Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Klimatyzacja działa powyżej 2000 obr.

GuitarMan - |25 Sie 2015|, 2015 12:40
Temat postu: Klimatyzacja działa powyżej 2000 obr.
Dzień dobry.
Ostatnio zaczęła słabiej chłodzić mi klima, pojechałem więc do serwisu, nabili mi klimę i nic to nie pomogło, chociaż w układzie miałem tylko 260 g czynnika, a teraz mam niby dobrze. Po nabiciu w warsztacie koleś trzymał samochód na 3000 obr i z nawiewów po chwili leciało powietrze w temp. 14*C. Powiedział, żeby pojeździć ze 3 dni i będzie ok. Jeżdżę już tydzień, przejechałem z 1000 km i dalej lipa. W trasie jest fajnie, ale jak się stoi w korku, czy jeździ po mieście, to leci ciepło. Czego to może być przyczyna?

Scorpio '98 z klimatronikiem.

Struna - |25 Sie 2015|, 2015 12:57

skoro czynnika było mało, to znaczy że gdzieś sobie ucieka, dobijanie to trochę jak pudrowanie syfa.

Trzeba znaleźć nieszczelność - to na początek.

Powietrze z kratek 14 st to za dużo, powinno być wyraźnie poniżej 10 st ( zależnie od temperatury na zewnątrz )

GuitarMan - |25 Sie 2015|, 2015 13:16

Ale w warsztacie powiedzieli, ze uklad jest szczelny. Podczepili jakąś maszynę i czekałem z godzinę. Wyszło, że wszystko OK. Koleś powiedział, że duuużo czasu raczej nikt nie zaglądał do klimy i że powinna ruszyć.
Reader - |25 Sie 2015|, 2015 13:45
Temat postu: Re: Klimatyzacja działa powyżej 2000 obr.
GuitarMan napisał/a:
Powiedział, żeby pojeździć ze 3 dni i będzie ok. Jeżdżę już tydzień, przejechałem z 1000 km i dalej lipa.

No to podjedź do niego i powiedz, że nie jest OK.
Jak fachowiec to rzuci okiem na wskazania manometrów i będzie wiedział.
Jak nie to szukaj fachowca bo sam nie za wiele sprawdzisz.

Możesz zmierzyć temperatury przewodów aluminiowych w kilku punktach, np.
- na wejściu do zaworu rozprężnego
- na wyjściu z parownika
- na wyjściu ze skraplacza

Adam_2000 - |25 Sie 2015|, 2015 13:47

Sprawdź też napięcie w instalacji.
bingo - |25 Sie 2015|, 2015 16:04

Próba ciśnieniowa trwa co najmniej 24h, i to w nadciśnieniu, a nie podciśnieniu. Klima ma chodzić od razu, a nie po trzech dniach. a co jest, fachowiec powie od razu. tyle w temacie.
Struna - |25 Sie 2015|, 2015 17:08

pewnie osuszacz już dogorywa i można sobie dobijać do usranej śmierci.
GuitarMan - |4 Wrz 2015|, 2015 18:53

Sprawdzili, że kompresor padł. Szukam kompresora :D

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=39593

bingo - |4 Wrz 2015|, 2015 20:33

GuitarMan napisał/a:
Sprawdzili, że kompresor padł. Szukam kompresora
- zacznij od sprwdzenia, czy masz zielony czynnik . albo podpytaj się, czy barwnik UV wpuszcili, by np. mieć pewność, że układ jest szczelny. Jeśli tak, to możesz im podstawić auto w ramach gwarancji.
Reader - |4 Wrz 2015|, 2015 20:56

GuitarMan napisał/a:
Sprawdzili, że kompresor padł. Szukam kompresora :D

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=39593

IMO mało prawdopodobne po tym co opisales.

mario d - |4 Wrz 2015|, 2015 22:27

ja pracuje przy serwisie klimatyzacji,jesli miałeś 260 gram ,to powinni ci nabic z czynnikiem Uv i kazac podjechać za pare dni ,wtedy bierze się lampke i okulary i sprawdza gdzie czynnik się stracil.a nie winic od razu kompresora,
bingo - |6 Wrz 2015|, 2015 14:31

mario d napisał/a:
to powinni ci nabic z czynnikiem Uv
pewnie nie masz zielonego pojęia o tym, bo ci nikt nawet słowem nie wspomniał, ale po każdym użyciu barwnika UV należy wymienić olej i przepłukać układ. niestety, tak, jak "serwisy" nie są tego świadomi, tak i klienci, że bardzo dużo zatartych sprężarek jest spowodowanych właśnie użyciem barwników UV. Zresztą z chłodnictwa zostły już wyparte kilka lat temu. No i koszty ekspertyzy - mało kto zapłaci 1.500 za rzeczoznawcę, gdy sprężarkę nowoą kupi za 200 ... Ciekawe, czy coś się zmini na dniach, jak będą obowiązywały certyfikaty i szkolenia.
sobolaqe - |6 Wrz 2015|, 2015 20:31

bingo napisał/a:
po każdym użyciu barwnika UV należy wymienić olej i przepłukać układ. niestety, tak, jak "serwisy" nie są tego świadomi, tak i klienci, że bardzo dużo zatartych sprężarek jest spowodowanych właśnie użyciem barwników UV.

"Serwis" polega na podpieciu do maszyny i wcisnieciu przycisku na maszynie...
A tam chyba leci domyslnie z barwnikiem.
Do tego serwis zeby zarabial wciska kit o corocznym "serwisie" klimatyzacji i mamy efekty o jakich piszesz.

pablo19 - |7 Wrz 2015|, 2015 08:34

bingo napisał/a:
... Ciekawe, czy coś się zmini na dniach, jak będą obowiązywały certyfikaty i szkolenia.
No to poczekam te "kilka dni" z Pugiem i jego klimą :)
GuitarMan - |7 Wrz 2015|, 2015 14:04

Jak ktoś ma lepszy pomysł, to poproszę o adres. W promieniu 100 km podjadę (-: A jeśli nie, to kupuję kompresor i jadę do pobliskiego mechanika.

Jestem realizatorem dzwieku, a nie mechanikiem. Nie znam się na klimach.

Reader - |7 Wrz 2015|, 2015 14:47

GuitarMan napisał/a:
Jak ktoś ma lepszy pomysł, to poproszę o adres. W promieniu 100 km podjadę (-: A jeśli nie, to kupuję kompresor i ....

.. za niedługo jedziemy dalej z tematem. ;)
Widzę, że nie łapiesz, że najprawdopodobniej kompresor jest sprawny.
Zwłaszcza, że mówimy o Scorpio - prosty kompresor bez zaworu regulacyjnego.

Poszukaj innego serwisu w okolicy, ale takiego który głównie klimatyzacją się zajmuje, a nie że wymienia opony i przy okazji ma maszynkę do obsługi klimy.

Jakbyś mieszkał bliżej to chętnie bym z ciekawości zerknął nieodpłatnie na jej pracę.
Tak zdalnie, to jednak bardziej osuszacz bym typował. ;)

GuitarMan - |25 Lis 2015|, 2015 22:11

Zapomniałem napisać na zakończenie tematu.
Sprężarka wymieniona już dawno temu, klima na wolnych obrotach przy upałach kilkudziesięciu stopni dawała 7*C. Więc jednak to była wina sprężarki.

Pozdrawiam (-: