Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Podgrzewana szyba i lusterka...

Szuler - |27 Paź 2005|, 2005 22:52
Temat postu: Podgrzewana szyba i lusterka...
Mowa o przedniej szybie. Czy one chodzą na jednym bezpieczniku? Szyba nie grzeje mi od początku i byłem skłonny stwierdzić, że po prostu szyba jest walnięta, ale nie grzeją mi też lusterka... Przy lusterkach kable wyglądają wporządku... Czy to chodzi pod jednym układem zasilania? Z szybą się poddaje, ale lusterka chciałbym mieć sprawne... Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Szuler

irek - |27 Paź 2005|, 2005 22:54

szyba pracuje na dwóch bezpiecznikach prawa i lewa strona ale co do lusterek to za chiny nie pamiętam,
mmmk - |27 Paź 2005|, 2005 23:03

moje lustra chodza z tylna szyba. lustra grzeja szyba nie bo jest uszkodzona. przod chyba z spryskiwaczami byl z tego co kojarze z forum
pozdrawiam
maciek
p.s tylko jaki masz tego wszystkiego rocznik?? bo to pewnie tez ma znaczenie ja wielkich rybuff nie znaju wcale.

Zysio - |27 Paź 2005|, 2005 23:19

z tego co pamiętam to była mowa gdzieś na forum, że jeśli jest grzana przednia szybka to lustra włączają się rownocześnie z nią. Jeśli takowej nie ma, to są uruchamiane razem z tylną szybą, jak np u mnie.
Rafał A.(antek) - |27 Paź 2005|, 2005 23:31

generalnie układy sa podpiete tak ze lusterka chodza z tylna szyba, a spryskiwacze z przednia szyba. Spotkalem sie z pogłoskami ze lusterka chodza z przednia szyba ale niejest to informacja sprawdzona (nikt komu moglbym uwierzyc tego nie powiedział) Najprościej sprawdzic - miernik w łape i pomierzyc czy prad dochodzi, kable do szyby masz w dolnych rogach szyby, kable do spryskiwacze, na dupnej stronie maski, powinny byc wtyczki obok wezykow od spryskiwaqczy. a do lusterek - dwojako, albo zdemontowac wklad lusterek, i mierzyc na przewocdach dochodzacych do lusterek, albo sprobowac zdjac ten trojkatny plasiczek i dogrzebac sie do wtyczki ale moze byc trudne... bo bywa schowana w dzwiach pod tapicera, proponuje opcje 1 - wyciagnac szkła lusterek, przynajmniej bedziesz od razu wiedzial, czy ktos ich nie podmienil na niepodgrzewane :)
Szybe tez sprawdzmoze tylko zasilanie jej padło.

irek - |28 Paź 2005|, 2005 07:54

Rafał to mi musisz uwierzyc u mnie w wielorybie lusterka są grzane w momencie grzania przedniej szyby. Tylna działa sobie w pojedynkę
Kevin Xy - |28 Paź 2005|, 2005 10:41

u mnie mimo podgrzewania przedniej lustra zalaczaja sie z tylem
mmmk - |28 Paź 2005|, 2005 11:05

tylko,ze kazdy ma samochod uzywany i nie wiadomo kto w nim kiedy i co. bo ja niby chcialem odbudowac orginal ale przez elektryczne problemy tez wprowadze swoich kilka glupich patentow. teraz mysle o podgrzewanych spryskiwaczach (musze to w serwisie kupic) i podlaczeniu tego do tylej szyby bo przednia nie wiem czemu nie ma napiecia nawet na kablach(nawet, hmmm przeciez reszta jest niegrzana)
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |28 Paź 2005|, 2005 11:12

dokladnie- poza tym element grzejny jet taki sobie i czesto zasyfialy przez plyn
Struna - |28 Paź 2005|, 2005 11:29

jak grzana szyba z przodu jest od nowości a nie doróbka to lustra majagrzac z nią, w GL i GLX z racji braku przedniej szybki lustra grzeja wraz z tylną.
mmmk - |28 Paź 2005|, 2005 11:35

no to moze faktycznie nie kupie. tylko ja to chcialem,zeby mi plyn z tesco "wyplywal" a nie dysza zamarznieta no i sucho na szybie. ja na sucho to nie lubie :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 12:58

hmm ja u sie bie jeszcze nie doszedlem czy grzeja z przednia czy z tylna szyba, w przejsciowce lustra mi grzały z tylna, a spryskiwacze z przednia. Moze to od tego zalezy? ide do instrukcji poczytać
Kevin Xy - |28 Paź 2005|, 2005 13:06

Speedo napisał/a:
stopic snieg lezacy na nich

jak to sie ma do mk1, gdzie wytryski spod maski ??

Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 13:17

tak samo tyle ze rozmrazaja zamarzniete drobiny w samych dyszach gdzie alkochol odparowal a woda zamarzła.

Speedo jassne ze roztopienie 30 cm sniegu nad spryskiwaczem trwa 30 minut ale nie po to one sa grzana. NAprawde jak grzeja ok to po 2 -3 minutach sie roztapiaja

megalith - |28 Paź 2005|, 2005 16:08

Struna napisał/a:
jak grzana szyba z przodu jest od nowości a nie doróbka to lustra majagrzac z nią, w GL i GLX z racji braku przedniej szybki lustra grzeja wraz z tylną.

Ja mam GLa z przednią grzaną od fabryki, lusterka odpalają razem z tylną (co jest IMHO wygodniejsze)

Szuler - |28 Paź 2005|, 2005 19:33

Tak gwoli informacji to mam rocznik 88. To w takim razie w weekend sprawdzę napięcie przy lusterkach.. A napięcie w przedniesz szybie mam w tych kablach na dole, ale nie wiem jak u góry bo za cholerę nie wiem jak tam dojść pod tą uszczelką...

Pozdrawiam
Szuler

megalith - |28 Paź 2005|, 2005 19:37

Szuler napisał/a:
ale nie wiem jak u góry bo za chorobaę nie wiem jak tam dojść pod tą uszczelką...

No u góry to za chorobę nie możesz mieć bo tam jest masa :D

mmmk - |28 Paź 2005|, 2005 23:35

przegladalem sierrafana i tam jest skan tego artykulu z motoru o podgrzewanych spryskach i jak to sobie zrobic to sobie bez wiedzy autora link pozyczylem:

http://img93.imageshack.u...skiwacze9ch.jpg

pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 02:29

troche lipa nie dosc ze kaza ciac przewody oryginalne, to sadze ze w tej spiralce sienie nagrzeje woda, podczas dluzszego spryskiwania
will - |29 Paź 2005|, 2005 10:39

Struna napisał/a:

hmmm ja mam wersje GL lusterka ogrzewaja mi sie wraz z zalaczeniem tylniej szybki, ale nie sprawdzalem czy z przednia rowniez musze to obadac.Moim zdaniem wlaczanie ogrzewania lusterek z przednia szyba jest bezsensu.Wiadomo jak mamy tylnia szybe zaparowana wlaczamy jej ogrzewanie to wieksze prawdopodobienstwo jest ze i lusterka rowniez sa zaparowane.Tylnia szybka i lusterka ulatwia widocznosc do tylu wiec dla mnie zalaczanie ogrzewania lusterek z przodem jest bezsensu.

Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 11:37

dla mnie tez :) i nie wiem jak to jest ze niektorym grzeje z przednia :)