| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Problem z wyciekiem oleju w 2,5 td VM
Tomek Z - |15 Sie 2005|, 2005 15:52 Temat postu: Problem z wyciekiem oleju w 2,5 td VM Mam duży problem z małym wyciekiem oleju. Od dłuższego czasu próbuję znaleźć przyczynę wycieku oleju.Olej pojawia się w miejscu gdzie łączy się skrzynia biegów z silnikiem, pod separatorem spalin, obok miarki oleju, prawie na szczycie obudowy, następnie spływa na miskę olejową, stabilizator i dalej już na ziemię. Mam wrażenie że cała sprawa odbywa się tylko podczas jazdy, ale mogę się mylić. Tak czy siak pomimo wielokrotnego mycia silnika i poszukiwań nie mogę znaleźć przyczyny. Wyciek nie jest duży lecz upierdliwy. POMOCY
Aro - |15 Sie 2005|, 2005 15:57
Nie znam topografii tego motorka, ale ja w takich sytuacjach myję ciepły silnik np. detersilem, wodą i po wyschnięciu obserwuję skąd leci.
Tomek Z - |16 Sie 2005|, 2005 21:14
Aro !. Ja myję ten silnik i za nic nie mogę dostrzec skąd on wycieka. Wygląda na to (ale mogę się mylić!!), że dzieje się to w czasie jazdy. Może ktoś miał taki problem . Będę wdziędzny również za jakieś zdjęcia czy schematy tego silnika, może w końcu trafię na jakiś ślad.
[ Dodano: 2005-08-20, 14:10 ]
Mam, mam, mam .
Kto szuka ten znajdzie. Znalazłem ten upierdliwy wyciek!!!!!!!!!!!!!.
Z tyłu silnika nad obudową sprzęgła wychodzi przewód do smarowania podciśnieniowej pompy wspomagania hamowania, chyba nazywa się wakumpompa. Ten przewód jest świetnie schowany tuż przy bloku silnika za separatorem spalin i filtrem paliwa. Ma kilka zakrętów i właśnie na jednym z nich jest wyciek. Można sobie uszkodzić wakumpompę przez brak smarowania a ta jest droga. Pozdro
|
|