| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Wentyle na dwubiegowe
lukas2 - |6 Cze 2015|, 2015 18:37 Temat postu: Wentyle na dwubiegowe Wie ktoś jak przerobić w DOHaCu mk2 układ sterowania wentylami z najpierw jeden a potem drugi na dwa naraz z dwoma biegami i tak żeby wentyle startowały z właczeniem klimy? Przekaźnik zielony z mk3 ma 7 pinów, 3 idą do wentyli a 4 pozostałe dochodzą do przekaźnika od podłużnicy. U mnie są teraz 4 kable po dwa na każdy wentyl (przekaźnika brak) Da rade wykożystać te moje kable i dołożyć.... sygnał z presostatu?
Dzisiaj uruchomiłem klimę z mk3 w mk2 tylko jak najkulturalniej zrobić tak żeby wentyle startowały?
Została mi dodatkowa wtyczka od trzeciego wentyla którego na chłodnicy z mk2 nie da rady zamontować.
bingo - |6 Cze 2015|, 2015 19:44
| lukas2 napisał/a: | | Przekaźnik zielony z mk3 ma 7 pinów, 3 idą do wentyli a 4 pozostałe dochodzą do przekaźnika od podłużnicy. | - no to coś nie tak, bo do wentyli idą tylko dwa przewody ...
Podłaczasz następująco:
1. z jednej strony wentyla 1 podłączasz plusa po bezpieczniku
2. z drugiej strony wentyla nr 2 podłączasz masę (czarny)
3. drugą stronę wentyla 1 podłączasz pod przekaźnik, pod kabel czarno - niebieski bardzo gruby
4. pierwszą stronę wentyla nr 2 podłączasz pod przekaźnik pod kabel pomarańczowo jakiś tam bardzo gruby
5. pomarańczowo niebieski kabel z przekaźnika bardzo gruby podłączasz pod zasilanie z bezpiecznika - plus
6. gruby z przekaźnika chyba czarny podłączasz pod masę
7. czerno niebieski bardzo cienki podłączasz sygnał z termostatu (temp. 90*) i , przez diodę, sygnał z pracy sprężarki / załączenia klimy
8. czarno niebieski cienki podłączasz z presostatu, koniecznie masę (możesz sprawdzić, czy wentyl trzeci jest / był sterowany masą czy plusem, jeśli masą, to właśnie ten kabel podłączasz, jak plusem, to musisz zmienić zasilanie presa i wtedy dopiero sygnał z presa). oraz z termostatu temp. 110*C, tu już nie potrzeba diody.
9. ostatni kable to plus na zasilanie przekaźnika
lukas2 - |6 Cze 2015|, 2015 20:09
Da radę wykorzystać to co mam teraz pod maską czy trzeba kable do skrzynki ciągnąć?
Jak poznać czym był sterowany 3 wentyl?
trzypion - |7 Cze 2015|, 2015 02:23
Plus ze skrzynki masz obevcnie na wyłączniku termicznym w kolanku termostatu, więc nie trzeba wiecej kablowni ciagnąć.
bingo - |7 Cze 2015|, 2015 21:14
| lukas2 napisał/a: | | Jak poznać czym był sterowany 3 wentyl? | - miernikiem ... coś ciężko to widzę ...
|
|