Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - zamek w wielorybie

Sobas - |30 Lis 2005|, 2005 18:13
Temat postu: zamek w wielorybie
Cześc
Ad1 .Auto moge zamknąc zarówno pilotem jak i kluczykiem,ale otworzyć moge tylko pilotem..czy to norma??Raz mi padł do zera akumulator i musiąłem wchodzic przez bagażnik
Ad2.po zamknieciu auta pilotem i ponownym wciśnieciu pilota słychąc ryglowanie drzwi i zapala sie czerowna dioda na srodku deski przy szybie. Czy dioda ta oznacza dziłanie alarmu czy może imobilaizera czy mruga bo mruga??
Jestem tu krótko al emożna dowiedziec sie tu wiele ciekawych rzeczy!!
Pozdrawiam

Marcin - |30 Lis 2005|, 2005 18:19

Sobas napisał/a:
Auto moge zamknąc zarówno pilotem jak i kluczykiem,ale otworzyć moge tylko pilotem..czy to norma??Raz mi padł do zera akumulator i musiąłem wchodzic przez bagażnik

edit: a z kluczyka możesz tylko zamykać drzwi kierowcy, czy pasażera też? czy może drzwi pasażera chodzą normalnie

jeżeli tylko od kierowcy to pewnie uszkodzona [albo zużyta] wkładka zamka [sam to przerabiałem], jak jesteś z Bydgoszczy to podjedź na 3 maja, chłopaki robią za 80zł, czas naprawy godzina i trochę.

p.s. napisz miasto z którego jesteś, będzie łatwiej pomagać, "kuj-pom" to trochę mało

mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 18:26
Temat postu: Re: zamek w wielorybie
Sobas napisał/a:

Jestem tu krótko al emożna dowiedziec sie tu wiele ciekawych rzeczy!!

to lepiej uzupelnij wszystkie dane z lewej strony pod nickiem bo sie zaraz zacznie :D i juz nie bedzie tak milo :wink:
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |30 Lis 2005|, 2005 19:21

1 zamyka jak i otwiera kluczyk i pilot, jak kluczyk nie to albo zapieczone zamki, albo ktos zmienil zamki/kluczyki

2 tak dioda oznacza wlaczenie immobilajzera i alarmu

Sobas - |1 Gru 2005|, 2005 08:01

a czy przy zamykaniu lub otwieraniu powinny mrugbąc jkierunki lub jakis sygnał akustyczny...bo u mni enic się takiego nie dzieje
irek - |1 Gru 2005|, 2005 08:09

przy dopiero podwójnym ryglowaniu migają kierunkowskazy
Księgowy - |1 Gru 2005|, 2005 09:42

Dopiero przy podwójnym ryglowaniu?

U mnie przy normalnym zamykaniu migają raz,
przy podwójnym ryglowaniu 2 razy,
przy otwieraniu raz,
przy otwieraniu bagażnika też raz,

irek - |1 Gru 2005|, 2005 09:49

no to widocznie co kraj to obyczaj bo u mnie tylko przy podwójnym ryglowaniu sobie migają, zresztą dla mnie to wogóle mogłoby to nie migać
Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 16:40

Sobas, usupełnij profil!
Nie wiem o jakim aucie rozmawiamy !

u mnie w obu oczatych kierunki migaja 2 razy tylko przy zamykaniu z podwojnym ryglowaniem. Ale z kluczyka. Jak jest pilot to moze mruga i po 1 razie przy otwieraniu/zamykaniu.

irek - |1 Gru 2005|, 2005 18:19

eee mam pilota orginalnego i działającego we wszystkich możliwych kierunkach i tez miga z pilota ale tylko przy podwójnym ryglowaniu.
Jason - |1 Gru 2005|, 2005 20:41

A jak sie podwojnie rygluje? U mnie narazie nic nie zamrugalo :wink: . Jak zamykam z pilota (a jak narazie tylko tak to robilem) to nic sie nie dzieje, tylko dioda zaczyna mrugac.
Pozdrawaim

Marcin - |1 Gru 2005|, 2005 21:24

musisz 2x nacisnąć zamykanie z pilota, albo przekręcić kluczyk w prawo potem w lewo [cąłośc operacji ma trwać poniżej 3 sekund]
Rafał A.(antek) - |2 Gru 2005|, 2005 02:00

albo poczytaj instrukcje :)
Sobas - |2 Gru 2005|, 2005 09:18

u mni ewłaśnie ni emruga nic ani przy zamknięciu na raz ani przy podwójnym ryglowaniu.
Przy podwójnym ryglowaniu zapala się jedynie dioda.Jest to troche upierdliwe bo żeby miec pewnosc ze auto jest zamkniete musze patrzec na pozycje klamek w drzwiach

mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 13:19

tak sobie o was czytam i czytam no i poszedlem zobaczyc czy u mnie jeszcze dziala podwojne ryglowanie no i nie dziala. obojetnie jak krece w zamku zawsze zamknie pojedynczo. kolejna rzecz ktora padla :(
pozdrawiam
maciek

irek - |2 Gru 2005|, 2005 13:22

a przetrzymałeś z 3 sekundy w prawo a dopiero później na zamykanie w lewo kluczem ???
mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 13:26

tak sprawdzalem i jakis czas temu bylo slychac,ze zamyka podwojnie ale tylko zamek bo alarmu juz nie mam orginalnego a ostatnio zdarzalo mi sie zostawiac samochd w roznych dziwnych miejscach i stwerdzilem,ze zywcem go nie wezma jak cos no i nie dzialalo. dzisiaj poszedlem pokombinowac na podworku,zeby nikt sie nie interesowal co grzebie w zamkach no i niestety.
pozdrawiam
maciek

cosin - |25 Kwi 2006|, 2006 15:14

To jak to jest z otwieraniem drzwi kluczem? Mogę zamknąć auto, ale nie otworzę ani drzwi kierowcy, ani pasażera, kluczem natomiast moge spokojnie otworzyć bagażnik. Z pilota działa wszystko. Czy to jest kwestia psiknięcia jakiegoś WD w zamki czy muszę je rozbierać? Czy jest możliwość, że zamki drzwi jako, że nie były używane (zawsze zamykanie/otwieranie pilotem) się zastały? Z pilota nie mogłem otwierać bagażnika (do czasu wymiany gumki kontaktowej) i jego zamek dziala.

Pozdrawiam

Rafał A.(antek) - |25 Kwi 2006|, 2006 21:56

z klucza wszystko powinno dzialac
jelsi nie działa to
1) wytarte wkladki
2) wytarty klucz
3) zapieczony zamek (ale to w zadna raczej nie chodzi)
4) zmieniany zamek na inny

cosin - |25 Kwi 2006|, 2006 22:04

wytarty klucz odpada (mam 3 szt oryginalow i zaden nie otwiera). Tak sie zastanawiam po cholere by ktos wkladki wymienial skoro mozna auto z pilota otworzyc, nawet jezeli bylby to efekt proby wlamania nie dzialalby 1 zamek a nie oba w drzwiach... no i do tego dzialajacy zamek kufra (ktory na bank byl regularnie otwierany z klucza gdyz do niedawna z pilota nie dzialal)
Kevin Xy - |27 Kwi 2006|, 2006 18:35

cosin napisał/a:
efekt proby wlamania nie dzialalby 1 zamek a nie oba w drzwiach

jednak sie mylisz- u mnie skasowali obydwa zamki