Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Co wymienić aby zlikwidować mały negatyw

irek - |19 Lis 2005|, 2005 11:29
Temat postu: Co wymienić aby zlikwidować mały negatyw
WItajcie
Panowie i Panie ten temat piszę w imieniu mojego kolegi właściciela oczatego ale bez dostepu do internetu i chciałbym mu pomóc

Chodzi o to, że prawe tylne koło w jego oczatym ma niewielki minimalny negatyw i naprawdę minimalnie ścina oponkę ale to widać dopiero po ściągnięciu koła i po dużym przbiegu
Negatyw jest tylko tego prawego koła i jest naprawdę niewielki

Chciałby to zlikwidować co mam mu powiedzieć aby wymienił czy na tyle wystarczy wymiana samych amorków czy też trza sprężynkę - a może jest gdzieś luz na wachaczu na tulejach gumowo-metalowych i to powoduje przesunięcie zawieszenia w negatyw.
Generalnie jak by się zmierzyło od blachy nadkola do opony na idealnie równym to prawa strona minimalnie z 4 mm siedzi niżej niż lewa.

On bardzo chce to zlikwidować więc nie ma mowy abym mu powiedział "olej to"

Co proponujecie najpierw wymienić ???? aby to zlikwidować

Pozdrawiam
Irek

Kevin Xy - |19 Lis 2005|, 2005 12:19

zadna wymiana amorow nie pomoze- jedynie sprezyny- ale jak jet niewielka roznica to mozna niwelowac tymi podkladkami gumowymi- albo miedzy sprezyny zwoje albo z gory lub dolu
irek - |19 Lis 2005|, 2005 12:25

czyli rozumiem, że z prawej strony jest już słabsza spężyna ?? chyba tak bo w sumie prawa strona bardziej jeździ po dziurach i nierównościach ulic
Kevin Xy - |19 Lis 2005|, 2005 12:29

no generalnie to sprezyna tutaj jet kluczowa- przekonalem sie jakze wazna ona jet jak swoje auto podnioslem- oczywiscie jesli wymiana to kompletu

a kolega butle z gazem posiada ?? moze od butli juz siadlo ??

mmmk - |19 Lis 2005|, 2005 13:18

konczace sie lozysko albo juz prawie zuzyte moze powodowac negatyw. tak mialem w sierrce a jak mialem 2 juz calkiem wylatane to ledwo dojechalem do kolesia co mi to wymienil. jadac prosto ciagle rzucalo mnie z pol metra w lewo i prawo. a negatyw byl jak hoho malo mostem nie tarlem o asfalt :D
pozdrawiam
maciek

irek - |19 Lis 2005|, 2005 15:57

nie gazu nie mabo bardzo mało jeździ więcej stoi w garażu, generalnie spód idealny nawet nie ma oznak użytkowania

hmmm łożysko wątpię przy przy przebiegu 120 tyś km ??? malo prawdopodobne, zresztą byłoby słychać jak szumi - tak mi się wydaje.

No i taka jak mówię negatywek jaest bardzo mały, ktoś kto się nie zna nawet nic by niezauważył :)

Przekażę mu uwagi niech śmiga wymienić sprężynki

[ Dodano: 2005-11-19, 16:00 ]
jesli po wymianie sprężyn nadal będzie minimalny negatyw na tym kole to wtedy zostanie może faktycznie łożysko

Matth - |19 Lis 2005|, 2005 16:31

a moze to byla taxa :> najwiecej ludiz siada po prawej z tylu.. no bo raczej dziury niewiele tu robia.. ale scorki maja bardzo slabe sprezynki wiec moze po prostu ten egzeplarz tak ma ale jesli chodzi o negatyw to praktycznie tylko sprezynka bo wahacz jest podparty w jednym miejscu i porusza sie po luku co idealnie widac jak sie podnosi auto.. sprezynka wyzej dzwignie dupeczke to bedzie cacy.. moze sprawdzic czy przeswit np. miedzy mocowniem amora a aswaltem jest rowny z obu stron? a moze wahacz jest krzywy.. nasze dziury nie jeden kawal pozadnej stali juz wygiely..
mmmk - |19 Lis 2005|, 2005 16:44

sam nie wiem czy lozyska slychac czy nie w sierce nie slyszalem a potem byly wielkie luzy kolo latalo po pol cm w gore i w dol a w scorpio cos niby czasem slysze a kola luzow nie maja. a przebieg i lozysko ciezko stwierdzic ile to wytrzyma. roznie to to pewnie bywa.
pozdrawiam
maciek

irek - |19 Lis 2005|, 2005 16:45

hmm zmierzyć prześwit dobry pomysł ale jesli jest równy tzn że co ?? jednak sprężyna a jesli będzie deczko niżej to też ona ???
generalnie oglądałem spód i na 100% mogę wykluczyć uderzenia i skrzywienia

Matth - |19 Lis 2005|, 2005 17:25

jesli przeswit miedzy mocowaniem amora a ziemia bedzie rowny to znaczy ze wahacze proste, wcale nie musi byc widac wygiecia ktore powoduje odchylenie kola o 4mm.. mozna by pomierzyc bardzo dokladnie miedzy elementami zawieszenia a nadwoziem tak zeby sprezyna mogla tam namieszac.. oblookajcie tyl miarka w dlon i do dziela;)
irek - |19 Lis 2005|, 2005 18:09

część już pomierzyłem także tak jak pisałem prawe koło jest o 4 mm bliżej nadkola niż lewe - to jednak będzie sprężynka