| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Problem z elektryka
Shejk - |5 Lis 2005|, 2005 12:01 Temat postu: Problem z elektryka Witam Szanownych Kiubowiczow kozystajac z chwili chcialbym wam przedstawic moj problem obecnie jestem posiadaczem Forda Scorpio 86r 2.0 OHC silniczek EFI nadwozie Hatchback mam ogolnie problem odnosnie z elektronika i niem co jest przyczyna glowny problem to z deska rozdzielcza do pewnego momentu chodzily wszystkie kontrolki bez zazutow teraz na descse obok predkosciomierza wszystkie kontrolki na zarysie samochodu sie swieca chodzi min. o kontrolki zamkniecia drzwi pasow zalaczenia swiatel oraz temperatutury czerwona dioda oraz plyn do spryskiwaczy ABS klocki itd dokladnie wszystko istna dyskoteka i nie wiem jak sie do tego zabrac ani do jakiego mechesa udezyc i jaki mniej wiecej sie klaruje koszt takiej naprawy ogolnie autko sparwuje sie niezle jak na swoj wiek i bez wzgledu na ta usterke nie mam zastrzezen tylko to mi nie daje zyc po0niewaz nawet czujnik temperatury nie dzial tak jak powinien a nwet czujnik zewnetrznej temeperatury na podsuwitce przestal dzialc tak ze zglupialem co zaradzice moze jest to blacha usterka ktora w warunkach domowych mozna zlkiwidowac .A teraz zwazajc na przyczyne awari stalo sie to w sposb bardzo glupi poniewaz podlaczylem nowe wskazniki od scorpia tylko innego modelu gdzie zamiast predkosciomierza mial Zegarek i wtedy po odpaleniu stopilo tylna tasme z sciezkami od budzikow i po podlaczeniu starych zegarow wlasnei staly sie te niepozadane skutki .Nastpenym probleme sa obroty mojego silniczka poniewaz autko chodzi na gazie tzn odpalnie jest na benzynie i po kilku sec sam sie przelacza na gaz tylkoz e obroty mam w granicy 1200 obr wydaje mi sie ze sa za wysokie ale mge sie mylic co doradzacie .Prosze was o pomoc mam wielki sentyment do tego samochodu i nie mam zamiaru sie go pozbywac dla tego dzieki takiemu forum i wam wierni klubowicze bede wdzieczny .
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2005|, 2005 12:20
Skoro stopiła sie tasma to prawdopodobnie sie popaliły sciezki dlatego nie działa, a co do obrotow to za mało danych problem obrotow był poruszany na forum wielokrotnie, moze to byc jakis blad gazownikow, moze to byc problem z regulatorem wolnych obrotow.
Czy na benzynie obroty sa ok?
Shejk - |5 Lis 2005|, 2005 12:32
Co do obrotow na benzynie sa nieco mniejsze ale strasznie kopci i niewiem czy jest to problem benzyny czy przeplywomierza powietrza a co do tasmy od Zegarow to sie stopila w tych nieorginalnych i podlaczeniu starych ktore byly uprzednio zamontyowane wlasnie sie takie objawy pojawily
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2005|, 2005 12:45
no pewnie gdzies sie zwarcia porobily dalej w kablach, moze w układzie sterujacym. Co do obrotow jak kopci na czarno to przepływomierze i jesli masz ( a pewnie masz) to maf no iposprawdzaj wszelkie wezyki od podcisnienia itp
Kevin Xy - |5 Lis 2005|, 2005 12:54
podejrzewam ze przyjarales modol odpowiedzialny za czesc tych kontrolek- jet on pod deska od strony pasazera
Shejk - |5 Lis 2005|, 2005 15:54
Mowisz modol odpowiedzialny za czesc tych kontrolek i ze znajduje sie po prawej stronie kolo pasazera ale tam jest przeciez umiejscowiony komputer a zadnego modulu tam nie widzialem chyba zeby sciagnac cala deske rozdzielcza a czy ktos z was sie orinetuje ile taki modol moglby kosztowac badz ile kosztowala by taka zabawa tzn naprawa tej awarii??Badz moze mozecie mi doradzic jakiegos elektronika z okolic Krakowa badz tarnowa ktory zna sie na swojej robocie i oczywiscie fordach??Za wszelkie porady z gory dziekuje
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2005|, 2005 15:56
przede wszystkim uzupelnij profil bo nie mamy pojecia czy masz skorpio mk1, 2 , 3 i gdzie mozesz miec ten modół
Kevin Xy - |5 Lis 2005|, 2005 16:03
dokladnie trzeba sciagac deche bo on jet od gory- nie szukaj zadnego elektronika- szukaj tego modulu na allegro od tych co maja scorpio w rozbiorce
w tarnowie masz Maupa- zglos sie do niego- on Ci pomoze
mmmk - |5 Lis 2005|, 2005 16:56
a w rejonach krakowa masz VIK'a a on sobie z tym napewno poradzi
pozdrawiam
maciek
Shejk - |13 Lis 2005|, 2005 21:58
Wielkie Dzieki za pozytywne rozpatrzenie mojego problemu jak cos to sie bede do was zglaszl to sie moze spotakmy w realu Pozdro dla calego FS skladu
|
|