 01:32

Jak pracują wycieraczki i nagle wydrzesz kluczyk ze stacyjki to wycieraczki zatrzymują sie w położeniu takim w jakim straciły zasilanie. Idąc tym tropem trzeba by zapodać jakiś dodatkowy wyłącznik zasilania tej wycieraczki. Może to troszkę po dziadosku ale za to naj taniej i skutecznie.
Ewentualnie jakiś dodatkowy wyłącznik krańcowy spróbować dołożyć, który by się uruchamiał w momencie wyłączenia wycieraczki standardowym wyłącznikiem i nie pozwalał wycieraczce powrócić na swoje miejsce, ale to już chyba nie było by takie tanie i proste.
To takie pierwsze przemyslenia na logikę, chociaż nie jestem elektrykiem i nigdy z taką praktyką się nie spotkałem.

Ujek - |18 Sty 2006|, 2006 08:04

No też już dużo myśle na ten temat biorac po uwage twoja wypowiedz czyli te pierwsze to silnik musialby nagle stracic prad i stwalaby gdzie chce lezeli z przelacznika biegnie prad do silnika tylko wtedy kiedy jest ustawiony na wlaczony to skas ten przelacznik musi wiedziec zeby dalej nie podawal pradu jesli juz jest wylaczony a wycieraczka dalej powraca,jest to skomplikowane ale mysle dalej.najpierw to musze sie dowiedziec do czego sluzy sruba od lewej strony silniczka zamalowana na niebiesko.
Struna - |18 Sty 2006|, 2006 13:26

tak naprawdę to trzeba by rozkalibrować mechanizm samopowrotu tak, aby mu się wydawało że jak jest pionowo to już ma się skończyć - być może w samej przekładni silnika da się tą zębatkę obrócić na jakimś wieloklinie i będzie działać - ale to by trzeba rozebrać i sprawdzić.
fructon - |18 Sty 2006|, 2006 17:12

sruba sluzy do ustawiania luzu napedu slimakowego silniczka wycieraczka ma plus staly po stacyjce minus i plus sterowany z wlacznika jesli plus staly zostanie wylaczony to wycieraczka bedzie sie zatrzymywala wtedy kiedy wylaczymy wylacznik a wiec od nas bedzie zalezala jej pozycja
Ujek - |18 Sty 2006|, 2006 21:07

no wlasnie fructon mowilem juz na ten temat ze to nie za abrdzo wchodzi w rachube i chyba w sobote zobacze sobie ten silnik a jak nie to moze przypasuje z innego auta?
mmmk - |18 Sty 2006|, 2006 21:38

a takie firmy "tjuninkowe" nie poradza sobie z tym?? jak dadza rade super calibre zrobic z 1 wycieraczka na bacznosc to w scorpio z tylem tez dadza rade. tylko ile za to $ zaspiewaja to juz nie wiem bo nigdy u takich nie bylem na zywo...
pozdrawiam
maciek

Ujek - |18 Sty 2006|, 2006 22:40

no wlasnie tjuninkowcow to w moim miescie mam duzo znam jednego escorciaka ale nie pamietam ich WWW