Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Mk2 i kontrolka klocków

trzypion - |21 Mar 2015|, 2015 19:59
Temat postu: Mk2 i kontrolka klocków
Dwa pytania:
1. Który to moduł (podejrzewam, że nad nogami kierowcy)
2. Ma ktoś rozpiskę który przewód do którego czujnika idzie?

Sprawdziłem dzisiaj co słychać w samych czujnikach, pomierzyłem i wygląda, że jest OK. No ale może któraś wtyczka nie łapie, bo się ciągle świeci kontrolka klocków, warto by sprawdzić jak to od strony centralki wygląda.

kat - |21 Mar 2015|, 2015 20:03

przerwany kabelek,niekontakt we wtyczce,skonczyly sie klocki
trzypion - |21 Mar 2015|, 2015 20:05

Nie wygląda na to - oglądałem je wszystkie, mierzyłem etc. No ale najlepiej sprawdzić na wtyczce centralki, tylko która to?
Zysio - |21 Mar 2015|, 2015 20:12

A przyglądałeś się uważnie klockom, czy mimo pozornego braku zużycia, sam drucik odpowiadający za sygnalizację ich stanu - nie jest przerwany?
trzypion - |21 Mar 2015|, 2015 20:33

Kurna... "POMIERZYŁEM" Potrzebuję się dowiedzieć który moduł i gdzie zlokalizowany odpowiada za ta kontrolkę.
gufer-posepny - |21 Mar 2015|, 2015 21:21

urwany/pęknięty kabelek od złaczki przy zacisku do złączki pod kanapą . lub to samo z przoodu . gówniane te kable są jak robiłem i dałem nowe .
trzypion - |21 Mar 2015|, 2015 21:24

Guferku, to, że gdzieś nie ma przejścia, to ja wiem. Tylko zanim zaczne macać wszystko, to chciałbym zmierzyć który przewód. A żeby to wiedzieć potrzebuję informacji gdzie jest moduł i która wtyczka w nim - jak pomierzę, to będę wiedział gdzie macać dalej.
gufer-posepny - |21 Mar 2015|, 2015 21:38

chyba nad nogami . w mk1 były 2 moduły i przeważnie miały problemy z lutami . tu bym raczej wykluczył moduł . weź sobie miernik , włącz zapłon i mierz we wtyczce . ja robiłem oba tylne koła .
trzypion - |21 Mar 2015|, 2015 22:30

No własnie chodzi o to, gdzie mierzyć - bo ten moduł ma dużo przewodów :P Jakis schemat może ktoś ma? Rozpiskę?
lukas2 - |21 Mar 2015|, 2015 22:56

Dałem ci całą wiązkę razem z modułem od choinki a on właśnie odpowiada za kontrolkę klocków. To czarne badziewie plastikowe. Wtyczki też przy nim były. O rozpiskę pytałem jakieś dwa lata temu i do tej pory nikt nic nie miał
Ps. Zaglądałeś może do mojej choinki? Jak nie da rady to odeślij mi proszę całe to ustrojstwo co ci dałem

trzypion - |22 Mar 2015|, 2015 01:50

O? To sobie odpiszę i odeślę :D Jak tylko wykopię z czeluści ;)

[ Dodano: |25 Mar 2015|, 2015 08:41 ]
Wziąłem bydlaka na stół - wygląda na to, że moduł od choinki jest przynajmniej częściowo sprawny - działają czujniki drzwi i klapy bagażnika, działa termometr śnieżynkowy. Wydaje się, że moduł od zuzycia klocków ma jedna czujkę uwaloną - działa na trzech punktach, czwarty jest ignorowany.
Nie wiem jak z czujnikami płynów, bo co bym nie kombiniował, na wyjściach nic się nei zmienia, a nie mam rozpiski żadnej który kolor gdzie idzie do zegarów.