Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - folia na lampy

Kevin Xy - |25 Cze 2005|, 2005 15:36
Temat postu: folia na lampy
wlasnie wracam z lookania na swoje auto i stwierdzam iz pomaranczowy kierunek z tylu do niczego wizualnie mi nie pasuje !! czy ktokolwiek na jakakolwiek wiedze na temat takich folii ??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55668174

monter - |25 Cze 2005|, 2005 16:11

U mnie w miescie jezdzi kolo sedanikiem mk1 czarnym i ma ta folia zrobione lampy na srebrno - kupa z marchewa !! Ale jest tez srebrny sedanik i ma rowniez na srebrno lampy i to juz jakos sie prezenci.
Ogolnie uwazam ze efekt niezly jednak tak samo nielegalny ja zaciemnianie sprayem. W przepisach niestety wyraznie stoi ze np: lampa kierunkowskazu w koloze pomaranczowym. Niestety napisane jest lampa a nie swiatlo ktore ona emituje. Krotko mowiac kolsz w kolorze pomaranczowym. Jakby chcieli to moga Ci zabrac dowod za to ze masz z przodu biale klosze. Kiedys gadalem o tym z kumplami z drogowki. Niestety takla a nie inna jest interpretacja przepisu.

Marcin - |25 Cze 2005|, 2005 16:40

jak by się urzędasy uparli to wszystkie wieloryby i przejściówki powinny mieć zabrane homologacje,
Kevin Xy - |25 Cze 2005|, 2005 16:40

nio a jak z lampami w przejsciowce ?? fabrycznie nadaje sie do zabrania dowodu ?? bo przeciez cale lampy czarne !! u mnie jet blenda czerwona, lampy rowniez tylko te kierunki ...
sierars1 - |26 Cze 2005|, 2005 01:56

Jeśli są to oryginalne Hella i mają numerek homologacji to mogą cie cmokną a gdzie to wiadomo.
monter - |26 Cze 2005|, 2005 10:06

Oczywiscie jak zwykle zle przepisy. Nie zmienione zgodnie z postepem techniki. Kiedys kierunki mialy pomaranczowe klosze to i przepis pasowal a teraz inaczej... a przepis ten sam.

Fak ze homologacja to homologacja choc jak widzac jest przyznawana samochodom przez nasze ministerstwo wbrew przepisom ustalonym przez ten sam resort :) Hhehe dobre :)

A no wlasnie sa taki samochody jak mk2, R19 (po 92 rok) itp ktore maja fabrycznie ciemne lampy z tylu i sa dopuszczone do ruchu i tyle.

Struna - |27 Cze 2005|, 2005 12:35

Przeca w Polsce żyjemy - tu wszystko jest możliwe.
monter - |27 Cze 2005|, 2005 22:35

Zasada w tym kraju jest jedna i niepodwazalna. jesli cos mozna zrobic w sposob prosty lub skomplikowany nasz kraj zawsze wybiera ten drugi. Cala UE ma 50 km/h po miescie i u nas rowniez tak mozna bylo i koniec. A jak wyszlo ?? Mamy 50km/h po miescie ale od 6 do 23 a pozniej 60 km/h. A po co ?? Totalnie bez sensu no ale to Polska wiec co sie dziwic :)
Struna - |28 Cze 2005|, 2005 13:22

a nawet mi qrwa nie mów bo dostałem właśnie w tej intencji 300 zeta mandatu.
Kevin Xy - |28 Cze 2005|, 2005 13:48

ne lam sie Struna- ja w ciagu 1,5 miesiaca dostalem lacznie 600 plnow mandatow i 16 punktow wyszlo razem :(
IBOL - |28 Cze 2005|, 2005 13:52

Struna ale za co? Za predkosc, czy lampy?

Ja tez ostatnio mialem dostac 200zl ale uprosilem znizke dla studentow i wypisal mi 100zl i 4 pkt karne. Gdyby byly troche inne okolicznosci moze by sie skonczylo na 50zl bez niczego.

Najbardziej jednak zdziwilo mnie to, ze na moje pytanie, czy mam jeszcze jakies punkty karne sprawdzil przez szczekaczke i mowi - uzyskalem kod stoilestam a to oznacza ze nie ma pan zadnych pkt karnych ani nigdy nie byl pan karany - to dziwne, bo jakies 300zl z mandatow juz mi dawno wisi na koncie i pktow tez pare.

W tym przypadku predkosc przekroczylem ewidentnie z winy scorpio. Bylo cicho w aucie, z daleka widzialem policje ale ze licznik wskazywal 50 to po co mialem zwalniac ... okazalo sie, ze jechalem 80 :(

Kevin Xy - |28 Cze 2005|, 2005 13:57

oczywiscie ze wszystkie mandaty za predkosc to wina scorpio !! w innym aucie to wiadomo ile sie jedzie, ale nie w scorpio !!
IBOL - |28 Cze 2005|, 2005 14:00

:twisted: popieram - wyjales mi to z ust :mrgreen:
Struna - |28 Cze 2005|, 2005 14:03

no ja te ż za prędkość - chociaz od dawna tak pomału nie jeździlęm na tej trasie i jeszcze w pasach zapięty - no kulturka na max i wlaśnie wtedy mnie ujebali - 300 zeta i 8 pkt. CHWDP i tyle. Jak zapierdzielam po 160 - 180 to jakoś nie łapią :) nauczka na przyszłość - zapierdzielać a nie jeździć jak lamer.
IBOL - |28 Cze 2005|, 2005 14:06

qrka siwa, mialem tak samo - pierwszy raz tak wolno tedy przejezdzalem - w pasach, pelna kultura a kiedy mnie zatrzymywal myslalem ze to jakas rutynowa kontrola.

Niech to szlag, przeciez policje widzialem na kilometr ... musze naprawic wreszcie ten licznik, bo za drogo mnie to kosztuje.

Inna sprawa jest to, ze mandatu i tak nie zaplace, tak samo jak poprzednich kilku. Jakos sie jeszcze nie odezwali a teraz mysle o tym, zeby sie przemeldowac na dzialke, gdzie moze sobie komornik pukac ... i pukac ...

Struna - |28 Cze 2005|, 2005 14:15

przyjdą przyjdą - ja też kiedyś nie płaciłem - dawniej na koniec roku z odliczenia podatku kasowali a teraz po miesiącu, czasami nieco dłużej już komornik się pojawia.
IBOL - |28 Cze 2005|, 2005 14:23

U mnie nie maja z czego skasowac. O ile sie przedawniaja to mam jakies szanse. Jesli nie, to trudno - przyjdzie czas i trzeba bedzie zaplacic.
sobolaqe - |28 Cze 2005|, 2005 19:15

Struna napisał/a:
przyjdą przyjdą - ja też kiedyś nie płaciłem - dawniej na koniec roku z odliczenia podatku kasowali a teraz po miesiącu, czasami nieco dłużej już komornik się pojawia.

hmm ja wlasnie czekam na milego pana z US.
w marcu miale 76/40 i dostalem w promocji 100 zł i 6 pkt. poki co cisza, nikt niechce kasy.
w dawnie jak za pasy 70 zł dostalem o z podatku sciagneli. teraz ja im doplacalem wiec nie mieli jak zabrac sobie;( czeka mnie pewnie jakas wizyta i z 5 zł oplaty skarbowej;)
wole dac 5 zł jak ktos przyjdzie do domu niz 3,5 zł i stac na poczcie;D

mmmk - |28 Cze 2005|, 2005 20:15

no ja zawsze dostaje wezwanie do urzedu i tam kolejka z 5 takich jak ja. wiec wcale nie jest szybciej. czasami dopiero po 2 latach przychodzi. teraz tez mam taki ale szczerze to na nich nie czekam :mrgreen:
pozdrawiam
maciek
p.s. na upomnieniach pisemnych zawsze jest NIESTAWIENIE SIE PODLEGA GRZYWNEJ DO 1000ZL czy cos takiego i wtedy zawsze jade. nawet jak place za pozyczona kase.

BC_Leszcz - |29 Cze 2005|, 2005 02:49

No a ja już od dwóch miesięcy pomykam bez linki prędkościomierza. Na komputerze zeruje sobie licznik przy tankowaniu i spisuje przebieg i już przestałem się przejmować prędkością. I tak zawsze dostawałem mandaty jak jechałem ekstra wolno (nie licząc sławetnej wpady z filmowcami)

PS: jeśli ktoś ma na zbyciu linkę prędkościomierza do przejściówki to chętnie odbiorę na zlocie