Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Centralny zwariował - POMOCY!!

Dedmike - |27 Gru 2005|, 2005 10:48
Temat postu: Centralny zwariował - POMOCY!!
witka...

otóż kilka dni temu zaczęło się wariactwo centalnego w moim wielorybie...otóż jak tylko otworze drzwi, to centalny próbuje się zamknąć...zamyka i otwiera, zamyka i otwiera...cały czas aż nie zamknę drzwi, wtedy się zamyka...co to mzoe być?? podobno jakieś czukniki są i moga być padnięte...jakies porady?? bo strasznie musze uważać zeby nie zamknąć kluczyków w srodku na stacji np. bo się autko zamknie i nie wejde już...muszę zostawiać otwarte drzwi a on mieli tym centralnym i mieli...głupio to wyglada...gość na stacji się chichra...a mnie to wkkkkkuuu.....a

konkludująć prosze i pomoc...

pozdrawiam

Dedmike

rpio - |27 Gru 2005|, 2005 10:53

Czyść mastera.Jakie napięcie w instalacji??
grzechu913 - |27 Gru 2005|, 2005 11:47

Czesc.Miałem taka sama sytuacje i w moim przypadku pomogło wyczyszczenie styków w wtyczkach ktore łącza drzwi ze słupkami takie okrągłe wystarczy przód prawe i lewe drzwi ale nie wiem jak to rozwiazane w oczatym
Łysy - |27 Gru 2005|, 2005 20:30

Witam serdecznie , ja w swoim Wielorybku miałem podobnie , przyczyną była uszkodzona zewnętrzna klamka prawych przednich drzwi (nie odbijała do końca) . Pozdrawiam
Dedmike - |28 Gru 2005|, 2005 07:33

witka...

RPIO...jeszcze nie mierzyłem napięcia w instalacji bo nie wiem jak je zmierzyć...ale dziś rano zorientowalem się że nie można otworzyć bagażnika...siłownik się chyba spsuł..albo zamarzł...hehe...bo nic nie słychac zeby chodził...to pewnie tego wina...wcześniej nie zauważyłem bo nie otwierałem bagażnika...został na zamkniętym i dlatego inne siłowniki się też zamykają...da się otworzyć klapę jakoś ręcznie z bagażnika od środka?? bo kluczykiem ani rusz...moze to być od tego??

pozdrawiam

Dedmike

Struna - |28 Gru 2005|, 2005 10:13

a u mnie coś takiego się stało jak się na myjce woda do zamka dostała i nieco przymarzło i potem właśnie tak sobie wachlował centralnym - trochę napsikałem jakiegoś odmrażacza i mu przeszło.
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 04:44

do bagaznika - 4 sposoby
1) wciskajajac przycisk na pilocie
2) wciskajac guziol od zakma w klapie
3) przekrecajac kluczyk w guziole zamka w prawo
4) skłądajac tylna kanape, o ile nie jest zabezpieczona, wczołgujac sie, demontujac tapicerke i recznie otwierajac :>

Dedmike - |29 Gru 2005|, 2005 07:51

sir Antek

Ad 1) nie mam pilota do klapy bagażnika
Ad 2) Guziol wciskam i nic się nie otwiera
Ad 3) Przekręcam zamek w guziorze w prawo i nic się nie otwiera
Ad 4) tego jeszcze nie robiłem...mam butle przy kanapie...

dziwi mnie fakt, zę siłownika nie słychać w tej klapie...zamka nie można pokręcić tzn można o 90 stopni ale to nic nie daje...chyba zamarzło w cholerę...dziś bede parkował w ciepłym to się jutro rano dowiem...

ale wkurw....jące to jest...i ręką trza odgarniać śnieg - bo szczota w bagażniku zawarta!!

pozdrawiam

Dedmike

Marcin - |29 Gru 2005|, 2005 08:06

Dedmike napisał/a:
Ad 2) Guziol wciskam i nic się nie otwiera

jak już otworzysz bagażnik to zobacz czy nie masz przetartych kabli przy zawiasie od klapy

grzechu913 - |29 Gru 2005|, 2005 09:49

Witam Jezeli jeszcze nie udało Ci sie otworzyc bagażnika to moim zdaniem pozostaje zamknac obwód siłownika w skrzynce bezp. dokładnie na przekazniku sterujacym tym siłownikiem tak otwierałem u siebie jak centralny był uszkodzony i musiałem wchodzic przez bagażnik.Pomysł nad pilotem bo zima lubi płatac figle
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 10:24

jak mu nie działa cewka to zwieranie przekaznika nic nie da.

Jak nie slyszysz siłownika to:
1)zamarzał - mało prawdopodobne
2)spaliła sie cewka w siłowniku, bo zamarzł na lekko wcisnietym :P

no ale obroceni kluczyka o 90st w prawo p owinno zwolnic blokade, moze ci przymarzła klapa poprostu :) i trzeba ja pociagnac do gory troche bo nie odskakuje?

grzechu913 - |29 Gru 2005|, 2005 11:14

wiem ale mi wczoraj tak zamarzło ze mogłes go wciskac i nic tez siłownika nie było słychac i musiałem z pilota może tak byc ze cewka spalona albo wyłacznik w klapie padł najlepiej to zamiast przekaznika wpiac amperomierz i bedzie widac czy cewka spalona tam prad jest ok 7-10A o ile mnie pamiec nie myli
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 11:34

z pilota w rocznikiu 86?

[ Dodano: 2005-12-29, 11:35 ]
pozatym jesk sie guzio wciska to git - dotyka wylacznika i cewka musi ruszyc.

grzechu913 - |29 Gru 2005|, 2005 13:18

wiesz ja bym od tego zaczał nie wiem dlaczego Cie zdziwiło ze mam bagażnik z pilota przecież tam jest tez na guzik klapa ja montuje w autach alarmy i takie tam elektryczne sprawy to i sobie założyłem taki bajer
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 13:54

aaa to sobie :) trza tak od razu. JA mowilem o rozwiazaniu fabrycznym temu mnie zdziwilo.
Struna - |29 Gru 2005|, 2005 18:29

w MK1 czasem się wyczepia styk od guziora klapy i można wciskać do woli bo nie daje impulsu na cewkę ;)
Matth - |29 Gru 2005|, 2005 21:52

a mi sie po prostu zacinal guzik albo nie odskakiwal ten dzyndzol.. ale wd40 pozniej towot i dziala :d z zacinaniem jeszcze rpoblemow nie mialem ale przez bagaznik sie wchodzilo.. ale cos dziwnego ze nie da rady kluczykiem :/
Struna - |30 Gru 2005|, 2005 10:39

może cewka się zakleszczyła i nie pozwala dźwigni otworzyć zamka.
Dedmike - |4 Sty 2006|, 2006 09:00

otoż sprawa rozwiązana...w tylnej klapie siłowni sprawny...prądu nie było...i to całkiem normalne, prąd w klapie pojawia się tylko wtedy, kiedy centralny zamek jest otworzony, skoro zamek otwieral się i zamykał cały czas, to w klapie prądu nie było...najprawdopodobniej padł czujnik w zamku tylnich drzwi i on podawał błędne dane o zamknięciu tylnich drzwi...dziwne jest to, ze nawet po odłaczeniu tych drzwi, centralny zachowywal się tak samo...w każdym razie elektryk ominął wszystkie czujniki siłowników, poprowadził nowe kabelki i wszystko działa...

pozdrawiam

Dedmike

Struna - |4 Sty 2006|, 2006 11:05

hmmm - w mk1 tylko przednie drzwi jak niedomknięte to robią takie dziwy z centralnym - na tylne nie reaguje, może oczaty kontroluje wszystkie, co z resztą jest jakby jak najbardziej wskazane.
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2006|, 2006 14:17

omijanie, kabelki itp, słabo mi sie robi, nie mozna poprostu usunac usterki?
Dedmike - |5 Sty 2006|, 2006 08:39

usuwając usterkę, musiałbym zakupić cały tylni zamek z czujnikami...koszt naprawy powiekszył by się o ten wydatek + jeszcze za wymianę tego zamka...nie licząc straconego czasu na oczekiwanie przesyłki...mnie się to nie uśmiecha...jeśłi masz za dużo czasu to ok ale nie wszyscy mają go w nadmiarze...

druga sprawa to co złego jest w ominięciu zwalonego czujnika skoro wszystko działa jak należy??? i kto w ogóle wymyślił te głupie czujniki, ktore nic nie dają a tylko mogą się spierd....ć???

pozdrawiam

Dedmike

Matth - |5 Sty 2006|, 2006 10:09

niemcy 8) 8)
Struna - |5 Sty 2006|, 2006 12:19

jak nic nie dają - a weź nie domknij do końca jednych drzwi i spróbuj zamknąć zamek - zawachluje centralny i się z powrotem otworzy dając znak że coś nie halo - nie raz mi to uświadomiło że jakiś nieopatrzny pasażer drzwi nie domknął do końca.
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 14:10

pozatym te czujniki sa do alarmu :) i do sygnalizacji otwartych dzwi :) na desce :) a co do czujnika, to to jest zwykły mikroswitch, sadze ze dostepny w serwisie forda jako pojedynczy element, bo jest on dopinany do silownika, a nie jest to jeden wspólny element.
Struna - |5 Sty 2006|, 2006 14:14

hmmm - r u sure Rafał A.(antek), bo jakoś nie dostrzegłem ( przynajmniej w MK1 ) jakiegoś styka na siłowniku, może oczaty ma.
Struna - |5 Sty 2006|, 2006 14:21

no dobra, ale mk1 też ma siłowniki i kontrolę zamknięcia no i nie da zamknąć centralki jak drzwi nie sa domknięte ( niestety tylko przód sprawdza )
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2006|, 2006 00:46

nie wiem jak w MK1 jest realizowana kontrolka domkniecia, w MK2 MK3 jest mikroswitch w siłowniku - zamku, bo jest to jedna całość.
szmigier - |6 Sty 2006|, 2006 12:20

Podpinając sie pod temat kieruje pytanie do znawców elektroniki centralnego. Problem polega na braku zamykania z pilota, w drógą strone jest ok (zamkniety z kluczyka i pilot +alarm - otwiera). pilota juz kilkakrotnie programowałem - nic to nie daje, wszystkie bezp. tez ok. Interesuje mnie czy gdzies jest jakas główna centralka centralnego. Drzwi juz rozbierałem kierowcy i nawet zdejmowałem siłownik ale tam nie ma nic co by sie moglo przepalic, zepsuc. Brak mi juz pomysłow. Pomóżcie. Dzieki.