| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - podświetlenie symbolu żarówki przy przełączniku świateł
MCold - |29 Lis 2005|, 2005 23:37 Temat postu: podświetlenie symbolu żarówki przy przełączniku świateł Żarówka się skończyła i teraz po ciemku macam za przełącznikiem (po przekręceniu san przełącznik się podświetla, ale to lekko za późno). Przydałoby się ją ożywić, i pytanie: Jak się do tego zabrać, co trzeba odkręcić żeby ją wymienić i jak. Z pozoru wygląda to na głeboko schowane i że bez rozbiórki połowy konsoli się nie obejdzie. Może jakiś patent? Jaka to żarówka?
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 00:19
mam ten kawalek z poprzedniej deski w garazu. jutro postaram sie odkopac i moge zrobic fotke to bedzie widac co i jak. postaram sie zrobic ostra fotke a nie jak ostatnia.
pozdrawiam
maciek
p.s. na necie kolo 12:00 szybciej pewnie nie wstane
Rafał A.(antek) - |30 Lis 2005|, 2005 01:49
jesli mowa o tym kawalku wogol pokretla od swiatel, to podwazasz mniej wiecej po srodku prawego krotszego boku i wyciagasz sam kawalek wokol przelacznika. Inny patent zeby nie porysowac deski, to od spodu pokretla jest zatrzask mocujacy je, wciskasz zatrzask, zdejmujesz pokretlo i z lewej strony przez dziure po pokretle zachaczasz i poprostu wyciagasz ten plasticzek. On jest mocowany tylko nam etalowe blaszko - zatrzaski.
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 12:33
no to tak to wyglada. nie mam tylko tego pokretla wiec nie wiem jak to sie sciaga reszte widac na fotkach:
tak wyglada chwile przed wyjeciem:
tak wyglada to co sie wyciaga:
a tak cale to to od tylu:
wiecej fotek nie posiadam mam nadzieje ze te sie przydadza.
pozdrawiam
maciek
Bauer1000 - |30 Lis 2005|, 2005 14:03
ja robilem to w mk1. Moje zdanie jest takie ze te przelaczniki sa takie same tylko sposob montau troche inny jak bys wykrecil ten plastik aby byl na wierzchu to juz polowa sukcesu , potem od tylu delikatnie sciskasz te zaczepy i masz przelacznik troszke wyjety, zobaczysz potem na pokretle jest taki drucik zabezpieczajacy, podwazasz srubokertem i zaroweczka jest twoja po pociagnieciu za pokretlo
To jest moje zdanie oparte o doswiadczenia z mk1
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 15:17
pokretlo sprawdzilem w tym co jezdze. cigniesz i wychodzi tam jest zarowka a te plastiki z tego co masz albo musisz wyjac to da rade palcami bynajmniej na rozebranym. tylko nie wiem czy trzeba to wszystko rozbierac,zeby zarowke wymienic. az tyle w moim jezdzacym balem sie rozbierac.
pozdrawiam
maciek
Bauer1000 - |30 Lis 2005|, 2005 16:02
ja pokretla ze swiatlami nie moglem wyjac bo ten drut zabezpieczajacy niechcial puscic
Rafał A.(antek) - |30 Lis 2005|, 2005 18:39
pokretlo - od dolu sie wciska "ten drut" czyli pierscien zeby puścił!
MCold - |30 Lis 2005|, 2005 19:02
Wielkie dzięki wszystkim za rady. Martwią mnie tylko zdjęcia - nie ma śladu po żaróce tam gdzie powinna być;) (pomiędzy przełącznikiem świateł a regulatorem położenia świateł). No ale mam już metodę na wyjęcie tego.
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 19:06
zarowka musiala zostac rozszabrowana gdzies po drodze
pozdrawiam
maciek
Bauer1000 - |30 Lis 2005|, 2005 19:08
zarowka siedzi w tym czpieniu na ktorym osadzone jest pokretlo. Zobaczysz jak zdejmiesz, aby wyjac zaroweczke musisz ja delikatnie wcisnac a potem przekrecic (nie pamietam w ktora strone)
MCold - |30 Lis 2005|, 2005 19:10
W trzpieniu siedzi pewnie zarówka podświetlająca samo pokrętło, po właczeniu świateł. U mnie ona działa, przepaliła się ta podświetlająca symbol żarówki OBOK pokrętła, zapalająca się już po przekręceniu zapłonu.
mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 19:19
no to zesmy sie nie zrozumieli ja myslalem tez ze chodzi o ta w pokretle. chcesz fotke calego tylu tego elementu??
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2005-11-30, 19:21 ]
chociaz widac na tej ostatniej niby ale nie wiem gdzie tam jest zarowka ale fakt musi byc bo u mnie dziala.
MCold - |30 Lis 2005|, 2005 20:11
Jeśli byłoby widać na fotce, to byłoby na tych które wrzuciłeś. Przynajmniej wiem jak to rozebrać żeby nie połamać:)
Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 00:00
nie bedzie wodac bo na fotce jest zdemontowany cały plastik z nawiewem, a do wymiany zarowki demontujesz tylko tą rameczke mała wokol przełacznika i regulatora (tylko to co jest pod kratka nawiewu) i na tym od tyłu jest płytka drukowana z 3 zaroweczkami
fiebik - |1 Gru 2005|, 2005 02:51
| MCold napisał/a: | | W trzpieniu siedzi pewnie zarówka podświetlająca samo pokrętło, po właczeniu świateł. U mnie ona działa, przepaliła się ta podświetlająca symbol żarówki OBOK pokrętła, zapalająca się już po przekręceniu zapłonu |
w moim wielorybku jest odwrotnie, po przekręceniu zapłonu zapala się żarówka siedząca w trzpieniu pokrętła czyli ciągle świeci się pokrętło, żeby łatwo po nie po ciemku możnabyło trafić ręką, a symbole zapalają się po włączeniu świateł conajmniej pozycyjnych.
mmmk - |1 Gru 2005|, 2005 12:50
no w przejsciowkach pali sie tylko ten symbol zarowki kolo pokretla,zeby sobie je wymacac i jak sie przekreci to zapala sie reszta i swiatla.
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |1 Gru 2005|, 2005 16:27
a ja nie pamietam jak jest u mnie w wielorybie. w obecnym panuje ogolna ciemnosć.
MCold - |1 Gru 2005|, 2005 16:38
Przejechałem się dziś trochę po wertepach i ...żarówka ożyła. Na razie nie grzebię. Natomiast mam pytanie może trochę nie w tym miejscu: czy ktoś z grupowiczów nie ma przypadkiem na zbyciu samoregulatora sprzęgła do przejściówki własnie? Niestety żaden zamiennik z Sierry nie pasuje (za płytkie wycięcie na linkę, nie ma regulacji). Chętnie odkupię. Mój ma czerwony kolor (jeśli to coś znaczy, wszystkie sprawdzane w sklepie były czarne). Jutro postaram się mieć numer części.
|
|