Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - napinacz

pitel1969 - |20 Lis 2015|, 2015 12:11
Temat postu: napinacz
Witam
przy wymianie lewego napinacza w moim bobie stwierdzilem ze zaworek nie trzyma oleju,mam nowy zaworek jak i przygotowana obudowe napinacza,jaki jest patent by ten zaworek siedzial tam szczelnie?

Reader - |23 Lis 2015|, 2015 13:35

Pisząc lewy to masz na myśli który? ;)
Istotny jest pomiar odległości, po wyjęciu napinacza z głowicy, między powierzchnią montażową a punktem nacisku toczka na ślizg.
Jeśli ten wymiar jest większy niż roboczy zakres napinacza (a często tak jest), to daremny Twój trud z zaworkami ...

pitel1969 - |24 Lis 2015|, 2015 07:55

Do lancucha to ja nic nie mam,po wymianie napinacza lecz z zepsutym zaworkiem ucichl mi z rana,silnik ma przebieg 110000 i raczejl lancuchy sa dobre
Owinelem teflonem ten zaworek i wcisnelem mlotkiem,teraz stoi na parapecie zalany olejem juz trzeci dzien i sucho,w sobote wymiana planowana
Lewy to ten miedzy baranami

ford2fast - |24 Lis 2015|, 2015 08:31

Gdzie kupiłeś zaworek i jak go wydłubałeś z obudowy ? :)
pitel1969 - |24 Lis 2015|, 2015 13:26

Kupilem u anglikow
A wyjelem go rozwiercajac go mniejszym wiertlem a scianki boczne potem latwo wydlubac

Reader - |24 Lis 2015|, 2015 18:35

pitel1969 napisał/a:
Do lancucha to ja nic nie mam,po wymianie napinacza lecz z zepsutym zaworkiem ucichl mi z rana,silnik ma przebieg 110000 i raczejl lancuchy sa dobre ....

Czyli na 99% masz napinacz już poza zakresem pracy.
Zaworek jest tylko elementem układu amortyzującego.
Przeciwdziałać cofaniu się napinacza powinna blokada mechaniczna.

pitel1969 napisał/a:

... w sobote wymiana planowana
Lewy to ten miedzy baranami

No to mam dwie rady:
1. Zrób pomiar po zdemontowaniu napinacza.
2. Przygotuj sobie prawy napinacz bo on będzie lepszy (jest dłuższy) zamiast oryginalnie lewego.

pepi - |25 Lis 2015|, 2015 07:39

Reader napisał/a:
Przeciwdziałać cofaniu się napinacza powinna blokada mechaniczna.
- To proszę mi wytłumacz gdzie ty masz tam blokadę mechaniczną ?
bo ja miałem w jednym ale sobie sam zrobiłem .
Wkładanie napinaczy mocniejszych sprężyn nie wpływa dobrze na ślizgi łańcuchy ;)

Reader - |25 Lis 2015|, 2015 07:54

pepi napisał/a:
- To proszę mi wytłumacz gdzie ty masz tam blokadę mechaniczną ?

Ząbki między pozycją spiętą napinacza a końcową. (nie mylić z całkowicie rozpiętym)
Te ząbki to jest obszar roboczy (S) i one tworzą jednokierunkową blokadę mechaniczną.

Oczywiście w BOBie tylko w teorii bo tam nawet nie zużyte łańcuchy powodują pracę napinaczy poza zakresem. :-d

Wkładanie mocniejszych sprężyn to próba leczenia skutków a nie przyczyn.

pepi - |25 Lis 2015|, 2015 17:05

aleś przywalił :P \
to tylko jest po to aby tłoczek ci nie wypadł przy składaniu
czyli składasz zabezpieczony i odbezpieczasz ;)
a potem sobie to lata ile chce

pitel1969 - |25 Lis 2015|, 2015 18:35

Czyli jak go juz rozpinam po zamontowaniu to on rozpina mi sie calkowicie czy jak?
Bo czytalem chyba wszystkie posty i sa rozne opinie na ten temat

Reader - |25 Lis 2015|, 2015 18:45

pepi, aleś przywalił. :D
Wiesz po co są te ząbki?
Pewno żeby było ładniej.

pepi - |25 Lis 2015|, 2015 19:02

tak ładnie a potem masz takie proste i ju ząbków nie ma :P
Reader - |25 Lis 2015|, 2015 21:08

Jak nie ma ząbków to juz poza zakresem i wtedy to nie jest napinacz tylko kawałek złomu.
Pierdoły pociskasz i tyle. ;)

pepi - |26 Lis 2015|, 2015 08:14

Akurat teraz robię bob i właśnie tym się bawię to jak mnie najdzie ochota to ci wszystko opstrykam :-d
Co i jak zakres pracy napinacza jest do dziurki po której tłok się już dalej nie wysunie ;)

Reader - |26 Lis 2015|, 2015 08:28

pepi, o czym Ty mówisz?
U mnie BOB, jak go kupiłem, zagrzechotał łańcuchami dwa razy - "pierwszy i ostatni".
Później poszły napinacze własnego pomysłu i nie ważne czy stoi noc czy pół roku to przy odpalaniu jest cisza.

pepi napisał/a:
Co i jak zakres pracy napinacza jest do dziurki po której tłok się już dalej nie wysunie ;)

No to sam sobie powinieneś odpowiedzieć gdzie problem, tylko nie wiem dlaczego nadal tego nie łapiesz?
Podpowiem Ci - napinacz powinien być tak zamontowany żeby po odblokowaniu na silniku nieznacznie się rozsuwał - czyli był na początku zakresu swojej pracy.

pitel1969 - |26 Lis 2015|, 2015 12:18

Czyli go wydluzyles?

[ Dodano: |6 Gru 2015|, 2015 21:21 ]
no i mierzylem,jakos dwa cm mialem
ale prawy napinacz nie chcial mi sie zmiescic,balem sie ze gwint zerwe

ford2fast - |8 Gru 2015|, 2015 12:37

Nie trzeba robić nowego korpusu , wystarczy zmodyfikować oryginalny :)
U kolegi działa już prawie pięć lat
Zastosowano napinacz z DOHC :)

pitel1969 - |8 Gru 2015|, 2015 14:27

tak tez i myslalem ze trzeba obrocic walem lecz nie mialem jak,wiec bez zdejmowania chlodnic dam rade to zrobic? bo warunki do roboty mam marne teraz,katalizatory tez zakladalem tylko na lewarkach i bylo ciezko ale zrobione
pepi - |8 Gru 2015|, 2015 17:51

to mój patent z podpieraniem lepszy ;)
Jankes - |8 Gru 2015|, 2015 18:35

Może do warsztatu to...o ile władze sie zgodza...
Adam_2000 - |8 Gru 2015|, 2015 18:40

Jankes napisał/a:
Może do warsztatu to...o ile władze sie zgodza...

No pewnie, tylko jakiś mądry tytuł zapodajcie, bo ja nie wiem osochizi ;)

Jankes - |8 Gru 2015|, 2015 18:41

Sposób na nowe napinacze do 2.9 24V Cosworth BOB
Reader - |8 Gru 2015|, 2015 20:53

Do warsztatu to to nie kompletne jest bo tam kilka szczegółów potrzeba istotnych.
Np. założenie bezpośrednio napinaczy z 2.0 DOHC jest błędem, gdyż albowiem mają zbyt silną sprężynę.
Ponadto należy posiąść umiejętność składania tych napinaczy, bo wg. danych fabrycznych są "jednorazowe ".
A zresztą, to i tak tylko jako ciekawostka bedzie. ;-D

zelazny_gst - |8 Gru 2015|, 2015 21:07

Uważasz że tak wykonane przez ciebie napinacze mają lepszą wytrzymałość i żywotność ?.
pepi - |8 Gru 2015|, 2015 21:38

nie chodzi o to tylko chodzi tu o chowanie się tłoka z powodu nie trzymania oleju lub jego nie napływu po zapaleniu
tylko napieranie na stare łańcuchy i ślizgi z taką siłą może być ...

Reader - |9 Gru 2015|, 2015 07:24

zelazny_gst napisał/a:
Uważasz że tak wykonane przez ciebie napinacze mają lepszą wytrzymałość i żywotność ?.

Tu nie o to chodzi, raczej o zbyt mały zakres pracy oryginalnych.
Problem jest w tym, że oryginalne napinacze pracowały już poza zakresem pomimo dobrej kondycji łańcuchów i kół.
Napinacz łańcucha powinien mechanicznie ograniczać luzowanie się łańcucha - poprzez stopniowe wysuwanie mechaniczne bez możliwości cofania - w miarę zużywania się łańcucha kół.
Olej służy do tłumienia drgań i niewielkiego dodatkowego naprężenia.

ford2fast - |9 Gru 2015|, 2015 10:22

Reader napisał/a:
Np. założenie bezpośrednio napinaczy z 2.0 DOHC jest błędem, gdyż albowiem mają zbyt silną sprężynę.

Kolega zrobił już z nimi ponad 100 tysięcy km :)
Zamiast wytykać błędy podaj lepsze rozwiązanie
Dla mnie błędem i przerostem formy nad treścią jest tworzenie nowych korpusów skoro wykorzystanie starych po modyfikacjach jest dużo tańsze i prostsze :)

aviator - |9 Gru 2015|, 2015 11:07

Widzę, ze ciekawy temat się robi. U mnie napinacze i ślizgi są pewnie nie ruszane od nowości, czyli trzeba się na wiosne tym zająć. Czy podając różne rozwiązania możecie też podać przybliżony koszt takiej modyfikacji oraz kto ile juz km na tych patentach zrobił?
ford2fast - |9 Gru 2015|, 2015 14:29

aviator napisał/a:
Widzę, ze ciekawy temat się robi. U mnie napinacze i ślizgi są pewnie nie ruszane od nowości, czyli trzeba się na wiosne tym zająć. Czy podając różne rozwiązania możecie też podać przybliżony koszt takiej modyfikacji oraz kto ile juz km na tych patentach zrobił?

Ja jeżdżę na oryginałach :)
Za przeróbkę oryginału tokarz chyba nie weźmie więcej niż kilkadziesiąt złotych od sztuki + koszt napinacza

pepi - |9 Gru 2015|, 2015 16:53

Reader napisał/a:
Olej służy do tłumienia drgań i niewielkiego dodatkowego naprężenia.
-ale bzdury :)
to olej napina sprężyna jest tylko po to jakby oleju nie było to ma mechanicznie utrzymać tłok napinacza ;)

zelazny_gst - |9 Gru 2015|, 2015 17:21

aviator napisał/a:

Sam mam sillnik wyjęt i rozebrany i myśle o tym patencie. Trzeba poczekać co autor napisze. Jak można chociaż trochę poprawić te napinacze to czemu nie.

pepi - |9 Gru 2015|, 2015 20:52

zelazny_gst napisał/a:
Jak można chociaż trochę poprawić te napinacze to czemu nie.
-byli tacy co dawali sprężyny mocne właśnie z tego napinacza o którym mowa .
Nie twierdze że coś w tym nie ma jest sens ale z deka logiki brak .
Każdy motor jest inny i w innym stanie ma łańcuchy ślizgi i takie modzenie to z głową bo można sporo napsuć ale patent dość dobrze się zapowiada .
Mój był taki ze zwykłe napinacze wstępnie podparte były zwykłą śrubą -czyli bez dekli napinałem łańcuch a resztę robił olej .
Dość to było bezpieczne a jak za mocna siła będzie działać na płozę to co się stanie ?

Reader - |10 Gru 2015|, 2015 08:36

ford2fast napisał/a:
Za przeróbkę oryginału tokarz chyba nie weźmie więcej niż kilkadziesiąt złotych od sztuki + koszt napinacza
A te napinacze były młotem wbijane w głowice, czy dębowym kołkiem dystansowane od płozy?
Dla nie znających tematu -> napinaczy od DOHC nie da się bez modyfikacji wmontować w głowice z powodu różnicy średnic.

pepi napisał/a:
-ale bzdury :)
to olej napina sprężyna jest tylko po to jakby oleju nie było to ma mechanicznie utrzymać tłok napinacza ;)
To miłe, że najpierw informujesz o czym za chwilę będziesz pisał. :)

Dla tych co nie wiedzą, siła napinania pochodząca od oleju,na biegu jałowym (ciśnienie 0,09MPa) jest rzędu 1,8kG, natomiast siła sprężyny w oryginalnym napinaczu od 2.0 do 2.8kG w zależności od wysunięcia tłoczka.
Co się dzieje przy zbyt krótkich napinaczach?
Nie występuje wstępne mechaniczne kasowanie luzu łańcucha.

Zastosowanie bezpośrednio napinacza z DOHC jest błędem ponieważ sprężyna w nim ma siłę 16kG na początku zakresu (w DOHC jest ramię dwukrotnie zmniejszające silę w miejscu podparcia łańcucha).

Generalna zasada w napędach łańcuchowych jest taka, aby stosować najmniejsze napięcie przy którym łańcuch pracuje poprawnie.

Zresztą temat był omawiany wielostronnie:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=35178
http://ford-scorpio.pl/fo...p=585972#585972
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=36420

ford2fast - |10 Gru 2015|, 2015 18:45

Reader napisał/a:
ford2fast napisał/a:
A te napinacze były młotem wbijane w głowice, czy dębowym kołkiem dystansowane od płozy?
Dla nie znających tematu -> napinaczy od DOHC nie da się bez modyfikacji wmontować w głowice z powodu różnicy średnic.

Jakoś nie doczytałeś , że pisałem wyraźnie o modyfikacji oryginałów pod konkretny napinacz :):
Czytaj moje wpisy trzykrotnie zanim zaczniesz szukać w nich błędów :)
A Adaśku jak zwykle umieścił niepełny lub błędny opis w dziale Warsztat bez stosownych komentarzy i uzupełnień :):

Reader - |10 Gru 2015|, 2015 21:36

Brednia przeczytana 3 razy bedzie nadal brednią. :D
pepi - |10 Gru 2015|, 2015 22:03

ty nawet nie umiesz wyliczyć ciśnienia oleju :-d
pitel1969 - |10 Gru 2015|, 2015 22:45

czy u was tez napinacz wydaje dzwieki? umnie popiskuje
Jankes - |11 Gru 2015|, 2015 07:19

pitel1969 napisał/a:

temat przewodni tego wątku odnosi sie do napinaczy rozrzadu, a one nie mają jak popiskiwać.

napinacz paska osprzętu często popiskuje jak rolka jest zużyta i trzeba ją wymienić na nowa.

Reader - |11 Gru 2015|, 2015 07:26

pepi napisał/a:
ty nawet nie umiesz wyliczyć ciśnienia oleju :-d

Ochłoń i przestań buraczyć.
Napisz w końcu coś sensownego albo odejdź w pokoju. :-D

pepi - |11 Gru 2015|, 2015 07:52

po co jak ty wiesz wszystko :)
co mnie najbardziej dziwi to to że tego nikt nie prostuje więc mam to w czterech literach

Reader - |11 Gru 2015|, 2015 08:09

pepi napisał/a:
po co jak ty wiesz wszystko :)
co mnie najbardziej dziwi to to że tego nikt nie prostuje więc mam to w czterech literach

Widzę, że focha strzelasz jak baba. :)
No to na koniec się jeszcze podziel informacją jak prawidłowo wyliczasz ciśnienie oleju.
Skoro stwierdziłeś, że nie umiem, chętnie poczytam.

ford2fast - |11 Gru 2015|, 2015 08:32

Reader napisał/a:
chętnie poczytam

Po co ma pisać jak Ty masz problemy z czytaniem :):
Nawet nie potrafisz stworzyć porządnego opisu przeróbki tylko chwalisz się niekompletnymi rysunkami i detalami wykonanymi niezgodnie z rysunkiem
A następny nie potrafiący tego ogarnąć umieszcza takie cóś w Warsztacie :):
Byle tylko coś tam wrzucić , a to że jest całkowicie bezużyteczne nie ma najmniejszego znaczenia
Ale czego się spodziewać po absolwencie samochodówki , który wiedzę i praktykę czerpie z TISa :roll:

Reader - |11 Gru 2015|, 2015 08:39

ford2fast napisał/a:

Nawet nie potrafisz stworzyć porządnego opisu przeróbki tylko chwalisz się niekompletnymi rysunkami i detalami wykonanymi niezgodnie z rysunkiem ...

No to daj przykład i zamieść dokładny opis przeróbki o której zasłyszałeś i o której tu przebąkujesz, albo .... spłyń do HP i nie zanieczyszczaj tematu.
Bo jak na razie generujesz jedynie pierdoły idealnie pasujące do Hyde Park. :-D

ford2fast - |11 Gru 2015|, 2015 08:51

Reader napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Nawet nie potrafisz stworzyć porządnego opisu przeróbki tylko chwalisz się niekompletnymi rysunkami i detalami wykonanymi niezgodnie z rysunkiem ...

No to daj przykład i zamieść dokładny opis przeróbki o której zasłyszałeś i o której tu przebąkujesz, albo .... spłyń do HP i nie zanieczyszczaj tematu.
Bo jak na razie generujesz jedynie pierdoły idealnie pasujące do Hyde Park. :-D

Nie robiłem tej przeróbki , została wymyślona na szybko przez mechanika który nie mógł czekać 6 dni na dostarczenie nowych napinaczy przez Forda
Niezbędnych redukcji i przeróbek dokonał tokarz zza płota na podstawie rysunków wykonanych patykiem na ziemi
Nikt nie robił niedokończonych rysunków w komputerze bo to bzdury do niczego nie potrzebne
Napinacze wykorzystano takie jakie były pod ręką , działa to od pięciu lat , przejechane z przeróbką ponad 100 000 kilometrów i ma się dobrze

Ty natomiast stworzyłeś niekompletne rysunki nie mające żadnego zastosowania , gdyż jak widać po zdjęciach żelazo zostało obrobione w inny sposób
Chlapnąłeś po tym farbą , zakręciłeś i tyle
Aaaaaaa... zapomniałem że zadałeś sobie sporo trudu cykając fotki aby się tym pochwalić na forum i zyskać poklask niczego nie kumającej gawiedzi :):
Tudzież morderatora

Reader napisał/a:
z mega przeróbką i adaptacją jak do promu kosmicznego...

Dobrze że promy kosmiczne projektują i składają normalni konstruktorzy , zrobione Twoimi metodami spadałyby wszystkie bez wyjątku :):

Reader - |11 Gru 2015|, 2015 09:11

ford2fast napisał/a:
Nie robiłem tej przeróbki , została wymyślona na szybko przez mechanika który nie mógł czekać 6 dni na dostarczenie nowych napinaczy przez Forda
Niezbędnych redukcji i przeróbek dokonał tokarz zza płota na podstawie rysunków wykonanych patykiem na ziemi
Nikt nie robił niedokończonych rysunków w komputerze bo to bzdury do niczego nie potrzebne
Napinacze wykorzystano takie jakie były pod ręką , działa to od pięciu lat , przejechane z przeróbką ponad 100 000 kilometrów i ma się dobrze

Czyli tak jak podejrzewałem, nic konkretnego nie wiesz, a zabierasz głos, krytykujesz i próbujesz obrażać.
Dodajmy do tego niechęć dzielenia się wiedzą na forum - no no, od pięciu lat wiesz o genialnie prostej przeróbce i ani słowa.
A od innych oczekujesz szczegółowych informacji i to jeszcze "tu i teraz!". :-D

ford2fast napisał/a:
Ty natomiast stworzyłeś niekompletne rysunki nie mające żadnego zastosowania , gdyż jak widać po zdjęciach żelazo zostało obrobione w inny sposób
Chlapnąłeś po tym farbą , zakręciłeś i tyle
Aaaaaaa... zapomniałem że zadałeś sobie sporo trudu cykając fotki aby się tym pochwalić na forum i zyskać poklask niczego nie kumającej gawiedzi :):
Tudzież morderatora
Rysunki są niekompletne dla ciebie bo nie potrafisz pojąć, że kształt zewnętrzny nie jest krytyczną kwestią.
Fotorelacje często robię dla siebie na pamiątkę, albo aby komuś kiedyś coś podpowiedzieć.
To są sprawy sprzed 4 lat, więc nijak się to ma do chęci poklasku. ROTFL

ford2fast napisał/a:
.... aby się tym pochwalić na forum i zyskać poklask niczego nie kumającej gawiedzi :):
Nie każdy uważa użytkowników tego forum za "nic nie kumającą gawiedź".
Nie oceniaj innych po sobie.

pitel1969 - |11 Gru 2015|, 2015 18:33

quote="Jankes"]
pitel1969 napisał/a:

temat przewodni tego wątku odnosi sie do napinaczy rozrzadu, a one nie mają jak popiskiwać.

napinacz paska osprzętu często popiskuje jak rolka jest zużyta i trzeba ją wymienić na nowa.[/quote]

czyli mam wymienic rolke.np. od napinacza klimy? bo paski mam nowe i lozyska

Reader - |11 Gru 2015|, 2015 19:11

Możesz spróbować puścić pasek w drugą stronę.
ford2fast - |11 Gru 2015|, 2015 19:43

Reader napisał/a:
Nie każdy uważa użytkowników tego forum za "nic nie kumającą gawiedź"

Muszę Cię rozczarować , uważam większość użytkowników za bardzo kumatych :)
A powyższe określenie było skierowane do konkretnej osoby :):

Nie pisałem o przeróbce bo uważałem to za kowalstwo i przerabianie Scorpio na Bizona czyli Ford Scorpio Drut Team
Jeżeli nie stać Cię na kupno nowych części do ukochanego (podobno) samochodu to nie jest grzechem ratowanie się drutem
Natomiast przechwalanie się nie opisanym rzetelnie , z błędami i niekompletnym rozwiązaniem jest dla mnie objawem bałwochwalczego samouwielbienia i szukaniem poklasku
A infantylny tekst o adaptacji rodem z promu kosmicznego rozbawił na fejsie od wczoraj prawie dwie setki ludzi :)

[ Dodano: |11 Gru 2015|, 2015 19:47 ]
Czyli tak naprawdę z Warsztatu normalny człowiek wrzuciłby to w wątek Humor :)

pepi - |12 Gru 2015|, 2015 07:54

romku napinacze fabryczne są wadliwe i coś trzeba by z tym zrobić '
kolega zrobił może toi dobrze ale jego wiedza na temat silników jest ograniczona
i napisał tu tyle bzdur że aż nie mogłem wytrzymać .
Może jak by robił nie tylko scorpio jakieś inne marki i tego więcej to by miał szerszy światopogląd a tak zatrzymał się w miejscu

Reader - |13 Gru 2015|, 2015 19:56

ford2fast napisał/a:
Reader napisał/a:

Co, głupio się zrobiło? Nagle "gawiedź" stała się jedną osobą?
Znasz w ogóle znaczenie słów których używasz? :)

ford2fast napisał/a:
A infantylny tekst o adaptacji rodem z promu kosmicznego rozbawił na fejsie od wczoraj prawie dwie setki ludzi :)
No chyba nie wziąłeś w prost tekstu z jajem?

Swoją drogą ile trzeba mieć w sobie frustracji, żeby walić takie teksty i żeby organizować takie akcje. :D

pepi napisał/a:
Może jak by robił nie tylko scorpio jakieś inne marki i tego więcej to by miał szerszy światopogląd a tak zatrzymał się w miejscu
Próbujesz być jasnowidzem, ale ... nie idź tą drogą. :)
Nie znamy się a pisząc o kwestiach których nie jesteś w stanie zweryfikować a ja owszem, po prostu ośmieszasz się.

Wracając jeszcze na chwilę do samego napinacza, weź sobie kiedyś na spokojnie rozbierz i przemyśl jego działanie.
Może w końcu zrozumiesz....

ford2fast - |14 Gru 2015|, 2015 12:08

Reader napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Reader napisał/a:

Co, głupio się zrobiło? Nagle "gawiedź" stała się jedną osobą?
Znasz w ogóle znaczenie słów których używasz? :)

Zapisz się jeszcze na kurs poprawnego używania języka polskiego :):
Jak w języku polskim napiszesz gawiedź w liczbie pojedynczej ? :)
Pozostawiam Cię z tym zadaniem do rozwiązania , może przez święta uda Ci się doczytać w internecie :):

pepi - |15 Gru 2015|, 2015 18:41

Reader napisał/a:
Wracając jeszcze na chwilę do samego napinacza, weź sobie kiedyś na spokojnie rozbierz i przemyśl jego działanie.
Może w końcu zrozumiesz....
- i tego tobie też życzę i nie tylko w scorpio :P
ale wy jesteście zestresowani idą święta :)

[ Dodano: |15 Gru 2015|, 2015 18:43 ]
ale na poważnie ty twierdzisz że sprężyna napina napinacz a olej jest tylko do tłumienia ?
to wiesz by robili takie napinacze jak masz przy pasku które napinają i tłumią za razem

Reader - |17 Gru 2015|, 2015 08:03

pepi napisał/a:
ale na poważnie ty twierdzisz że sprężyna napina napinacz a olej jest tylko do tłumienia ?

Nie no jasne, że olej też napina i co ważne ma bardzo mocne tłumienie (zaworek zwrotny) dzięki czemu dla szybko zmiennych obciążeń nie cofa się.

Jednak przy rozruchu nie ma znaczenia, bo tu powinna działać blokada mechaniczna (w bobie realizują to ząbki na wkładce i kołek na tłoczku, a w napinaczu z R4 kanałki w oprawie i sprężysty pierścień na tłoczku).

W BOBie pomimo dobrej kondycji reszty elementów rozrządu, napinacz może być już poza zakresem blokowania mechanicznego.
I w takiej sytuacji nie pomoże żaden fabrycznie nowy napinacz od Forda, nawet jakby czekać na niego 6 dni.

pepi - |17 Gru 2015|, 2015 18:48

dalej jednego nie rozumiesz po co jest zaworek i to że olej jest po to aby napinać tłok z dość sporą siłą
Co do nie cofania się napinaczy to też prawda ale to ma być tak zrobione aby napinacz cofał się troszkę w r4 masz inaczej
to zrobione dlatego nie potrzeba aby się cofał .
Teraz będę składał pewnego bob w którym troszkę się ulepszy tu i tam :)

Jacek12 - |17 Gru 2015|, 2015 19:53

Pepi,
interpunkcja i stylistyka kłania się w prawie każdym Twoim poście.

[ Dodano: |17 Gru 2015|, 2015 19:54 ]
Utrudnia mi to czytanie :P

pepi - |17 Gru 2015|, 2015 21:20

to nie czytaj :)
jak nie ma po co polska wolny kraj i nikt nikogo do niczego nie zmusza :-d

Reader - |17 Gru 2015|, 2015 21:34

pepi, wez no sobie policz jaka jest siła napinajaca od cisnienia na jalowych to pogadamy czy to spora sila.
Niewielkie cofanie sie na mechanicznym zatrzasku masz i w BOB i w R4, z tym ze w R4 jest mniejsze z powodu zastosowania ramienia.