| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - tylna klapa
George - |9 Lis 2005|, 2005 19:50 Temat postu: tylna klapa witam,
czy w kombi można otwierać tylną klape bez użycia kluczyków jak jest auto otwarty, czy za każdym razem trzeba kluczykami przekręcić
pozdrawiam
KOREK - |9 Lis 2005|, 2005 21:01
przy otwartym centralnym, klapę można przyciskiem otworzyć bez kluczyków
Struna - |10 Lis 2005|, 2005 19:17
o ile się nie zastal z nieużywania.
Rafał A.(antek) - |10 Lis 2005|, 2005 22:58
lub cewka nie spaliła
George - |10 Lis 2005|, 2005 23:55
z tego co sie dowiedziałem bo dziś dostałem auto po wymianie tarcz hamulcowych i po sprawdzeniu geormytrii gdzie sprawdzili też tego zamka, że napewno nie da się bez kluczyków go otworzyć
Rafał A.(antek) - |11 Lis 2005|, 2005 00:22
a to niby czemu? zdejmij wykladzinke jak jest silowniczek to sie da. Przycisk sie wciska? wogole?
zommbi - |11 Lis 2005|, 2005 01:52
| KOREK napisał/a: | | przy otwartym centralnym, klapę można przyciskiem otworzyć bez kluczyków |
potwierdzam - powinno się dać otworzyć przyciskiem!
zdejmij wykladzinke z klapy i pooglądaj to sobie od środka - wciśnięcie przycisku z zewnątrz uruchamia pstryczek-elektryczek który jest pod zamkiem, a ten z kolei steruje siłownikiem zamka
(chociaż nie bezpośrednio, bo sygnał z niego jeżeli dobrze pamiętam z klapy wędruje gdzieś w "głąb" auta z kąd jest dopiero sterowany siłownik, aha jak kiedyś odłączyłem zasilanie od alarmu fabrycznego to klapa nie otwierała się z guzika )
przy okazji mam pytanie: czy przy zapalonym silniku otwieranie klapy przyciskiem powinno być zablokowane
Rafał A.(antek) - |11 Lis 2005|, 2005 02:31
| Cytat: | | przy okazji mam pytanie: czy przy zapalonym silniku otwieranie klapy przyciskiem powinno być zablokowane |
z tym bywa roznie, wniektorych modelach tak w innych nie, loteria. Napewno nie przy zamknietym od srodka zamkiem
George - |11 Lis 2005|, 2005 19:07
rozbierałem wkładzinke na tylną klapę i wszystkie elementy o które pisaliście tam są , sam przycisk dalej się zacina nawet jak troche mu podałem WD40
ORION - |11 Lis 2005|, 2005 19:19
Jak sie przycisk zacina to prawdopodobnie masz juz spalona cewke. Poczytaj ten temat Aro dobrze to opisal : http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=4244
KOREK - |11 Lis 2005|, 2005 19:39
Wiecie co teraz sobie przypomniałem. Jak kupiłem auto w kwietniu to tez mi nie działało otwieranie przyciskiem. Sama wkładka nigdy nie była zastana, dała się wciskać
Zdemontowałem wykładzinkę , wymontowałem siłownik i sprawdziłem ze nie jest spalony. Działał spięty na krótko, a nie działał na swoim miejscu w aucie. Pomimo prób za cholerę nie mogłem dojść co jest nie tak. Pech chciał że 2 tyg później w czasie wichury szlag mi trafił tylną szybę.
Udało mi się znaleźć całą tylną klapę w kolorze mojego nadwozia. Przełożyłem ją. Zdziwiło mnie tylko że była kompletna ale nie było w niej siłownika i nie było nawet śladu po tym żeby go ktoś wymontował. Przełożyłem więc siłownik z mojej "bezszybnej" klapy. Ocztwiście wkładkę zamka też. Podłączyłem wszystko i ożyło. Od tego czasu działa otwieranie przyciskiem. Kto wie czy w tej starej klapie nie były uszkodzone kable elektryczne w środku gdzieś w profilu lub te które przechodzą przez gumowe osłonki przy zawiasach i są wpinane wtyczkami w złączki w nadwoziu.
Mariusz - |11 Lis 2005|, 2005 19:50
w kombi bardzo często z powodu piachu, błota itp zacina się przycisk. Syf zrobisię tak twardy, że przycisk po wciśnięciu zostaje i po jakimś czasie nie daje się go ruszyć - nie pomaga żaden WD 40 , trzeba całość rozebrać i wyczyścić po wyjęciu z klapy.
Robiłem to dwa razy i dałem sobie spokój. Pod kolumną kierownicy jest sterownik zamka i dochodzi tam przewód którym można otwierać tylną klapę (ja podłączyłem do alarmu i otwieram z pilota albo założyć przycisk na deskę jak w fokusie) niestety w tej chwili nie pamiętam który to
Rafał A.(antek) - |12 Lis 2005|, 2005 01:13
wyjecie zamka niejst skomplikowane mozna zorbic spokojnie smamemu
George - |12 Lis 2005|, 2005 10:08
nie ukrywam że wczorajszy zdejmowania wykładzinki to i tak było wielkim przeżyciem i stresem ale się udało , ale jednak zostawię obecny stan jak jest bo nie ukrywam że boje się coś zepsuć zwłaścia że jak rozebrałem wkldzinke i trochę dziubałem tam to jak zamknęłem auta na 15min to alarm się włączył i na szczęście się nie powtórzyło.
|
|