Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - głośniki do scorpio

George - |28 Paź 2005|, 2005 20:33
Temat postu: głośniki do scorpio
witam,
czy ktoś wie może wymiary przednich głośników do scorpio z 93, lub nazwa modelu który by pasował

Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 20:41

ale oryginalne czy jakies inne? jak oryginaly to mam na sprzedaz , jednodrozne z modelu 97 wiec nie ztyrane jeszcze.

Z przodu jest specjalne miejsce wchodza poprzerobkach głosniki 11,

George - |28 Paź 2005|, 2005 20:48

Rafał A.(antek) napisał/a:
ale oryginalne czy jakies inne? jak oryginaly to mam na sprzedaz , jednodrozne z modelu 97 wiec nie ztyrane jeszcze.

Z przodu jest specjalne miejsce wchodza poprzerobkach głosniki 11,

właśnie chcę te wymiary żeby kupić inny z lepszym brzmieniem bo te fordowskie co mam to porażka :( ale nie można za duzo wymagac od 13 letnich głośnikó :D

Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 21:09

na sile wcisniesz tam 13 , gdzies na forum byl juz otym temat
poszukaj

mmmk - |28 Paź 2005|, 2005 21:16

zebys sie czasem nie zszokowal jak zalozysz lepsze i bedzie gralo gorzej. ja tak w sierrce zrobilem i po zalozeniu blaupunktow bylo duzo gorzej niz na orginalach forda. sierra byla 91 rok a to bylo 2 lata temu wiec wiek glosnika zblizony. w tym scorpio co mam orginaly sa super i nawet nie mysle o zmianie przodu. no chyba,ze twoje sa przemeczone i rozerwane i p i e r d z a. bo takie to mialem w mk1 i potem kolejny komplet mac audio. glosniki fabrycze w fordach sa bardzo dobre.
pozdrawiam
maciek

George - |28 Paź 2005|, 2005 21:54

co do jakości głosu napewno jest przeciętna w moim aucie :cry: , a dlatego pytam o dokładnych rozmiarach (ilość śróbek do mocowania i ich odległości) bo wiem że najlepszy i najdroższy głośnik jak nie będzie mocowany tak jak jego producent przewiduje to i tak nic będzie z tego głśnika
Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 22:14

no i tu jest bol bo tam sa prostokatne otwory w dzwiach :)
rufus-1975 - |29 Paź 2005|, 2005 15:36

Ja w swoim mam orginalny zestaw głośników forda i jestem z nich bardzo zadowolony. W sierrce mam Pioneer'y i uważam, że te fordowskie w Scorpio lepiej grają i nawet nie myślę o ich zmianie. Twoje George chyba muszą być strasznie dojechane skoro zmieniasz? A może w starszych rocznikach poprostu ford bardziej się przykładał do audio.
DobryZiom - |29 Paź 2005|, 2005 16:07

jesli masz juz zamiar sie barc za zmiany glosnikow z przodu to albo zamontuj tam przynajmniej 13 jakiejs w miare dobrej firmy plus tweetery i oczywiscie zwrotnice albo nie zmieniaj nic bo tylko po takiej zmianie zauwazysz jakis efekt jesli nie amsz an to czasu i pieniedzy to raczej zostan przy tym co masz jak oczywiscie zmienilem juz dawno i jestem bardzo zadowolony:] koszt okolo 300-400zeta zaleznie od firmy i czy bedziesz to sam robil czy dasz do firmy car audio:p
George - |29 Paź 2005|, 2005 19:16

DobryZiom napisał/a:
jesli masz juz zamiar sie barc za zmiany glosnikow z przodu to albo zamontuj tam przynajmniej 13 jakiejs w miare dobrej firmy plus tweetery i oczywiscie zwrotnice albo nie zmieniaj nic bo tylko po takiej zmianie zauwazysz jakis efekt jesli nie amsz an to czasu i pieniedzy to raczej zostan przy tym co masz jak oczywiscie zmienilem juz dawno i jestem bardzo zadowolony:] koszt okolo 300-400zeta zaleznie od firmy i czy bedziesz to sam robil czy dasz do firmy car audio:p

właśnie zastanawiam się nad wymianą tylko przednich głośników na głośniki z firmy HERTZ model dcx 100mm , co o tym myszlisz :?:

ORION - |29 Paź 2005|, 2005 21:55

Żeby głośniki grały w miarę to musza mięć od 13 cm w górę a tak naprawdę to dopiero 16 grają zadowalająco. Tymi 10 to sobie dźwięku nie polepszysz. A co do głośniku fordowskich to u mnie grają tragicznie przednie i tylne.
Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 23:00

ja nie narzekam, moze masz slabe radio?
mmmk - |29 Paź 2005|, 2005 23:12

tylko warunek,zeby graly to musza byc cale. bo albo moje radia maja za duza moc albo sam nie wiem ale mk1 rozerwal w sumie 2 komplety glosnikow. a radio panasonic 4x45 (znaczy ma taki napis na panelu :D ) a ja glosno nie slucham. gora polowa skali. i to samo radio mam teraz i w mk2 nie rozrywa i jest ok.
pozdrawiam
maciek

George - |30 Paź 2005|, 2005 07:16

radio jest ok PIONEER 4x45W a głośniki chodzą głośno , ale co z tego jak jakość głosu jest kiepska :cry:

ORION - |30 Paź 2005|, 2005 09:27

Radio mam dobre w escorcie na fordowskich glosnikach gralo rewelacyjnie. Glosniki w scorpio nie przenosza basu, na 1/3 glosnosci radia juz "pierdzą" musze wylaczyc pobicie basu i bas skrecic na minimum a wtedy dzwiek jest jak beczki, wysokie tony tez slabo przenoszą.

Rafał A.(antek) - |30 Paź 2005|, 2005 11:00

hmm u mnie tez pierdza jak zgłosnie na max ale to wina slabego radia
DobryZiom - |30 Paź 2005|, 2005 13:05

jak moze byc bass dobry z przednich glosnikow ??? przecierz bass zawsze idzie z suba skrzyni lub z tylnich glosnikow bassowych z tylniej polki przodma tylko lekko podbijac nie wyobrazam sobie zeby z przodu mi walil bass one maja dawac raczej dzwiek i wokal co do jakosci ofgianlanych glosnikow fodowskich no osobiscie nie polecam bo nawet najtansze 13 z tweeterami i zwrotniacki beda graly 100razy lepiej osobiscie polece zaopatzryc sie w jakis zestawik gosniczkow boschmanna poniewaz maja dobry dzwiek za przystepna cene jak sobie teraz na allegro spojrzalem zestaw przedni 2 glosniki 13 2 zwrotnice 2 tweetery to koszt od 200-300zeta plus wzmacniacz jakis w miare przyzwoity 400zeta i wedlyg upodoban albo glosniczki bassowe na polke 250-zeta , tuba lub sub 300zeta wiec za okolo 1000zetama sie fajnie grajacy zestawik grajacy oczywiscie obowiazkowa wymiana calego okablowania pamietajac o zasadach ich umiejcowienia by nie bylo zadnych przebic piskow tzreszczenia itd.. plus obowiazkowo najlepiej jak nagrubszt kabel zasilania :]
ORION - |30 Paź 2005|, 2005 19:11

DobryZiom napisał/a:
jak moze byc bass dobry z przednich glosnikow ??? przecierz bass zawsze idzie z suba skrzyni lub z tylnich glosnikow bassowych z tylniej polki przodma tylko lekko podbijac nie wyobrazam sobie zeby z przodu mi walil bass one maja dawac raczej dzwiek i wokal co do jakosci ofgianlanych glosnikow fodowskich no osobiscie nie polecam bo nawet najtansze 13 z tweeterami i zwrotniacki beda graly 100razy lepiej osobiscie polece zaopatzryc sie w jakis zestawik gosniczkow boschmanna poniewaz maja dobry dzwiek za przystepna cene jak sobie teraz na allegro spojrzalem zestaw przedni 2 glosniki 13 2 zwrotnice 2 tweetery to koszt od 200-300zeta plus wzmacniacz jakis w miare przyzwoity 400zeta i wedlyg upodoban albo glosniczki bassowe na polke 250-zeta , tuba lub sub 300zeta wiec za okolo 1000zetama sie fajnie grajacy zestawik grajacy oczywiscie obowiazkowa wymiana calego okablowania pamietajac o zasadach ich umiejcowienia by nie bylo zadnych przebic piskow tzreszczenia itd.. plus obowiazkowo najlepiej jak nagrubszt kabel zasilania :]

Bez komentarza....

Rafał A.(antek) - |30 Paź 2005|, 2005 19:25

1000zł na audio a jeździsc samochodem z 91 roku?
mmmk - |31 Paź 2005|, 2005 00:31

jak mu samochod odpowiada to czemu se zycia nie polepszyc :?: jakby sprzedal swoj i dolozyl ten 1000 to i tak nie mialby lepszego bo 1000 przy zmianie samochodu to zadna kasa.
pozdrawiam
maciek

DobryZiom - |31 Paź 2005|, 2005 09:42

czy ja wiem jak dla was 1000zeta za naprawde przyzwoicie grajacy sprzet to duzo to nie wiem czy rozmowa o jakimkolwiek sprzecie w samochodze ma sens...
Adam_2000 - |31 Paź 2005|, 2005 09:56

Speedo napisał/a:
... a jeszcze inny koles sluchajacy tylko radia z (ja) bedzie bazowal na zestawie oryginalnym i mu styknie w 101%

Nawet w 132% (jak dla mnie) ;)
Jak chcę posłuchać muzyki, to w domu mam zestaw Pioneer-a 5x100W i to mi wystarczy :)
W aucie słucham w 95% tylko radia.

DobryZiom - |31 Paź 2005|, 2005 10:05

nie no oki z tym sie zgadzam ze do sluchania radia w 100% wystarczy seria ale jak ktos chce juz czegos wiecej to niestety musis sie to wiazac z wymiana i kosztami:] co do tego ze buszmen jest niby kiepska firma hmmm porownywalismy z kolegami ze sprzetem jbl infinity pionka i szczerze mowiac z tego wszytskiego najlepej wypadl duzo drozszy jbl potem buszmenik ktory byl tanszy niz wszytskie inne ja sobie sam zalozylem buszmenka po tym jak kolega sobie zamontowal taki sprzecik w swojej 735 i jestem w 100% zadowolony:]

ps. jak ktos nie wierzy i nie ma przekoniania to zaparszam

Struna - |2 Lis 2005|, 2005 13:24

jak dla mnie głośniki w sedanie tylne grają całkiem przyzwoicie natomiast reszta to w sumie lipa - fajny pozytyw taki że MK1 miał zwrotnicę i tweetery i nie wiem czemu z tego zrezygnowali w późniejszych modelach.
Rafał A.(antek) - |2 Lis 2005|, 2005 17:49

bo wstawili tweetery wspołosiowo w dzwi
Struna - |3 Lis 2005|, 2005 12:04

moim zdaniem lepiej jak były na podszybiu. Może dostęp mierny ale rozmieszczenie pod kątem akustyki o niebo lepsze:)
Rafał A.(antek) - |3 Lis 2005|, 2005 14:28

jassne ale pewnie drozsze w produkcji