| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - podgrzewana przednia szyba
megalith - |31 Sie 2005|, 2005 18:46 Temat postu: podgrzewana przednia szyba A wczoraj się nie odpaliła. Więc w drogę! Do skrzynek bezpieczników. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie sprawne (te w schowku też).
Szukajmu dalej: lampka się zapala - to git. Gaśnie - git, czasówka OK. Umiera po mignięciu kontrolki aku - też git, stycznik napiecia działa.
No to zrzucamy półkę z podszybia. Znalazłem styczniki - szorują aż miło. A SZYBA ZIMNA! Przy okazji znalazłem trzy wtyczki luźno wystające z wiązki przewodów tak mniej więcej na środku samochodu, w odstępach ca. 10cm od siebie, o designie podobnym do tej od kompa testów, ale tylko z dwoma dziurkami (od czego to???). Nie znalazłem odpowiadających im końcówek płci męskiej
Pytanko: What the fuck się z tym dzieje? I gdzie są kabelki wchodzące w szybę - bo na dole ich nigdzie nie widziałem...
Spróbuję jeszcze zdjąc obudowę stycznika i zobaczyć czy obwody główne w nich zaskakują (ktoś wie czy są przeźroczyste w środku?)
Idzie zima, a ta szyba to był pełen wypas... chcę ją mieć z powrotem. Nadmieniam że szyba nie ma żadnych pęknięć, odprysków, a w marcu/kwietniu działała cała, szybciutko usuwając rosę, bez żadnych dziur w grzaniu.
Any ideas?
Kevin Xy - |31 Sie 2005|, 2005 18:54
kabelki wchodzace w szybe masz po odbydwu stronach przedniej szyby na zewnatrz !! prawie przy samej uszczelce, na dole- proponuje wpiac sie chociazby miernikiem
megalith - |31 Sie 2005|, 2005 19:06
fioletowy + brązowy, przekrój na oko 2,5 mm², wchodzą od strony silnika pod uszczelkę i zbiegają się za akumulatorem? To to?
Jakie tam może być napięcie?
Kevin Xy - |31 Sie 2005|, 2005 19:13
nie wiem jakie- moze takie same jak na tylnej grzalce ?? wstaw zarowke 12V i zobacz czy zaswieci
megalith - |31 Sie 2005|, 2005 19:26
U mnie od dołu w słupek od komory silnika wchodzą wspomniane kable, na fioletowym po włączeniu ogrzewania pojawia się +13V - rozdłubałem izolację i sprawdziłem. Więc to te.
Nie podejmuję się wyjęcia szyby mając do dyspozycji śrubokręt i nóż, tym bardziej że napięcie dochodzi na 3 cm przed szybą a osłona uszczelki jest najwyraźniej przynitowana.
A samo połączenie drutu z szybą jak wygląda, mogło się coś tam stać? Może tak jak w tylnych upala się właśnie w tym miejscu?
No nic, trzeba się chyba przywitać ze skrobaczką albo przedłużyć garaż
megalith - |31 Sie 2005|, 2005 19:46
OK, poszedłem się jescze pomęczyć, zdjąłem kawałek plastiku z podszybia, dotarłem do miejsca gdzie fioletowy wchodzi w szybę. Siedzi pewnie, złącze jest grube i chyba ze 100A by trzeba żeby to przepalić
Poskrobałem szpikulcem miernika i po chwili pojawiło się napięcie.
Czyli *** bombki strzaskał, ogrzewania nie będzie. Szkoda.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Kevin Xy - |31 Sie 2005|, 2005 19:50
a moze ktos podac opory grzalek szyby ??
Rafał A.(antek) - |31 Sie 2005|, 2005 20:52
ale to jest dziwolag, czyzby same nitki sie popaliły? albo to jest tak ze dziala jak lampki na choince - w spali sie jedna to reszta dostaje zbyt duze napiecie i sie hajcuje lawinowo
megalith - |31 Sie 2005|, 2005 20:55
To i tak zostaje problem czemu naraz siadły dwie strony, i to w wakacje gdy się tego nie używa
Adam_2000 - |31 Sie 2005|, 2005 21:05
Przyłącza drutów grzejnych są bardzo delikatne i jak szyba pracuje (a pracuje w każdym, a w starszych bardziej) to się up...ją
To jest chyba błąd w konstrukcji, ale może się mylę, przecież ile aut ma grzaną przednią szybę ?
Kevin Xy - |2 Wrz 2005|, 2005 08:23
raczej lampki w choince odpadaja- to sa polaczenia rownolegle i spalenie jednej nitki nie winno przeszkadzac innym- tak jak w grzaniu tylu, jedynie pobor pradu sie zmniejszy
Boni - |2 Wrz 2005|, 2005 08:58
Na pewno są równolegle, na przedniej mam brak ogrzewania zupełnie na bokach, środek idealny, a w strefach przejściowych prążki
Kevin Xy - |2 Wrz 2005|, 2005 09:21
nie wierze aby mogli tak spiepszyc ze daliby polaczenie szeregowe- bo to przy jakiejkolwiek przerwie w ukladzie degraduje uklad do pozycji 0 !! moze ktos ma schematy elektryczne na ktorych jet to rozrysowane ??
Kevin Xy - |2 Wrz 2005|, 2005 09:35
to ze szyba zasilana jeto podwojnie i to ze dwie polowy sa niezalezne to nie winno miec nic wspolnego z polaczeniami rownoleglymi- po prostu dwa obwody w jednej szybie, ale kazde winno byc rownolegle !! moze po prostu w szybie wypala sie sciezka, przy wiekszym pradzie
Rafał A.(antek) - |2 Wrz 2005|, 2005 14:04
wlasnie o tym mowie, jesli nawet jest rownolegle, to po wypaleniu kilku sciezek rozkład pradu jest nieco inny.
A sa rownolegle raczejbo ja ma wypalonych kilkanascie a kilka działa. Ale w poprzednim tez tak miałem i pozniej juz nic nie działało...
will - |31 Paź 2005|, 2005 19:26
Panowie ja mam pytanko wlaczam ogrzewanie przedniej szybki guziczek sie zapala.Skad bede wiedzial czy to ogrzewanie dziala??czy szybko sie szyba nagrzewa???czy male dziurki od kamieni moga ogrzewanie zepsuc???dzisiaj wlaczylem chodzilo chyba z 4 minuty ale cos slabo to widze choc od strony kierowcy pojawily sie takie paski od dolu do gory czy to oznacza ze dziala jednak???
orfe - |4 Lis 2005|, 2005 20:08 Temat postu: a jeśli grzeją tylko dwa paski... A jeśli grzeją tylko dwa paski w środku szyby - tak jakby jeden po każdej stronie to jest jakaś szansa na reanimację? Czy powinienem coś sprawdzić czy raczej zapomnieć..?
Szyba nie jest uszkodzona mechanicznie.
Wojti - |7 Kwi 2006|, 2006 22:59
Panowie wy tu wszyscy tylko o fazie a może by tak sprawdzić połączenie do masy.
najpewnie to stwierdzić po rozłączeniu przewodu masowego (o ile to możliwe) i sprawdzić czy po stronie wyjścia z szyby pojawia się jakieś napięcie.
Rafał A.(antek) - |8 Kwi 2006|, 2006 04:54
a sprawdzales to u siebie z jakims pozytywnym rezuultatem?
|
|