Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - wymiana poduszki od skrzyni biegow

mmmk - |26 Sie 2005|, 2005 15:40
Temat postu: wymiana poduszki od skrzyni biegow
witam!!
jak w temacie moja jest juz dosc zuzyta (czeste drgania przy powolnym ruszaniu) wiec czas na wymiane no i tu zaczynaja sie pytania:
1 podroba 50 zl orginal 140 podroba ma byc tez dobra co wybrac??( szkoda mi 100 wiecej na orginal) chyba ze ktos juz wie,ze na tej tanszej to nie pojezdzi
2 co mi jest do tej roboty potrzebne?? (mam ochote to zrobic :mrgreen: , garaz, kanal i kulka kluczy, samochod i bedzie poduszka jak ja kupie) bo jezeli tam sa jakies specjalne narzedzia to chyba juz czas zrezygnowac z roboty
3 pytanie najciekawsze jak to sie robi?? czy musze wyciagac skrzynie wal albo cos takiego? czy tylko sie jakos odsuwa skrzynie i wykreca poduszke?? (tu poprosilbym o odpowiedzi na moj poziom,zebym bynajmniej zrozumial co kto do mnie pisze :idea: )
pozdrawiam
maciek

irek - |26 Sie 2005|, 2005 16:08

Hej ja w swoim 2,9 kupiłem tą za 50 zł i zdała egzamin
Potrzebny Ci chyba aż jedn klucz nie pamiętam jaki w sumie aż chyba 5 śrub do odkręcenia

Skrzyni nie musisz zrzucać, w sumie 5 min roboty

mmmk - |26 Sie 2005|, 2005 17:09

5 min to znaczy,ze w 6 godzin sie wyrobie :mrgreen: czyli to robie jakos w przyszlym tyg albo za 2 tyg. jutro wymiana wahaczy, gum z w wahaczach i satabilaizatorze.
pozdrawiam
maciek

[ Dodano: 2005-08-26, 17:11 ]
a poducha jest dopasowana do skrzyni czy do budy? no chyba ze jest tylko 1 typ. bo silnik i skrzynia 2.0 ale w budzie od 2.9 wiec??

irek - |26 Sie 2005|, 2005 17:22

Pod skrzynią jest taka poprzeczna stalowa belka a na środku tej belki jest przymocowana poduszka i od dołu poduszki przykręcana do skrzyni poprzez taki śmieszny kapelusz(stożkowy) stalowy - i to wszystko

Zobaczysz odkręcisz poprzeczkę i śrubkę od skrzyni pod poduszką i sobie yjdziesz na świeże powietrze, starą poduchę wykręcisz wsadzisz nową i z powrotem do kanału :)

Nie ma prawa aby to robić 6 godzin :)

Marcin - |26 Sie 2005|, 2005 17:22

mmmk napisał/a:
5 min to znaczy,ze w 6 godzin sie wyrobie

e tam, trochę podłubiesz i potem będzie szło jak po maśle, wszystko będzie proste

edit: znaczyć się prostrze :wink:

mmmk - |8 Wrz 2005|, 2005 13:42

no to zrobione zajelo mi to 2,5 godziny a poduszke stara musialem wycinac szfilfirka bo sruby byly jakies na stale i z obu stron bezkluczone dziwne to to. no i po zalozeniu nie odplalal nie wiem co mu bylo dostal kilka razy w kabelki i jest ok. ja z ta elektryka kiedys zwariuje :evil: :evil: :evil: . jak cos to temat dla mnie mozna usunac chyba,ze sie kiedys komus przyda
pozdrawiam
maciek
p.s na testy nie jade nie chce mi sie wyjdzie w czasie normalnego uzytkowania czy to cos pomoglo. poducha kosztowala cale 44zl

Oli - |8 Wrz 2005|, 2005 15:52

Maćku nie były bezśrubowe... tylko nitowane (oryginalnie łapa jest znitowana z poduszk ą) :D Ja tez ścinałem nity szkifiereczką przy wynianie - teraz mam na śrubki :D
mmmk - |8 Wrz 2005|, 2005 17:44

no ale to bylo grube zaskoczenie bo gosc w sklepie mi powiedzial,ze jak dobrze pojdzie to do odkrecenia sa 3 srubki a jednak musialem "belke" sciagac. mam teraz fajny tatuaz siniakowy od popierania skrzyni soba :mrgreen: . ale juz jestem po testach chodzi jakby sztywniej jak ruszam z 2 biegu mniej szarpie a reszta wyjdzie w daldszym uzytkowaniu. jedno jest pewne nastepna wymiana jak dobrze pojdzie to 3 sruby do odkrecenia
pozdrawiam
maciek

Oli - |8 Wrz 2005|, 2005 22:42

Qurde!!! 3 śruby? A u mnie 4 - były 4 nity - teraz są 4 śruby i tyle mam do odkręcenia :D
mmmk - |9 Wrz 2005|, 2005 07:32

poducha byla przynitowana do tej "belki" co trzyma skrzynie. a ta slynna "belka" byla na takich smiesznych polaczonych ze soba srubach ktore sie ruszaja w przod i tyl i na tym nakretka na klucz 13. czyli wychodzi na to,ze co ford to inny albo ja nie to wymienilem :mrgreen:
pozdrawiam
maciek
p.s. a 3 sruby to ja zrozumialem,ze 2 co trzymaja sama poduche no i 3 ta po srodku w tym "kapeluszu" tyle,ze nie wiem czy da sie to po odkreceniu wyjac w ten sposob. ale to sie chyba robi 1 raz na cale zycie wiec....

Oli - |9 Wrz 2005|, 2005 22:16

u mnie też łapa skrzyni jest na
mmmk napisał/a:
byla na takich smiesznych polaczonych ze soba srubach ktore sie ruszaja w przod i tyl i na tym nakretka na klucz 13
- także mamy tak samo... :mrgreen:
luki34 - |12 Lut 2008|, 2008 13:04

odgrzeję kotleta :)
czy może mi ktoś dokładnie opisać gdzie ta poduszka skrzyni się znajduje i jak wygląda ???

[ Dodano: 2008-02-12, 13:07 ]
http://moto.allegro.pl/it...ra_scorpio.html
czy tak wygląda ta poduszka???

[ Dodano: 2008-02-12, 13:09 ]
u mnie nigdzie nie mogę jej znaleść. mam tylko coś takiego taką okrągłą gumę na takiej łapie w miejscu gdzie skrzynia łączy się z wałem. A pod skrzynią idzie taka metalowa poprzeczka przykręcana na 2 śruby z jednej i 2 sruby z drugiej strony ale na niej nie mam nic.

Stefen - |12 Lut 2008|, 2008 13:27

poduszka tak wygląda, właśnie jest na tej łapie która trzyma skrzynie, jak masz jeszcze oryginalna poduszkę to trzeba będzie ja odnotować od łapy, zakładasz nowa skręcasz i w drogę
luki34 - |12 Lut 2008|, 2008 13:29

Stefen, u mnie ta poduszka na tej łapie jest przykręcona śrubą i wygląda zupełnie inaczej niż ta ze zdjęcia bo jest u mnie okrągła. A ta poprzeczka pod skrzynią jakie zadanie spełnia??
Stefen - |12 Lut 2008|, 2008 13:34

między skrzynią a wałem masz łącznik jest okrągły na 6 szpilek, a poduszka musi tak wyglądać może ktoś coś juz tam wymodził, łapa poprostu trzyma skrzynie, jak poduszka padnie to cała skrzynia sie trochę opuści i możesz miec np problemy ze zmiana biegów
luki34 - |12 Lut 2008|, 2008 13:36

postaram się zrobić fotkę i pokazać jak toto u mnie wygląda

[ Dodano: 2008-02-12, 13:53 ]
czy to jest ta poduszka skrzyni??? ta zaznaczona w czerwonym kółku???

Mysza - |12 Lut 2008|, 2008 17:37

Slabo widać :)
Struna - |18 Lut 2008|, 2008 12:17

luki34 napisał/a:
czy to jest ta poduszka skrzyni???
pomiędzy belką a skrzynią, gumowe takie cuś to jest poduszka skrzyni.