| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - wskaźnik paliwa i tylny wycierak
WTOM - |13 Lis 2005|, 2005 06:00 Temat postu: wskaźnik paliwa i tylny wycierak jak zimno się zrobiło, to czasami zaraz po odpaleniu wskaźnik paliwa zaniża lub nie pokazuje (świeci rezerwa), po chwili jest ok ...walczył ktoś z Kolegów może z tym bo nieczce mi się do abku zagladać?
aha jeszcze tylny wycierak chodzi że ledwo ciągnie jak jest zimno, poźniej ok. czyżby smar, połaczenia elektryczne...?
[ Dodano: 2005-11-13, 06:02 ]
kurcze chore pracować od 5 w niedzielę.....
nieczce=nie chce
abku=baku
Damian_Lisu - |13 Lis 2005|, 2005 07:34
Witam,
A ja bym się jeszcze podpioł pod przedmówcę z takim pytaniem, czy pływak w baku posiada jakiś czujnik z rezerwy czy tylko jest do niego podłączony stan paliwa a elektronika na desce już sama decyduje kiedy zaświecić rezerwe.
Pytam dlatego bo chciałbym sobie zrobić taki "future" w moim pupilku, mam gaz a co z tym idzie gazownicy zamontowali w dosyć niefortunnym miejscu guziczek wraz z poziomem gazu no i teraz przyszło mi go głowy podłączyć do to poziomu paliwa.
Adam_2000 - |13 Lis 2005|, 2005 11:30
Osobnego czujnika rezerwy nie ma. Jest tylko potencjometr.
Pomysł z przełączaniem wskaźnika jest ciekawy ... i można to zrobić.
Trzeba tylko wykombinować jakiś konwerter napięciowy, który będzie podawał właściwe napięcie do miktoprocesora w zegarach.
Damian_Lisu - |13 Lis 2005|, 2005 15:14
A dalej ciągnąc temat ... w butli mam a chyba nawet musi być zamontowany zegar z poziomem gazu. Z tego zegara wychodzi jeden lub dwa kabelki, sam sie wiem ile bo idą one w koszulce tak więc wydaje mi się że u mnie raczej to nie powinno być problemów z przepięciem poziomu paliwa na gaz.
Jeśli faktycznie elektronika na tablicy sama zaświeca kontrolkę rezerwy a z pływaka podawany jest sygnał 0-12V to kwestia tylko aby podpiąć się pod ten zegar w butli lub faktycznie wykombinować coś z diód które sygnalizują poziom gazu w aucie.
Adam_2000 - |13 Lis 2005|, 2005 15:29
Więc tak :
1. Potrzebny bedzie dodatkowy przekaźnik, który podczas przełączenia na gaz, przełączy także sygnał z czujnika ilości gazu na zegary i odłączy czujnik ze zbiornika benzyny.
2. Nie jestem pewien, ale ponieważ prawie wszystkie czujniki analogowe w wielorybie pracują w zakresie 0-5V, podejrzewam, że sygnał z pływaka też jest 5-voltowy (to trzeba po prostu zmierzyć)
3. Jeżeli w pkt. 2. jest jak myślę, to trzeba zrobić dzielnik napięcia 1/2 (0-12V->0-5V)
[ Dodano: 13-11-2005, 15:30 ]
Gdybym miał w swoim aucie gaz, to na pewno bym to zrobił !
bigdaaddy - |13 Lis 2005|, 2005 19:48
Ten kabelek lub kabelki wychodzace z zegara butli prawdopodobnie sa polaczone ze stycznikiem ktory jest rozwarty przy napelnionej butli i zwarty przy rezerwie. Sprawdz to dokladnie zanim zaczniesz kombinowac z licznikami. Jezeli tak jest to nici z wynalazku. Niektorzy gazownicy montuja takie cos na zyczenie co dodatkowa kosztuje i polega na zamontowaniu specjalnego wielozaworu z cisnieniowym przetwornikiem. Innym sposobem jest montowanie na przewodzie gazowym odpowiedniego przetwornika, ktory zamienia cisnienie na opor i ktory mozna odpowiednio wysterowac.
Rafał A.(antek) - |13 Lis 2005|, 2005 21:02
w starych instalkach VIALLE było to podłaczone, w nowych sie z tego wycofali, jak mniemam mieli jakis istotny powód
Damian_Lisu - |14 Lis 2005|, 2005 16:07
| bigdaaddy napisał/a: | | Ten kabelek lub kabelki wychodzace z zegara butli prawdopodobnie sa polaczone ze stycznikiem ktory jest rozwarty przy napelnionej butli i zwarty przy rezerwie. |
Chwilka, chwilka, w takim razie skąd komp z gazu bierze info o jego poziomie i wyświetla za pomocą 4 diód + 5 jako rezerwa ?? Pomijam fakt dokładności tego, chodzi o sam pomiar ilości gazu lub obecności jakiegoś pływaka w butli.
Tak jak już wspomniałem jeśli jaktycznie nie będe mógł się podpiąć pod butle to zmajstruje coś co podepne właśnie pod te 5 diód, mankanent jest taki że każda dioda jest sterowana z osobna i trzeba by było zmontować taki układzik który za pomocą tych 5 syngałów podawałby napięcie 0-5V czyli tak jakby syngał pochodził z pływaka z baku
A tak na marginesie to mowa cał czas o instalce IV gen czyli sekwencja.
Rafał A.(antek) - |15 Lis 2005|, 2005 01:18
sa rozne wielozawory na butlach, jedne maja wskaznik ( strzałka, magnesik, fotodiody) inne tylko czujnik rezerwy) i i tak jest to do dupy bo plywak ma takie wahania ze g pokazuje
Damian_Lisu - |15 Lis 2005|, 2005 16:49
ok, mnie to nie intersuje co ja tam mam a mieć coś musze bo przecież ten komp nie bierze info o poziomie gazu z palca.
Gazownicy uprzedzali mnie że te wskazania mogą być niedokładne ale jak na moje oko i moje wymagania są ok, tzn. jeśli świeci się rezerwa wiem że przejade 50-60 km, na całym baku moge przechulać ok 450-600 km.
Jutro jak będe miał chwile to pstrykne fotkę tego zbiornika z tym zegarem i wrzuce go tutaj.
Rafał A.(antek) - |15 Lis 2005|, 2005 23:05
ale wskaznik diodowy do płynnego wysterowania wskaznika plaiwa moze byc zbyt ubogi, tam sie zmienia skokowo wartosc.
Damian_Lisu - |16 Lis 2005|, 2005 06:46
Wiem ale jest to lepsze aniżeli zaglądanie pod kierownice (nie mam komputera pokładowego tak więc gazownicy wymyślili że wsadzą mi guziczek w miejsce pod kierownicą) w celu looknięcie ile mam gazu, a tak na tablicy widzę że jest tyle a tyle i już, a to że zmiany będą skokowe .... mówi się trudno grunt żeby wogóle działało.
sobolaqe - |16 Lis 2005|, 2005 08:26
u mnie tez mialem diody 4(ostatnia zmieniala kolor z zielonej na czerwonej przy rezerwie). bylo to nawet dosc dokladne. szczegolnie moment gasniecia pierwszej diody pozwalal mi mniej wiecej okreslic spalanie(male, srednie, duze a nie co do llitra )
napewno zrobione to na plywaku bo w zaleznosci od tego w ktroa strone bralem zakret to mialempelny lub pusty bak;)
tez bym sie zainteresowal jak to podlaczyc do wskaznika paliwa, mam jeden luzem to moglbym potestowac cos jesli dalby ktos jakies wskazowki:)
to ze wskazania beda szalec na zakretach, zaden problem. przed scorpio mialem skode favorit i tam bujanie sie wskaznika na zakretach bylo norma:D
Rafał A.(antek) - |16 Lis 2005|, 2005 09:51
ja jezdze na KM i przynajmniej dokladnie wiem kiedy sie konczy LPG
|
|