Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - problem z jazda na benzynie???co jest???

kamilllo - |8 Paź 2005|, 2005 14:16
Temat postu: problem z jazda na benzynie???co jest???
witam.
bylo tak ladnie........i dupa.od kilku dnia auto przestalo jezdzic na benzynie.odpalam i od razu przelaczam na gaz a i z tym sa problem ......nie wchodzi wogole na obroty.jadac na benzynie przelaczajac sie z gazu szarpie autem i przyspiesza gorzej niz maly fiat.co moglo sie stac???zaznaczam ze stalo sie to nagle.....na gazie luzik jezdzi ok.szkoda bo na benzynie byla najwieksza frajda....pozdr
kamil

Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 14:28

no kurcze- na beni wszystkie gary pracuja, telepie motorem czy tez nie ?? instalke masz z kompem ??
zztop2 - |8 Paź 2005|, 2005 15:05

wg. mnie na pierwszy żut oka, to tradycyjnie przy jeździe na gazie, podaja wtryski. ja tez miałem podobny problem nie chciał wcale wkrecać sie na obroty i był straszny muł. Zatankowałem dobrej beni, specyfiku do przeczyszczenia wtrysków zalałem, troche posmigałem na beni i teraz jest ok
pozdrawiam

mmmk - |8 Paź 2005|, 2005 17:16

mi ohc padl od zle zalozonego gazu i na beznzynie dalo sie jezdzic tylko awaryjnie do 1 dystrybutora z gazem i nie znam zadnego twardziela co podjal by sie rozjezdzenia go na beznzynie bo sie po prostu nie dalo. okazalo sie potem,,ze takie to dziwne cos przy wlocie powietrza nie dziala jak nalezy i to byl czas kiedy sie dowiedzialem co to jest przeplywomierz....... i przy okazji cene nowego znacznie ponad 1500. w zwiazku z tym nigdy nie sprawdzilem czy po wymianie bedzie ok. jak masz skad to gdzies zaloz inny i sprawdz czy bedzie ok.
pozdrawiam
maciek

tomi503 - |9 Paź 2005|, 2005 21:36

Jeśli stało się to nagle to raczej nie wtryski. Może pomp-a szwankuje ale to raczej też nie to. Zgodziłbym się tu z mmmk że to może być przepływomierz czy nie miałeś wystrzału a po nim zaczeły sie problemy???
raczej - |12 Gru 2005|, 2005 12:32

miałem podobne objawy i okazalo sie ze 2 wtryski padly

Pozdro

Wieloryb - |16 Gru 2005|, 2005 09:12

Ja bym potwierdził tezę z przepływomierzem
marcys - |16 Gru 2005|, 2005 09:24

przepływomierz, Zapraszam do działu FAQ :)
Slawek - |16 Gru 2005|, 2005 09:31

a ja stawiam na wtryski, u mnie jest podobny problem, sprawdziłem wszystko i okazało się że wtryski należy przeczyścić lub wymienić ( też problem pojawił się nagle). Jesli masz walnięty przepływomierz w którym klapka po wystrzale zwykle się blokuje to automatycznie auto na gazie traci moc, silnik buczy przy gwałtownym przyspieszaniu i pali dużo więcej, wiem z własnego doświadczenia :) U mnie dolanie STP niewiele pomogło, muszę przed świętami wyciągnąć wtryski i porządnie przeczyścić.
marcys - |16 Gru 2005|, 2005 10:15

przplywomierz moze w tylu miejsach niedomagać a przypadek k ktorym pisze Slawek, jest jedynym ktory unieruchamia auto takze na gazie (poza rozszcelniem absolutnym) a jest wiele rzeczy ktore rozwalą auto na benzynie a na gazie chodzi git. pewnie sie rozszczelnila przegroda. Rozebrac uszczelnic opis w FAQ :mrgreen:
Matth - |16 Gru 2005|, 2005 10:30

i zwroic uwage co uszczelnic opis w FAQ ale beda jeszcze fotki ;)
marcys - |16 Gru 2005|, 2005 10:36

rzuć te foty wreszcie bo sam jesem ciekaw :)
Matth - |16 Gru 2005|, 2005 10:39

no dopiero an weekend jade do domku bo dzieki Zysiowi nie jade do lublina (czekam na szersze relacje ale buda do remontu..) wiec jutro na gielde Lubinska i autko obejrzec tez w Lubinie.. No a jak wroce to zajme sie przeplywomierzem :D beda fotki moze tylko z koma ale beda na pewno
Struna - |16 Gru 2005|, 2005 10:41

nie wykręcaj się tylko foty wrzucaj - bo potrzebne jest ;)
Matth - |16 Gru 2005|, 2005 10:44

no ale w poznaniu nie mam przeplywomierza!! dopiero w zielonej moge zorbic :P no chyba ze zrobicie mi jakas ladna fote bez pokrywki to ladnie zaznacze miejsca gdzie trzeba uszczelniac
Struna - |16 Gru 2005|, 2005 10:53

na marcysia fotach jest.
marcys - |16 Gru 2005|, 2005 10:56

podobbno młotek zasłania :D jakoś ta trzecia komorę trudno mi sobie wyobrazic jakkolwiek mozliwe ze jest cześciowo scianka wydzielona i o to chodzi. Zresztą jesli chodzi o spalanie to przed uszczelniaiem i po gazuw trasie ciągnął 8l/100km.
Matth - |16 Gru 2005|, 2005 11:01

no wlasnie zaslania ten mlotek :(

[ Dodano: 2005-12-19, 15:25 ]
fotki zapodane do FAQ 8) 8)

will - |6 Sty 2006|, 2006 18:45

Panowie powiedzcie mi gdy silnik jest zimny to na benzynie sie meczy dlawi obroty ciezko podniesc,natomiast jak sie juz zagrzeje odrobine, nie idealnie ,ale chodzi na benzynie nie gasnie i mozna normalnie jechac, nie szarpie, obroty swobodnie rosna w gore.co to moze byc za objaw?czy to wina czujnika temperatury cieczy chlodzacej??czy moze cos innego?
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 21:23

a kabelki i swieczki to wiela kilometrow i zim maja za soba??
will - |6 Sty 2006|, 2006 22:36

odkad ja go mam nie zmienialem swiec,ani kabli hmm, moze faktycznie juz sie koncza.
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 23:56

a ile juz zrobiles?? obejrzyj swiece przemyj kable zobacz jak wglada instalacja na rpacujacym silniku w nocy jak mokro jest.. jak nigdzie nie iskrzy a swiece ladnei wypalone (siwe) to szukaj dalej chociaz stare kable lub zuzyte swiece mimo ze przebic nie wykazuja tez moga slabo palic.. ale zwykle gdzies starosc im wychodzi :wink:
will - |7 Sty 2006|, 2006 17:31

hmm bede musial sprawdzic,zauwazylem jeszcze ze na benie jak jest zimny to sobie czasem strzela, na lpg ani na zimnym ani na cieplym nie ma takich objawow jezdzi spoko.A powiedzcie mi jeszcze czy swiece i kable w tym silniku moga miec wplyw na spalanie???
irek - |7 Sty 2006|, 2006 17:50

dobre świece i kable . czytaj MOTORCRAFT ma bardzo duży wpływ może nie koniecznie na spalanie ale na prawidłową pracę silnika
will - |7 Sty 2006|, 2006 18:10

irek napisał/a:
dobre świece i kable . czytaj MOTORCRAFT ma bardzo duży wpływ może nie koniecznie na spalanie ale na prawidłową pracę silnika

a nierownomierna praca silnika na jałowym moze miec wplyw miedzy innymi przez swiece i kabelki?

mmmk - |7 Sty 2006|, 2006 18:28

na "miljon" procent tak. jak sa stare i zuzyte to silnik rzuca jak tralala. mnie tez czeka wymiana niedlugo bo na wolnych juz potrafi buda zakolysac
pozdrawiam
maciek

will - |7 Sty 2006|, 2006 18:38

mmmk napisał/a:
na "miljon" procent tak. jak sa stare i zuzyte to silnik rzuca jak tralala. mnie tez czeka wymiana niedlugo bo na wolnych juz potrafi buda zakolysac
pozdrawiam
maciek

no to chyba rzeczywiscie trzeba sie zabrac za wymiane !!!wszystko wskazuje na kabelki i swiece hmmm a powiedzcie mi jeszcze czy problem z regulacja na jałowym biegu moze wynikac wlasnie z zuzytych kabli i swiec ???aha kupowac oczywiscie kable MOTORCRAFT`A , a swiece jakie polecacie ???

Srebrny - |9 Sty 2006|, 2006 11:23

Zwykło się uważać, że akumulator jest sprawny jak auto rano odpala.Mój odpalał ale coraz gorzej (od1,5 miesiąca).A na benzynie silnikem rzucało szczególnie na zimno.Rzadne sztuczki nie pomagały , a po zresetowaniu było wręcz tragicznie( na lpg OK).Brak garażu , zimno, myśle do wiosny wytrzymam, ale akumulator poległ w zeszłym tygodniu.Po zakupie nowego (175 zł) silnik się naprawił.
Oczywiście nie biegnij po nowy akumulator bo mi dwa nie są potrzebne :D ale wnioskując Scorpio dość wrażliwy jest i problem trzeba rozpatrywać kompleksowo.
I słuchać "Mamy", jak mówi Motorcrafty to motrcrafty.Sam założyłem świece NGK i mam odmrożone uszy :D (myśle że te świece też dołożyły swoje), byle do wiosny.

will - |9 Sty 2006|, 2006 21:20

Srebrny napisał/a:
Zwykło się uważać, że akumulator jest sprawny jak auto rano odpala.Mój odpalał ale coraz gorzej (od1,5 miesiąca).A na benzynie silnikem rzucało szczególnie na zimno.Rzadne sztuczki nie pomagały , a po zresetowaniu było wręcz tragicznie( na lpg OK).Brak garażu , zimno, myśle do wiosny wytrzymam, ale akumulator poległ w zeszłym tygodniu.Po zakupie nowego (175 zł) silnik się naprawił.
Oczywiście nie biegnij po nowy akumulator bo mi dwa nie są potrzebne :D ale wnioskując Scorpio dość wrażliwy jest i problem trzeba rozpatrywać kompleksowo.
I słuchać "Mamy", jak mówi Motorcrafty to motrcrafty.Sam założyłem świece NGK i mam odmrożone uszy :D (myśle że te świece też dołożyły swoje), byle do wiosny.

akumulator mam nówke takze spoko.czyli tylko motorcraft`y.

Struna - |11 Sty 2006|, 2006 18:58

ja mam ngk i działają bez zarzutu, wcześniej były motorcrafty i zero różnic w działaniu.