| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Kilka problemów elektrycznych w kombi 2.5 TD z '93 r
MCold - |6 Lis 2005|, 2005 17:22 Temat postu: Kilka problemów elektrycznych w kombi 2.5 TD z '93 r Witam
Przekopałem całe forum, ale nie znalazłem podobnych problemów, więc pytam:
1. Czy ktoś z posiadaczy auta jak w stopce wie do czego są dwa kable wychodzące z prawej częsci podszybia (na wysokości kolumny kierowniczej). U mnie jeden wisi luzem, ucięty.
2. Jak wygląda podłaczenie wskaźnika temp, gdzie wchodzi kabel z czujnika? Wskaźnik umarł, mechanik radosnie pokazał mi luźny kabel i zero pomysłu skąd wypadł. Gdyba że spod deski, ale kabel jest ewidentnie za krótki żeby sięgał aż do deski.
3. Auto stało dość długo bez akumulatora. Po podłaczeniu pali się ciągłym światłem kontrolka poduszek. Gdzie szukać tych złączek i jak je wyczyścić, żeby nie odpalić poduszek przypadkiem?
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 20:19
Ad 1 ale od strony silnika czy kabiny? jak od silnika to moga byc do wentylatora etc
Ad 2 kabel idzie do termometru, czyli do tego obok nawiewow, jelsi to to, i o to ci choidzi
Ad 3 czyscic na odlaczonym akumulatorze, słaczki sa przy poduszkach , i przy kierownicy + pierscien na kierownicy i moduł pod deską.
MCold - |6 Lis 2005|, 2005 20:50
Nie sprecyzowałem: chodzi mi o wskaźnik temp silnika, nie termometr zew.
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 22:47
ale luzny kabel gdzie masz, moze umarł czujnik w silniku? skad pewnosc ze sam wskaźnik?
MCold - |6 Lis 2005|, 2005 23:16
Kabelek idzie od czujnika z silnika i kończy się przed podszybiem (ale wg mnie nie ma możliwości żeby wcześniej pod nie wchodził, jest za krótki). Wcześniej wskażnik pokazywał "coś" (bo że prawdę, to mało prawdopodobne, max 1/3 skali przy goracym silniku). W pewym momencie przestał całkiem i wtedy znalazł się luźny kabelek.
Rafał A.(antek) - |7 Lis 2005|, 2005 00:28
macaj a znajdziesz, 1/3 skali to norma na ciepłym silniku
MCold - |9 Lis 2005|, 2005 15:16
No to wyszedł jeszcze jeden problem: upala mi się regularnie jeden i ciągle jeden bezpiecznik, 15A od wstecznego, kierunkowskazów i świateł stopu (więc boleśnie, bo auto traci właściwości jezdne:( ) Raz pali jeden za drugim, raz da sie troche pojeździć i pada po jakimś czasie. Awaryjne działają, reszta świateł też, "samochodzik" od razu pokazuje bład świateł. Zwarcia w kostkach nie ma. Został mi do rozebrania jeszcze tylko czujnik wstecznego, ale tam chyba też jest ok, zresztą chyba nie paliłby od braku kontaktu. Pada zwykle podczas ruszania albo zatrzymywania, często już przy samym włączeniu zapłonu. Może to jakiś znany błąd? Pomocy, nie wyrabiam na bezpieczniki.
Struna - |9 Lis 2005|, 2005 16:57
najpewniej zwarcie będzie robiłwłąśnie kabel od czujnika wstecznego - wleź pod auto i zobacz czy aby nie zwiera gdzieś do masy.
sobolaqe - |9 Lis 2005|, 2005 17:18
| Struna napisał/a: | | najpewniej zwarcie będzie robiłwłąśnie kabel od czujnika wstecznego - wleź pod auto i zobacz czy aby nie zwiera gdzieś do masy. |
na 99% to to. mialem identycznie. niewiem jak ma diesel rozwiazany pomiar predkosci. ale jesli elektronicznie to kable od czujnika predkosciomierza i od wstecznego schodza sie razem i wedruja gdzies do srodka. odcinek kabla przy czujniku cofania i odcinek kabla przechodzacy nad skrzynia do czujnika predkosciomierza po drugiej stronie jest narazony na przetarcie.
mozesz odlaczyc wtyczki od czujnikow, cofnac kabel, izolacja w dlon i owinac je tasma.
ps.
swoja droga sprawdz czy 15A to nie za malo. u mnie na same kierunkowskazy i wsteczny mam 20A jesli pamietam. co nie zmienia wiele bo wczesniej byl tam bezpiecznik 5A i tez dzialal. do poki zwarcie na kablach sie nie zrobilo.
MCold - |9 Lis 2005|, 2005 20:54
| sobolaqe napisał/a: |
ps.
swoja droga sprawdz czy 15A to nie za malo. u mnie na same kierunkowskazy i wsteczny mam 20A jesli pamietam. co nie zmienia wiele bo wczesniej byl tam bezpiecznik 5A i tez dzialal. do poki zwarcie na kablach sie nie zrobilo. |
15A to wartość z pokrywki skrzynki bezpieczników, taki był. Teraz dałem 20A i dojechałem jakoś do warsztatu, mają przejrzeć całość instalacji, za dużo tych drobiazgów wyskakuje, a auto jest u nich na "gwarancji".
Rafał A.(antek) - |10 Lis 2005|, 2005 00:35
na 90% zwarcie spowodowane przytopieniem izolacji o ukląd wydechowy, przewodow idacych do włacznika wstecznego przy skrzyni biegow, przytapiaja sie o kolektor i robia zwarcie do masy, sprawdz to.
|
|