Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - ten climatronik to straszny kibel

cossi - |1 Gru 2005|, 2005 12:59
Temat postu: ten climatronik to straszny kibel
mam tronika 2 strefowego jak go ustawie na ogrzewanie to mi się klima załancza albo wyłancza się wszystko co to może być a i dodam że jak włącze ogrzewaniebez tronika to też czasem klima mi się włączy
Anthrax - |1 Gru 2005|, 2005 13:43

Co rozumiesz pod pojęciem załaczenie klimy czy tez samego ogrzewania?
chodzi ci o guziol z napisem ac?

cossi - |1 Gru 2005|, 2005 14:11

właśnie cały czas się załancza
Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 16:12

AC jest domyslnie właczona zawsze, i tak ma byc. Jak cos ci sie włącza i wylacza samo to znaczy ze cos nie kontaktuje.
Jason - |1 Gru 2005|, 2005 17:16

Ja tez nie moge rozgryzc tego klimatronika. Np ustawilem temp na HI i obroty wiatraczka na troche mniej niz polowe i wylaczylem AC. Po jakims czasie zachcialo mi sie wiecej wiatru i podkrecilem obroty wiatraczka prawie na maxa i kontrolka AC sie zaswiecila. Czytalem troche o tym w instrukcji i niby tak ma byc, tylko po co?
Pozdrawiam

bigdaaddy - |1 Gru 2005|, 2005 17:27

Klima wysusza powietrze i szyby nie zachodza para.
sierars1 - |1 Gru 2005|, 2005 18:21

Jeśli masz ustawiony potencjometr na szybe to przy pełnym max. przełączy się na A/C
ORION - |1 Gru 2005|, 2005 18:26

Ten klimatronik to doprowadza mnie juz do pasji robi co chce. Kolejny ciekawy patent to przy nawiewie na szybe nie można włączyć wewnętrznego obiegu niby logiczne ale mądrości tego klimatronika zaczynają mnie wkurzać ;)
Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 18:37

Jason napisał/a:
Po jakims czasie zachcialo mi sie wiecej wiatru i podkrecilem obroty wiatraczka prawie na maxa i kontrolka AC sie zaswiecila. Czytalem troche o tym w instrukcji i niby tak ma byc, tylko po co?

jestes pewien za tak ma byc?
u mniejak wyłacze klime, to niezaleznie od regulacji sily nawiewu czy temperatury, dopoki nie wejde na pole AUTO pozoistaje wyłaczona!

Boni - |2 Gru 2005|, 2005 18:16

Powiem wam tak - nie dacie rady 'z obserwacji' rozgryźć klimatronika, szczególnie dwustrefowego, w Scorpio. Bo w przeciwieństwie do klimatronikopodobnych wyrobów innych firm, to jest klimatronik, który steruje bodaj 5 wielkościami wyjściowymi w funkcji 6 wartości wejściowych plus to co ustawione na panelu, a nie jak badziewne systemy typu dwa wyjścia z trzech wejść. Żeby dojść co się dzieje, trzeba znać wszystkie 4 czy 5 temperatury, prędkość samochodu, i jeszcze parę innych rzeczy. Rada, którą bodaj widziałem na końcu opisu k. na scorpio.co.uk, żeby albo ustawić temperaturę i AUTO, i więcej nie dotykać, albo pogodzić się, że jak się grzebie ręcznie, to k. 'wariuje', jest wbrew pozorom bardzo rozsądna.
ORION - |2 Gru 2005|, 2005 18:27

Jak sie okazuje to przy ustawieniu nawiewu na przednia szybe klima sie wlacza sama nawet nie sygnalizuje tego dioda (slychac przekaznik od klimy) wyglada na to ze klima chodzi caly czas przy tym ustawieniu.
megalith - |2 Gru 2005|, 2005 22:54

ORION napisał/a:
Jak sie okazuje to przy ustawieniu nawiewu na przednia szybe klima sie wlacza sama nawet nie sygnalizuje tego dioda (slychac przekaznik od klimy) wyglada na to ze klima chodzi caly czas przy tym ustawieniu.

No bo klimatyzacja mocno osusza powietrze, a -tronic myśli że chcesz szybę odparować! To nawet w insturkcj do manualnych klim jest, żeby w zimie odpalić ją na zarosiałe szyby.

BTW, pamiętajcie, żeby w zimie klime włącząć raz na jakiś czas tak by sobie pochodziła chociaż z 10 minut, bo potem problemy z nią mogą być.

Adam_2000 - |2 Gru 2005|, 2005 22:58

megalith napisał/a:
BTW, pamiętajcie, żeby w zimie klime włącząć raz na jakiś czas tak by sobie pochodziła chociaż z 10 minut, bo potem problemy z nią mogą być.

Taaa... gość od klimy chyba z 5 razy mi to powtarzał :))

ORION - |2 Gru 2005|, 2005 23:42

megalith napisał/a:
No bo klimatyzacja mocno osusza powietrze, a -tronic myśli że chcesz szybę odparować! To nawet w insturkcj do manualnych klim jest, żeby w zimie odpalić ją na zarosiałe szyby.

Nie musisz mi tłumaczyć ze klima osusza powietrze bo to wiem. Chodzi mi o to ze włącza sie bez sygnalizacji diodą A/C i nie wiesz ze klima ci chodzi cały czas.

Rafał A.(antek) - |3 Gru 2005|, 2005 01:52

1 - zwykla klima ponizej 0 sie nie wlacza
2 w klimatroniu nawet jak klime wylaczysz to ona i tak sobie działa

Marcin - |3 Gru 2005|, 2005 08:00

Rafał A.(antek) napisał/a:
2 w klimatroniu nawet jak klime wylaczysz to ona i tak sobie działa

ja bym to, po moich doświadczeniach, określił inaczej, mianowicie, że jak wyłączysz klime to działa cały czas regulacja temperatury i system mimo wyłączonej klimy dązy do utrzymania żądanej temperatury

dario_c - |3 Gru 2005|, 2005 12:37

[quote="megalith"]
ORION napisał/a:

W tym ustawieniu zalacza sie sama sprezarka. Jak bedziesz mial astawione pokretlo na szybe, wlaczona klimatyzacje i np temp. 20 stopni w lecie to bedzie lecialo zimne powietrze (wiadomo). nastepnie jak wylaczysz A/C zimne powietrze jeszcze bedzie lecialo ale tylko te zgromadzone w wymienniku. Po jakims czasie jego temperatura zacznie sie podnosic i klimatronic dziala jak zwykly nawiew (ale spezarka dalej chodzi). zeby wylaczyc sprzezarke pokretlo trzeba ustawic w innej pozycji

Rafał A.(antek) - |3 Gru 2005|, 2005 13:48

jak sprezarka chodzi to w wyminniku cały czas jest chłodne, przecieza to w 1 obiegu jest
fiebik - |4 Gru 2005|, 2005 01:28

U mnie klima włącza się tylko i wyłącznie po nacisnięciu AC, chyba, że miałem włączone AC i zgasiłem silnik, to po uruchomieniu ponownym silnika (włączeniu ponownym zapłonu) AC zapala się samo.
Ogólnie przez cały czas mam pokrętło na szyba/nogi i temp ustawioną na 23st i wentylator na AUTO i nie trza nic ruszać i to właśnie w skorpiaczu mi się podoba :mrgreen:

Adam_2000 - |4 Gru 2005|, 2005 11:38

fiebik napisał/a:
U mnie klima włącza się tylko i wyłącznie po nacisnięciu AC, chyba, że miałem włączone AC i zgasiłem silnik, to po uruchomieniu ponownym silnika (włączeniu ponownym zapłonu) AC zapala się samo.
Ogólnie przez cały czas mam pokrętło na szyba/nogi i temp ustawioną na 23st i wentylator na AUTO i nie trza nic ruszać i to właśnie w skorpiaczu mi się podoba :mrgreen:

No i o to chyba w tym wszystkich chodzi ! :)
Jak ma się ręczną klimę, to trza włączać, ustawiać, kręcić... a automat, to ma być automat, nie ? :)

fiebik - |4 Gru 2005|, 2005 21:22

Adam_2000 napisał/a:
a automat, to ma być automat, nie ?

Sama prawda, saama praawda :mrgreen:

Rafał A.(antek) - |4 Gru 2005|, 2005 22:25

tak, teraz tylko pytanie u ilu z nas jest wszystko ok a u ilu uwalone HBC i sterowanie silniczkami badz same silniczki.