| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Brak prądu na świecach
MONIA - |21 Gru 2005|, 2005 10:50 Temat postu: Brak prądu na świecach Prosze pomóżcie!! padł mi samochód. najpierw cos rozładowywało (jak sie okazało przekażnik od pompy paliwa nie odbijał i cały czas pobierał prąd nawet na wyłączonym) akumulator z bratem chcieliśmy odpalic na kable ale dalej nic. okazało sie ze nia daje prądu do świec!! Jaka może być tego przyczyna?? Proszę pomóżcie. A jeszcze jedno za kazdym razem pika mi pięciokrotnie jakiś sygnał. to chyba jakiś sygnał kodujący ale nie wiem niestety co on może oznaczać.
Adam_2000 - |21 Gru 2005|, 2005 10:59
MONIA, parę spraw :
1. piszesz 2 tematy dotyczące tego samego - tego się nie robi !
2. w Twoim autku nie ma świec żarowych (one są tylko w dieslach)
3. czy skrzynka bezpieczników była już odbudowywana ? ... jeżeli nie, to proponuję od tego zacząć. Niestety, te roczniki tak mają.
A poza tym, to ... witamy na forum !
Rafał A.(antek) - |21 Gru 2005|, 2005 14:21
immo od kiedy pika??
jemsik6 - |22 Gru 2005|, 2005 11:07
jak mu sie pochrzaniło to i moze pika
MONIA - |23 Gru 2005|, 2005 13:13 Temat postu: Dziękuje wam wszystkim serdecznie Właśnie wróciłam z garażu. Razem z kumplem co zajmuje sie takimi rzeczami próbowaliśmy cos zrobić. Urządzeniami sprawdził wszystkie czujniki i wszystko to co było możliwe.
Przyczyną tego że nie ma iskry w moim samochodziku jest immo.
dzieje sie tak: po rozłączeniu akumulatora komputer sie restartuje i immo również potem można odpalić samochód kilkanaście razy. Po tych kilkunastu próbach odpalenia coś sie krzaczy i immo wariuje a wraz z nim komp i odłącza dopływ prądu. po ponownym zwarciu akumulatora ponownie restartuje sie komp i powaracaja wszystkie ustawienia fabryczne i znowu jest dobrze. I tak w kółko.
Teraz musze zrobić jedynie porządek z immo ale to też nie taka prosta sprawa bo nawet w serwisie forda mi dali do zrozumienia że niechętnie się tym zajmą. coś zaczęli kręcić ze takie sprawy to najlepiej do jakiegoś specjalisty co sie zajmuje wyłącznie alarmami i immo. Troche się zawiedli mnie ci z serwisu taką odpowiedzią. Przecież od tego są.
A tak poza tym to kto nie usłyszy że to wieloryb to nie chcą się tym zajmować. Co za ludzie a przecież to są naprawde dobre samochody. J w każdym bądź razie jestem z niego dumna nawet wtedy kiedy robi mi takie niespodzianki.
POZDRO dla wszystkich
mmmk - |23 Gru 2005|, 2005 13:17
dobre to moze i one sa a nawet napewno sa tylko jak sie nie umie w nich robic to cale szczescie,ze nie ruszaja. trzeba znalezc dobrego wielorybiego naprawiacza bo byle partacz moze go po prostu zabic. czy to nie sa problemy jak u wszyskich co je maja... skrzynka bezpiecznikow
pozdrawiam
maciek
MONIA - |23 Gru 2005|, 2005 13:21
skrzynka jest wporzo. Koleś co mi to sprawdzal jest naprawde dobry i zna sie dobrze na tym co robi. Gorzej jest z tym serwisem który jest od tego żeby pomóc a nie żeby odsyłac ludzi gdzie indziej.
[b]A TAK JAK WSPOMNIALAM WCZEŚNIEJ JEST TO WINA IMMO[/b]
mmmk - |23 Gru 2005|, 2005 14:11
no fakt nie doczytalem w tej goraczce swiatecznych obowiazkow
pozdrawiam
maciek
fructon - |23 Gru 2005|, 2005 14:32
jezeli masz komplet nowych kluczy to sprobuj wczytac je potrzebujesz do tego czerwony klucz matke czesto sie zdarza ze klucz ktorego uzywamy na codzien jest trafiony w koncu rzucamy nim w roznych sytuacjach lub cewka przestaje go czytac dziwi mnie podejscie serwisu bo immo ma opcje diagnozy wiec powinni powiedziec ci co jest przyczyna takiego zachowania ukladu proponuje poszukac kogos kto potrafi sie polaczyc z linia komunikacyjna immo i stwierdzic co padlo klucz ,cewka ,czy puszka w skrajnym przypadku wyslac sam sterownik do wyrzucenia tego ukladu jesli jest taka mozliwosc
MONIA - |23 Gru 2005|, 2005 15:47
Dzieki Fructon!!
Spróbuje zrobić tak bo komplet kluczy mam. Tylko moja prośba jaet taka : gdybyś mógł to proszę napisz jak to zrobić.
Dzieki
fructon - |23 Gru 2005|, 2005 17:31
monia zle mnie zrozumialas programowac mozesz tylko nowe surowe klucze w przypadku gdy cos zdechnie w dotychczasowych robienie tego na starych nic nie da raz wczytane sa na amen sprobuj uzyc drugiego klucza i sprawdzisz czy bedzie go czytal system lub uzywaj czerwonego jesli nie pomoze to cos padlo i pozostanie naprawa mozesz jeszcze wyciagnac pastylke z czerwonego i przymocowac bezposrednio do cewki czytajacej np.tasma jesli bedzie dobrze to wina lezy w cewce ktora wysyla za slaby sygnal
Sebastian_UK - |11 Sty 2006|, 2006 14:24
Monia, mialem kilka dni temu bardzo podobny przypadek.
Jechalem sobie z PL do UK i pod Londynem autko nagle odmowilo posluszenstwa.
Mimo, iz jechalem na gazie (autostrada, predkosc okolo 140km/h i 5 bieg) samochod nagle stracil ciag, zapalily sie kontrolki na desce i obroty spadly do zera.
Dokulalem sie do pasa awaryjnego i czekalem na angielska pomoc drogowa.
Przyjechal gosc, posprawdzal kilka rzeczy i postawil diagnoze : brak iskry na swiecach (zarowno benzyna jak i gaz).
Dzis dostalem info, iz autko jest naprawione a usterka poniekad banalna.
Wysiadl przekaznik pompy paliwa, przez co zostala odcieta elektronika.
Nie wiem o co tu tak dokladnie chodzi, ale faktycznie spod samochodu widac bylo skapujace kropelki benzyny, mieniace sie tecza na ulicy.
Byc moze to jakis system bezpieczenstwa, dowiem sie jutro rano od mechanika.
Sprawdz jednak i to u siebie, bo moze wlasnie twoje autko cierpli na podobna chorobe;)
pozdrawiam serdecznie,
Sebastian
|
|