Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Oświetlenie wnętrza - lampki przyziemne

KOREK - |2 Paź 2005|, 2005 17:18
Temat postu: Oświetlenie wnętrza - lampki przyziemne
Witam

Kolejne pytanie odnośnie wyższej wersji wyposażeniowej. Chodzi mi dokładnie o lampki oświetlenia wnętrza - lampki przyzmiene oświetlające przestrzenie na nogi.
Wiem juz od MMMK:

"Obojetnie które drzwi sie otworzy to wszystkie lampki przyziemne sie pala w srodku no i te na suficie."

Czy ktoś to montował u siebie? Gdzie to podpiąć (tzn do których włączników drzwiowych)? Lampki umieszczone na zawiasach tylnego siedziska mają dość długie kable. Tak jakby instalka miała lecieć wzdłuż progów do przodu.

Gdzie dokładnie umieszczona jest lampka "dla butów" kierowcy?

KOREK - |3 Paź 2005|, 2005 09:25

...aha

..to ja zrobię czarne plastikowe listwy z okienkiem na "szybkę z oprawką" o długości=szerokości przestrzeni na nogi
Od strony pasażera nawet fajnie się to złapie w 2 miejscach kołeczkami które trzymają wykładzinę. Nad nogami kierowcy będę musiał trochę pokombinować żeby to umiejscowić i zamocować.

Kevin Xy - |3 Paź 2005|, 2005 10:38

nie jetem przekonany czy to pod wlaczniki drzwiowe bezposrednio podpiete ?? bo pod ktore chcesz podpiac ?? chyba ze pod wszystkie- oswietlenie drzwi otwartych zapala sie dopiero po uchyleniu konkretnych drzwi, natomiast lampki pod nogi zapalaja sie po uchyleniu obojetnie ktorych drzwi- wydaje mi sie ze one gdzies bardziej zasilanie biora z zasilania lampek podsufitkowych, ale to wszystko wydaje mi sie jedynie
Struna - |3 Paź 2005|, 2005 10:54

a skąd wiadomo, że świeca tylko otwarte drzwi ? może reszta też śiweci tylko nie widac bo sa zamknięte ;)
mmmk - |3 Paź 2005|, 2005 15:34

wiadomo bo sprawdzalem. jak niemowlak na kolanach na czworakach wkolo samochodu jak juz bylo ciemo i nie swieci sie nic wiecej niz te otwarte. tylko niemowcie nikomu,ze tak sprawdzalem bo pomysla sobie ze ja jestem jakis idiota co lazi na czworaka wokol samochodu 8)
pozdrawiam
maciek

Struna - |3 Paź 2005|, 2005 15:45

znaczy się musi byc podpięte pod każdy stycznik w drzwiach niezależnie i rozdzielnie.
KOREK - |4 Paź 2005|, 2005 00:31

To musi być jakoś podpięte pod + ( tam gdzie wygodnie) i masę z lampki podsufitowej ( masę załączaną włącznikami drzwiowymi). To może być to bo przecież po otwarciu dowolnych drzwi zapalają się obie lampki sufitowe. Przednie lampki przyziemne podpiąłbym pod tą przednią lampkę sufitową, a tylne, pod tylną.
Ma ktoś jakieś inne pomysły ??

Gwelezemba - |4 Paź 2005|, 2005 01:19

A ja mam pytanie.
Po co mają mi się świecić nogi.
ee źle :P
znaczy sie do czego to służy bo chyba nie do wiązania butów w samochodzie po ciemku.

Dopuki tego nie zrozumiem do czego to ma służyć nie bede tego robił, czyli oświetlenia przedziału na nogi.
Noo rozumiem podświetlenie schowka ale podświetlenie nóg.
Fajny bajer tylko niewiem czemu ma to służyć.

Jeejku w tym samochodzie to wychodzi na to że wszystko sie świeci, istne Las Vegas :mrgreen:
Co troche dowiaduje się o nowych rzeczach które powinny się świecić.

Aaa te podświetlenie przedziału na nogi świeci się razem z lampką podsufitową czy jakoś osobno jest załączana? Co ją włącza?

Kevin Xy - |4 Paź 2005|, 2005 08:25

haha- ghia to ghia !! nie pytaj po co swieci, ma swiecic i tyle !!
Boni - |4 Paź 2005|, 2005 09:48

KOREK napisał/a:
To musi być jakoś podpięte pod + ( tam gdzie wygodnie) i masę z lampki podsufitowej ( masę załączaną włącznikami drzwiowymi). To może być to bo przecież po otwarciu dowolnych drzwi zapalają się obie lampki sufitowe. Przednie lampki przyziemne podpiąłbym pod tą przednią lampkę sufitową, a tylne, pod tylną.
Ma ktoś jakieś inne pomysły ??

Głowy nie dam, ale o ile pamiętam oryginalnie to jest tak - lampki podsufitowe i oświetlenie wewnętrzne załączają wyłączniki na słupkach, i to jest zależne, a lampki w drzwiach, czerwoną i dół, włącza wyłącznik-"podkowa" na zamku, i to jest niezależne.

Co do oświetlenia nóg, to ma ułatwiać wsiadanie w absolutnych ciemnościach i tak też jest, (a poza tym fajny bajer, jak ludzie wysiadają z samochodu, a tu naraz zapala się 14 żarówek :D ). Włącza się to razem z górną lampką, takżę w wersji "na czas", gaśnie jw.

Kevin Xy - |4 Paź 2005|, 2005 09:51

te 14 zarowek to morderca dla akumulatora !! jak dopadlo mnie sprzatanie w aucie- wszystkie drzwi + bagaznik otwarte to pozniej kabelki cwiczylem
Oli - |4 Paź 2005|, 2005 09:58

dokładnie, morderca jak ......., ja tez musiałem szukać kabli i chętnego, który by mi urzyczył AKU...
mmmk - |4 Paź 2005|, 2005 11:08

tylko za duza ilosc lampek zabiera samochodowi intymnosc :lol: stajesz gdzies po ciemku no i jak sie otworzy drzwi to sie zapala ufo i swieci przez 20 sekund :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

Oli - |4 Paź 2005|, 2005 11:18

:mrgreen: tak, dokładnie, ale wtedy tez na uboczu można zaobaczyć gdzie leżą rzucone, np. majteczki koleżanki... :mrgreen:
Anthrax - |4 Paź 2005|, 2005 15:06

Gwelezemba napisał/a:
A ja mam pytanie.

Dopuki tego nie zrozumiem do czego to ma służyć nie bede tego robił, czyli oświetlenia przedziału na nogi.
Noo rozumiem podświetlenie schowka ale podświetlenie nóg.
Fajny bajer tylko niewiem czemu ma to służyć.

Mnie się i podoba (co akurat jasne, wieczorem bajer jakich mało) i jest o dziwo przydatne.
pomijam moment jak ci cos spadnie tam - łatwiej znależć.
Wożę czasem jakies torby z zakupami i inne klamory między siedzeniami to jak je wyjmuje wieczorkiem to oswietlenie miejsc na nogi przydaje się jak najbardziej, zaręczam. Oczywiście mówie o tym z tyłu, sobie nic nie podkładam :)

Btw te z przodu lampki są wsadzone bezpośrednio w wykładzine?
Ja myślałem że mi ktos te plastiki podwędził wcześniej bo wszytko tam lata jak chce.
A juz szukałem tych plastików i chciałem kupić, a tu okazuje się ze trzeba wykładzinę porządnie przymocować. Troche chamsko to i tak wygląda wolałbym w jakimś plastiku to miec wsadzone....

G.

Struna - |4 Paź 2005|, 2005 15:08

u kierowcy jest w plastiku ale u pasażera juz w wykładzinie.
Gwelezemba - |4 Paź 2005|, 2005 18:13

A nie lepsze dla akumulatora by było podświetlenie z diód soczewkowych (super jasne)?
widziałem białe bo niebieskie to nie za bardzo by pasowały

Nie znam sie ale wydaje mi sie że diody powinny mniej zajeżdżać akumulatora mimo że pobierały by takie same napięcie 12V

Adam_2000 - |4 Paź 2005|, 2005 18:21

Gwelezemba napisał/a:
A nie lepsze dla akumulatora by było podświetlenie z diód soczewkowych (super jasne)?
widziałem białe bo niebieskie to nie za bardzo by pasowały

Nie znam sie ale wydaje mi sie że diody powinny mniej zajeżdżać akumulatora mimo że pobierały by takie same napięcie 12V

Właśnie robię coś takiego na diodach 10mm 20.000 mCd. :)
Dam chyba po 4 białe diody na oświetlanie i 2 czerwone.

[ Dodano: 04-10-2005, 18:23 ]
LED-y już kupiłem : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66076903

Gwelezemba - |4 Paź 2005|, 2005 18:28

czerwone?
może być ciekawie
jak zrobisz i będziesz miał możliwość to daj zdjęcie może to ciekawie wyglądać.

10mm dioda to ta co wygląda jak lampka w oprawce?

KOREK - |4 Paź 2005|, 2005 19:46

Boni napisał/a:
Głowy nie dam, ale o ile pamiętam oryginalnie to jest tak - lampki podsufitowe i oświetlenie wewnętrzne załączają wyłączniki na słupkach, i to jest zależne, a lampki w drzwiach, czerwoną i dół, włącza wyłącznik-"podkowa" na zamku, i to jest niezależne.

Lampki drzwiowe - dolna biała i czerwona krawędziowa na bank są włączane tylko i wyłącznie masowym włącznikiem słupkowym. Testowałem to w sobotę i niedzielę na wszystkie sposoby symulując zatrzaśnięcie zamków itp.

Do soboty muszę wykombinować jak podpiąc te lampki przyziemne.

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 12:06

a bo te ptrzejściówki to jakieś takie udziwnione :)

Adam -a nie lepiej taka bardziej szerokokątna diode - bo te to kolo pisze, że 10 stopni tylko punktowo prawie świecą.

Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 13:30

w/g mnie to jeszcze jedna rzecz by się do tego przydała
wyłącznik bo np. po co mi podświetlenie w dzień albo podczas odkurzania
padnie akumulator jak to było wyżej pisane
a tak to sie na ten czas wyłączy i spokój

Struna - |5 Paź 2005|, 2005 13:32

no racja - mogło by coś takiego być.
Oli - |5 Paź 2005|, 2005 13:50

Hmmm, jest miejsce na desce z lewej strony - pod włącznikami świateł p/mgielnych i halogenów gdzie można by było zamontować taki włącznik. Na desce jest nawet znaczek oświetlenia wnętrza... :D Chyba , że cos pokręciłem. Tylko jak to podpiąć?
Gwelezemba - |5 Paź 2005|, 2005 13:50

Jak bede u siebie montował to musze włąśnie taki wyłącznik zainstalować
troche plątaniny z kablami będzie ale za to bede spokojny o lekumator

W tej instalacji podświetlania drzwi montuje wyłącznik, wypatrzyłem fajne miejsce w drzwiach w schowku na gazety tylko jeszcze musze obadać w którym dokładnie miejscu go zamontować. Fajnie jak by ten przelącznik był też podświetlany :mrgreen:

Jeejku w Skorpionie wszystko sie świeci 8) Las Vegas albo UFO

Adam_2000 - |5 Paź 2005|, 2005 17:22

Struna napisał/a:
Adam -a nie lepiej taka bardziej szerokokątna diode - bo te to kolo pisze, że 10 stopni tylko punktowo prawie świecą.

Wiem, wiem... ale diodki i tak idą w grubą plexi, więc to nie ma znaczenia :)
Dzisiaj je odebrałem... no żesz kurna... to świeci jak żarówa, przy prądzie na poziomie kilku mA ! :)))

Gwelezemba - |6 Paź 2005|, 2005 00:14

czyli jak wrzucasz to w plexi to wyjdzie coś jak świetlówka?
nie punktowe światło tylko rozproszone chyba.

Adam_2000 - |6 Paź 2005|, 2005 00:29

Gwelezemba napisał/a:
czyli jak wrzucasz to w plexi to wyjdzie coś jak świetlówka?
nie punktowe światło tylko rozproszone chyba.

Dokładnie... rozproszone.
Zrobiłem eksperymet - 4 LED-y świecą tak jasno, że w zupełności wystarczą :)

Gwelezemba - |6 Paź 2005|, 2005 01:00

eee to nieźle
bo cztery diody to jakieś niewiele ponad 6V no i mniej mocy pobierają. Dobra oszczędność lekumatora. Noo i dioda ma podobno dłuższą żywotność niż żarówka.

Kevin Xy - |6 Paź 2005|, 2005 09:11

odnosnie wylaczania oswietlenia to ja na razie stosuje patent ze wykrecam wlaczniki w slupkach i juz nic nie swieci- moze malo eleganckie ale dziala przy niewielkim nakladzie pracy- poza tym rzadko sprzatam abym sie skusil na montowanie wlacznika
Boni - |6 Paź 2005|, 2005 09:19

Adam_2000 napisał/a:

Zrobiłem eksperymet - 4 LED-y świecą tak jasno, że w zupełności wystarczą :)

Spokojniutko, w zupełnych ciemnościach, to i pojedyńcze hyperjasne są spoko (w domu jako oświetlenie nocne mam 5 czy 6 niebieskich hyperów 8mm w różnych miejscach sufitu i spoko wystarczają np. 1 na łazienkę). A jak ktoś boi się wąskiego kąta zwykłych, to LED flux na allegro zeszły już do 1,5zł, a one są kwadratowe, ładnie się 'pakują' i mają kąt przeważnie od 120 stopni w górę.

Struna - |6 Paź 2005|, 2005 13:09

Speedo - sporo rzeczy jednak zniknęło przy padzie forum więc może nie być. Ja też opisywałem kiedyś kilka rzeczy ale jakoś tego nie mogę znaleźć.
Struna - |6 Paź 2005|, 2005 15:14

czyli normalka :D
wegus - |6 Paź 2005|, 2005 15:27

Speedo napisał/a:
noooo to ze nie mozesz znalezc to nie znaczy ze nie ma :P ja kiedys caly dzien szukalem adresu do kalkulatora srednicy opon co Aneta kiedys podawala i znalazlem w jakims temacie o d upiemarynie :P

ten jest fajny bo graficzny

http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html

Marcin - |6 Paź 2005|, 2005 15:34

to jest ten sam co Aneta podała :P
KOREK - |6 Paź 2005|, 2005 19:33

Byle do soboty - ... i stanie się jasność :D
mmmk - |6 Paź 2005|, 2005 19:35

nie bede zlosliwy i nie napisze,ze ciemno to widze :wink:
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |6 Paź 2005|, 2005 19:38

etam- Korek tyle czasu w tym dlugie ze zrobi i bedzie oki
KOREK - |6 Paź 2005|, 2005 21:30

Prawda jest taka że tylko w weekendy mam czas. I to nie za wiele. W tygodniu nie ma szans nic zdziałać, szczególnie teraz w Q4 pracując w branży IT.

A co do kabelkologii to nic strasznego - mgr inż. sobie poradzi -> będzie świecić, będzie gasło kiedy trzeba i będzie możliwość wyłączania(oszczędność aku.) :D

Gwelezemba - |8 Paź 2005|, 2005 18:26

Jak zrobisz i masz możliwość daj zdjęcia