Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - tylna belka

bobi - |27 Paź 2005|, 2005 21:53
Temat postu: tylna belka
witam. moje pytanie dotyczy gum tylnej belki. Na stacji diagnostycznej kolega mi sprawdzał na szarpakach zawieszenie i zwuważyłem, że belka tylne pracuje na mocowniu z powdwoziem w pionie, tj, osiowo do osi gumy ok 1-2 cm, w poziomie luzu nie było, nie wiem czy tak może być, diagnosta też nie wiedział, dla niego ważnym było aby w poziomie, tj prostopadle do osi gumy nie było luzu. Cały czas szukam przyczyny- głośna praca (dudnienie) - zawieszenia lub układu napędowego. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o info
Adam_2000 - |27 Paź 2005|, 2005 22:09

Gum od tej ramy pomocniczej w zasadzie się nie wymienia, bo bardzo rzadko się tak mocno wybijają. Jednak nie jest to droga sprawa i jeżeli Ci rzeczywiście wali, to nie ma się co zastanawiać - wymień i już :)
Moze auto jeżdziło po jakichś bezdrożach Kazachstanu... :)))

irek - |27 Paź 2005|, 2005 22:13

bobi a nie siedzi Ci któraś strona bardziej na sprężynach ?? bo to też mi się wydaje może być przyczyną, bądz krzywa opona tzn źle wywarzona
bobi - |27 Paź 2005|, 2005 22:14

dzieki chyba się na to zdecyduję, jeszczę tylko sprubuję w wekend to sam obadać bo na stacji nie było jak, kolejka samochodów, tylko, że nie wali a dudni, żadnych stuków

[ Dodano: 2005-10-27, 22:17 ]
opony wyważane i sprawdzane chyba 3 razy, i nic siedzi dość mocno okrakiem ale równo, a ja ma wrażenie stale, że tak jak piszesz to cośc od kół lub opon lecz nie mam drugich na podmiankę aby sprawdzić czy jest różnica

irek - |27 Paź 2005|, 2005 22:24

Właśnie szkoda że nie masz na podmiankę bo ja przerabiałem ten temat właśnie dudnienia i się okazało że mimo że opna była wyważona to i tak dziwnym trafem zbierała w jedny miejscu jakby była krzywa
bigdaaddy - |27 Paź 2005|, 2005 22:56

Kiedys przerabialem podobne zawieszenie w Monzie i tam to bylo normalne ze belka podczas pracy unosi sie ok 2 cm w gore i w dol. Wiec pewnie tak ma byc. Zrodlem dudnienia moze byc takze uszkodzone lozysko na wale napedowym, lub brak wywazenia tegoz walu, ale to sie rzadko zdarza.
Rafał A.(antek) - |27 Paź 2005|, 2005 23:35

zamien kola tyl przod, pozatym jakie to jest dudnienie, moze to klocki, moze łozyskomoze wał, moze tylny dyferencjal?

A pozatym masz w Zielonej Gorze speeda umow sie z nim niech obada, moze wyczuje co on ma duze doświadczenie.

bobi - |28 Paź 2005|, 2005 17:19

dięki za wszystkie podpowiedzi, z tego co piszecie to pozostało mi łożysko wału ale mechesy od fordów powiedzieli że dobre, sam osobiście trochę doświadczenia mam ale nie mam żadnego porównania w scorpio, może za poprostu zadużo wymagam. Już dawno myślałem aby umówić się ze Speedo i chyba tak zrobię jak On zechce.
Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 19:53

ja osobisie polecam :)