Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - 2.9 12v - przestawiony rozrząd?

pepe - |16 Sie 2015|, 2015 22:35
Temat postu: 2.9 12v - przestawiony rozrząd?
Witam.

Pozwolę założyć sobie nowy temat bo nie bardzo było się do czego podpiąć.
Ostatnio miałem problemy z mocą, teraz znowu co innego...

Jak w tytule: odpala bez problemu, na wolnych obrotach trzęsie, faluje - momentami do 0, wkręca się chętnie, nawet jedzie ale przy gwałtownym przygazie niemiłosiernie strzela w wydech.
Błędów nie wypluwa, , dolot w miarę szczelny, podmieniane świece, cewka, sondy, map, ebj, ect, aet, iat... stąd padło podejrzenie na rozrząd.
Nigdzie nie byłem w stanie znaleźć informacji czy i gdzie u licha w 12v są znaki zgodności rozrządu na kołach pasowych obu wałków??? Zauważyłem jedynie że za kołem pasowym wału korbowego jest mały rowek na cylindrycznym elemencie stykającym się bezpośrednio z kołem, czy to do tego nacięcia ustawia się kąt wyprzedzenia zapłonu na lampie?

Proszę o pomoc.

YaKuZ - |16 Sie 2015|, 2015 23:23

a co sam by się przestawił w 2,9? może zapłon kiepsko ustawiony?
Struna - |16 Sie 2015|, 2015 23:33

Cytat:
czy to do tego nacięcia ustawia się kąt wyprzedzenia zapłonu na lampie?
tak
pepe - |16 Sie 2015|, 2015 23:44

Struna napisał/a:
czy to do tego nacięcia ustawia się kąt wyprzedzenia zapłonu na lampie?
tak

Czyli dobrze robiłem, ustawiałem do niego, po przestawieniu z 0 stopni jakie wybłyskała lampa (tu już coś było nie tak) na przedział między 12-15 stopni objawy tylko się nasiliły

YaKuZ napisał/a:
a co sam by się przestawił w 2,9? może zapłon kiepsko ustawiony?

Właśnie miałem taką sytuacje że jak wracałem ze 3 lata temu dawcą z tym silnikiem do domu to coś mu się stało i automat nie załączał powyżej 2, auto przestawało reagować na gaz co parę km i trzeba było ponownie odpalać... musiałem go trzymać na wysokich obrotach żeby jechał i może wtedy pasek się gdzieś ślizgnął.... nie wiem bije głową w mur... zostało mi jeszcze podjechać na test na obecność spalin w układzie chłodniczym....

pepi - |17 Sie 2015|, 2015 06:59

tylko że ty zapłonu nie ustawisz bez trybu serwisowego lub bardzie uwalenia drugiego kabelka z kostki aparatu :)
pepe - |17 Sie 2015|, 2015 08:34

Cytat:
tylko że ty zapłonu nie ustawisz bez trybu serwisowego lub bardzie uwalenia drugiego kabelka z kostki aparatu :)

pepi zapłon ustawiam w trybie serwisowym, ale nie w tym problem....
Bardziej chodzi mi o to czy są gdzieś znaki na kołach pasowych żebym sobie sprawdził czy rozrząd nie przeskoczył?

Piotr - |17 Sie 2015|, 2015 11:15

Jeśli chodzi o zapłon to punkty są na kole i w aparacie zapłonowym
daras38 - |17 Sie 2015|, 2015 15:05

Nacięcie jest na kole pasowym i jest skala przy bloku silnika.
Piotr - |17 Sie 2015|, 2015 16:08

A drugie punkty to ściąga się kopułkę i są nacięcia 😉
pepe - |17 Sie 2015|, 2015 17:35

aparat zapłonowy, no jasne, pod latarnią najciemniej!
Dzięki Panowie, dam znać jak sprawdze.

pepi - |17 Sie 2015|, 2015 21:19

tak ale to tylko do ustawienia i aby można było regulować
Vaux - |17 Sie 2015|, 2015 22:13

pepe napisał/a:
i może wtedy pasek się gdzieś ślizgnął

Paaanie, jaki pasek jak tam łańcuch jest ;) Może jeszcze na Map zerknij bo coś mi się kojarzy że jak ten układ uwalony to też silnik się dziwnie zachowuje - podobnie jak przestawiony zapłon

Piotr - |17 Sie 2015|, 2015 23:34

Ja w 12v oczaty miałem wiązki klęknięte i cuda się działy 😉
pepe - |17 Sie 2015|, 2015 23:40

Vaux napisał/a:
Paaanie, jaki pasek jak tam łańcuch jest

Wiem, dlatego chciałem sprawdzić czy nie przeskoczył jakimś cudem o ząb. Ale tak teraz myśle że na znaki aparatu to dalej nie będe wiedział... map podmieniany, przewody powietrza nowe dociąłem - bez zmian

Piotr : widziałem na własne oczy, ale wiązke akurat mam z krokodyla, bo silnik siedzi w granadzie :)

Boni - |17 Sie 2015|, 2015 23:53

pepe, na poczatek sprawdź czy na czujnikach masz równe i stabilne 5V zasilania, bo może przysiada z jakiegoś durnego zewnętrznego/wewnętrznego powodu zasilacz w kompie.

A jeśli 5V ok i jeśli zapłon będzie w miarę ok, i nie wypluwa błędów na kompie, może podmień kompa. Na oko, to masz albo problem z kompem, albo z TFI/aparatem, albo z oboma, albo z elektryką między nimi (np. dziwnie uwalona wtyczka na TFI...). Zakładając, że NAPRAWDĘ nie wypluwa błędów i te różne wesołe czujniki są NAPRAWDĘ tip-top i w ogóle siako-tako zapala, to raczej wina kompa, a nie TFI (ten moduł na aparacie), one przeważnie po prostu zdychają raz-dwa bez jakiejś wielkiej agonii. Scenariusz może być np. masz przestrzelone wejście na kompie od któregoś (albo wszystkich) czujników temperatury, ale "zawiesiło" je na przetworniku na jakimś durnym napięciu minimalnie przed limitem wywalenia błędów, stąd komp myśli że jest -20 stopni i leje benzynę jak durny, dławiąc i strzelając w wydech, a błędów nie ma, no bo przecież może być -20, kto to wie.

pepe - |18 Sie 2015|, 2015 00:24

Dzięki Beni!
Mam sprawnego kompa w zapasie - podmienie, pomierze napięcia i dam znać!

Boni - |18 Sie 2015|, 2015 00:53

pepe napisał/a:
Dzięki Beni!
Mam sprawnego kompa w zapasie - podmienie, pomierze napięcia i dam znać!

Raczej najpierw pomierz co jest na samochodzie, i sprawdź ten zapłon mniej więcej, potem zdecyduj czy podmieniać kompa. Bo jak masz po swapie przypadkiem skopaną na bogato elektrykę, to możesz zaraz mieć dwa usmażone kompy i tyle. Chociaż ta akcja, że ześwirował już dawca a nie po swapie, mówi raczej o kompie a nie o problemach w obecnym zestawie/samochodzie. Chyba że wiązki, wtyczki i duperele też masz z tego dawcy, który ci w drodze ześwirował...

pepe - |19 Sie 2015|, 2015 22:59

Ok byłem dziś przy aucie i od razu przepraszam za elaborat.
Jak wydzierałem silnik od dawcy byłem jeszcze zielony i myślałem że jest na EECV, tak więc komp pojechał na złom a wiązka była w opłakanym stanie.
Kompy załatwiałem tu na forum oraz wiązkę od jednego z tutejszych znachorów.
Jako że tego zapasowego kompa i tak już kilka razy podpinałem, przepiąłem go od razu - bez zmian.
Po złapaniu temperatury na KOER tym razem wyskoczył błąd 42 - zbyt bogata mieszanka na cylindrach 1, 2, 3. A dopiero co założyłem tam nową która nie zrobiła jeszcze 100km, bo poprzednia padła - boje się że właśnie od tej zbyt bogatej mieszanki (cała czarna była)
Napięcia w wiązce pomierzyłem (już na tym innym kompie), na wtyczkach po odpięciu czujników temperatury dochodzi 4.61v, a np do bocznika 13v.
Zapłon ostatnio ustawiałem w serwisowym, który na dzień dobry trzymał się na 0 stopni, przestawiłem mu między 12 a 15, sprawdzając dwukrotnie czy rzeczywiście załapało zmiany. Przed przestawieniem kulał tak samo ale ciszej - co jest raczej normalne przy 0 st.
Pyt 1. Jak zatkam dolot to silnik momentalnie gaśnie, natomiast jak odłącze wtyczke od bocznika to gaśnie po 5-10 s, jeśli mimo wszystko gaśnie to rozumiem że dolot szczelny tylko bocznik przycina?
Tak w ogóle to zapodaje linka do tego jak to wygląda https://youtu.be/nSRacvIeLZQ i tu Pyt 2. bo może panikuje a wolne mają się ustabilizować po 100 km ???
pyt 3. Czy to normalne że po nagrzaniu silnika na postoju wentylatory załączają się co 2 minuty i kręcą minute do zbicia temp.??? Podpięte są pod elektrowłącznik temp. w chłodnicy (sprawny też podmieniałem) Podczas jazdy natomiast temperatura jest ok, dlatego zastanawiałem się nad uszczelką pod głowicą, ew. termostatem/pompą wody.

WieSiu - |19 Sie 2015|, 2015 23:13

pepe napisał/a:
pyt 3. Czy to normalne że po nagrzaniu silnika na postoju wentylatory załączają się co 2 minuty i kręcą minute do zbicia temp.??? Podpięte są pod elektrowłącznik temp. w chłodnicy (sprawny też podmieniałem) Podczas jazdy natomiast temperatura jest ok, dlatego zastanawiałem się nad uszczelką pod głowicą, ew. termostatem/pompą wody.

wg mnie poprawne zachowanie.

pepi - |20 Sie 2015|, 2015 06:45

ten motor który masz chodzi tylko na krokowym i aparacie i wtryskach
resztę można podpinać

[ Dodano: |20 Sie 2015|, 2015 06:47 ]
zapłon spróbuj ustawić metodą prób i błędów a nie na lampę zaznacz sobie tylko obecny stan i po 1-2 mm aparatem ruszaj

Boni - |20 Sie 2015|, 2015 15:33

Napięcia powiedzmy, mogą być. Zapłonem można się pobawić trochę, ale nie nadal mam silne wrażenie, że ci leje benią, nawet na to wskazuje kod, sonda, etc. tak jakby jeden bank wtryskiwaczy miał uwalone wyjście (ale na dwu kompach? no ale jak podmieniane 10x kto wie) albo wiązka skopana, zwarta itp. przy swapie. Albo po prostu ci leja ze dwa wtryski po jednej stronie przypadkiem.

Tak w ogóle, chodził ci ten silnik normalnie, po swapie, z tym konkretnie aparatem zapłonowym, kompami i tą konkretnie wiązką i wtryskami?

pepe - |20 Sie 2015|, 2015 18:25

Silnik wydarłem w październiku 2012, zagadał w granadzie dopiero w lipcu 2013 i od tego czasu nauczyłem się na pamięć całego EEC IV :( Nie pamiętam na 100% ale wydaje mi się że już wtedy w lipcu tak chodził. Wiązka była o tyle skopana że zasilanie obu stron wtryskiwaczy przy konektorze do ECU było na wsuwki i co chwile się któryś + gubił, do czasu aż doszedłem co i jak i zlutowałem na stałe... Czyli rozumiem że najlepiej byłoby teraz wyciągnąć listwę i sprawdzić zachowanie wtryskiwaczy... Boni potwierdź proszę jeszcze czy załączanie wentylatorów na 2 minuty co minute na postoju to normalny objaw?
Piotr - |20 Sie 2015|, 2015 21:24

12v masz po 3 wtrysku na raz
Zrzucasz jedną wtyczkę z wtrysku i sprawdzasz czy masz zwarcie na masę ( komp dopina masy) tak z dwóch stron.
A po drugie zawsze można odpiąć pompę i na plaku zapalić 😁 wyjdzie jak zapłon czy wypada

gufer-posepny - |20 Sie 2015|, 2015 21:53

albo sobie żarówkę pozycyjną w5w podepnij we wtyczkę wtryska . jak będzie pulsować to ok .
Boni - |21 Sie 2015|, 2015 01:18

Tak jak koledzy piszą, żarówką chyba najłatwiej sprawdzić, szczególniej - ma się nie świecić po kluczyku zanim zakręcisz. A jak miałeś takie cudeńka druciarstwa przy ECU zrobione, no to nie zdziwię się, jeśli się okaże, że spalone masz wyjściowe układy w obu kompach, bo sąsiedni pin BANK1 to jest zasilanie po kluczyku; zwarcie omijające wtryskiwacze łatwo mogło położyć wyjście.

Nie pamiętam już tych wentyli jak tam dokładnie chodzi (nie miałem nigdy tak głupiego Scorpio ;) moje były z wisko albo z innym wisko), tak na oko i z opisu sądząc, masz normalnie, jak w każdym wozie z wentylami pracującymi bez kluczyka. Jak nie przegrzewa się w czasie jazdy i nie ma normalnych objawów walniętej uszczelki/głowicy (woda w cylindrach, para z wydechu, majonez w oleju, itd itd), to nie zawracaj sobie głowy uszczelką/głowicą; to 12v, a nie jakiś delikatny cosworth czy inny DOHC, 12v jeździ równo nawet z dwoma cylindrami pod wodą (najwyżej zostawia za sobą zamglony krajobraz).

pepe - |21 Sie 2015|, 2015 10:53

Dziękuje Boni, sprawdzę to jutro. Co prawda odpinałem fajki z każdej świecy i widać było że każdy cylinder pracuje, ale może być tak że dostają dziwne napięcia i nie działają tak jak powinny?
Boni - |21 Sie 2015|, 2015 16:40

pepe napisał/a:
Dziękuje Boni, sprawdzę to jutro. Co prawda odpinałem fajki z każdej świecy i widać było że każdy cylinder pracuje, ale może być tak że dostają dziwne napięcia i nie działają tak jak powinny?

Powyżej było o wtryskach, nie o świecach czy zapłonie. Jak ci jedna strona leje, to zdejmowaniem fajek niekoniecznie wyczaisz, no bo zachowuje się w miarę ok, bez iskry telepie, z iskrą mniej, a beni może i 5x tyle dawać. Jeszcze - jak wiązka była rzeźbiona z kału, sprawdzaj wszystkie wtryski a nie stronę tylko - teoretycznie wystarczy jeden po prawej i lewej, ale teoretycznie to kodów błędow też nie było...

pepe - |23 Sie 2015|, 2015 18:07

Ok Sprawdziłem. Zwarcia na wtryskach nie ma, żarówka nie świeci na żadnym przed zakręceniem, i pulsuje na każdym kiedy silnik pracuje. Poszedłem krok dalej i zwaliłem kolektor ssący. Rozumiem że widok tych kanałów mówi wszystko, tam gdzie czarno jest za bogata mieszanka? Załączam link do filmu z testem jak działają wtryskiwacze, ja nie byłem w stanie jednoznacznie stwierdzić czy są rozbieżności. Te wytryski z pomiędzy listwy to ukruszony oring i źle włożony wtryskiwacz, miałem mało czasu.

https://youtu.be/lU0HMU1Ce5w

gufer-posepny - |23 Sie 2015|, 2015 18:29

Tam gdzie czarno to jakiś olej albo inny syf . Czarne od za dużej ilości paliwa to będą świece i wylot spalin . pozatym zauważ że wtryski są niżej . ogólnie psikają dobrze .
skoro strzela wydech to paliwo nie spalone idzie w wydech . brak zapłonu na którymś tłoku ? zobacz czy któraś świeca nie jest mokra . kompresja ? potem to zestaw czujników pozostaje . MAP i ECT .

pepi - |23 Sie 2015|, 2015 19:09

albo zawory się nie domykają
pepe - |23 Sie 2015|, 2015 19:12

Przy okazji sprawdzania wszystkiego zmieniałem świece - wszystkie elektrody wyglądały podobnie, po odpinaniu fajek ze świec widać że każda dostaje iskrę. Ostatnio sprawdzałem też kompresje, na rozgrzanym z tego co pamiętam w okolicach 11 atm na cylindrze 4,5,6 i okolice 10.5 na cylindrach 1,2,3. Czyli ciągle niewiadomo :(
gufer-posepny - |23 Sie 2015|, 2015 19:41

no to pozostaje jeszcze ECT i map . ECT przyjmuje wartości mniej więcej takie jak ten w dolocie więc można sobie porównać miernikiem . map to nie wiem . chyba tylko podmiana zostaje .
pablo19 - |23 Sie 2015|, 2015 22:36

Może to głupie pytanie, ale czy masz dobre świece? Wiesz, że jedne są z podkładką, a drugie ze stożkiem?
pepe - |23 Sie 2015|, 2015 23:21

gufer-posepny napisał/a:
no to pozostaje jeszcze ECT i map . ECT przyjmuje wartości mniej więcej takie jak ten w dolocie więc można sobie porównać miernikiem . map to nie wiem . chyba tylko podmiana zostaje .

ECT podmieniane, nawet miernikiem oba porównywałem jak zmienia się rezystancja wraz ze wzrostem temperatury.... Map także podmieniany, przewody podciśnieniowe dla pewności dorobiłem nowe :/

Cytat:
Może to głupie pytanie, ale czy masz dobre świece? Wiesz, że jedne są podkładką, a drugie ze stożkiem?

To byłoby dobre pytanie... 2 miesiące temu :) tez myślałem że to świece, okazało się że poprzednik założył właśnie te złe, zmieniłem ale nic to nie poprawiło :/

Piotr - |24 Sie 2015|, 2015 08:11

jeszcze jest opcja że zapłon przestawiony o 180 stopni .......podczas wydechu pada iskra

ale to pod warunkiem że ktoś kiedyś wyciągał aparat....

Boni - |24 Sie 2015|, 2015 16:03

W obrócony aparat nie wierzę (dół nie, bo widać na zdjęciu, kopułka czy przewody pomieszane - zapalałby z gigantycznym trudem).

Jeśli świece wyglądają tak samo, iskra jest i wtryski chodzą, no to niezła zagadka, komp i MAP jest zawsze kandydatem przy polewce, ale jeśli nie widać na świecach...

Opcje robią się trudne i kosztowne, bo jeśli wierzyć to co sprawdzone, no to może potrzebne dobre wtryski albo coś jest z zaworarmi, jak pepi zauważył. Ale diabli wiedzą. Chociaż przyczernione różnie kolektory jakby na te zawory/popychacze/itp wskazują (bo czemu jeden jest zasmolony max a drugi nie? chyba to możliwe tylko od różnic w domykaniu zaworów).

DANEK1403 - |24 Sie 2015|, 2015 16:28

Boni dobrze prawi jak by było bliżej i miał bym chwile to sam bym bod jechał z ciekawości polukać
pablo19 - |24 Sie 2015|, 2015 17:14

Chyba w końcu nie wiemy, czy kompresja została sprawdzona?
Piotr - |24 Sie 2015|, 2015 20:21

Cytat:
dół nie, bo widać na zdjęciu, kopułka czy przewody pomieszane - zapalałby z gigantycznym trudem

idzie obrócić o 180 stopni ... i wtedy iskra będzie padać na wydechu przed dolnym punktem.

Cytat:
no to może potrzebne dobre wtryski
ilu chłopaków jeździ na lpg i na pb nie mają takich objawów
Cytat:
albo coś jest z zaworarmi
w 12v można zrzucić dekle i widać zawory :P zawsze można obadać jak wygląda luz ;)
pepe - |24 Sie 2015|, 2015 21:48

Przede wszystkim dziękuje wszystkim za chęć pomocy.

Piotr : aparat podczas przekładki był niedotykany.

Danek: Jak już mi się skończą opcje to będę skłonny nawet odwiedzić Jarosław aby dowiedziec sie co jest do cholery nie tak!

Boni: Po zrzuceniu kolektora ssącego zauważyłem że czujnik IAT jest cały oblepiony olejem, zobaczę po złożeniu, czy może to jakoś wpływa na prace silnika. Poza tym następnym krokiem pewnie będzie zrzucenie pokryw tak jak radzi Piotr i sprawdzenie luzów bo co prawda na zimnym słychać klepiące zaworki (wiem że jest hydraulika), na rozgrzanym już gdzieś to się gubi, zresztą po zamieszczonym wcześniej filmiku bylibyście w stanie poznać że coś jest nie tak.

gufer-posepny - |24 Sie 2015|, 2015 21:56

coś bliżej do tego że przestawiony rozrząd wygląda . ale biorąc pod uwagę jego konstrukcję to aż dziwne by było że tak się stało .
Reader - |25 Sie 2015|, 2015 01:36

pepe, jak juz będziesz zaglądał pod pokrywy zaworów to sprawdz kąty rozrządu.
Wydrukuj sobie kątomierz w formie paska na koło pasowe i zrób rozpiske dla wszystkich cylindrów.

Jeśli podane wcześniej ciśnienia sprężania były dla zimnego silnika to zrob też dla gorącego.
Kolor dolotow wskazuje na problemy pojedynczych zaworów a przestawiony rozrząd w OHV wpłynął by na wszystkie jednakowo.

Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 07:48

a podmieniałeś moduł zapłonu przykręcany do aparatu zapłonowego ??
Czy podciśnienie do map sensora jest poprawnie podpięte??

pepe - |25 Sie 2015|, 2015 08:00

Reader : Ok nigdy tego nie robiłem, ale spróbuje.
Podane powyżej wartości sprężania były robione na ciepłym silniku, wykręcone wszystkie świece, przepustnica otwarta, pomiar robiłem też na zimnym ale wartości były prawie takie same. Żałuje że nie porobiłem wtedy prób olejowych.

Piotr : Czyli rozumiem E.D.I.S, tego nie podmieniałem bo wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby tam szukać, ma ktoś coś takiego na sprzedaż? A podciśnienia do Map'a mam tak jak było w dawcy, czyli z tyłu kolektora przewód wychodzi na trójnik, jeden króciec do MAPa, drugi do regulatora ciśnienia. W wężyku regulatora nie ma paliwa po zgaszeniu silnika więc raczej nie przepuszcza

Reader - |25 Sie 2015|, 2015 08:27

Próba olejowa IMO zbędna.
Silnik w czasie rozgrzewania tez kuleje?

Kolor kanałów dolotowych wskazuje na przedmuchy spalin, dwa z nich (1,3) są w banku 1 dlatego pokazuje błąd bogatej mieszanki.
(przedmuch spalin do kanałów powoduje mniejszą ilość tlenu w cylindrach przy zasysaniu)

Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 09:39

Cytat:
Kolor kanałów dolotowych wskazuje na przedmuchy spalin, dwa z nich (1,3) są w banku 1 dlatego pokazuje błąd bogatej mieszanki.
(przedmuch spalin do kanałów powoduje mniejszą ilość tlenu w cylindrach przy zasysaniu)
raczej odma wchodzi w kolektor w tym miejscu ;) i dla tego tak wygląda kanał
pepe - |25 Sie 2015|, 2015 09:48

Od startu silnika tak faluje.
Najdziwniejsze w tym wszystkim dla mnie było to że jak nie ruszałem aparatu odkąd kupiłem dawce tak ostatnio w trybie serwisowym na lampie koło pasowe wskazywało 0 stopni. Stąd tytuł wątku.
Przedmuch spalin w tym miejscu rozumiem że wynikałby z nieprawidłowego sposobu pracy zaworów?
Jak ktoś ma EDISa na zbyciu pod 12V to chętnie odkupie...

Struna - |25 Sie 2015|, 2015 09:59

to nie jest EDIS kolego, EDIS-a mają dopiero wieloryby. U Ciebie jest moduł zapłonu TFI.
Reader - |25 Sie 2015|, 2015 10:09

Piotr napisał/a:
raczej odma wchodzi w kolektor w tym miejscu

Odma idzie do 1,3 i 4 cylindra?
Jeśli już to z EGR bym łączył ale nie wiem czy ten zabytek to miał. ;)

Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 10:29

egr brak a odma może być ;) cylindry wymienione nie leżą na jednej głowicy .
Ja w 12v miałem ślady oleju też . Tam niema opcji innej żeby pojawiły ślady oleju ..

Reader - |25 Sie 2015|, 2015 13:47

Jakby to były słady oleju to kanały wyglądały by jak dodatkowe wlewy oleju a nie jak dodatkowe rury wydechowe. ;)
Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 15:35

ale tam masz jedną odmę w kolektor dolotowy pomiędzy pomiędzy 5 i 6 cylindrem wchodzącą a druga leci do filtra powietrza ...
Struna - |25 Sie 2015|, 2015 17:12

pepe, a spróbuj zdjąć węża od odmy z kolektora i zatkać ten króciec - bo może zaworek PVC zwalony i odmą zasysa lewiznę.
Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 18:27

A takie małe pytanie czy część wiązki różni się w oczatym i krokodylu jeśli chodzi o moduł zapłonu??
Bo występowało kilka rodzajów modułu które różnią wyprowadzeniami ;) modułu które różnią się dwoma pinami ;)

Boni - |25 Sie 2015|, 2015 20:25

Wszystkie scorpio EFI OHC i 12v mają ten ostatni, i nie ma różnicy w podłączeniu TFI-komp, przynajmniej o ile mi wiadomo.

Ten kąt 0 wskazuje tak jakby na kompa, ew. na TFI, ale jak pisałem gdzieś na początku, to byłby pierwszy TFI który daje takie cuda z jakim się spotkałem, typowo TFI jak się psuje, to robi bzzzt albo po prostu nie ma iskry i potrzebujesz następny, tak było w EFI OHCach już, w 12v czy amerykańcach (np. lincolny, mustangi) nic się nie zmieniło.

A z innej beczki ale a propos - Pepe, faktycznie sprawdź może, który ty masz ten TFI dokładnie, bo może jakiś zdolny druciarz jak mu padł TFI to założył szarego z jakiegoś escorta czy co tam wpadło mu w ręce (w katalogach bywają pomieszane kody TFI)? A potem opchnął parcha na graty, bo mu falował silnik...

pepe - |25 Sie 2015|, 2015 20:43

Boni Za wczasu obfotografowałem silnik, moduł jest dobry. Auto mam 15km od siebie, ale na dniach poskładam to z powrotem i posprawdzam tak jak radzi Struna - odmę, za radą Piotra sprawdzę też jak pracuje auto na samym TFI + Mapie + boczniku , i zobaczę jak będzie chodził po odpięciu SP-OUT, bo faktycznie przez to jak go wtedy kręciłem do 4-5K RPM na niskich biegach żeby tylko nie przestał jechać mógł się TFI trochę przegrzać.

EDIT: hmmm tak teraz patrze na to zdjęcie i nasuwa mi się pytanie czy ten otwór poniżej lewego dekla zaworów nie powinien być zaślepiony??? :D czy to tylko mocowanie po czymś?

Piotr - |25 Sie 2015|, 2015 20:45

Cytat:
druciarz jak mu padł TFI to założył szarego
ja miałem w jednym oczatym szarego ;) sam założyłem i chodził :P bo padł oryginał
Uwalenie charakteryzowało się tym że potrafił sobie strzelić losowo i do tyłu obrócić .
Ale to było w oczatym .....

pepi - |25 Sie 2015|, 2015 21:16

może posprawdzaj aparat z zaworami czy fazy się zgadzają
Struna - |26 Sie 2015|, 2015 10:56

pepe napisał/a:
czy to tylko mocowanie po czymś?

raczej jakieś mocowanie

Piotr - |26 Sie 2015|, 2015 12:33

ucha do podnoszenia silnika ...
pepe - |26 Sie 2015|, 2015 22:09

Nie mogę po necie znaleźć - jak najłatwiej sprawdzić fazy rozrządu? Boni pisał o kątomierzu na kole pasowym, ok i porównywać np pod jakimi kątami będzie przeskakiwać iskra na poszczególnych cylindrach przy włączonym zapłonie czy inaczej?

EDIT: to trzeba połączyć z mijaniem się zaworów na poszczególnych cylindrach?

Struna - |26 Sie 2015|, 2015 22:45

Wykręć sobie świece, zdejmij kopułkę, wsadź coś długiego (drut czy dłuższy śrubokręt) w pierwszy cylinder, pokręć wałem aż ustawisz GMP na pierwszy cylindrze (właśnie po to ten drut :) ) i wtedy zobacz czy palec rozdzielacza ustawił się mniej więcej na styk kabla dla pierwszego cylindra.

Jeśli Ci wyjdzie jakby na 5 gar to obracaj wałem dalej aż znów ustawisz GMP na pierwszym cylindrze i wtedy zweryfikuj na co ustawiony jest palec.

Powinien się przy którymś GMP ustawić na jedynkę, jeśli nie to coś jest skopane.

Jak masz zrzucone dekle to możesz przy okazji zweryfikować jak się ustawiają zawory przy GMP.

pepe - |2 Wrz 2015|, 2015 20:41

Z racji ograniczonego dostępu do auta, zdążyłem jak narazie sprawdzić odmę; po odpięciu od dekli i zatkaniu paluchem wkręca się sam na wysokie obroty, nie wiem czy tak ma być? Silnik na samym mapie, TFI i boczniku chodzi b. kiepsko. SP-OUT zrobiłem sobie na wsuwki, po odpięciu chodzi trochę lepiej ale dalej nierówno, przestawianie zapłonu w różne strony nic nie poprawia.

Dobieram się do modułu i tu pytanie - jaki rozmiar klucza nasadowego idzie do śrub mocujących TFI? jest za głęboko żeby to zmierzyć, a nie mam przedłużanych końcówek żeby sprawdzać, hamerykańskie ustrojstwo do odkręcania ichnih modułów niby ma 7/32 cala czyli ok. 5.555 mm. ale jak jest w naszych?

W weekend powinienem mieć w końcu czas sprawdzić rozrząd wg Twojego opisu Struna.

Reader - |3 Wrz 2015|, 2015 07:36

Po odpięciu odmy zatkałeś przewód czy króciec?
Czy obydwa?

Proponowałbym jeszcze kontrolnie odłączyć EBJ i mechanicznie podeprzeć przepustnicę dla jałowych.
I wówczas sprawdzić jak się silnik zachowuje.

pepe - |5 Wrz 2015|, 2015 21:00

Dzisiaj grzebałem dalej. Po wyciągnięciu odmy z pokrywy zaworów ciągle z podpiętym wężem, jest kapke gorzej, a jak odłączyć od niego przewód - obroty wzrastają momentalnie, zatkanie przewodu - powrót do sytuacji wyjściowej. Odłączenie EBJ'a i podparcie przepustnicy - dalej kicha, - podmieniłem moduł - dalej tak samo, ale ale! po odpięciu sp-out silnik już nie oscyluje między 0 a 1500 obrotów, chodzi dość równo! Przepiąłem na szybko drugi komp i masakra... jak go przekładam z miejsca na miejsce to raz chodzi jedna strona, zaraz całkiem zdechnie po czym słyszę dźwięk załączających się wtrysków.... wydaje mi się że mieliście racje z tą wiązką, pewnie przez to oba kompy zostały gdzieś uszkodzone... Z tego względu wstrzymałem się od sprawdzania rozrządu.

Najsensowniejszym wyjściem jest teraz zakup nierzeźbionej wiązki, ktoś coś?

A dla potomnych śruby modułu odkręca się przedłużaną nasadką 5,5.

Piotr - |5 Wrz 2015|, 2015 21:15

kompa w 12v jest ciężko uwalić ;) a wiązkę zrób sam
gufer-posepny - |5 Wrz 2015|, 2015 21:26

Piotr napisał/a:
kompa w 12v jest ciężko uwalić ;) a wiązkę zrób sam

niemożliwe jest parasol w dupie otworzyć a i tak patrząc co jest w internecie nie byłbym tego pewien .

zjaranego kompa 12v już uczyłem latać .

konar - |5 Wrz 2015|, 2015 21:46

A ja zapytam czy przewody z TFI są skręcone w warkocz i w ekranie, a ekran do masy?
pepe - |6 Wrz 2015|, 2015 22:27

konar : wiem że przewód sp-out + bodajże 2 niebieskie przewody obok łączą się w jeden gruby przewód w czarnej izolacji, który zpowrotem rozdziela się przed wtyczką do ECU. To o czym mówisz powinno być fabrycznie czy powinienem coś dorobić?

[ Dodano: |9 Lis 2015|, 2015 21:53 ]
Witajcie!

Trochę to trwało ale zregenerowana wiązka Od Jankesa już siedzi pod machą, chodzi o wiele równiej niż poprzednio lecz nadal coś nie do końca nie tak, liczę że coś jeszcze doradzicie.
Objawy (niezależnie od ustawianego zapłonu z odłączonym sp-out wraz z adaptacją) :

1. na wolnych obrotach słychać lekkie strzelanie w kolektor wydechowy/wydech, przekłada się to na słyszalne małe zadławienia w pracy silnika, na wyższych obrotach problem występuje czasem przy schodzeniu z obrotów. czy może być to wina drobnych nieszczelności między kolektorami wydechowymi a rurą wydechową?

2. Na postoju przy szybkim przygazowaniu, silnik przez jakieś 3-5 sekund trzyma jeszcze wysokie obroty po czym nagle schodzi do wolnych, czemu jednocześnie najczęściej towarzyszy kilka pierdnięć w kolektor, testowane na 2 bocznikach, objawy te same.

3. W zbiorniku wyrównawczym znajduje się trochę syfu na kształt przypominającego błoto, czy aby napewno nie uszczelka?

4. Jeśli chodzi o jazdę to raczej bez zarzutów chociaż musiałbym się przejechać jakimś scorpio żeby stwierdzić czy osiągane prędkości idą w parze z wysokością obrotów....

Uprzedzając pytania:

- test na pracującym sillniku daje kod 11 - wszystko OK,
- podmieniana cewka, czujniki, kompy, TFI,
- nowe świece i przewody zapłonowe, TFI zamocowany na paście termoprzewodzącej,
- nie stwierdziłem nieszczelności w dolocie, zawór odmy ok,
- oraz wszystko to co testowałem w całym wątku....

Skąd to pierdzenie w wydech? POMOCY!

[ Dodano: |16 Lis 2015|, 2015 16:24 ]
Nadal walcze.... wykręciłem śrubę dystansującą zderzak przepustnicy tak jak manual przykazał i jest jeszcze większe dupa.

- czy to normalny objaw że z odpiętym SPOUT silnik chodzi znacznie równiej a z podpiętym kuleje???

- posiadacze 2.9 12v, powiedzcie mi jak macie u siebie mniej więcej ustalone aparaty bo mi lampa jakieś bzdury pokazuje, tak jak tutaj, wyjście na wtyczke z aparatu prostopadle do pokryw??

japer - |16 Lis 2015|, 2015 16:27

podbijam
VIK - |16 Lis 2015|, 2015 19:41

Tak właśnie mniej więcej.
pablo19 - |16 Lis 2015|, 2015 20:25

Wtryski masz dobrze podłączone? Nie wiem czy już o tym pisałem, ale było podłączenie 2-3-5/1-4-6 lub 1-2-3/4-5-6. Pewnie to zależało od kompów, mam wciąż w głowie taką informację z dawnych lat.
pepe - |16 Lis 2015|, 2015 20:42

Vik : dzięki za potwierdzenie,

pablo19 : dobrze pamiętasz, wtryskiwacze cykają stronami, podpięte prawidłowo, sprawdzałem zgodnie z miernikiem w ręce.

pepi - |16 Lis 2015|, 2015 21:53

lewizna ?
pablo19 - |16 Lis 2015|, 2015 22:50

pepe napisał/a:
Vik : dzięki za potwierdzenie,

pablo19 : dobrze pamiętasz, wtryskiwacze cykają stronami, podpięte prawidłowo, sprawdzałem zgodnie z miernikiem w ręce.
Okej, ale czy nie było konfiguracji przy którymś kompie: 2-3-5/1-4-6 ?
pepe - |16 Lis 2015|, 2015 23:05

pepi : raczej nie, silnik gaśnie po zatkaniu dolotu, tak samo po odpięciu bocznika
pablo19 : nie wiem czy Cie dobrze rozumiem, chodzi Ci o to że w zależności od kompa może być naprzemiennie? raczej nie, Jankes przy regeneracji wiązki myśle że by uprzedził :)

jutro jeszcze podmienie mapa i pobawie się zapłonem, jeśli nie pomoże to głową w mur i szukanie kogoś kto się temu przyjrzy świeżym okiem.... :/

Jankes - |17 Lis 2015|, 2015 07:35

Pablo, a z których roczników, bo nigdzie sie z taka informacją nie spotkałem.
pablo19 - |17 Lis 2015|, 2015 07:49

Jankes napisał/a:
Pablo, a z których roczników, bo nigdzie sie z taka informacją nie spotkałem.
Muszę podłubać w papierach i poszukać, czy to tylko moja bujna wyobraźnia, czy przebłysk dobrej pamięci :)
Już sobie zapisałem w telefonie to nie zapomnę o tym :)

gumis - |17 Lis 2015|, 2015 17:18

up
pablo19 - |17 Lis 2015|, 2015 17:27

Jednak dobrze pamiętałem.
W 2.4 i 2.9 z katalizatorami i MAPem mamy:
1-4-6 wtrysk połączony do pinu 58
2-3-5 wtrysk połączony do pinu 59
Dobrze mi się w mózg wryło :)

pepe - |17 Lis 2015|, 2015 17:54

pablo19 : ooo w pyte! :D jeśli to jest przyczyną moich problemów z tym silnikiem to będę w Twoim imieniu na***wiał salta z radości :>

w takim razie czy to aby nie stąd te kolorki? :)

pepi - |17 Lis 2015|, 2015 22:18

ale to praktycznie nie ma znaczenia ;)
pepe - |17 Lis 2015|, 2015 23:16

wyszperałem że omawialiście to dobre 6 lat temu :D w tym wątku http://ford-scorpio.pl/fo...er=asc&start=15

Wychodzi na to że wg schematów na fordscorpi.co.uk jest jeszcze inaczej niż pisał pablo bo 2-4-6 i 1-3-5. Spróbuje obu metod bo o ile pepi dobrze prawi że zamiana stronami nie daje różnicy, ale z tego co czytam zamiana choćby 2 sąsiednich wtrysków już robi. A nóż....

edit: wg schematów na fs.co.uk jest po ludzku tylko na rysunku źle widać, zostaje opcje podana przez pabla i zaciśnięte kciuki...

pepi - |18 Lis 2015|, 2015 09:53

tak robi jak pomylisz i ci steruje nie tą stroną co trzeba i podaje nie ty gdzie trzeba :P
Logiczne jest to ze było tak i tak więc jeśli motor ten sam to ..

Struna - |18 Lis 2015|, 2015 12:02

pablo19 napisał/a:

coś nie teges, jeśli już to 1-5-3 i 4-2-6 ale tak to miały zdaje się tylko modele z jedną sondą, te co miały dwie ( a takie bywały najczęściej ) miały sterowanie stronami, czyli 1-2-3 i 4-5-6

pablo19 - |18 Lis 2015|, 2015 14:46

Struna napisał/a:
pablo19 napisał/a:

coś nie teges, jeśli już to 1-5-3 i 4-2-6 ...

Dwie instrukcje mówiły, że teges.
Muszę rzucić okiem ile tam sond było.

VIK - |19 Lis 2015|, 2015 20:10

:-d
pepe - |19 Lis 2015|, 2015 20:45

próbowałem metodą pabla jak i to co podał Struna - silnik cudem odpala i zaraz gaśnie :/ Jutro powinienem mieć porządny stroboskop.... zapłon ustawie książkowo na 12, jak pogoda pozwoli to się przejade z 10 km zobaczę jak się będzie auto zachowywać.... może uda się w nagraniu uchwycić kulture pracy silnika i będziecie mogli stwierdzić czy to falowanie oraz popyrkiwanie to kwestia niedokończonej adaptacji czy coś jest dalej zdupcone... bo jeśli tak to będe atakował szamana od tych silników...
jawasaki - |19 Lis 2015|, 2015 22:34

Jak byłem młodszy to jak remontowałem 12v to wtryski podpiąłem jak kol wiek, zapłon w sumie też, pozamieniałem wszystkie kable od świec. A silnik dalej chodził i w sumie nic mu nie było :) potem jak się kapnąłem co ja porobiłem i ustawiłem tak jak powinno być. Nic się nie zmieniło więc dziwi mnie to jak ten 12v może odmawiać współpracy :) Sorry za Ot
pepe - |21 Lis 2015|, 2015 17:31

Ok, potwierdźcie mi jeszcze to:

Zapłon na lampę ustawiamy patrząc pod kątem jak na zdjęciu poniżej, bo ta blacha z cyframi ma całkiem inny promień krzywizny jak koło pasowe, przez co w zależności od tego skąd się patrzy, trochę inaczej to wygląda.

Ustawiając w ten sposób lampą 12 stopni, aparat mam ustawiony jak na zdjęciu poniżej i kłóci się to trochę z wszystkimi zdjęciami jakie wyszperałem w necie, bo seryjnie jak patrze, TFI jest zazwyczaj ułożone prostopadle do pokryw.

Działa totalnie z dupy - jak na załączonym filmiku, nie dość że faluje to jeszcze jakoś słabo ciągnie, tu i tak musiałem mu trochę przepustnice podeprzeć śrubą bo gasł :/ :

https://youtu.be/RGoYpOfyEAY

Jak Dam wcześniejszy zapłon to chodzi trochę równiej ale mocy totalnie nie ma

Długo nie jeździłem bo dodatkowo po ściągnięciu nogi z gazu, na biegu, dostawał czkawki, jak wrzuciłem na luz to już było ok.

Mam dość....

Reader - |23 Lis 2015|, 2015 13:23

pepe napisał/a:
Ok, potwierdźcie mi jeszcze to:

Zapłon na lampę ustawiamy patrząc pod kątem jak na zdjęciu poniżej, bo ta blacha z cyframi ma całkiem inny promień krzywizny jak koło pasowe, przez co w zależności od tego skąd się patrzy, trochę inaczej to wygląda.

Jak nie masz pewności co i jak, to ustawiasz pierwszy cylinder w ZZ i patrzysz czy koło pasowe wskazuje 0° na blasze.
Poza tym nie ważne czy przy 15° czy 10°, ale silnik tak by nie chodził.
Uszczelkę na przepustnicach sprawdzałeś, bo może się zdarzyć, że kanał od EBJ zaślepiony ...

pepe - |24 Lis 2015|, 2015 16:57

Reader po dzisiejszym szperaniu stwierdzam że zapłon jest dobrze ustawiony, silnik kręci się jak nigdy.... co z tego jak się krztusi na wolnych, wypadają zapłony, tak jak widać na filmie, huśtawka od 0 do 1500 .....
Mam 2 EBJ-oty, które podmieniałem dzisiaj parę razy, po odpięciu obu silnik gaśnie, więc kanał jest ok. Po zaślepieniu wszystkiego w dolocie co zbędne do pracy silnika, wraz z odmą - bez zmian, więc wykluczam lewe powietrze.... najgorsze w tym wszystkim jest to że jak go wyciągałem z jeżdżącego auta to się tak nie zachowywał...
Dupa w kzakach....

Struna - |25 Lis 2015|, 2015 15:48

MAP-sensor podmieniałeś ?
pepe - |25 Lis 2015|, 2015 21:54

Tak, podmieniałem, co prawda jest od 2.9 24v ale dalej to samo :(
Jedyną rzeczą jakiej nie podmieniałem z elektroniki to TPS - w błędach nigdy nie wyszło, ale może być tak że wkręca się elegancko, płynnie, a na postoju dale takie efekty jak tu?

pablo19 - |26 Lis 2015|, 2015 09:32

Zmierz miernikiem wskazówkowym, albo bardzo powoli elektronicznym, jak nie masz tego pierwszego.
Mierzy się go tak jak zwykły opornik regulowany.

pepe - |26 Lis 2015|, 2015 20:45

Przez 2 lata walki z tym szmelcem zdążyłem go nie tylko przemierzyć, oddałem do znajomego elektronika który stwierdził że jest ok, ma płynne przejście, ale dla pewności jeszcze zmierzę mu napięcie na wolnych obrotach.
Parę godzin kopałem w necie czy TPS może być uszkodzony tak, że jest nieprzetarty ale chrzani się będąc w w pozycji wyjściowej, i w paru przypadkach wyszło że tak....

PiotrekGran - |26 Lis 2015|, 2015 21:48

pepe napisał/a:
Tak, podmieniałem, co prawda jest od 2.9 24v ale dalej to samo

Mów mi jeszcze ;)

pepe - |26 Lis 2015|, 2015 22:10

PiotrekGran napisał/a:
pepe napisał/a:
Tak, podmieniałem, co prawda jest od 2.9 24v ale dalej to samo

Mów mi jeszcze ;)

Jak mi Jankes sprzedawał do testów to zapewniał, tu cytuje " działac bedzie tak samo, a bez niego też bedzie działac poprawnie. " :>

Jankes - |26 Lis 2015|, 2015 22:30

Ja tam wiem co dolega temu autu...to samo co pewnemu innemu 12V z forum, ale właściciele wiedza lepiej, to co mnie to...
PiotrekGran - |26 Lis 2015|, 2015 22:37

Sęk w tym, że żadne 24v nie ma MAP sensora ;)
Jankes - |26 Lis 2015|, 2015 22:38

PiotrekGran napisał/a:

dokładnie, wiec też nie pamietam abym coś takiego sprzedawał..

pepe - |26 Lis 2015|, 2015 23:22

Jankes napisał/a:
PiotrekGran napisał/a:

dokładnie, wiec też nie pamietam abym coś takiego sprzedawał..

Zwracam honor, map nie z 24v :D a 2.3 z wieloryba, zmyliła mnie aukcja na ebayu po wklepaniu numeru mapa w google, ale kupiłem go od Ciebie.

Jankes napisał/a:
Ja tam wiem co dolega temu autu...to samo co pewnemu innemu 12V z forum, ale właściciele wiedza lepiej, to co mnie to...

Kompletnie nie wiem co mu dolega, ale jeśli wiesz to bądź tak dobry i mnie oświeć :/

pepi - |27 Lis 2015|, 2015 07:25

błądzisz w elektryce a może trzeba w mechanice ?
Jankes - |27 Lis 2015|, 2015 07:26

własnie
Reader - |27 Lis 2015|, 2015 07:31

Przecież to można już było wywnioskować (co zresztą sugerowałem) 3 miesiące temu, patrząc na zamieszczone zdjęcie.
pepe - |27 Lis 2015|, 2015 07:45

Spoko Panowie, rozumiem że na odległość nie wywróży co mu jest, a jak to ktoś pisał w tym wątku, opcje robią się trudne i kosztowne...
Reder pisałeś żebym sprawdził fazy rozrządu, unikałem tego bo nigdy tego nie tobiłem ale pora obczaić.
Jak nic z tego nie wyniknie to będe szukał w okolicy kogoś, kto ma te silniki obcykane, a jest taki gość, już za duzo czasu straciłem na błądzenie.
I wszystko bym rozumiał gdyby to był silnik ze szrotu ale to zap*****lało... :|
W każdym razie dziękuje wszystkim za pomoc, dam znać jak znajde przyczyne przyczyne... bądź jak wyrzuce silnik. :D

Reader - |27 Lis 2015|, 2015 08:01

Mimo wszystko te ciśnienia sprężania wziąłbym raz jeszcze sprawdził.

Kolejna rzecz, np. taki TPS, jeśli masz podejrzenia to zmierz napięcie na sygnałowym i to najlepiej na wejściu do ECU, nie oporność.
Albo na próbę bym go wypiął aby sprawdzić czy jest różnica w pracy silnika.

Podobnie z EBJ, odpiąć , podeprzeć przepustnice testowo jakąś trytytką zaciśniętą na zderzak i sprawdzić czy coś wnosi do tematu.

"Kiedy wyeliminuje się niemożliwe wówczas to, co zostanie, bez względu na to, jak byłoby nieprawdopodobne, musi być prawdą."

pepe - |25 Mar 2016|, 2016 20:49

Odgrzewam własnego kotleta. Minęło trochę czasu z racji że nie mam możliwości grzebać przy aucie przez zimę.
Za waszą radą wziąłem się za badanie zaworów. Jeszcze nie skończyłem regulacji ale przy okazji zauważyłem coś innego. Z mijanki zaworów ustawiam współpracujący tłok w GMP więc palec rozdzielacza powinien wskazywać jego styk na kopułce.
Pytanie czy dokładnie na środku styku czy z przesunięciem? U mnie to wygląda jak na zdjęciu, podniesiona kopułka ale w położeniu jak do montażu, tu już po mocnym przekręceniu aparatu w prawo, nie wiem czy to nie za duża rozbieżność?

Zdjęcie

[ Dodano: |5 Kwi 2016|, 2016 14:49 ]
Ustawiłem luzy jak dla hydrauliki i dalej doopa :(
Przez otwór od świecy sprawdzałem kawałkiem drutu czy tłok dochodzi do GMP gdy mijają się zawory na współpracującym cylindrze i wychodzi na to że jest dobrze.

Ktoś coś?