| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Airbagi po raz kolejny
MCold - |11 Gru 2005|, 2005 21:56 Temat postu: Airbagi po raz kolejny Witam
Walczę już tylko i aż z kontrolką airbagów. Pali się ciągłym światłem, bez
względu na to czy jest bezpiecznik czy go nie ma (jak się wyjmie bezpiecznik
pali się lekko słabiej). Różni spece na to patrzyli, złączki rozebrane i
wyczyszczone po kilka razy już. Airbagi są . To wersja bez napinaczy pasów
bezpieczeństwa, 2x airbag i koniec. Padły mądre stwierdzenia o resecie
sterownika, ale jak to zrobić, jeśli ten model (przejściówka koniec 93 r)
nie ma jeszcze wejścia na komputer. Układ podobno jest samotestujący.
Problemy zaczęły się po tym jak auto postało bez aku jakiś czas, po
podłaczeniu kontrolka się zapaliła i tak już zostało. Pomóżcie, może ktoś
wie jak się do tego zabrać.
PS.
Czy obrotomierz da się jakoś "skalować" ? Stanęło na tym że zmiana
alternatora nic nie dała, nadal zaczyna się od 3 tyś.
bigdaaddy - |11 Gru 2005|, 2005 22:22
| MCold napisał/a: | Pali się ciągłym światłem, bez
względu na to czy jest bezpiecznik czy go nie ma (jak się wyjmie bezpiecznik
pali się lekko słabiej). |
Mnie to wyglada na zwarcia w skrzynce bezpiecznikow.
Zajrzyj tutaj Remont skrzynki bezpiecznikow
MCold - |11 Gru 2005|, 2005 22:30
No właśnie wg dokumentacji tak ma być, tzn. powinna błyskac kodem błedu, a jeśli spali się bezpiecznik to wtedy pali się ciągłym światłem. U mnie bezpiecznik jest OK, a objaw jak wyżej.
Rafał A.(antek) - |11 Gru 2005|, 2005 22:46
hmm w 93 nie wiem czy sa kody blaedu poduszki. Pozatym nie bylo wersji z poduszkami powietrznymi a bez napinaczy pasów, cos nie tak albo nie wiesz ze masz napinacze albo ich nie masz... a przez to moze kontrolka sie palić
mmmk - |11 Gru 2005|, 2005 22:52
bezpieczniki w skrzynce zawsze sa ok tylko kopia sie glebiej i czasami nawet jak bezpiecznika nie ma to obieg jest zamkniety. rozne dziwne rzeczy sie wtedy dzieja a nasz model to juz jest w tym wybitny. elektryka zla i dosc wiekowa wiec to moze byc to....
pozdrawiam
maciek
fructon - |12 Gru 2005|, 2005 18:27
ten rocznik mial tez mechaniczne napinacze a co do kontrolki to mogl sie zwalic sam sterownik zdarza sie czasem po wariacjach akumulatora w tym wypadku trzeba go podmienic albo wczytac nowy wsad wczesniej jednak proponuje dokladna kontrole wszystkich sygnalow dochodzacych do sterownika poduszek jesli beda ok to pozostanie juz tylko awaria samego sterownika
Rafał A.(antek) - |12 Gru 2005|, 2005 21:50
mechaniczne czy nie ale jakies muszą byc
MCold - |15 Gru 2005|, 2005 21:04
Ok, napinacze stwierdzono, pod siedzeniami, ukryte pod bocznymi osłonami, takie plastikowe skrzynki z napisem CAUTION(to chyba to, jakieś sznurki z nich wystają, z obu jednakowo długie, i idą przewody). Co do sterownika, to najwyraźniej faktycznie w nim leży problem. Pytanie za 100 punktów: jeśli faktycznie się "rozprogramował" (chociaż dla nie to dziwne, to nie powinien być jakis ROM ?) z powodu długiego braku zasilania, to da się go jakoś zaprogramować albo "zresetować" (przypominam, że to wersja bez gniazda komputera diagnostycznego). Cięzko będzie kupić używkę, poza tym pewnie się okaże że też leży nie wiadomo ile bez zasilania i będzie to samo. Da się go reanimować? Jak?
fructon - |15 Gru 2005|, 2005 22:07
brak zasilania nie zresetuje jego wsadu raczej jakies przepiecia co do reanimacji sam tego nie zrobisz moze ktos zajmujacy sie reaktywacja sterownikow sie podejmie
|
|