Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Głowica 2.0 do 2.3

GReddy - |28 Lut 2015|, 2015 22:13
Temat postu: Głowica 2.0 do 2.3
Witam. Niestety mój zielony wieloryb stracił chęć współpracy i najprawdopodobniej pała głowica bo czterowarstwowa blaszana uszczelka jest raczej mało prawdopodobnym powodem ubywania wody, ciśnieniu w układzie chłodzenia i wzmożonemu kopceniu na biało. Tak więc stoje przed kupnem głowicy i zauważyłem że aby zrobić to po bożemu jak się każe to głowica z 2.3 to koszt około 700 złotych bo taniej nigdzie nie znalazłem na internecie. Ale razem z Ojcem zastanawialiśmy się dzisiaj czy nie podeszła by głowica od 2.0 bo takową znalazłem w necie za 280 złotych. I teraz koledzy pytanie do was czy jest jakaś różnica w tych głowicach wykluczająca zamianę. Z tego co zdążyłem zauważyć to wszystkie kanały są takie same, tylko pytanie czy kolektory by podeszły bo w 2.3 jest plastik. I jak jest ze średnicą bo z tego co mi wiadomo to 2.3 jest rozwierconym 2.0.
konrad85 - |28 Lut 2015|, 2015 22:32

GReddy napisał/a:
bo w 2.3 jest plastik

akurat część wodna 2.0 16V do 2.3 pasuje p&p

Gaiger - |28 Lut 2015|, 2015 22:54

GReddy, głowica 2.0 siada na bloku 2.3 bez żadnych ingerencji.
Kolektory też pasują.

Jankes - |1 Mar 2015|, 2015 09:50

Siądzie, a do tego pare koni przybedzie, ale jak odpowiednio wystroisz i dobrze poskładasz a to już tanie nie bedzie.
GReddy - |1 Mar 2015|, 2015 12:32

A co trzeba by było zrobić żeby tych koni przybyło. Czytałem co nieco w temacie budowy silnika rs 2300 ale to już większe koszty a pieniędzy za dużo nie posiadam i przyrosty mocy są trochę słabe. Wiem tylko tyle że trzeba by było wsadzić wałki z rs 2000 kolektor wydechowy z galaxy i całe sterowanie zdobyć z rs 2000, i oczywiście wywalić wałki wyrównoważające a z zaślepieniem miejsca po nich jest już spory problem bo trzeba kombinować. Czy o to ci chodzi Jankes czy są jakieś inne tańsze metody.
Jankes - |1 Mar 2015|, 2015 13:28

No mniej wiecej, z tym ze sterowanie z jakiejs swinki typu ecu master, wystroic na rolkach i mozna sie bawic.
Swego czasu zbudowwlem od podstaw takie rs2300 gdzies byln opis itd. Ale nie wystroilem bo mial byc automat i stwierdzilem na koniec ze te 5-6 tys moglem wydac na lot balonem bo jezdzilo prawie identycznie co zwykle 2.3 w drugim aucie.

GReddy - |1 Mar 2015|, 2015 14:08

A czyli taka zabawa jest nieopłacalna, ponieważ też mam automat. Chodź manualna skrzynia leży gdzieś ale raczej nie będzie mi się chciało z tym bawić. A wracając do tematu gdybym nie chciał ingerować w moce tylko po prostu założyć tą głowice z 2.0 to czy wałki z 2.3 są takie same co w 2.0 bo raczej nie chciał bym dopuścić sytuacji że zakładam głowice składam rozrząd jak się należy a tu buch zawory w tłoki bo wałki mają inny skok. Czyli czy musiałbym przekładać wałki z jednej do drugiej.
Jankes - |1 Mar 2015|, 2015 14:12

Walki sa inne, ale mozna je zamiennie zalozyc, ale lepiej dac te z 2.0 bo to ta sama krzywizna co w rs2000.
No i przy takiej zmianie daj dobra uszczelke.

Gaiger - |1 Mar 2015|, 2015 19:03

Jankes napisał/a:
Walki sa inne, ale mozna je zamiennie zalozyc, ale lepiej dac te z 2.0 bo to ta sama krzywizna co w rs2000.
No i przy takiej zmianie daj dobra uszczelke.

Potwierdzam, ja mam tak w moim RS2300.

Julek - |1 Mar 2015|, 2015 23:06

a kolega pyta o głowicę 2.0 8v z wieloryba, 2.0 8v z mk1/2, czy o 2.0 16v z wieloryba, bo to ma dosyć spore znaczenie dla odpowiedzi na jego pytanie?

Czyżbyś zepsuł Bodziowego wielorasa:D ? może za dużo boczków ;)

Jankes - |2 Mar 2015|, 2015 08:17

Julek, wlasnie, dobre pytanie, bo zalozylismy ze 2.0 16V.
Z ta z 8V za duzo bedzie przerobek.

Julek - |2 Mar 2015|, 2015 09:06

No przy takiej cenie to obstawiam, że ktoś sprzedaje głowicę z mk1, no albo sam nie wie co ma. A przy takiej głowicy, to już rzeźba na całego.
Jeśli chcesz tanio, szybko i dobrze naprawić to szukaj drugiego silnika z pewnego źródła. Wszystkie inne rozwiązania to nie dające pewności rzeźby, które w dodatku mogą skończyć się wieloma niezaplanowymi wydatkami.

trzypion - |2 Mar 2015|, 2015 09:45

Pewne źródło = Jankes ;)
konrad85 - |2 Mar 2015|, 2015 15:07

trzypion napisał/a:
Pewne źródło = Jankes

każdy o tym wie nawet bez wazeliny

trzypion - |2 Mar 2015|, 2015 19:05

No pewnie, żekażdy, poza tymi, co nie słyszeli i paroma miliardami, którzy nawet o istnieniu jankesa nie wiedzą.
A dobre źródło dobrych części należy polecać, bo inaczej może się zepsuć.

Jankes - |2 Mar 2015|, 2015 19:10

Dobra dobra Panowie bo sie czerwony zrobiłem :P

Jak coś to mam oczywiście i taka i taka głowice ale nie bedzie w cenie tej z pierwszego postu :(

GReddy - |4 Mar 2015|, 2015 20:31

Teraz mam jeszcze do was takie pytanie. Co napewno będzie mi potrzebne z części zamiennych podczas zmiany głowicy bo liczę że napewno głowica, napinacz hydrauliczny rozrządu, nowy termostat uszczelka pod głowice i kolektory. I teraz pytanie o czym zapomniałem i co warto by było wymienić przy okazji. Z góry dzięki

A i jeszcze uszczelka pod klawiaturą bo głowice znalazłem już porobioną za 600 zł z wymienionymi uszczelniaczami wywarzonymi wałkami itd itp.

Julek - |4 Mar 2015|, 2015 23:05

Nie wiem po co w tym zestawie termostat, który nic tu do rzeczy nie ma. Nie wiem też czemu upierasz się przy wymianie głowicy, zamiast zrobić szybciej, taniej i lepiej - zmienić silnik. Jesteś np. pewny bloku swojego silnika, że nie będzie krzywy? Widziałem przypadki parokrotnego naprawiania głowicy, w których silnik ostatecznie poszedł na złom. Druga sprawa - na głowicę jest jakiś kwit ze sprawdzania ciśnieniowego?

Do zestawu który wypisałeś dolicz:
- komplet śrub głowicy,
- nowy łańcuch rozrządu,
- długi ślizg łańcucha rozrządu,
- simmering przedni silnika,

Uszczelek pod kolektory nie potrzebujesz. Pod wydechowym jest praktycznie niezniszczalna metalowa, pod plastikowym - gumowa, wielorazowego użytku raczej. Gorzej z uszczelką pomiędzy kolektorem, a puszką katalizatora - ona na pewno się przyda, chociaż ciężko ją dostać (ja składam na pastę).

A, no i jeśli wiązka nie była robiona to, czy przy wymianie głowicy, czy też silnika - będzie trzeba ją zrobić na 90%