Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - co to? do czego? i co z tym zrobic:]

DobryZiom - |5 Sie 2005|, 2005 18:52
Temat postu: co to? do czego? i co z tym zrobic:]
wczoraj otworzylem filt powietrza zeby zobaczyc czy nie ma w nim zadnych ciekawych rzeczy typu piach liscie i inne smieci :] i co znalazlem to wszystko razem plus kawaki szkla i robakia ale zaciekawilo mnie co innego to filtra z biku prowadzi rurka ktora wchodzi w gorna porkywe silnika i tu 1 pytanie co to jest i do czego sluzy czy to jakis przewodzik do wyrownywania cisnienia?? nastepna rzecz w srodku filtra gdzie wchodzi rurka jest filtr przynajmiej kiedy byl bo obecnie zostalo tam cos jak polaczenie piachu gabki smaru i 100innych rzeczy twarda jednolita nieprzepuszczalna masa wiec wziolem to wszytsko wywalilem wyczyscilem i wsadzilem zwykla gabke pytanie 2 czy sa do tego jakies filltry i czy ta gabka ktora wsadzilem nic nie popsuje
megalith - |5 Sie 2005|, 2005 19:40

Ta rurka to jest odma, w starych samochodach puszczona wolno, w nowszych włożona do filtra powietrza bo leci przez nią powietrze z silnika, z założenia już przefiltrowane

Tak, może tam byc zwykla gąbka, a to ze stara sie stopila to oznaka ze rzygało ci w nią olejem. Sprawdz stan filtra głownego pod kątem plam z oleju - bo poewnie masz go za duzo.

Aha, 'tjunikowcy' polecaja odpiąć odme od filtra - ale po co? na forum tuning.pl nikt mi nie potrafil odpowiedziec :(

Rafał A.(antek) - |7 Sie 2005|, 2005 00:08

jak kol wyzej napisal, a gąbka jezt po to zeby ci nie zachlustalo filtra olejem, jak tam rzygnie, a czasem rzyga. idzie do filtra a nie luzbno no ochrona srodowiska sie burzyla, kiedys szla wolno. nie ma to wiekszego wplywu na prace samochodu. ale jak ma byc tak jak konstruktotr przewidzial to tak ma byc.
Gwelezemba - |12 Sie 2005|, 2005 04:38

Te nawiewy to niezły bajer
pamiętam jak włączyłęm nawiew na maxa (niewiedziałem co jest w środku) i dostałęm kupą liści i innego badziewia w twarz. Z samochodu wyszedłem jak bym się tarzał w liściach.
Nawiew do silnika też nieźle ciągnie wszystko z ziemi, odkurzaczem musiałem wyciągać liście papierki i inne śmiecie. Z nawiewu do wnętrza wyciągałem nawet żołędzie a ostatnio takie bobki z drzewa.

Jak filtr powietrza niedokładnie dolega do obudowy to coś poważnego? czy może tak być?

Rafał A.(antek) - |12 Sie 2005|, 2005 11:43

musi byc szczelny z górna pokrywa, zeby do silnika nie zasysał smieci - to dosc powazne, mozna zatrzec silnik jak sie brudu nasypie.
artin - |12 Sie 2005|, 2005 14:39

megalith napisał/a:
Aha, 'tjunikowcy' polecaja odpiąć odme od filtra - ale po co?

Jak w escorcie odmę miałem odpiętą to lepiej wchodził na obroty.

Adam_2000 - |12 Sie 2005|, 2005 14:55

artin napisał/a:
Jak w escorcie odmę miałem odpiętą to lepiej wchodził na obroty.

Sugestia Artin, sugestia :)))
Nie ma technicznego wytłumaczenia tego zjawiska... chyba, że miałeś zabity filtr powietrza :))

artin - |12 Sie 2005|, 2005 15:08

Filtr czyściutki (jak zawsze - wymieniam wraz z olejem) i jak odpinałem odmę to lepiej chodził.
artin - |12 Sie 2005|, 2005 15:14

:mrgreen:
Adam_2000 - |12 Sie 2005|, 2005 15:37

Speedo napisał/a:
1. moze tak byc ze po odpieciu odmy lepiej chodzi, czesto tak bywa

2. sugestia :P

Ad.1. bo dostaje dodatkowe powierze za filtrem, a to znaczy, że dzieś na dolocie jest coś nie tak, albo sam filtr jakościowo do dupy... :))
Ad.2. nie wiem o co chodzi... :mrgreen: :wink: