| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - problem przy odpaleniu
bingo - |15 Sty 2016|, 2016 08:51 Temat postu: problem przy odpaleniu Wczoraj pojawił mi się problem. Auto średnio nagrzane, po około godzinie postoju miało problem z odpaleniem. Niby chwytało, ale nie wchodziło na obroty. Chodziło tak około do 200 obr, na gaz nie reagowało, spalania na poziomie 4 l/h, cały czas bardzo przebierając. Po kilkunastu sekundach od 5 ~30 sekund gasło. I tak do rozładowania akumulatora. Drugi akumulator, praktycznie to samo. chwila przerwy z cały czas podłączonymi kablami na poszukiwanie linki, podejście jeszcze do auta , przyłożenie w przepływkę, ostatnia próba i odpala na strzała.
Potem z dobrą godzinie na chodzie, nie gasiłem go, chodził idealnie, żadnego przygaszania ani innych objawów. Pojechałem na koniec do pracy na wszelki wypadek, zgaszenie i godzina postoju, może nawet mniej. No i ten sam problem. tym razem jednak już walnięcie w przepływkę nie dało żadnego efektu. Rozładowany aku, więc auto pod prostownik i zostawione do rana. Dziś rano tylko odłączenie prostownika i odpalenie od strzała.
Skrzynki świeżo zrobione i bardzo dokładnie sprawdzone. Aku niby nowy, ale mam co do niego wiele zastrzeżeń i będzie reklamowany. no ale wczoraj kręcił do pewnego momentu jak głupi. Obecnie praca tylko na paliwie, bo przy LPG chyba cewka walnęła. Czasem trzyma wysokie obroty, jakby lewe powietrze lub problem z zaworem niskich obrotów, może w sobotę to sprawdzę. Na luzie spalanie na poziomie 2,4 ~2,9 l/h, zarówno przy obrotach normalnych, jak i podwyższonych.
świece i kable mają coś koło 3 lat, ale nakulane niewiele, może będzie 5.000 tys maksymalnie. auto stało 2 lata, od pół roku wróciło do w miarę regularnego użytku. Jakieś pomysły? Niczego nie sugeruje więcej, by nie ograniczać pomysłów. Błędów nie sprawdzałem, może jutro zajrzę do nich. wiązka silnika i podłużnicy zrobione, ale robiona na szybko, więc opcja otwarta. wiążka skrzyni zrobiona tylko do grodzi, prze samej skrzyni na razie oryginał.
pablo19 - |15 Sty 2016|, 2016 10:57 Temat postu: Re: problem przy odpaleniu
| bingo napisał/a: | | Wczoraj pojawił mi się problem. Auto średnio nagrzane, po około godzinie postoju miało problem z odpaleniem. Niby chwytało, ale nie wchodziło na obroty. Chodziło tak około do 200 obr, na gaz nie reagowało, spalania na poziomie 4 l/h, cały czas bardzo przebierając. Po kilkunastu sekundach od 5 ~30 sekund gasło. I tak do rozładowania akumulatora. ... |
Identyczne zachowanie miałem przy uwalonym MAPie, ale mój później nie chciał normalnie pracować.
Chłodny Ar - |15 Sty 2016|, 2016 12:23
| bingo napisał/a: | | Czasem trzyma wysokie obroty, jakby lewe powietrze lub problem z zaworem niskich obrotów, |
Właśnie na tym skupiłbym się. 1 EBJ, 2 wężyki podciśnienia.
Reader - |15 Sty 2016|, 2016 14:13
| bingo napisał/a: | | przyłożenie w przepływkę | Na próbę odpalenia można odpiąć całkiem i porównać.
| bingo napisał/a: | | Na luzie spalanie na poziomie 2,4 ~2,9 l/h | Na gorącym? Dużo.
Lewe powietrze może być.
VIK - |15 Sty 2016|, 2016 20:07
TPS? Ebj?
|
|