| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Urządzenie pod prawym reflektorem.
Tom - |13 Lip 2005|, 2005 22:24 Temat postu: Urządzenie pod prawym reflektorem. Witajcie
Znalazłem coś po wyjęciu prawego reflektora. Dokładnie pod nim. Wygląda jak pompka, czy coś, wychodzi z tego trójżyłowy przewód elektryczny, kilka przewodów powietrznych. Dwa z "pompki" do "pompki" z powrotem, jeden gdzieś w lewą stronę auta, drugiego nie ma. Jest pusty krócieć. Ktoś wie co to jest? Szukałem w XXXXXXX, ale na próżno. Szczególnie intryguje mnie ten brakujący przewód.
Szuler - |13 Lip 2005|, 2005 22:44
Żeby nie zaśmiecać forum i tworzyć nowego wątku to spytam się tu. Ja swój tempomat szczęśliwie podłączyłem i chodzi . Ale nie wiem czy prawidłowo - chodzi mi o to, że na plusa reaguje tak, że dłuższe naciśnięcie powoduje, że pedał gazu się zapada powoli i samochód przyśpiesza. Jak puszcze plusa to zatrzymuje się na danej prędkości.. Ale jak nacisnę minusa to wcale nie zwalnia płynnie tylko się wyłacza... Samochód zaczyna zwalniać i jak osiągnę wymaganą przeze mnie prędkość to naciskam raz na plusa i jedzie z zadaną w tym momencie prędkością... Naciskanie plusa tak po jednym kliku też za bardzo mi nie wychodzi, nie zawsze przyśpiesza o te 1,5km/h... Co może być nie tak? A może jednak tak powinno być?
Pozdrawiam
Szuler
Boni - |14 Lip 2005|, 2005 10:47
Szuler, u mnie tak jest normalnie (plus podbija z pewnym opóźnieniem, minus powoduje ciągłę opadanie prędkości). Ja za to mam inną kwestię - czy to normalne, że po wciśnięciu hamulca i zrzuceniu przez tempomat nastawy, pojedyńcze naciśnięcie MINUSA powoduje powrót do zadanej prędkości? (bo pytałem sporo ludzi i każdy mówi co innego, a połowa w ogóle twierdzi, że tempomat w Scorpio nie wraca na zadaną). Dwa, czy jest dolny limit działania tempomatu? Bo mam wrażenie że poniżej pewnej prędkości (gdzieś między 60 a 80km/h) nie daje się go włączyć, ale muszę jeszcze sprawdzić.
wegus - |14 Lip 2005|, 2005 11:20
u mnie po nacisnieciu hamulca, pozniejsze przytrzymanie plusa powoduje powrot do -nastawionej predkosci,
mam dolny limit predkosci, tak cos okolo takiej jak napisales
Boni - |14 Lip 2005|, 2005 16:05
Aha, to znaczy, że wszystko mam w najporządniejszym porządku, działa jak piszesz i jak pisze instrukcja. Miłe. A bez automatycznego powrotu na zadaną prędkość, to rzeczywiście, do kitu by było (z drugiej strony, jak zadana to np. 140, a obecna 60, to ta cholera się wcale nie obcyndala przy przywracaniu prędkości, i wpieprza gaz solidnie, razem z kickstartem, aż skrzynia redukuje do 2, i ino gwizd idzie )
Adam_2000 - |14 Lip 2005|, 2005 16:10
| Boni napisał/a: | Aha, to znaczy, że wszystko mam w najporządniejszym porządku, działa jak piszesz i jak pisze instrukcja. Miłe. A bez automatycznego powrotu na zadaną prędkość, to rzeczywiście, do kitu by było (z drugiej strony, jak zadana to np. 140, a obecna 60, to ta cholera się wcale nie obcyndala przy przywracaniu prędkości, i wpieprza gaz solidnie, razem z kickstartem, aż skrzynia redukuje do 2, i ino gwizd idzie ) |
.. hehe ... wiem coś o tym, jak wracaliśmy ze zlotu i jechałem za Rafałem
Kevin Xy - |14 Lip 2005|, 2005 16:16
jesli chodzi o predkosc minimalna tempomatu to udaje mi sie go wlaczyc przy 30km/h- tylko trzeba pedal gazu delikatnie przycisnac coby temp zalapal- jak juz zalapie to mam wszystko w dupie i jade po miescie 30 km/h
jesli chodzi o wracanie na zadana to przytrzymanie minusa na kierownicy- i juz sobie sam wraca- jesli trzymasz go caly czas to wraca z duzym przyspieszeniem, jesli tylko na mom zalapania to wraca w normalniejszym trybie
i fakt ze pojedyncze klikanie plusa gowno daje- trzeba go przytrzymac- ale to chyba kwestia tego ze tempomat to dosc dlugi uklad- zaczyna sie od elektryki, poprzez pneumatyke a na mechanice konczac- nie ma co wymagac plynnosci ukladu- po prostu za dlugie stany przejsciowe przy zmianie rodzaju akcji
Boni - |14 Lip 2005|, 2005 16:32
| Kevin Xy napisał/a: |
jesli chodzi o wracanie na zadana to przytrzymanie minusa na kierownicy- i juz sobie sam wraca- jesli trzymasz go caly czas to wraca z duzym przyspieszeniem, jesli tylko na mom zalapania to wraca w normalniejszym trybie
|
Tego to nie zauważyłem, mam wrażenie, że jak bym nie klepał w minus, to tempomat zawsze wciska gaz z grubsza proporcjonalnie do różnicy prędkości zadanej i aktualnej, a jak na to zareaguje silnik i ASB, to już ich problem
Kevin Xy - |14 Lip 2005|, 2005 16:39
no wlasnie to zalezy jak dlugo przytrzymujesz minusa !! jak sie w trakcie jazdy wyluzowywuje (qrwa- trudne slowo) i nogi mam na miejscu pasazera (siedze bokiem) i juz trzeba podgonic do zadanej predkosci to dusze na maxa przycisk i auto se popierdziela !! a jak luzik to przytrzymam az zaczyna ciagnac (auto) i odpuszczam- wtedy przyspiesza na spokojnie i asb nie musi sie wyglupiac z kikdalnem
danyy90 - |14 Lip 2005|, 2005 20:27
u mnie w manualu tempomat daje sie załączyć od 40km/h i tak też mam w książce
pozatym ciągłe trzymanie "minusa" nic nie daje, może taką szybką opcje powracania do "zadanej" majątylko ASB, naciskam pojedynczym kliknięciem i wraca
a po wciśnięciu poj. "plusa" coś tam drgnie w przód nieznacznie
najbardziej mnie cieszy opcja (którą niedawno odkryłem )ze po przyspieszeniu przez naciśnięcie pedału gazu np:celem wyprzedzania i puszczeniu go wraca do "zadanej
Kevin Xy - |14 Lip 2005|, 2005 20:34
zgadza sie- jak przekroczysz zadana pedalem to pozniej spada ale jedynie do zadanej- tempomat to fajna zabawka
Boni - |14 Lip 2005|, 2005 20:42
| danyy90 napisał/a: |
najbardziej mnie cieszy opcja (którą niedawno odkryłem )ze po przyspieszeniu przez naciśnięcie pedału gazu np:celem wyprzedzania i puszczeniu go wraca do "zadanej |
Nieee, no przecie to podstawa Ale BTW - jak poleciałem pochwalić się mojej lepszej połowie (bo przez jakiś czas co i rusz przychodziłem i mówiłem "A wiesz kochanie, ten Skorpio to ma nawet [tu wstawić coś dziwnego z wypasu full Ghia+RS-skóra]"), że jednak te fotele sa pompowane, to zostałem wyśmiany "Trzeba było zapytać" żona dawno odkryła, który włącznik i w którą stronę trza posuwać, coby plecki wypychało...
Kevin Xy - |15 Lip 2005|, 2005 08:57
fakt- jesli chcielibysmy rozpisywac sie na temat wypasu scorupy to sie forum przytka
|
|