Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - DOHC mk2 wyciek paliwa

Julek - |7 Sie 2025|, 2025 15:53
Temat postu: DOHC mk2 wyciek paliwa
Panowie Eksperci!
Proszę o radę, gdyż pacjenta z tematu posiadam po raz pierwszy w życiu.
Tuż po odpaleniu (na wstępnym nabiciu ciśnienia tego nie ma, albo nie widać) zaczyna się lać paliwo z okolic czwartego wtryskiwacza. Tam jest jakieś dziwne coś - bo wszystkie wtryski są normalne - listwa, złączka, wtrysk - a ten ostatni ma jakąś wtyczkę - to jakiś regulator ciśnienia?

Leci grubo od razu po odpaleniu, dlatego nie ma jak obejrzeć dokładnie skąd, ale ślady wskazują właśnie na okolice 4 wtrysku, tej złączki lub wtyczki. Ktoś wywróży w szklanej kuli co to może być, żebym przed wyrwaniem listwy zakupił części zamienno naprawcze ?

ford2fast - |8 Sie 2025|, 2025 09:43

Wrzuć fotkie
Julek - |8 Sie 2025|, 2025 11:53

o tam gdzie to niebieskie światło widać wtyczkę i tam leci O!

https://zapodaj.net/plik-WR0VGp1DrS

Struna - |8 Sie 2025|, 2025 13:35

zdaje się, że bywały wersje z czujnikiem temperatury paliwa - może to ten przypadek.
Julek - |8 Sie 2025|, 2025 17:18

to jest trop, ciekawe czy taki czujnik gdziekolwiek jest dostępny, bo wychodzi mi że to z niego może lecieć- pozostałe wtryski są suchutkie

[ Dodano: |8 Sie 2025|, 2025 19:01 ]
dużo jest babrania z wyjęciem listwy wtryskowej? w sensie w wielorybie niby wystarczy odkręcić 2 śrubki, ale jej wyciągniecie z reguły jest trudne - jak to jest w mk1/2 ?

ford2fast - |10 Sie 2025|, 2025 22:29

Trzeba odkręcić przewody paliwowe i listwa jest na 2 lub 3 śrubach m6 na klucz 10
Czujnik jest widoczny w dolnej części fotki, taki mosiężny z czarną 2pinową wtyczką
Zaznacz na zdjęciu miejsce, z którego się leje

Julek - |12 Sie 2025|, 2025 10:04

Dobra więc tak. Zamówiłem komplet oringów pomiędzy listwę, a wtryskiwacze - wyciek jest ewidentnie z czwartego wtrysku lub jego najbliższej okolicy. Wymieniłem gumki na wszystkich wtryskach - nadal wyciek jest tak samo duży. Chwile po odpaleniu leje się po połączeniu skrzyni z silnikiem, filtrze oleju - jedyne mokre miejsce "na górze" to czwarty wtrysk, jego wtyczka. To wygląda dokładnie tak, jakby lało się z połączenia wtrysk/listwa i w dół. No, ale oring nowy. Wobec tego jedyne co mogę wymyśleć, to może wtrysk jest gdzieś pęknięty i leje się z niego - spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Wyjmę ten wtrysk jakoś bez demontażu kolektora ?:)

Ewentualnie sam wtrysk jest przecież też wciśnięty na jakiś oring, ale wątpię żeby aż stamtąd leciało "w górę". Może ktoś podrzuci linka do jakiegoś pasującego wtryskiwacza, bo te z mk3 na pewno nie będą pasowały :D

[ Dodano: |21 Sie 2025|, 2025 13:18 ]
Wieści z pola walki są takie, że udało mi się za 3 albo czwartym podejściem poskładać auto i jak na razie... nie cieknie.
Lało się, jak przypuszczałem z okolic wtrysku. Wymiana wszystkich gumek górnych nie pomogła - a wręcz popsułem przy nich śruby od listwy wtryskowej. Delikatnie się podgięły. No cóż, nie znam procedury prawidłowej wymiany tych gumek - logiczne było dla mnie, że zakładamy je najpierw na wtryski, a potem przykręcamy listwę - powinno się wszystko ułożyć. Tak się ułożyło, że nowe gumki się poprzecinały i listwa weszła krzywo i pogięła śrubki, które są oczywiście niedostępne.

Wracając do meritum - postanowiłem wyjąć ostatni wtrysk, gdyż to jego podejrzewałem o winę :) Okazało się, że gumka na dole - ta będąca na wtrysku, jest jednakowa z tą na górze - więc wymieniłem obie. Z tego co widziałem w gnieździe w kolektorze jest też jakiś taki plastikowy uszczelniacz, ale jego wyjąć nie mogłem. Poskładałem wszystko na nowych gumeczkach - nr kat. ELRING 893.889 - i - sucho:) co prawda zapach paliwa pozostał, ale składam go na karb tego, że cały dzwon skrzyni i dół silnika był zalany paliwem. Pojeździmy, zobaczymy.

Jacek12 - |7 Wrz 2025|, 2025 23:14

Wiesz o tym że wszelkie oringi i inne należy przesmarować żeby weszły w gniazda ciasno i miękko bez zniekształceń?
Julek - |9 Wrz 2025|, 2025 10:55

Jacek12 napisał/a:
Wiesz o tym że wszelkie oringi i inne należy przesmarować żeby weszły w gniazda ciasno i miękko bez zniekształceń?

Chciałem smarować, ale nie miałem pomysłu czym więc wcisnąłem na suchelca i działa. Na przyszłość - czym smarować?

Struna - |9 Wrz 2025|, 2025 16:13

to chodzi tylko o moment montażu, więc od biedy to i możesz poślinić ;-)
WieSiu - |9 Wrz 2025|, 2025 22:37

Chyba najlepiej wazeliną techniczna
Vaux - |10 Wrz 2025|, 2025 14:13

Z braku innych lepszych rzeczy płyn do mycia naczyń w małej ilości też daje radę
Julek - |10 Wrz 2025|, 2025 20:55

Dzięki - będę wiedział na przyszłość:)
ford2fast - |14 Wrz 2025|, 2025 08:14

Pewnie ten plastikowy "uszczelniacz" jest pęknięty