Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Techniczne - Forum powstało, po ataku " hakierow"

Rafał A.(antek) - |5 Sie 2005|, 2005 16:34
Temat postu: Forum powstało, po ataku " hakierow"
Jak wiecie, albo i nie, w sobote, 30.07.2005 mielismy odwiedziny hakiera, ktory znalazlsobie rozrywke w przeszkadzaniu nam, niniejszym stracilismy posty od dnia 28.07.2005 do dnia dzisiejszego 05.08.2005, ale wsio do nadrobienia.

Obecnie forum jest po upgrade i nie wszystko moze działać, miejcie to na uwadze i zgłaszajcie problemy do mnie. bede staral sie poprawiac co trzeba. W chwili obecnej nie ma loga i shout box nie działa, wiem juz o tym i postaram sie szybko naprawic.

Pozdrawiam

Aro - |5 Sie 2005|, 2005 17:38

Dzięki Antek, jesteś gościu!
Marcin - |5 Sie 2005|, 2005 17:49

Rafał! jesteś Wielki i chwała Ci za to..... :wink:
__Robert__ - |5 Sie 2005|, 2005 17:57

Fajnie że znowu jesteśmy wszyscy razem, myślałem , że to już koniec naszego forum, Rafał dla Ciebie szacunek.
Pozdrawiam

Pershing - |5 Sie 2005|, 2005 18:34

Witam online :) i uklony dla administratorow :D
Aneta - |5 Sie 2005|, 2005 19:34

Dzięki Rafał :) :) :)
megalith - |5 Sie 2005|, 2005 19:45

Odnośnie nie działających rzeczy:
- nie działają cytaty selektywne

andyy - |5 Sie 2005|, 2005 20:41

w wersji 1.9 tez sa "dziury", nawet ja moge sie wam w****c, wiec jakby sie wam znowu włamali to sie nie zdziwcie 8)
Kevin Xy - |5 Sie 2005|, 2005 20:54

dzieki za wszystko wszystkim ktorzy cosik zrobili aby dzialalo- mialem kiepski nastroj od kiedy forum padlo i dlatego deszcz pada !! nie ma pola auto w opisie :)
Marcin - |5 Sie 2005|, 2005 20:55

pole auto już Rafałowi zgłosiłem,
lancer - |5 Sie 2005|, 2005 21:04

nie działa SB
Kevin Xy - |5 Sie 2005|, 2005 21:07

marcin- jetes wspanialy !! natomiast ja chce swoje zarowki !!
borey - |5 Sie 2005|, 2005 21:22

Świetnie że znowu działa, dzięki Rafał
monter - |5 Sie 2005|, 2005 21:58

No i ja sie przylaczam do podziekowan. Dziwi mnie atak hakiera na forum - czy to napawa go duma ?? Przeciez to nic wielkiego wiec po co. A przeciez sam sie tu odzywal i udzielat w roznych tematach. Rece opadaja...

Rafal dzieki :)

Akowiec - |5 Sie 2005|, 2005 23:16

Są ludzie i ludziska ludzie - adminek walczący z ludziskiem hakerkiem no cóż spotyka się jeszcze ludzi z kompleksami :-)
_Mu. - |5 Sie 2005|, 2005 23:44

Czytam to i nie wierzę własnym oczom.
Sam oczywiście bardzo się cieszę z postawienia forum na nogi.
To, co budzi mój niesmak, to to, że nie widzę tu żadnego info o podjętych krokach mających na celu ukaranie gówniarza. Nikt nie ma żadnych logów? Przecież włamanie było dokonane na jakimś serwerze, którym ktoś zarządza. Gnoja należy - jeżeli nie samemu wytropić, bo umiejętności nie pozwalają, to chociaż zgłosić do prokuratury. Przecież wszarz popełnił przestępstwo! I ma mui to ujść płazem? Daje to przynajmniej szansę na to, że jak wpadnie dostanie wyższy wyrok. Kilku już siedzi, na razie są to Stany i Europa, ale jak nie zrobimy nic celem chronienia własnych dup to bardzo długo nie doczekamy. A chujek im dłużej będzie bezkarny - m.in. za naszą sprawą - tym więcej narobi szkód. A ja nie chcę, żeby jakiś niedorobiony fiutek robił tu szkody. Dlatego wnoszę, aby złapać go za jajka po czym mocno ścisnąć i je ukręcić. Ktoś za?

Aneta - |5 Sie 2005|, 2005 23:46

Będzie zgłoszone na policję, o ile już nie jest.
Pershing - |5 Sie 2005|, 2005 23:56

.... i oczywiscie bedzie to potraktowane jako niska szkodliwosc spoleczna :evil: Takie mamy prawo.... ktore chroni takich debili.
_Mu. - |6 Sie 2005|, 2005 00:28

Well - jaka niska szkodliwość społeczna?
Mamy kilkuset zarejestorwanych użytkowników. Korzysta z tego forum sporo ludzi. Sprzedają, kupują, część z nich być może poniosła strate, bądź ponieść ją mogła na skutek nie sfinalizowania transakcji. Mamy tez asistance, gdzie pomagamy m.in. ofiarom wypadków - a co jeśłi ktoś się rozbił i potrzebuje pomocy a my o tym nie wiemy? Nie tylko szkody realnie wyrządzone podlegają karze, ale tez samo usiłowanie popełnienia przestępstwa, działanie podejmowane z zamiarem szkodzenia komuś oraz narażanie na straty finansowe, poniesieniue uszczerbku na zdrowiu i życiu - poprzez uniemożliwianie udzielenia pomocy. Dobry prokurator znajdzie na pewno niejeden przepis z kk. To co musiny zrobić _my_ to dostarczyć mu dowodów, oraz możliwie dużo materiałów umożliwiających ujęcie, bądź późniejszą identyfikację sprawcy. Który prędzej czy później wpadnie. Chodzi o to, żeby jak już się to stanie, miał przeciwko sobie jak najwięcej spraw. A to, żeby było mu wtedy naprawdę gorąco, zalezy w dużej mierze od nas.

Pershing - |6 Sie 2005|, 2005 00:31

Ja stracilem juz wiare w policje i nasz wymiar sprawiedliwosci. Mam jednak cicha nadzieje za tym razem sie myle i pedal jeden dostanie za swoje :twisted:
_Mu. - |6 Sie 2005|, 2005 00:41

A ja jej nigdy nie miałem. Sami nic nie zrobią, dlatego należy ruszyc własne dupy. Trzeba skontaktować się z adminem serwera, podać daty i godziny ataków, inne szczegóły, poprosić o logi, zobaczyć co się da ustalić na temat sprawcy, a na pewno się da wiele. I dać to ładnie policji. Przypomniałem sobie, że do podanych poprzednio przeze mnie czynów miała tu jeszcze miejsce kradzież tożsamości, fałszerstwo oraz poświadczenie nieprawdy - jak kogoś to zainteresuje to mogę to później rozwinąć. Najważniejsze jednak jest to, aby mieć pewność, że zrobiliśmy wszystko, żeby ujaić tego wypierdka.
Pershing - |6 Sie 2005|, 2005 00:59

Ale jesli to byl nieletni to dostanie co najwyzej kuratora :roll: Fakt faktem bedzie mial nauczke. Niech trzesie portkami :twisted:
monter - |6 Sie 2005|, 2005 08:13

A moze kupic piwo, linke holownicza i kije bejzbole :) I zrobimy zlot u niego w miejscowosci ?? :)
lancer - |6 Sie 2005|, 2005 09:12

kto to jest podobno udzielał sią na tym forum??
Oli - |6 Sie 2005|, 2005 10:39

witam,
właśnie wróciłem z wyjazdu słuzbowego i co widzę? brak postów... włamanie jakiegoś hakera...? Mu ma racje, tego nie można odpuścić. Trzeba gówniaża "wytropić" i udupić... A co do małej szkodliwości czynu - to też jest niestety nasza realna prawda. Dobry prokuratorek da sobie z tym bez trudu radę...
..."dajcie mi człowieka a paragraf się zawsze znajdzie..." - tak trzeba postąpić...

Przyłączam sie do pytania Lancera - kto to jest?

Czy są do odzyskania utracone posty?

Kevin Xy - |6 Sie 2005|, 2005 11:32

albo zostawiamy sprawe policji ktora bedzie ciagnela sprawe w trybie oficjalnym, jesli to jakis malolat to pewnie wpierdziel od starych dostanie a my bedziemy zadowoleni ze cokolwiek sie dzieje albo bierzemy sprawe w swoje rece, konkretni ludzie zajmuja sie namierzeniem pacjenta a jeszcze konkretniejsi jada i sprawe "reguluja" chyba ze sami sie wybierzemy, jak to Monter pisal z kijami i linka holownicza, ale to juz wtedy policja na nas wsiada i nie ma niskiej szkodliwosci spolecznej bo przeciez nie po to tam bysmy pojechali !! wiec mozna podjac kroki aby koledzy namierzyli, inni pojechali a my w kapciach przez tv z rogalami na buzi
monter - |6 Sie 2005|, 2005 12:03

Kevin spokojnie - ja bym na siebie bata przeciez nie ukrecil. **************************************************
************************************************...

Na prosbe pewnej waznej osoby z Forum usunalem ten tekst.

Pershing - kiedys na zywo wytlumacze Ci o co chodzi.

Pershing - |6 Sie 2005|, 2005 12:08

Swieczka powiadasz.... :twisted: Chcesz temu impotentowi proteze zmontowac ? :wink: :D
Kevin Xy - |6 Sie 2005|, 2005 13:55

jasne ze na spokojnie- ale musimy cosik z tym zrobic bo przeciez zostawic tego tak nie mozemy- a rozwiazanie z kijami i linka bardzo dobre, bo skuteczne nawet w niedomiarze
Wilim - |6 Sie 2005|, 2005 20:53

Ja bym go wziął do mojej chłodni na Tirze i ustawił temp. na -25 i tak tylko na godzinke,wtedy by się dowiedział które pół dnia jest dłuższe... :lol:
Oli - |6 Sie 2005|, 2005 21:29

Czy nadal macie problemy z wejściem na stronę? Mnie to wyrzuca, potem podaje że stromna pusta... i tak w kółko, cholery można dostać...

UDUPIĆ GNOJA !!! bedę przez niego siwieć nie mogąc wejść na najwspanialszre forum?

UDUPIĆ - NIE MA INNEGO WYJŚCIA

Wilim - |6 Sie 2005|, 2005 21:47

Do chłodni z nim :lol:
monter - |6 Sie 2005|, 2005 23:02

To jak juz bedzie w tej chlodni przez pol godziny to ja mu kaze wtedy wypic dobze schlodzone pifko :) Mysle ze to bedzie najcudowniejsza rzecz o ktorej bedzie marzyl po 30 min w chlodni :) :) :)
_Mu. - |6 Sie 2005|, 2005 23:05

Właśnie o to chodzi, żeby sprawę załatwić oficjalnie a nie przez samosądy.
Wymaga to więcej wysiłku w naszym chorym społeczeństwie, gdzie obywatel musi wyręczac policję, ale właśnie o to chodzi, żeby wreszcie to młodocianych matołów dotarło, że bezkarność cyberprzestępców to fikcja.
Oczywiście pozostawianie naszym indolentnym organom "ścigania" inicjatywy spowoduje najprawdopodobbniej to, czego obawia się Pesrhing - spiszą notatkę, dorzucą parę słów o niewykryciu sprawcy i umorzą sprawę.
Skoro całkowicie zignorowali recydywistę grożącego śmiercią, podpaleniem, który rzucił się z nożem/tasakiem? na człowieka raniąc go - czego finał znamy - to pewnie i od tego będą chcieli mieć ważniejsze sprawy.
Ale kto powiedział, że mamy im na to pozwolić, oddać inicjatywę?
Trzeba to zrobić tak, żeby niebieskie, leniwe skurwysyny nie miały wyboru.
Po pierwsze zatem - trzeba ustalić kto pilotuje sprawę, kto ma dostęp do logów, backupów - bo zdaje się, że to z nich zostało odtworzone forum. Kto jakie poniósł straty - niezrealizowane transakcje itp. również kto jakie mógł ponieść szkody.
Z backupów należy wyłapać wypowiedzi hakera, w których podszywa się pod wąskiego - z tym nie powinno być problemów. Jak się ma sprawa z shoutboxem? Da się to odtworzyć? Zdaje się, że tam też się udzielał. Zdaje się, że idiota sam się pochwalił co do tego, że celowo uszkodził forum - a zatem w grę wchodzi działanie z premedytacją. Ba, stwierdził nawet że ma dalsze co do tego forum plany - to drugie akurat widziałem na własne oczy.
Przydałoby się kilkadziesiąt oświadczeń wkurwionych/oburzonych/rozżalonych użytkowników forum żądających wszczęcia postępowania, postarm się zorganoizować jakiś wzór.
O ile admin serwera nie jest beztroskim bezlogowym ćwokiem to na pewno da się gnoja namierzyć. Udowodnić przestępstwo też mu się da. I ujaić trównież. Do roboty zatem.

Ps. Zanim zaczniemy działać - darujmy sobie wypowiedzi z chłodniami itp. para tylko schodzi i nic poza tym z tego nie wynika. A najlepiej będzie je usunąć - wyedytować.

Pershing - |6 Sie 2005|, 2005 23:10

Mysle ze nie tylko pod Waskiego sie podszywal. Podobno przejal rowniez moje konto i paru innych forumowiczow. Mysle ze gdyby wszyscy zlozyli oficjalny donos o podszywanie sie to mogloby cos z tego byc :roll:
Aneta - |6 Sie 2005|, 2005 23:13

Dokładnie, a poza tym groził/a, że jak zrobimy upgrade'a to też tu zawita, mam to skopiowane z Shout Boxa.
sierars1 - |6 Sie 2005|, 2005 23:19

Ale ktoś coś wspomniał że mod 1.9 też ma dziury i można spokojnie się wpiąć.
Ale widzę że już kolesia wyekspotowano :)

Pershing - |6 Sie 2005|, 2005 23:22

Wszystko ma dziury ;) Slyszalem ze na jakims forum hakjerskim bylo opisane krok po kroku jak sie wlamac na forum starszej wersji. Badzmy dobrej mysli ze przez jakis czas bedziemy miec spokoj :)
Rafał A.(antek) - |7 Sie 2005|, 2005 00:10

spoko, beda dziury sie je załata

[ Dodano: 2005-08-07, 03:03 ]
Rafał A.(antek), Rafał A.(antek), Rafał A.(antek), Pershing,

[ Dodano: 2005-08-07, 04:50 ]
panowie co wiedziałm poprawiłem, szukajcie dalej

monter - |7 Sie 2005|, 2005 08:12

Mozemy naturalnie zlozyc doniesienie o popelnieiu przestepstwa. Swiadkow nie brakuje przeciez. Logi z rozmowy naturalnie tez sa dowodem. Tylko jedno co musimy miec to wlasnie logi z serwera bo przeciez policja namierzyc musi skad ten ciec sie logowal. I tu sie okaze jakim kolo jest hakierem. Jak poczatkujacym chujowym to my na gorce a jak dobrym to sie okaze ze policja dojdzie do jakiejs budki telefonicznej na Kamczatce i po jablkach. Tylko ze powazny hakier nie wlamuje sie na forum bo to zadna radocha wiec raczej to jakis tandetny amatorek.
Rafał A.(antek) - |7 Sie 2005|, 2005 13:27

no jak napisal monter, nie jest to wyszukany haker lecz hakier, wykozystał dziure w skrypcie php forum ktora w necie jest tak opisana ze dziecko by sie mogło włamac i tyle. niemniej jednak, jestem w kontakcie z policja :)
Adam_2000 - |7 Sie 2005|, 2005 16:36

Kochani myślę, że nie ma się już co ekscytować i denerwować. To i tak nic nie da :)
W zeszłym roku miałem dwa włamania do sklepu, za pierwszym razem ukradli m.in. 3 cyfrówki, które miałem w naprawie. Gdzieś po miesiącu od tego zdarzenia znalazłem swoje aparaty na Allegro (!!!). Ponieważ miałem fotki i numery tych, które zginęły (szczegółowe), byłem w stanie w 100% zidentyfikować swoją własność. Poszedłem z tym wszystkim na policję, podałem namiary na gościa (nr tel., adres). Myślałem głupi, że jak nic, tylko dupka przymkną... gówno !... po 2-ch miesiącach dostałem list z prokuratury, że sprawa umożona i tyle...
Dlatego uważam, że i tym przypadku wszystko skończy się tylko na powyższych postach i tyle. Jeżeli dla policji coś takiego jak w moim przypadku nie było "przestępstwem" to tym bardziej jakieś "głupie", wirtualne włamanie.
Obym był złym prorokiem, ale ale niestety takie mamy i prawo i organa ścigania :(

Aneta - |7 Sie 2005|, 2005 19:01

Ale zgłosić trzeba moim zdaniem i jeśli Rafał tego nie zrobi, to ja zrobię. A co będzie dalej, to będzie :) :roll:
Adam_2000 - |7 Sie 2005|, 2005 19:05

Pewnie, że trzeba !
Ja tak tylko gwoli informacji n/t działania służb... :))

Aneta - |7 Sie 2005|, 2005 19:09

Te służby działają tak samo w Poznaniu, też zawsze otrzymuję info o umorzeniu śledztwa po ok. 2 miesiącach. Taki standard ogólnopolski, co się będą przemęczać :mrgreen:
Kevin Xy - |7 Sie 2005|, 2005 19:16

nio i u mnie umorzenie po dwoch miesiacach- na jednym pismie dwa umorzenia- takie lenie ...
_Mu. - |7 Sie 2005|, 2005 20:48

Adam_2000 napisał/a:
Kochani myślę, że nie ma się już co ekscytować i denerwować. To i tak nic nie da :)
W zeszłym roku miałem dwa włamania do sklepu, za pierwszym razem ukradli m.in. 3 cyfrówki, które miałem w naprawie. Gdzieś po miesiącu od tego zdarzenia znalazłem swoje aparaty na Allegro (!!!). Ponieważ miałem fotki i numery tych, które zginęły (szczegółowe), byłem w stanie w 100% zidentyfikować swoją własność. Poszedłem z tym wszystkim na policję, podałem namiary na gościa (nr tel., adres). Myślałem głupi, że jak nic, tylko dupka przymkną... gówno !... po 2-ch miesiącach dostałem list z prokuratury, że sprawa umożona i tyle...

I tu dałeś ciała. Trzeba było smarować zażalenie na postanowienie o umorzeniu oraz skargę na zaniedbanie obowiązków z kopiami wszystkich dokumentów, potwierdzających, że gościa wystawiłeś im na tacy.
Oczywiście jeżeli nie chcesz nic robić w sprawie forum - ok. takie masz zdanie.
Natomiast ja nie popuszczę. Nie pisałem też, żeby lioczyć na chęć współpracy czy dobrą wolę policji bądź prokuratury. Pisałem o tym, żeby ich zmusić do działania. A da się. Tylko trzeba się trochę przyłożyć.

Bongo - |7 Sie 2005|, 2005 20:57

Fajnie był włam a mi skasowali uzytkownika...Tijs to moj stary nikc jednak zalogowalem sie na nowo :) Pozdro
Adam_2000 - |7 Sie 2005|, 2005 21:12

_Mu., chyba nie wiesz o czym mówisz... żeby kogoś pociągnąć do odpowiedzialności za coś takiego, jak włamanie na serwer, to trzeba mu udowodnić, że dokładnie w tym czasie siedział przy komputerze, którego dokładne zidentyfikowanie wcale nie jest takie proste (jako dowód dla policji i prokuratury).
Po drugie, nie każdy ma czas i cierpliwość, żeby pisać odwołania, zażalenia, i.tp...
Widać nie miałeś z tymi sprawami wiele do czynienia i tylko teoretyzujesz...
Piszesz, że nie popuścisz... hmmm... ciekawe, powodzenia ! :wink:

Kevin Xy - |7 Sie 2005|, 2005 21:27

panowie i panie- niech sie znajdzie chociaz jeden ktory bedzie konsekwentny i nie popusci
monter - |7 Sie 2005|, 2005 21:56

Dokladnie. Mimo wszytko czuje ze i tak skonczy sie tylko na gadaniu i nic nie wskuramy a kolo dalej pozostanie bezkarny.
lancer - |7 Sie 2005|, 2005 22:37

no w sumie macie racje policjant zapyta się czy serwer był dobrze zamknięty np na dwie czy na jedną kłódkę czy miał alarm i czy był włączony :lol:
Adam_2000 - |7 Sie 2005|, 2005 22:50

lancer napisał/a:
no w sumie macie racje policjant zapyta się czy serwer był dobrze zamknięty np na dwie czy na jedną kłódkę czy miał alarm i czy był włączony :lol:

... dokładnie Lancer !

Pershing - |7 Sie 2005|, 2005 22:52

Bongo - a jestes pewny ze skasowali Ci konto ? Moze tylko zmienili haslo tak jak i mnie ? Sproboj wyslac przypomnienie hasla na maila. Moze pomoze... :roll:
_Mu. - |9 Sie 2005|, 2005 21:24

Adam_2000 napisał/a:
_Mu., chyba nie wiesz o czym mówisz... żeby kogoś pociągnąć do odpowiedzialności za coś takiego, jak włamanie na serwer, to trzeba mu udowodnić, że dokładnie w tym czasie siedział przy komputerze, którego dokładne zidentyfikowanie wcale nie jest takie proste (jako dowód dla policji i prokuratury).

Nie należy się przejmować się robotą prokuratora, natomiast należy przejmować się tym co zależy od nas.

Adam_2000 napisał/a:

Po drugie, nie każdy ma czas i cierpliwość, żeby pisać odwołania, zażalenia, i.tp...

To nie jest kwestia ani czasu ani cierpliwości lecz chęci. 5 min. - dokładnie tyle trzeba aby napisać pismo odwoławcze, tyle samo czasu potrzeba, żeby napisać skargę na zaniedbanie obowiązków. Trzeba tylko chcieć!

Adam_2000 napisał/a:

Gówno o mnie wiesz. Pieprzysz.

Adam_2000 napisał/a:

Piszesz, że nie popuścisz... hmmm... ciekawe, powodzenia ! :wink:

[/quote]

Przy takim wsparciu nie wątpię, że nie tylko powodzenie będzie mi potrzebne lecz cud.
Do tej pory - _nikt_ nie ani nie przysłał mi logów ani nawet nie zadeklarował mi chęci ich udostępnienia. Pies z kulawą nogą nie pofatygował się aby dac mi namiary na administratora serwera - za parę dni, jeśłi log nawet są może być po ptokach, jeżeli czyszczone są co tydzieńń. Na PW nie mam ani jednej informacji kto i jaką poniósł szkodę - zarówno realną jak i potencjalną. Nawet nie mam żadnego zestawienia pod kogo się podszył włamywacz i czyje tożsamości ukradł/zniszczył. Nie mam od Was nic.
I co ja zrobię z czymś takim? Napiszę pismo: "Jakoś w zeszły weekend, ktoś się włamał, na jakiś serwer, nie wiadomo dokładnie o której godzinie, zepsuł forum, i pod kogoś się podszywał, ale nie wiem dokladnie pod kogo. Nikomu poza mną to nie przeszkadza, nie mam też żadnych oświadczeń osób, które zostały poszkodowane, bo nikt mi tego nie zgłosił. Ale na grupie pisali, że chętnie wsadziliby go do lodówki na pół godziny. Na poparcie nie mam logów ale moge podać IP strony a pan prokurator niech sobie szuka. Acha i jest taki jeden użtytkownik forum, który ma chyba kontakt z policją ale nie wiadomo dokładnie jaki."?
I tutaj, tytułem podsumowania: albo coś chcemy z tym zrobić = wysyłacie do mnie to, o czym już wielokrotnie klepałem, a ja nadam sprawie bieg zrobię co trzeba i jak trzeba. Albo robi to ktoś inny - ale nie pojutrze, za miesiąc, rok. Albo przyznajcie się uczciwie, że macie to w dupie, że wam się nie chce, że chcecie aby was ktoś w tym wyręczył - ale nie zwalajcie tego na okoliczności, niemożności, marną policję i kiepską prokuraturę, bo marni jesteście wy. Każdy ma oczywiście prawo do miacia w dupie, ok, ale niech to powie, a nie tylko narzeka. Z wszelkimi tego konsekwencjami. Bo nawet będąc głupim gówniarzem, kiedy przeczytałbym, że, np. "w dniu takim i takim nastąpiło włamanie, które spowodowało określone szkody, w wyniku czego doszło do popełnienia takich to a takich przestępstw, zagrożonych karą... W związku z powyższym grupa x osób skierowała do prokuratury xxx zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, dostarczając dowody w postaciu logów udostępninych przez administratorów serwera xxx, oraz ruterów znajdujących się na trasie pakietów. Dostarczono także inne dowody. W dniu takim i takim prokuratura wszczęła postępowanie przekazując materiały xxx celem ustalenia tożsamości spawcy. Sprawa jest w toku." Do tego garść informacji o ujętych przestępcach i wyrokach. I wierzcie mi lub nie ale dobrze bym się zastanowił przed podjęciem próby włamania na takie forum.
Poza tym nie każdy hacker jest drugim Mitnickiem - a co się stało z pierwszym? Trzeba być naprawdę niezłym gościem, żeby dobrze pozacierać ślady. I nie sądzę, żeby takiemu chciało się rozwałkowywać jakieś forum.
Dobra - tyle wkurwiania się i wściekania - a teraz czekam na odzew - czyli konkrety - dane, logi, co komu i kiedy, co kto stracił a na stracenie czego był narażony. Jak już to będę miał ponapisuję pisma i wyślę mailami do was. Wydrukujecie to sobie, podpiszecie, ew. coś uzupełnicie i odeślecie do mnie. Chyba, że nie chcecie - wtedy niech mod zamknie temat lub wypieprzy go w cholerę, bo jeśłi nic nie zrobimy to cały ten wątek jest stratą czasu.
Over.

Adam_2000 - |9 Sie 2005|, 2005 21:52

_Mu. napisał/a:

Nikogo nie obraziłem i NIE ŻYCZĘ SOBIE, aby mnie obrażano !

leo - |11 Sie 2005|, 2005 13:49

nieładnie... oj, bardzo nieładnie.
Trochę niektórzy przeholowali w tej dyskusji, więc proponuję już nie rozwijać wątku, tylko każdy, kto czuje że powinien coś zrobić (np. donieść na prokuraturę, ew. przeprosić forumowicza) niech to zrobi i dajmy spokój wewnetrznym waśniom - bo jak tak dalej pójdzie, to nie będzie potrzebny żaden haker, żeby rozpieprzyć to forum ;-(
- a szkoda byłoby....

Struna - |12 Sie 2005|, 2005 10:44

Hm - to i ja tu może cos powiem ;)
1. Po pierwsze - spokój bo spo bananku dostaniecie :)
2. Po drugie - Mu - świetnie że deklarujesz chęci zajęcia się sprawą ( osobiście uważam, że pomimo nikłych szans na pozytywne jej rozwiązanie czyli dorwanie kolesia, to i tak warto spróbować bo a nóż widelec się uda ) no ale o logi nie powinienes prosić sobie ot tak w poście bo wiesz jak jest - nie każdy czyta wszystko co napisane na forum i wielce prawdopodobne że np. admin nawet nie wie że coś byś chciał dostać - więc może uderz na PW do admina i spokojnie pogadajcie o tej kwestii.
3. Po trzecie - sie nie unos bo faktycznie Adam raczej nie uraził Ciebie ( no chyba że to tak odczytałeś ) no a jak sporo osobom wiadomo Adam w branży IT od wieeelu latek więc też ma pewnie jakies rozeznanie w realnych szansach odszukania takiegoż człowieka.

No a tak na koniec to się cieszmy że forum się udało uratować.

_Mu. - |15 Sie 2005|, 2005 14:25

Well.
Po rozmowie parę dni temu na pw z RafAntkiem w kwestiach technicznych (której treści nie będę ujawniał na forum ogolnodostępnym) - czekam aż zostaną opracowane dane z serwera. W tej kwestii (tropienia włamywacza) oraz innych technicznych kontaktował się będę przez pw - z wiadomych względów. Ochota na dorwanie gnojka nie przeszła mi i nie przejdzie. Natomiast mam tu parę propozycji technicznych aby utrudnić takie przypadki w przyszłości. Przede wszystkicm uważam, że należy wyłaczyć możliwość czytania forum bez rejestracji. Ta zaś powinna wymagać posiadania niesproxowanego IP przez rejestranta oraz autoryzacji via mail. Nie są to jakieś straszne upierdliwości - widziałem podobne na innych forach a utrudni to anonimową obserwację forum. Druga kwestia - co do samego wątku - obawiam się, że czytanie go przez postronnych po 1. może stanowić zachętę do podejmowania podobnych prób, po 2. zaś stanowić ogromne źródło safysfakcji. Przedśmiertnej, co prawda, ale jednak. Poza tym niektórtzy gówniarze żyją chwilą obecną nie myśląc o skutkach dalszych niż kilkugodzinne.
Tymczasowo to tyle.

IBOL - |16 Sie 2005|, 2005 09:14

Ja bym oprocz tego postawil wszystko na zabezpieczenie serwera przed podobnym zdarzeniem w przyszlosci. Czy ktos ma jakies sugestie co mozna by zrobic w tym kierunku i ile by to kosztowalo?
Struna - |16 Sie 2005|, 2005 09:46

serwer nie jest nasz więc jakby zabezpieczać możemy ewentualnie sam engine PHP poprzez upgrade-y no ale wiadomo jak to jest z poprawkami, pojawi się nowa to i się sposób na jej złamanie pojawi niebawem.
_Mu. - |17 Sie 2005|, 2005 23:52

Adam_2000 napisał/a:
_Mu. napisał/a:

Nikogo nie obraziłem

Kłamiesz!

Adam_2000 napisał/a:
[...] i NIE ŻYCZĘ SOBIE, aby mnie obrażano !

To nie pieprz bzdur na czyjś temat.

[ Dodano: 2005-08-17, 23:54 ]
Struna napisał/a:
serwer nie jest nasz więc jakby zabezpieczać możemy ewentualnie sam engine PHP poprzez upgrade-y no ale wiadomo jak to jest z poprawkami, pojawi się nowa to i się sposób na jej złamanie pojawi niebawem.

Well - a jakie parametrty tehniczne musi spełnić serwer? Poza działaniem 24/7/365?
Interesuje mnie przepustowość ilość miejsca (obecnego i przyszłego) i inne takie.
Moze ja coś zorganizuję.

[ Dodano: 2005-08-17, 23:55 ]
Eeeee???? A co to jest?
Wątki się sumują. Czy to tak miało być panowie Admini?

Struna - |18 Sie 2005|, 2005 10:18

w nowszej wersji php tak jest że jeśli piszesz sam po sobie to się sumują - i w sumie jak na mój gust to lepiej bo nie powstaje dodatkowy zapis do bazy jako nowy rekord tylko się aktualizuje poprzedni.
IBOL - |18 Sie 2005|, 2005 10:24

Minusem tego jest, ze nie mozesz odswierzyc ogloszenia w sprzedam, jak rowniec kazdego innego postu w ktorym masz cos nowego do powiedzenia a jako ostatni odpowiadales. Powinny byc jakies wyjatki.

[ Dodano: 2005-08-18, 10:25 ]
Ewentualnie po takim "DODANO" post powinien byc odwierzany jako taki w ktorym zlozono odpowiedz.

Struna - |18 Sie 2005|, 2005 10:35

a to to się może da ustwić - ale to admina trzeba zapytać.
Adam_2000 - |18 Sie 2005|, 2005 11:26

_Mu., LECZ SIĘ !!! ... well :)
Struna - |18 Sie 2005|, 2005 11:30

RUE - bo zaraz warninga zapodam :)
Adam_2000 - |18 Sie 2005|, 2005 12:10

... nie ja rozpocząłem tę durną pyskówkę, ale też nie pozwolę sobie, aby ktoś mi ubliżał tylko dlatego, że mam inne zdanie niż on !
Ale cóż są tacy...

Struna - |18 Sie 2005|, 2005 12:16

no bądź dobrym modzikiem Adamie ;)
IBOL - |18 Sie 2005|, 2005 13:07

Panowie, moze wy tam cos na PW do siebie pisujecie, bo z tego co na forum to nie wynika aby Adam gdziekolwiek obrazil _Mu a bronienie swojego zdania jak najbardziej popieram.

Pomyslcie (szczegolnie _Mu), ze niedlugo zlot sie zbliza i zamiast sie wyluzowac bedziecie musieli na kogos krzywo patrzec - bez sensu.

_Mu. - |18 Sie 2005|, 2005 18:59

Adam_2000 napisał/a:
... nie ja rozpocząłem tę durną pyskówkę, ale też nie pozwolę sobie, aby ktoś mi ubliżał tylko dlatego, że mam inne zdanie niż on !
Ale cóż są tacy...

Adam_2000 czy Ty masz coś z głową, oczami czy z czytaniem ze rozumieniem?
Dawno już nie widziałem takiego zakłamania!
Otóż Ty rozpocząłeś durną pyskówkę. Poniżej pokaże Ci gdzie - choć obawiam się, że nie złapiesz, bo po prostu nie jesteś do tego zdolny.

Cytacik:
"Adam_2000 napisał/a:
[...]
[...]

Moja odpowiedź:
Gówno o mnie wiesz. Pieprzysz."
Koniec cytatu.

Dalej twierdzę to samo: Gówno o mnie wiesz. Pieprzysz.
Jak widać nie chodzi tu o poglądy na temat tego co robić i czy coś robić z hakerem. Masz inne podejście niż ja i tyle. Chodzi o to co piszesz na czyjś temat nie widzawszy go nawet na oczy "znawco".
To tyle i z mojej strony wszystko na ten temat. Nie zamierzam się też dalej babrać w dyskusję z takimi.... niezależnie od tego kto zaczął.

[ Dodano: 2005-08-18, 19:10 ]
IBOL napisał/a:
Panowie, moze wy tam cos na PW do siebie pisujecie, bo z tego co na forum to nie wynika aby Adam gdziekolwiek obrazil _Mu a bronienie swojego zdania jak najbardziej popieram. [...]

Wiesz IBOL wątek obrazy pojawia się u Adama, który zaczął pieprzyć bzdury na mój temat - czego nie omieszkałem mu wytknąć. A konkretnie z czym miałem a z czym nie do czynienia. Nazwałem po prostu rzecz po imieniu.
A że się zaczął wokół tego miotać nie widząc ani nie przyznając się do tego co robi sam...Mam nawet wrażenie, że nie rozumie ani tego co czyta ani tego co sam pisze.
Na ten moment, jak dla mnie sprawa jest zamknięta, bo nic się z nią dalej zrobić w tym stadium nie da.
Jak ktoś nie łapie elementarnych rzeczy, które sam robi innym i okopuje się na własnym, wątpliwym stanowisku to żadna siła go z tamtąd nie ruszy.
A buzi z Adamem na zlocie nie musimy sobie dawać. Ja mogę żyć bez niego a on beze mnie.

zbyszek - |18 Sie 2005|, 2005 21:08

Proponowałbym albo zamknąc ten temat, albo żeby moderatorzy trochę tu posprzątali.
Pershing - |18 Sie 2005|, 2005 21:18

zbyszek napisał/a:
Proponowałbym albo zamknąc ten temat, albo żeby moderatorzy trochę tu posprzątali.

To tez niniejszym czynie. "Forum po ataku hakierow" juz wstało i nie ma co dalej meczyc tematu. Prosze rowniez MU i Adama aby zakonczyli wasnie na forum, a jesli maja sobie cos do powiedzenia to sprawy prywatnie prosze zalatwiac poprzez PW.
Pozdrawiam