Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - allegro H1 H.I.D. - xenon ???

masti - |7 Wrz 2005|, 2005 22:35
Temat postu: allegro H1 H.I.D. - xenon ???
Cześć wszystkim !!!
W moim ostatnim aucie pod wpływem znajomego pokusiłem się o zmianę żarówek na wynalazek z Allegro pt. xenon H4 100W H.I.D. Oczywiście z xenonem żarówki te miały niezbyt wiele wspólnego, ale przyznam się, że narzekać na co nie miałem. Hyundai miał kiepskie lampki, a pod wpływem zaróweczek świecił prawie jak na gwiazdkę :D
Pomyslałem sobie, że czemu nie zrobić czegoś takiego w Scorpio. Soczewkowe reflektory, oraz sam kształt lamp napewno da spory efekt. I tu pojawia się pytanie.....
Oczywiście żarówki muszę znaleźć H1 (chyba, że się mylę to proszę o sprostowanie), ale jakie polecacie ??? Może mieliście jakis styk, albo sami używacie coś takiego??? Średnia cena takich zwykłych "xenonowych" żarówek na allegro to koszt ok.30zł. Pojawiły się również żarówki droższe, ale podobno o niebo lepsze. Są to żarówki XD5. Czy ktoś coś słyszał na ten temat ??? Kosztują w sumie 2x tyle co poprzednie, a jakość bez potwierdzenia.
Podaje link do tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=62761954
Proszę o opinie.
Oczywiście na oryginalne ksenony mnie nie stać, więc szukam taniego substytutu, o ile cokolwiek takiego istnieje :wink:
Z góry jak zwykle dzięki wszystkim za pomoc :lol:
Pozdrawiam
Masti

Adam_2000 - |7 Wrz 2005|, 2005 22:41

masti, ale to są 100 watowe żarówki ! ... szkoda lamp i odbłyśników.
Poza tym, na przeglądzie nie przejdzie i policmajster może dowodzik zabrać :)

mmmk - |7 Wrz 2005|, 2005 22:47

ja bym z cholernie drogimi wielorybnymi reflektorami nie experymentowal bo po wymianie zarowek wyjmiesz je z odblysnikiem i koszt wymiany zarowki + jakies 400zl z tego co sie orientuje w allegrowej cenie lamp. w tipo 100 watowe zarowki sie wtopily na amen
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |7 Wrz 2005|, 2005 23:37

ja ma 100w jakos jeszcze chodza,a le nie polecam

kup philipsa blue vision i tyle, to ładnie świeci.

Enzo - |8 Wrz 2005|, 2005 11:56

a ja mam wsadzony xenon w lampie w wielorybie i potrzebne były delikatne modyfikacje lampy nic więcej jeżdżę i nic się nie dzieje jest lepsza widoczność na jednym świecącym niż na dwóch zwykłych żarówkach więc gorąco polecam xenon i nie jest to aż tak droga sprawa bo na giełdzie i to prawie dwa lata temu kupiłem komplet nowych przetwornic i żarników za 500 zł gdzie w sklepie musiałbym zapłacić jakoś ponad 2000 zł jak nie lepiej
dodam też że żarnik od xenona ma moc tylko 35W a dale o wiele więcej światła które naprawdę oświetla drogę i podczas deszczu lepiej oświetla drogę.

COSSY - |8 Wrz 2005|, 2005 12:07

Ja mam to samo tylko innej firmy. Są to zwykłe żarówki z niebieskim szkłem, akurat ja wybrałem 55W, które są dopuszczone do ruchu drogowego. Przez to niebieskie szkło, wiązka światła wydaje się rzeczywiście ciut jaśniejsza.
Jak Adam wspomniał po pierwsze 100W są zabronione a po drugie szzkoda lamp. Mój kumpel kiedys jadąć w zimę chciał sobie śniegiem wytrzeć reflektory z błota. Jak tylko dotknął reflektor śniegiem to w mig mu szkło strzeliło :lol: :lol: , tak był nagrzany reflektor. Po drugie trzeba żarówki 100W często wymieniać bo się szybko przepalają.
Z ksenonem nic te żarówki nie mają wspólnego, nazywają się tak bo niby świecą jak ksenon, ale to mrzonka.

Dedmike - |13 Wrz 2005|, 2005 07:57

Enzo napisał/a:
a ja mam wsadzony xenon w lampie w wielorybie i potrzebne były delikatne modyfikacje lampy

witka...

1). Jakie modyfikacje sa wymagane??

2). Czy każdy Xenon wejdzie czy trzeba kupić konkretny??

pozdrawiam

Dedmike

Enzo - |21 Wrz 2005|, 2005 19:19

Wiesz raczej każdy tylko do każdego będą potrzebne inne modyfikacje a raczej te same tylko w innym stopniu a w moim przypadki chodziło tylko o zlikwidowanie tego dystansu na którym opiera się żarówka to wszystko
Struna - |22 Wrz 2005|, 2005 11:45

na zlocie ostatnim oglądaliśmy dokladnie przeróbkę na xenony - nie pamiętam doklądnie kto to mial ale było i pięknie świeciło.
Kevin Xy - |22 Wrz 2005|, 2005 12:36

w mk2 Cygaro ma xenony
Struna - |22 Wrz 2005|, 2005 12:40

a właśnie - ale Kevin to jednak więcej ze zlotu pamiętasz niż tylko upadki i wzloty ;)
sierars1 - |22 Wrz 2005|, 2005 13:00

No to już mamy 2xMKII i 2xMKIII na xenonach :)
Kevin Xy - |22 Wrz 2005|, 2005 13:01

Struna napisał/a:
a właśnie - ale Kevin to jednak więcej ze zlotu pamiętasz niż tylko upadki i wzloty ;)

to musialo byc miedzy uderzeniem a upadkiem- jakos to zarejestrowalem