Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Ile kabla do 4 głośników mk III sedan ?

Khazar - |13 Paź 2014|, 2014 23:12
Temat postu: Ile kabla do 4 głośników mk III sedan ?
Witam.
Jaką muszę liczyć długość kabla głośnikowego żeby starczyło na 4 głośniki w sedanie MK III ?
Tak z grubsza, z lekkim zapasem. One idą w miarę na wprost czy trzeba kręcić ? Jak sobie odmierzę od głośników wzdłuż drzwi i deski do radia to będzie ok czy gdzieś tam po drodze przybywa np przez to że gdzieś idzie góra dół ?

trzypion - |14 Paź 2014|, 2014 06:28

Idą od głośników przez słonie i potem do przodu i do środka. 15 metrów powinno spokojnie wystarczyć.
Khazar - |14 Paź 2014|, 2014 09:19

Jak zrobie przewody po 5,5 m na tyl i po 2 na przód to będzie ok ?
Pytam bo chce wszystko polutować zanim zacznę rozbierać wnętrze żeby niepotrzebnie nie blokować sobie auta.
Co to są słonie ?

WieSiu - |14 Paź 2014|, 2014 09:20

rozbieralne (rozkrecane) przejścia miedzy slupkiem a drzwiami
Khazar - |24 Paź 2014|, 2014 18:17

Jak poprowadzić kable do tylnych głośników tak żeby nie rozbierać połowy samochodu ?
Czy trzeba do tego zdejmować deskę, zrywać uszczelkę pod drzwiami i narożny słupek bocznej kanapy ?
Ta listwa progowa idąca pod drzwiami daje się odgiąć na tyle żeby od biedy wepchnąć tam kabel ale od góry trzyma ją uszczelka, z tyłu koło kanapy ten narożny element stanowiący jakby boczne oparcie tylnej kanapy. Z przodu nie widać za bardzo ktrórędy można by ten kabel puścić.
Nie dało by się tego jakoś wpuścić w tunel środkowy, ten nad wałem napędowym ? Albo czy jest może jakiś patent na to żeby w miarę bezboleśnie poprowadzić to pod drzwiami ?

Z przodu spraw jest chyba w miarę prosta, trzeba rozebrać drzwi i przepchnąć kable przez słonia. Wtedy jest się już za deską więc chyba luzik ?

toomcat - |24 Paź 2014|, 2014 19:20

Ja nie ruszałbym kabli od przednich głośników , bo cały zysk z lepszego kabla zginie na lutowaniu przy słoniu.
Chyba, że dajesz jakieś wypas głośniki zaczynające się bardzo nisko w paśmie.
Nie wiem jak w mk3 , ale w mk2 w/g mnie są wystarczające, no chyba że po drodze będzie jakaś zwrotnica .

artur.k - |24 Paź 2014|, 2014 20:22

Khazar napisał/a:

Pytam bo chce wszystko polutować zanim zacznę rozbierać wnętrze żeby niepotrzebnie nie blokować sobie auta.

najpierw ułóż, dopasuj, potem lutuj...

zamierzasz zmieniać głośniki?czy tylko kable?

Khazar - |25 Paź 2014|, 2014 02:00

Planowałem i głośniki i kable. Zrobiłem na razie wtyczkę z kablami na 1 głośnik i podpiąłem pod nią po kolei każdy z nowych głośników i każdy grał ładnie.
Muszę je teraz popodpinać do tych kabli które są i zobaczę co się będzie działo. Może uda się to ogarnąć bez nowych kabli.

artur.k - |25 Paź 2014|, 2014 14:28

o ile wszystkie będą grały ładnie, to proponuje zrobić to co ja zrobiłem (zakładając że radio dajesz inne niż fabryczne) : wzmak + niewielki głośniczek basowy i będzie pan zadowolony..